Magnus Haglund Podcasts

  • Måste vi bry oss om säkerhet, och blir världen mindre och mindre säker hela tiden? VI träffar Magnus Haglund och diskuterar vad som händer kring IT säkerhet och var han ser att både tekniken och människorna är på väg. På vägen dit kommer vi även in på allt från Ottomotorn, säkerhets automation och Red Hot chillipeppers!

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det finns en avighet mitt i den svenska vanligheten. I dess centrum återfinns två herrar föda 1919 Åke Hodell och Lennart Hellsing. Magnus Haglund visar hur deras konst hänger ihop med landet lagom.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Essän sändes första gången 2020.

    En av poeten Åke Hodells mer berömda skapelser kom till redan hösten 1937. Det skedde på Hammarby idrottsplats, under en match där Hodell var hejaklacksledare för Södra Latins fotbollslag. I sin helhet låter den så här:

    Sassa brassa mandelmassa

    Hej, hej, hej

    IK Frej

    Heja Gröndaaaal!

    En av poängerna var förstås att inget av lagen hette Frej eller Gröndal. ”Men alla visste att de var de två sämsta lagen i gärdesgårdsserien”, som Hodell uttryckte saken.

    Han var stridspiloten som störtade, som blev antimilitarist och poet, teaterman och ljudkonstnär. Det finns mycket som binder ihop honom med det internationella avantgardet, med dadaismen och Fluxusrörelsen, ljudpoesin och slumpmusiken, den drömda och den politiska konsten.

    Men där finns också ett parallellt inhemskt spår som leder i delvis andra riktningar, lika mycket bakåt som framåt i tiden och som hör ihop med folkliga traditioner, revyer och ramsor, Andersson, Pettersson och Lundström, likaväl som med Bellman och Almqvist. Och inte minst Lennart Hellsing.

    Hodell och Hellsing var båda födda 1919 och i deras konstnärskap och författarskap förenas språkknådandet och dråpligheten, en fantasirikedom som får ordklangerna att ta oväntade vändningar, skapa nya molekylära föreningar, öppna sig för leken, trolleriet, de magiska förvandlingarna.

    Åke Hodells komiska militär General Bussig är i den bemärkelsen släkt med Kusin Vitamin och frasen ”Klipp av deras meningar, klipp sönder deras ord”, som återkommer gång på gång iLågsniff, skulle kunna vara något som Krakel Spektakel ägnar sig åt, i antiauktoritär villervalla.

    Det finns en svensk avighet, mitt i den svenska vanligheten och i bakgrunden finns Carl Jonas Love Almqvists experiment med rimformer och halsbrytande ordvändningar, i nonsensdikterna tillkomna under landsflykten i Amerika på 1850- och 60-talen.

    Det finns fascinerande korrespondenser mellan Hellsings ”Hej, sa Petronella ifrån Plaskeby, det är tid att fälla upp sitt paraply”, och Almqvists ”Kan man ej säga: / ’Ack, söta syster! Låna mig din Parasoll’? / Jo visst. Men kan den andra icke överväga och svara: ‘Syster! Den är blott ett gammal såll, / så full av hål!”

    I en artikel i Aftonbladet 1964, ”Dikt vid språkets gräns”, lyfter Kurt Aspelin fram Almqvistdimensionerna i Lennart Hellsings rimkonst, ett litterärt landskap där ”den folkliga ramsans bakvända visa skjuter skott och där Lennart Hellsing timrar på staden Annorlunda - ‘en stad där allting sker, ut och in och bak och fram och upp och ner’”. Enligt Aspelin handlar den här sortens skrivande om en ”naiv lekfullhet inför ljuden som konkret byggmaterial, spontan glädje vid språkets och logikens kullerbyttor”.

    Det skulle lika gärna kunna vara Åke Hodells konstnärskap han beskriver, inte minst det som äger rum i radiopjäsen om just Almqvists landsflyktsår i Amerika, Den stora segern vid Gettysburg från 1972. Här förvandlas verkligheten, på ett galghumoristiskt och melankoliskt vis, med hjälp av upprepningar och rytmiska förskjutningar. Samma sak många gånger om, i ständigt nya belysningar, med hjärnans elektroniska aktiviteter som fantiserar om livet där borta, på andra sidan havet. I ett brev till producenten Stina Eidem under föreställningsarbetet fångar Hodell Almqvists tvetydighet och kreativa ambivalens:

    ”Hos Almqvist brottades fantasierna och realiteterna med varandra på ett mer uppförstora sätt än hos vanliga människor. Svårigheten för Almqvist var att skilja fantasi och verklighet åt (en åkomma som hand delar med de flesta författare).”

    Ja, så där formulerar sig Åke Hodell och han befinner sig i det här skedet i direktkontakt med omvandlingskrafterna och de revolutionära omstruktureringarna i Almqvists författarskap.

    Men för både Åke Hodell och Lennart Hellsing tycks detta bråkande med verklighetsbilderna och anammandet av fantasins förvandlingskrafter handla om någonting mer än poetisk lekfullhet. Som konstnärlig akt är det hela intimt förbundet med upplevelser av andra världskriget, av ett Sverige som är litet, ansatt och trångt och söker samförståndslösningar, och senare, efter kriget, mynnar ut i välfärdsstatens rationalism och nyttotänkande. Var sak på sin plats.

    Räta linjer, korrekta åsikter.

    Hodell och Hellsing bryter med allt detta och de gör det med konstnärlig suveränitet och en virtuositet i handlaget, i ordens placeringar, kommatecknens rytmiska förskjutningar, de oväntade tankesprången mitt i vardagsbilderna.

    Lennart Hellsing var visserligen aldrig, som Åke Hodell, med om någon flygolycka som påverkade hela konstnärskapet och blev en moralisk frågeställning om maktens språk. Men kriget kastar ändå sina skuggor och föder detta enorma frihetsbehov i språkets kränganden, ett kollagetänkande med skarpa linjer och förbluffande kombinationer som i hög grad påminner om Öyvind Fahlströms metod: ”Man tar en bit A och hittar en bit B och det tänder vildsint när man stryker A mot B”.

    Ja, det är detta de ägnar sig åt, Herr Kors-och-Tvärs och Fröken Hit-och-dit. De dansar med varandra och gläder sig åt de oregerliga rytmerna som får världen att vibrera, något som kommer till ett fantastiskt uttryck i Kanaljen i Seraljen, konstboken från 1956 där Hellsings dikter omskapats av konstnärer som X:et, Randi Fisher, Endre Nemes och Karl-Axel Perhson.

    Därför är det helt följdriktigt att Lennart Hellsing uppskattade en bok som Annika Elmqvists Sprätten satt på toaletten. Eller att han, i en Aftonbladetartikel 1966, kunde beskriva Maria Gripes romanfigur Hugo som ”en romantisk symbol för ett uppror mot de sociala konventionerna, mot stela regler och tidsjäktet”.

    Här tydliggörs släktskapet med Åke Hodells konstnärliga och politiska anarkism, rättframheten och det direkta tilltalet, som inte jamsar med och gör sig till, men har en absolut känsla för komiken när språkordningen ställs på ända.

    Det är detta som äger rum i Verner von Heidenstam, Nya dikter, attentatsverket från 1967 där Åke Hodell har hällt bläck över Heidenstams lyriksamling från 1915. Så kan det högtidliga och nationellt laddade språket invaderas av främmande och förstörande krafter, djur på vandring över boksidorna, en nödvändig oordning mitt i det som uppfattar sig som fast och färdigt.

    I dikten Medborgarsång, i strofen som Heidenstam inleder ”Vi stridde gemensamt för hem och härd,/då våra kuster förbrändes,” låter det så här när Hodell gått loss med bläcket:

    Vi stridde gemensamt för hem   härd

    Då våra k    rändes

    Ej her

    När v

    Ej her

    men

    Det       äck på Sveriges b

    Att     eter pengar.

     

    Det är sk

    och tempel

    men kasta s

    och ta

    Vi       ör eg      k,

          et skilja

    n det v   vilja.

    Magnus Haglund

  • Lyssna på vår Daily Show här! https://www.patreon.com/studioallsvenskan

    Ja, vi har många favoriter i svensk fotboll. En av de allra främsta är Halmstads tränare Magnus Haglund.

    Vi reste till Örjans Vall i Halmstad för att sitta mer med en tränare som tog sin första steg som huvudtränare i Laholm, innan Elfsborg ringde. Där var han sedan i elva år och skördade stora framgångar med SM-guld och återkommande stormatcher i Europa. Det handlar om taktik då och nu, om kärleken till Italien och ett fint försvarsspel och hur man håller sig uppdaterad runt allt som händer inom den moderna fotbollen. Ett stort och sant nöje att äntligen få träffa den gode Haglund.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Silly Season är hetare än någonsin och vi ger er allt i Daily Show! https://www.patreon.com/studioallsvenskan


    Vi fortsätter med förra veckans succé och ringer upp fyra av Sveriges mest framträdande fotbollspersonligheter.

    Idag gästas vi av Örebros Axel Kjäll, Degerfors sportchef Patrik Werner, Mjällbys huvudtränare Christian Järdler och, inte minst Halmstads Magnus Haglund.

    Det handlar om Kjälls nya roll, Örebros svaga forn, Degerfors första säsong i Allsvenskan på över tjugo år, är Svennis på plats, hur ska Mjällby göra för att göra fler mål och så får vi höra den grymme Magnus Haglunds fotbollsfilosofi.

    Missa inte detta.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vill du ha mer av oss? Varje tisdag-fredag sänder vi vår Daily Show på https://www.patreon.com/studioallsvenskan. Just nu med extra stort fokus på Silly Season!

    Äntligen måndag! Äntligen nytt avsnitt av Studio Allsvenskan.

    Vi snackar om helgens ALLA EM-matcher. Birro älskar att det nya Italien också kan spela som det gamla Italien. Frankrike visar sig mänskliga och Tyskland visar sig exakt så OMÄNSKLIGA som vi vill ha dem.

    England är tråkigare än ett ösregn och så har det hänt en hel del på den svenska Silly-marknaden.

    Dessutom har Henke sett en ubåt i Stockholms skärgård och Birro får fina sms från både Christian Järdler och Magnus Haglund efter att ha sett Mjällby-Halmstad live på Strandvallen.

    Missa inte.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.


  • Are You Sirius? ger er det senaste från den allsvenska upptaktsträffen med fokus på Sirius. Det blir intervjuer med Magnus Haglund, Henrik Rydström, Thomas Lagerlöf, Jon Dahl Tomasson, Rikard Norling, Daniel Bäckström och Sirius lagkapten Tim...


  • Gamla temat är tillbaka, från + till +++++. Kvällspodd, som mer hårt än vanligt från Fredrik Jönsson och Frida Fagerlund. Sedan har vi även en revanschsugen Jesper Karlsson på tråden. Han är inte nöjd med säsongen, skriverier eller att han prioriterades bort av tränaren Magnus Haglund.