Nina Hemmingsson Podcasts
-
Vem har inte sett den tecknade flickan med de stora runda ögonen utan pupiller. Nina Hemmingssons tecknade serier är älskade av många och flickan finns i en mängd olika format, från seriealbum till almanackor och Pixiböcker. Men Nina Hemmingsson tecknar inte bara serier. Hon har gett ut en diktsamling och hon kom i höstas ut med sin kritikerrosade debutroman Rum utan titel. Jag har sett fram mot det här samtalet länge. Stort tack till Nina Hemmingsson för att hon ville komma . Stort tack till Cicely Irvine för musiken. Alla som lyssnar på avsnittet kommer märka en förändring. Skådespelaren Anna Lyons som förgyllt så många avsnitt med sina grymma uppläsningar har tagit en paus och medan jag söker efter en ny röst får ni håla tillgodo med min stämma.
Stort tack till Anna och avslutningsvis även tack till bokförlaget Ekström&Garay
Författarfoto Anna Drvnik
-
Nina Hemmingsson är serietecknare och konstnär. Hennes teckningar tillsammans med korta texter är älskade och hon har blivit en förebild för många tecknare. Serierna har publicerats i flera tidningar och hon har också gjort tio böcker.
I podden pratar hon om livet, ensamheten, döden, stolthet, uppväxten och mycket annat.
Avsnittet är gjort av Frippe Nilsson & Annika Jegbert.
Inspelat 2 mars 2021 i Ninas Atlejé i Midsommarkransen i Stockholm.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vilka är villkoren för yttrandefrihet, konstnärligt skapande eller bara för grundläggande mänskliga rättigheter? Finns det en bortre gräns för friheten och hur ser den i så fall ut i olika samhällen? Och hur begränsas friheten också i samhällen där demokrati och yttrandefrihet inte är under direkt hot? Arbetslivet är under snabb förändring både internationellt och i Sverige med en allt osäkrare tillvaro för allt fler människor.
”Det är inte ordet Sharia som är viktigast, det viktigaste är att hitta ett sätt att utöva lagen så den är kompatibel med islam.” Så säger den islamistiska tunisiska politikern Ferida Abidi i det första programmet i serien. Just den diskussionen återkom ofta när det nya parlamentet i Tunisien skulle skriva en nya konstitution efter den arabiska våren 2011. ”Vi var inte överens om gränserna. Vissa ville inte ha några gränser alls. Men alla fri- och rättigheter har gränser” säger Ferida Abidi. ”Gud, koranen och profeten, de får inte röra dem.” Hon jämför med hur det är förbjudet enligt lag att förneka förintelsen i Frankrike.”Vi var utan friheter så länge, det är därför vissa inte riktigt vet hur de ska bete sig sen revolutionen. Men frihet betyder ansvar. När man är fri måste man vara ansvarstagande” säger Ferida Abidi.Efter de dödliga attackerna i Paris i januari mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk butik har frihetens villkor och pris debatterats intensivt. I februari blev fick diskussionen ny fart efter de blodiga dåden i Köpenhamn när bland andra svenske konstnären Lars Vilks skulle framträda. I Tunis dödades månaden därpå 21 människor på ett museum i ett terrordåd.Kulturreportaget ger sig i en serie på fem program ut i världen för att undersöka frågan ”Var slutar friheten?”. Följ med till Tunisien, Marocko, Ryssland, Frankrike, Turkiet, USA och Sverige för en diskussion om våra föreställningar om vad frihet är.Medverkande i första programmet: Nina Hemmingsson, Roland Paulsen, Lev Rubinstein, Selma Mabrouk och Ferida Abidi.Reportrar: Roger Wilson, Erik Laquist, Fanny Härgestam, Katarina Wikars och Fredrik Wadström. -
Nu har K1 och K2 åkt på semester och återkommer den 20 augusti. Under sommaren kan man lyssna på varje vardag kl. 18.15. Temavecka i finanskrisens spår, sommaruniversitetet, amerikaner och en hel vecka med program av Kerstin M Lundberg. Och så sänder varje vardag 7.46, 840 och 18.03. Dessutom finns hur många K1 som helst som poddradio: Anneli Dufvas intervju med Staffan Valdemar Holm, Dinter och Wikars under texten, resereportage från Bombay och Kairo, program om serietecknaren Nina Hemmingsson och fotografen J H Engström. Om Max Book målning "Singoland" kan du höra mer i "Vad säger dom egentligen?"
-
Så jävla Normal heter Nina Hemmingssons nya bok med bilder i gränslandet mellan dröm och vaka, i timmen mellan hund och varg. Där är hon igen, kvinnan utan pupiller som säger allt det där andra bara tänker eller sväljer. Nina Hemmingsson har fått många priser för sina serier och hennes enrutigar ur Aftonbladet sitter på anslagstavlor och kylskåp lite här och var. Katarina Wikars träffade Nina Hemmingsson när hennes album. Jag är din flickvän nu kom ut hösten 2007. Ett samtal om att gräva sig upp och att teckna delfiner med fel hand.