Orson Welles Podcasts
-
Vad finns egentligen att säga om Citizen Kane som inte redan sagts? I avsnitt 8 gör vi i alla fall ett försök att förstå varför Orson Welles klassiker från 1941 är så universellt hyllad och ofta anses vara tidernas bästa film. Det leder också till en semi-hetsig diskussion om subjektivitet och objektivitet, finns det något rätt och fel i kritik och smak?
Dessutom har Krille sett nya live action remaken av Pinocchio, och undrar varför den italienska dockan är så på tapeten igen och varför Disney fortsätter spotta ur sig själlösa filmer. Hille har kollat på Picnic at Hanging Rock från 1975 vars "tumblr-estetik" och representation på just tumblr var en anledning till att hon såg den och vi diskuterar andra vägar till filmtips. Felix har sett om Paul Thomas Andersons Phantom Thread fyra år efter en stark bioupplevelse vilket får oss att minnas andra bioupplevelser. Slutligen trampar Krille på mängder av tår när han i sin lista dissar filmer på IMDb's top 250
-
”Chansen att någonting skulle komma hit från Mars är en på miljonen. Och ändå kommer de.”
Orden är från The War of the Worlds, eller Världarnas krig på svenska. HG Wells bok kom ut 1897 och berättelsen om marsianernas förödande attack mot jorden och människorna har tolkats i fler än 60 olika versioner. Följ med oss från själva romanen via Orson Welles uppmärksammade radiodrama, 50-talsfilmen där atombomben har en central roll, genom Jeff Waynes musikaliska version från 1978 och 2005 års actionvariant med Tom Cruise, fram till BBC-serien med bara några år på nacken. Vi diskuterar karaktärer, miljöer och känslor, vad Wells kan tänkas vilja ha sagt och hur marsianerna och deras stridsmaskiner har framställts i de olika verken. Det blir roligt!
En samling länkar för den som vill gräva ner sig lika djupt som oss i The War of the Worlds:
The war of the worlds Radioteater av Orson Welles 1938
https://youtu.be/Xs0K4ApWl4g
Dokumentär om radioteatern
https://youtu.be/VKralXDreqk
The war of the worlds Film av Byron Haskin 1953
https://youtu.be/D29Zit2PwF4
https://youtu.be/XfBujHVFgCY
Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the worlds Musikalbum 1978
https://youtu.be/l22dEir08wA
Live: https://youtu.be/m6FOJ2z3FL0
War of the worlds Film av Steven Spielberg 2005
https://youtu.be/rYGWG2_PB_Q
Making of the Tripods (Steven Spielberg):
https://youtu.be/6IN0Vjcl7TY
The War of the worlds TV-serie av BBC 2019
https://youtu.be/r-yas0yPbLU
Om marsianernas stridsmaskiner:
Tripods over time:
https://youtu.be/L_YfE5BFunA
Antal versioner enligt Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_works_based_on_The_War_of_the_Worlds
Filmer: 2 st.
Direkt till video: 7 st.
TV-film/dokumentär. 1 st.
Parodier/hyllningar: 5 st.
TV-produktioner: 8 st.
Radioprogram: 16 st.
Musikaliska versioner: 5 st.
Dataspel: 7 st.
Tecknade serier: 11 st.
(Övrigt: 7 st.)
Summa: 62 produktioner (69 st. inkl. Övrigt)
Just nu är det Anna Widerberg och Mattias Kvick som driver den här podden. Om ni blir nyfikna på oss så hittar ni oss här:
https://annawiderberg.se/
www.mattiaskvick.n.nu/bilder
Vinjettmusik: Summer Fun by Ahjay Stelino mixkit.co/free-stock-music/ -
Vi går igenom hela Peter Bogdanovichs (1939-2022) brokiga karriär
som började hos Roger Corman med thrillern “Targets” (1968) och som fortsatte med klassiker som “The Last Picture Show” (1971), “What’s up doc?” (1972) och “Paper moon” (1973) men som mot slutet kantades av en rad misslyckade produktioner, personliga tragedier och ekonomiska felbeslut. Bland annat pratas det om Streisand-kepsen, Orson Welles, “manic pixie dreamgirl", Rocky Dennis och Hugh Hefner.
Vi som gör podden heter Karsten Karlsson och Henrik Harej. -
Rosebud för hela slanten! Vi tittar på vad som brukar kallas "tidernas bästa film".
Charles Foster Kane går från liten pojke i liten stuga till stor tidningsmagnat i stort palats.
Men efter hans död undrar alla vem han var och vi undrar om filmen håller.
Manus: Herman J. Mankiewicz, Orson Welles
Regi: Orson Welles
I rollerna: Orson Welles, Dorothy Comingore, Joseph Cotten
I studion: Martin Soneby, Erik Broström, Ola Aurell -
Johan Wanloo och Magnus Dahl samtalar om moralpanik i allmänhet och Nils Bejerots ”Barn - serier - samhälle” i synnerhet.
Avsnittet innehåller även en konspirationsteori om frikyrkor, och en om Folket i bild.
I nästa LÄS HÅRT…… läser vi Stephen Blackmoores, enligt Twitter underskattade, urban fantasy noirpizza ”Dead Things”.
Annat som nämntsVårt avsnitt med Johan Egerkrans, Tina Turner, Tom Clancy, Gene Pitney, Stephen Graham Jones "The only good indians" + "My heart is a chainsaw", Mats Strandberg "Konferensen", Vera Nazarian "The cobweb bride" + "Dreams of the compass rose" + "Lords of rainbow", Jim Shooter & Al Milgrom "Secret Wars II", T. Kingfisher "Paladin's Hope" + "The Twisted Ones", Patricia A. McKillip "The Riddle-Master of Hed", George Johansson "Datorernas död" + "Universums öde", Anders Fager "Ingemar Fredmans epistlar", ”Call of Cthulhu Sverige”, Anders Fager & Peter Bergting "Kråkorna", Caroline Ringskog Ferrada-Noli "Naturen", Mike Mignola "Hellboy", Fredric Wertham "Seduction of the innocent", Nick Carter, Lucky Luke, Prins Valiant, "Lilla huset på prärien", Genusfotografen, Flumskolans avsnitt om Didi Örnstedts & Björn Sjöstedts "De övergivnas armé", Johanna Koljonen, Seriefrämjandet, ”Svensk seriehistoria”, Folket i bild, De gyllene böckerna, Orson Welles "Världarnas krig", TikTok, Kalle Anka, ”Cowboy”
-
Orson Welles! Ödet ledde oss att se två filmer relaterat den gamla räven. Peter gästar!
Touch of Evil är en senare Welles-film, från 1958. Tror knappast vi säger något som inte redan sagts om den - bra jävla film!
Mank är den senaste David Fincher-filmen. Den handlar om hur Citizen Kane blev skriven, fokuserandes på Welles manuspartner Herman Mankiewicz. -
FILMREGISSÖR, FÖRFATTARE, KRITIKER. Stig Björkmans Sommarprat är en kärleksförklaring till film och filmskapande. Han berättar om sin första förälskelse på biograf Royal som ledde till en livslång kärlek till den vita duken och allt arbete bakom den. Men också om den verkliga kärleken till livskamraten Sun Axelsson.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
En lördagskväll i april 1949 går en då 10 år gammal Stig Björkman på kvällsbio för första gången. Hans mamma och pappa har förbeställt biljetter till Fest ombord med Jane Powell. ”Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag blev förälskad i Jane! Men vad mera var – jag blev totalt förälskad i filmen – i film!” Hans Sommarprat är sedan en ljuv kärleksförklaring till film och filmskapande.
Han tar oss med på möten – både på vita duken men också i verkligheten: En vegetarisk kruskalunch med stumfilmens absoluta stjärna Gloria Swanson, en wienerschnitzel tillredd av Arnold Schwarzeneggers mamma hemma i hans radhus i Santa Monica och en konjak med Orson Welles i en bar i Paris en sen kväll.
Om Stig BjörkmanPrisbelönt tungviktare i filmbranschen. Har skrivit intervjuböcker med giganter som Ingmar Bergman, Woody Allen, Lars von Trier och Joyce Carol Oates. Blev tillfrågad av Isabella Rossellini om att göra dokumentären om hennes mamma Ingrid Bergman. Filmen Jag är Ingrid visades på filmfestivaler runt om i världen.
Debuterade med Jag älskar, du älskar 1968. Har gjort flera kort- och långfilmer. Var redaktör för filmtidskriften Chaplin mellan 1964 –1972.
Talar engelska, tyska, franska, italienska och danska flytande.
Producent: Ludvig Josephson