Moa Pettersson Podcasts
-
Världens största insektssvärm någonsin satte skräck i amerikanska nybyggare på prärien 290 mil lång med över tolv BILJONER gräshoppor! Men 30 år senare är den borta för alltid. Hur kunde det ske?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om Klippiga bergens vandringsgräshoppa är en tvillingberättelse till vandringsduvan, som ju också drog omkring i massiva flockar i Nordamerika. Men vandringsgräshoppan var ett strå vassare. 1874 uppskattades en enda svärm bestånd av 12,5 BILJONER, vara 290 mil lång, 18 mil bred och sammanlagt väga 27 miljoner ton. Svärmarna beskrevs som en snöstorm som förmörkade solen när de drog in över prärien. De slukade inte bara skördar, utan gnagade också i sig läder, trä, ull och till och med kläder på folks ryggar!
Nybyggarna på prärien fick panik. I Nebraska var det till och med lag att alla vuxna skulle jobba minst två dagar med att försöka få bort dem, annars väntade $10 i böter. Men vare sig krut, gift eller en slags dammsugare(!) hjälpte och många fick lämna sina hem.
Så småningom avtog svärmarna och bönderna gjorde sig beredda på att de skulle komma tillbaka, som de alltid bruka göra ungefär vart tionde år. I Minnesota byggdes till och med ett kapell, Grasshopper Chapel, där man kunde be för att hålla framtida svärmar borta.
Men åren gick och inga svärmar kom, faktiskt till slut inte en enda gräshoppa. 1902 sågs den allra sista i södra Kanada.
Hur kunde den bara försvinna? Frågan gäckar forskare i över hundra år. Svaret ska ge en inblick i gräshoppornas märkliga liv, men också berätta om vilka konsekvenser människans omvandling av landskapet kan ha.
I avsnittet medverkar Moa Pettersson, entomolog på ArtDatabanken.
-
Handfast naturvård blottar sanden och ger plats åt hårginst, hotade fjärilar och vilda bin i naturreservatet Vessinge sandhedar i södra Halland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Strax utanför Veinge i södra Halland ligger naturreservatet Vessinge sandhedar. Här blommar just nu landskapsblomman hårginst i knalligt gult. En växt som uppskattas av många, inte minst flera rödlistade ginstfjärilar.
Området är ovanligt artrikt. Det beror dels på den varma sanden som insekter gräver sina bon i, dels på den handfasta naturvården som numera bedrivs här. Till exempel bränns hedarna varje vår och ger en nystart åt blommande örter och också svartbrända ytor som ger varma mikroklimat. Numera läggs energin på att blotta sanden i stället för att binda den.
Hela programmet sänds från Vessinge sandhedar. Lena Alness, Moa Pettersson och Kent Lindqvist från Länsstyrelsen i Halland medverkar, liksom biologen Krister Larsson.
Programledare är Mats Ottosson och reporter Lisa Henkow.
-
I veckans program frossar vi insekter och spanar efter rariteten sidenlövmätare. Också går vi på jakt efter favoritsvampen, för den som är född i Syrien eller Italien kanske det inte alls är kantarell. Programledare: Mats Ottosson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sommartider är småkrypstider och det kommer att märkas i Naturmorgon på lördag. Fältreporter Jenny Berntson Djurvall finns vid Kullaberg i nordvästra Skåne där biologen och småkrypsexperten Moa Pettersson ska inviga henne och lyssnarna i insekternas myllrande och mångformiga värld. Moa hoppas på sidenlövmätare som är en raritet. Jenny undrar hur man tar sig an sexbeningarna? Bara skalbaggarna är 4500 svenska arter!
Vi letar också efter en utrotningshotad dagfjäril i Gästrikland och ringer myggexperten Anders Lindström och ställer frågorna han önskar att han fick av journalister men aldrig får. Som vilken är den snyggaste stickmyggan? Och hur gör grodmyggan för att hitta sina offer?
Även veckans kråkvinkel av Lisa Henkow går i myggornas tecken. Hon har hittat en orsak att vara tacksam för myggmolnen, påstår hon.
Sommartider kan också vara kantarelltider, och så verkar det sannerligen vara i år. Sociala medier flödar av inlägg om skogens guld, svampen som svensken älskar att plocka. Men hur ser det ut i andra länder? Vilken är favoritsvampen nummer ett i till exempel Ryssland, Italien och Syrien?
Programledare är Mats Ottosson.