Pär Lagerkvist Podcasts
-
Teologerna Petra Carlsson och Susanne Wigorts Yngvesson tar sig an fyra 1900-talsprofiler som alla har gått sin egen väg. Hur ser de på livets stora frågor och vad har de att säga oss idag?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I det andra avsnittet av Att söka sin egen väg går radioteologerna i dialog med författaren Pär Lagerkvist. Petra Carlsson är professor i systematisk teologi och Susanne Wigorts Yngvesson professor i etik, båda verksamma vid Enskilda högskolan i Stockholm.
Pär Lagerkvist - bakgrund och historiaPär Lagerkvist föddes 1891 och var författare, poet och dramatiker. 1940 blev han ledamot i Svenska Akademien och 1941 fick han Nobelpriset i litteratur. Han var en klassresenär med foten kvar i uppväxtens fattigsmåland och i den självbiografiska Gäst hos verkligheten skriver han om sin barndom. Han var inte kristen, men starkt präglad av bibelns berättelser, som ofta är teman i hans böcker. Hans mest kända romaner är Dvärgen, ett porträtt av den rena ondskan, och Barabbas, som handlar om den rövare som frigavs i stället för Jesus. Pär Lagerkvist var en sökare och tvivlare, men också starkt politiskt engagerad och försvarade den enskildes frihet och ansvar. I boken Den knutna näven myntar han begreppet ”den kämpande humanisten”. Pär Lagerkvist dog 1974.
Programledare: Tithi Hahn
Producent: Marie Liljedahl -
Den sökande tron och det mystika i Pär Lagerkvists liv och diktande porträtteras av prästen Leif Adolfsson i tal. Och genom musik av kantor Jonas Nilsson med delvis nyskriven musik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hela berättelsen om Pär Lagerkvists liv och sökande med Leif Adolfsson kan höras separat eller laddas ner som podd.
Gudstjänsten samlar tankar kring en person som under hela sitt liv och författarskap återkom till frågorna kring de djupa frågeställningarna kring vår existens och om det finns något där bortom det som är evigt, tron helt enkelt. Vad är tro och vilka uttryck kan den ta sig i våra liv?
Författaren, diktaren och dramatikern Pär Lagerkvists liv
gick sida vid sida med tron, men han lyckades aldrig riktigt möta den.
Rubriken på gudstjänsten "Bortom det jag dunkelt anar "
är hämtat från en av Lagerkvists dikter. Men rubriken skulle också
kunnat vara ”Jag skulle vilja våga tro.
Gudstjänst i Pär Lagerkvists födelsestad Växjö med några av hans mest älskade dikter i nya och gamla tonsättningar från Skogslyckans kyrka.Många har berättat att de haft upplevelser likt Pär där barndomens upplevelser av tro och andligt liv på många sätt satt djupa spår. Men sedan har livet självt med alla krav och måsten skymt sikten av det som en gång var barndomens tro. Plötsligt kommer det tillbaka. Kanske har de också utvecklats till att bli en tro större än den de fick med sig som barn.
Leif Adolfsson
Medverkande:
Leif Adolfsson, tal och sång
Jonas Nilsson, piano och sång
Sara Wåhlin, sång
Mattias Welin, kontrabas
Text:
1 Kor. 2:9
Rom 11.33 ffMagnus Larsson, tekniker
Marianne Greip, producent
Sveriges Radio Kronoberg
[email protected] -
"Tappar vi som samhälle förståelsen av det teologiska språket idag?" Den frågan ställde sig professor Susanne Wigorts Yngvesson i en nyutkommen artikel och vi följer upp hennes tankar i dagens avnsitt. Om bibliska berättelser, Pär Lagerkvist, sommarprat och Jesus som smyger in bakvägen i det stängda rummet.
Dessutom: Du skall icke dräpa. Eller? -
(00:22) Intro med bland annat lite TV: The Good Doctor, Atypical
(10:12) Bokhörnan: Anton och Sebastian pratar om böckerna:
Can't Hurt Me av David Goggins I Am Malala av Malala Yousafzai The Licanius Trilogy #1-3 av James Islington The Crown Tower av Michael J. Sullivan Iron Prince av Bryce O'Connor & Luke Chmilenko (omslagsbild till avsnittet) Mästaren och Margarita av Mikhail Bulgakov Den Blå Stjärnan/Äkta Amerikanska Jeans av Jan Guillou Dvärgen av Pär Lagerkvist Hemsöborna av August Strindberg Bock i örtagård av Fritiof Nilsson Piraten Gods of Blood and Powder #1-3 av Brian McClellan Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström We are Legion (We are Bob) av Dennis E. Taylor Project Hail Mary av Andy Weir Skattkammarön av Louis Stevenson Robinson Crusoe av Daniel Defoe Into The Wild (Warriors #1) av Erin HunterTill nästa bokhörna ska vi läsa bland annat Station Eleven av Emily St. John Mandel.
Här kan ni se kandidaterna till GOTY 2021
Här hittar ni vår lista på årets hittills bästa filmer
Tips eller eventuella frågor får gärna skickas till [email protected]
Instagram gotypodden
Vi vill skänka enorma tack till Emma Idberg för superklippning och våra vackra avsnittsbilder, till Sara Idberg för den fabulösa omslagsbilden samt till Hilda Axelsson och Otto Johansson för den fantastiska musiken.
-
Vandring på en kyrkogård i Växjö bland ljus, levande och döda med prästen Leif Adolfsson och programledaren Marianne Greip.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Allhelgonahelgen har på ganska kort tid vuxit och blivit en av de viktigaste kristna högtiderna i Sverige. Kyrkorna runt om i landet har fler besökare denna helg än under tiden mellan advent och jul. Hälften av alla svenskar besöker denna helg en kyrkogård för att tända ljus och lägga kransar på sina anhörigas gravar eller i en minneslund.
Prästen Leif Adolfsson och programledaren Marianne Greip vandrar på Skogslyckans kyrkogård i Växjö, klädd i höstskrud i det vackra vemodets tid. De stannar till vid några gravar och minneslunden, talar om döden, träffar kyrkogårdsbesökare, besöker kyrkans ljusträd, lyssnar på orgelmusik i kyrkan och förmedlar stämningen.Stjärnhimlen har fallit ned,
lagt sig på rygg
Ljusen sprider sig,
kyrkogården brinner
och minnena lyserMarianne Greip
Texter:
Kyrkogården - Pär Lagerkvist
Lantlig kyrkogård - Anders Österling
Bön i AllahelgonatidMusik:
Psalom - Arvo Pärt
Musik spelad av Jonas Nilsson, kyrkomusiker:
Tröstevisa - Benny Andersson
Arioso - Fredrik SixtenProducent Marianne Greip
Tekniker Magnus Larsson
Sveriges Radio Kronoberg
[email protected] -
Hör Biblioteket som stannat till i Ola Nilssons eviga norrländska by och James Joyce eviga dygn i Dublin. Och så berättar vi hur lång en mikrofonsladd ska vara om Pär Lagerkvist får bestämma. - Det finns ingen räddning, man står på en plats och faller sönder Orden är författaren Ola Nilssons som avslutar trilogin om en fiktiv norrländsk by och människorna den präglat med romanen Kärleken gömmer minnet. Biblioteket pratar med honom om varför sönderfall ter sig så likt på alla platser. Enligt James Joyces egenhändiga beräkningar arbetade han i 10 000 timmar med Ulysses. Erik Andersson har arbetat i fyra år med att nyöversatta verket. Vi träffar Andersson för att ta reda på hur resan genom detta enda klassiska dygn i Dublin har varit för honom och undrar, är romanen samma litterära plats som tidigare i sin nya språkdräkt?" Dessutom letar vi ljud som passar till författaren och radiojournalisten Carl Magnus von Seths memoarbok Ja, minsann.