Petter Bolme Podcasts

  • Vad händer i rättegången mot oljebolaget Lundin? Kommer åklagarnas bevisning att räcka – och hur ser det regelverk ut som ligger till grund för åtalet?

    I november 2021 väckte åklagaren åtal mot två chefer för oljebolaget Lundin för de folkrättsbrott i nuvarande Sydsudan där närmare 12 000 människor dödades.

    En månad efter åtalet meddelade Lundin att de säljer sina olje- och gastillgångar i Norge. De lovar samtidigt att det nästintill tomma bolaget ska ansvara för att alla eventuella juridiska krav från Sudan. Inget av det som hände i Sudan ska följa med i försäljningen, trots att vinsten från Sudan investerades i Norge.

    Den 31/3 håller Lundin bolagsstämma. Vad kommer att hända nu - och hur ser det juridiska regelverket bakom åtalet ut?

    Medverkande:

    Kerstin Lundell, författare och journalist. Miriam Ingeson, doktorand internationell rätt vid Uppsala universitet. Petter Bolme, projektledare, arbetar med att få Lundin och de andra oljebolagen att göra rätt för sig gentemot de som drabbades av konflikten.

    Moderator: David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.

    Avsnittet är en något kortad inspelning av det Global Bar-samtal som hölls den 24/2.

  • Under mer än tio års tid har Petter Bolme följt och rapporterat kring bolaget Lundin och de övergrepp som företaget anklagats för att begått i Sydsudan. Nu har åtal väcks för medverkan till krigsbrott. Hör Petter Bolme berätta direkt från Sydsudans huvudstad Juba om stämningen inför rättegången.

    från 1997 till 2003 bedrev Lundin verksamhet i södra Sudan. Bolaget anklagades av bland andra Amnesty International för att ha förvärrat konflikten med sin närvaro vilket lett till att ca 10 000 människor dödats och många fler fördrevs.

    2010 inledde Internationella åklagarkammaren i Stockholm en förundersökning kring misstänkta krigsbrott. Den 11:e november 2021 väcktes åtal mot Alex Schneiter och Ian Lundin och hösten 2022 förväntas rättegången starta.

    Hur känner människor i Sydsudan? Minns de fortfarande de som hände? Vad hoppas de att processen ska leda till och hur viktigt är frågan om upprättelse idag?

    Samtidigt pågår just nu enorma översvämningar i just de områden där Lundin exploaterade oljan. Den humanitära situationen är återigen akut och ytterligare 800 000 människor har tvingats lämna sina hem.

    I avsnitt 94 av Global Podd berättar Petter Bolme, på plats i Juba, om utvecklingen i Sydsudan.

    Programledare: David Isaksson.

  • Vi hör nästan bara talas om Afrika när det uppstår krig, korruption och konflikter. Men vem bryr sig när det faktiskt fungerar ganska så bra? Som i fallet Zambia.

    Den 12e augusti går Zambia till presidentval och och allt pekar på ett jämt resultat. Men också på att valet ser ut att bli lugnt och respektfullt.

    Är Zambia ett tråkigt, demokratiskt och ”icke-typiskt” afrikanskt land med problem mest av det vardagliga slaget – som hemma hos oss? Eller finns det en risk att den auktoritära utvecklingen ”spiller över” från grannländerna?

    Global Podd har i en serie avsnitt i samarbete med Bloggers of Zambia diskuterat internet och hotet mot yttrandefriheten i Tanzania, Uganda och Zambia.

    I avsnitt 77 återvänder vi till Zambia. Vad blev resultatet av diskussionerna om yttrandefrihet? Kan Zambia med sin demokratiska tradition undvika de inskränkningar av friheten på nätet som skett i Uganda och Tanzania?

    Dessutom: Unik rättegång mot folkmordsanklagad man från Iran. Och – vilket ansvar har vi för de demokratiaktivister som nu riskerar livet i Afghanistan?

    Medverkande:

    Petter Bolme, redaktör och journalist, tidigare bosatt i Zambia. Daniel Sikazwe, ordförande för Bloggers of Zambia.

    Programledare: David Isaksson.