Reuben Podcasts

  • Nytt år och ny säsong med Podd Mogna. Ulrika och Reuben ses mitt i ett mellanrum. Reuben är på väg till skåne och ska spela med Tango Delirium och Ulrika ska föreläsa om genus och ledarskap varvat med digitala workshops. Vi talar om civilkurage. Att det är en del av att mogna, att visa civilkurage. Om varför det är så svårt. Om skillnaden mellan den som visar civilkurage och åskådaren. Att det kan vara en del av samhällskontraktet att kunna visa motstånd istället för att gå in i anpassning. Vi lyssnar på Otto Drakenberg, ordföranden för svenska fäktningsförbundet som går upp i talarstolen för att diskutera Saudiarabiens värdskap för kadett- och junior-VM 2024 och får ett enormt motstånd. Varför fick han inget stöd utan endast motstånd i rummet?


    Vi ser fram emot nya möten och samtal om att mogna eller inte mogna... Kanske är det vår stora fråga?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Juldagen är här och årets sista avsnitt av Podd Mogna. Ulrika och Reuben reflekterar över året och varandet. Om julen som både kan vara en plats för kärlek och samtal och samtidigt ett forum för konflikter. 

    ”Jag har varit så arg under delar av det här året. Jag har somnat arg och vaknat arg. Hela mitt jag har velat gå i strejk. Det får inte vara så här” säger Ulrika och talar om den delvis tunga tid vi lever i. Reuben talar om att välja att ta fram sitt inre leende och hur det hjälper honom att hålla fokus på allt fint som också finns runtomkring oss. Faktiskt hela tiden. Om att acceptera och förhålla sig till det som är och hämta kraft i det vackra för att kunna göra skillnad. 


    Gör djuren i djurparkerna uppror? Finns det en mening med att det nu förs en debatt kring att vi sätter djur i bur och betalar för att titta på dem? Hur påverkas vi av att bygga relationer med djur? Skulle det bli förändring om vi alla byggde relationer med djur och naturen? Det är frågor som vi resonerar kring. 


    Vi avslutar med att lyfta en framgång och en utmaning från året som gick och vi hoppas på året 2023. Då vänder det! Gott Nytt År kära lyssnare. Tack för att ni är där!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Idag samtalar vi med Olga Person, ordförande i Unizon, som arbetat större delen av sitt liv för ett jämställt samhälle fritt från våld. 


    Ingen människa vill bli lämnad, menar Olga Persson. Det är en del av problematiken gällande allas vårt kontrollbehov men i synnerhet mäns, hävdar Olga vidare. 

    Populärkulturens romantisering av den ihärdige mannen till exempel, menar Olga är ett problem. 

    -Ju mer du förföljer en kvinna eller tjej i en film desto mer blir hon till slut kär i dig! Det är ju helt absurt! säger Olga med emfas och menar att detta sänder ut helt fel signaler. 


    -Tycker man att något är fel så får man vara med och ändra på det! Sitt inte på läktaren utan ner på plan, säger Olga bestämt, vilket är en inställning hon fått med sig från sin ursprungsfamilj. 

    -Jag har alltid varit väldigt tydlig. Men inte alltid så effektiv, säger Olga med ett skratt. 

    Alla är vi olika, men det finns strukturer som påverkar oss alla, fortsätter Olga. 

    Hon menar att hon aldrig tappar hoppet trots allt. Inte ens när Tove, som var familj, blev mördad av en fd pojkvän. Kampviljan blir bara än större. Kanske har den blivit mer otålig. 

    Trots att hon betecknar sig som en free spirit, har hon nyligen gift sig för första gången, vilket hon ser som ett stort steg och commitment. 

    Grattis och leve kärleken! säger vi, Ulrika och Reuben. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • " Jag hatar, hatar när man delar upp människor i ett vi och dom"

    Reuben och Ulrika möter Mona Sahlin, en legendar i politiken och som har drivit många frågor i mänskliga rättigheter i vårt land. Vi talar om bristen på platser att mötas och föra samtal. Samtal där perspektiv möts och bryts. Mona säger att hon önskar att vi alla skulle möta upp skilda åsikter med frågor istället för debatt. Att våga utforska och försöka förstå.

    ar

    Vi talar även om Monas egen utveckling genom livet och hon säger att det har varit stunder då hon inte tyckt om sig själv. Och hur viktigt det är då att hitta människor att vara med som också har erfarenhet av svåra känslor. Att kunna säga att jag hatar mig själv och få till svar att det gjorde jag igår men det har gått över. Vi talar också om vad kärleken har haft för betydelse för Mona och vad hennes över 40 åriga äktenskap står för. Då kommer vi även in på ämnet om när det värsta händer och vi talar om Johan. Johan som blev ett år och som dog för 35 år sedan men ändå är så levande för Mona. Att döden har gjort henne mindre rädd för att dö men döden mer levande.


    Vi talar också om att det finns massor av orättvisor att upptäcka och förändra!


    Reuben och Ulrika talar om vikten av nätverk och hur förluster påverkat oss och vår skräck för att förlora någon vi älskar.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • "Vinsten delar man, förlusten tar man själv"


    Vi möter Peter Gerhardsson, förbundskapten för Svenska damlandslaget i fotboll.

    Peter menar att det är utvecklande att bli äldre, men det finns fortfarande ett område där jag känner mig väldigt ung och det är humor! Där har jag liksom ingen mognad, hävdar Peter Gerhardsson. Jag skrattar åt samma saker som jag tyckte var roligt när jag var 10,15, 20 år. Vi pratar om svåra beslut och att allt som förbundskapten inte går att dela med sig av. Och vi talar om vikten av att ge sina beslut tid och hur viktigt det är att bygga förtroende för tids nog kommer konflikterna. Då spelar förtroendet en avgörande roll.

    Vi talar också om hur viktig strukturen är men hur kvävande den också kan vara och att för mycket struktur får Peters kreativitet att dö.


    Ulrika och Reuben snackar om vi är vinnarskallar eller ej. Och vår gemensamma beundran för idrottskvinnor och män! Reuben är lite starstrucked av att träffa en fotbollsidol från hans bardoms Hammarby. Vi pratar om hur vi tar hand om våra bakslag och förlusten och om hur slutar vi älta och hur möter vi våra katastroftankar? 


    Lyssna och dela dina tankar med andra. Det är samtalet som gör skillnad.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Vi möter Julia Romanowska, medicine doktor, slagverkare, programmerare, chefsutvecklare, författare…bland mycket annat!

    -Att mogna är en mycket besvärlig och smärtsam process. Vi måste inse att vi är ensamma, säger Julia på ett bestämt men odramatiskt vis. Mognad innebär en tragisk visdom.


    Väcker den gemensamma tragiken en större medkänsla än den gemensamma lyckan? Leder insikten om vår ensamhet i tillvaron till en större gemenskap? Frågorna är många och belyses på ett systematiskt, känsligt vis av Julia utan att egentligen ge några svar. 

    Således ett samtal helt i vår smak!


    Julia säger att upptäcka den andres annorlundahet, alltså främlingskap, det gör inte att man får distans utan tvärtom. Vi inte ska försöka reducera den andre till oss själva. Närhet betyder inte att man känner igen sig utan att man erkänner den andres annorlundahet. 


    -Jag är en kombinatör, att blanda saker som till synes är oförenliga, svarar Julia på frågan hur det kommer sig att hon har så många olika yrken. 


    Hon uttrycker en känsla av hemlöshet, i synnerhet i språket. Är inte riktigt hemma i något av sina språk hon talar, menar hon. Men hon har skapat ordet. Estemetik, som är sammansättning av orden estetik, emotion och etik. Genom att ta ansvar känner du självrespekt. Det är inte samma sak som att älska sig själv, menar Julia. 

    Men kanske en bit på vägen?


    -Jag tror inte vi inte att vi ska sträva efter en kollektiv motståndskraft Vi ska sträva efter att minska det onda, inte öka det goda. Det goda i livet kan vi aldrig bestämma vad det är. Det onda gör att vi lider och är därför mer definierbart. 


    Ulrika och Reuben pratar om att generositet också handlar om att kunna ta emot, om raka vägar och gps. 

    Sätt dig bekvämt och lyssna till ett samtal som säkerligen kommer ge dig nya ämnen eller vinklar på livet för dig att föra samtalet vidare. 

    Det är så vi får till en förändring. 


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • "Herregud, jag ska ju dö på riktigt. Det kommer också att drabba mig"


    Vi möter poeten Sam Carlquist och talar om livet, kärleken, åldrandet och döden men inte minst om det viktiga ansvaret. Sam har länge varit en känd Stockholmsprofil, som bland mycket annat, i 30 år var programchef för Kungsträdgården. Han har givit ut en rad diktsamlingar och bland annat har han en sida på Facebook där han varje dag ger ut dagens dikt.


    Vi talar om åldrandet och att vara alla åldrar på samma gång. Sam menar att han ofta för en inre dialog med alla sina åldrar. Inte minst den 9-åriga Sam. Han menar också att han har haft några centrala episoder i livet där han har mognat och utvecklats. "Varför förstod jag inte då att vara mer tolerant" Om att han nu försöker förstå och bekräfta den andre som har en annan åsikt istället för att försöka pådyvla hans egen uppfattning. Vi talar också om kärleken och att lyckas leva livet ut med samma partner. Vad krävs då?


    Vidare läser Reuben några av Sams dikter. Ett samtal om en allvarlig tid och om vikten av att vi lär, utforskar och ger plats för omsorg, kärlek och tolerans. Lyssna tillsammans och fortsätt samtala. Det är så förändring blir..


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det har varit en lång sommar och både Reuben och Ulrika har nära anhöriga som drabbats av svår sjukdom. Vad gör det med en när ens nära har det svårt? Ulrika berättar om en resa som hon gjorde under sommaren med sin bror och pappa. En resa fylld av kärlek. Reuben berättar om när hans bror kommer på besök från Israel och att de återigen blev två bröder som skojar, leker och utmanar varandra inför sina nu vuxna familjer. Podd Mogna drar igång inför hösten och vi vill återigen försöka skapa ett utrymme, ett mellanrum för reflektion, eftertanke och utforskande. Ett rum för mognad.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • ”Det är jobbigt att öppna sitt bröst och ge andra möjligheter att hitta in, där det är som mest sårbart. Men jag tror det är det ända sättet att leva fullt ut.” 

    Vi möter en modig ledare med starkt civilkurage. Ida texell, kommundirektör Upplands-Bro och ordförande för Scouterna Sverige. Tidigare räddningschef och ledamot i regeringens delegation 2030. 

    Vi talar om sårbarheten och att det är en unik kraft som vi kan använda för att lyssna in oss själva och varandra istället för att tävla om vem som har monopol på sanningen. Att vi aldrig fullt ut vet om andras levnadsvillkor och varför människor agerar som de gör, men vi kan nyfiket utforska det istället för att döma handlingen.

    Vidare om vikten att tala om vad vi vill och behöver och inte vad vi inte vill. Att det är där vi hittar energin. Men Ida lär oss också om liknelsen mellan vår hjärna och himlavalvet och hur vi kan bygga den rik och kraftfull. 

    Ett samtal som berörde oss djupt och ett samtal som visar att mod blandat med sårbarhet kan sätta stora spår. 

    Reuben har varit på turne och Ulrika svettas över sina studier som ska hinnas med mellan uppdragen och där mitt i allt talar vi om hur svårt det kan vara att känna självmedkänsla..


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Skål kära vänner denna underbara fredag och avslutningen av denna säsong. Vi hoppas att ni har haft det lika mysigt som oss. Vi avslutar även vårt 60:e avsnitt med att inte boka fel Reuben. Utan med självaste Reuben Sallmander, som med sin mysiga röst öser på med poäng för dagens drink Whisky Sour.

  • Sommaravslutning!

    Ulrika och Reuben är varandras gäster och reflekterar över centrala delar för att mogna. De har gjort en chefsdag tillsammans som de kallar kurs mogna och reflekterar över tillstånd som hjälplöshet. Ulrika berättar om att hon just nu är behov av hjälp, men att hjälpen inte alltid blir rätt. Hur gör en då? De talar om gränssättning och Reuben menar att livet blir lite enklare när en kan säga nej, men när han får dåligt samvete då triggas ja:et inom honom. De enas i att det är roligare med människor som säger ja.

    Vidare menar Reuben att musik är andligt för honom och Ulrika använder musik för att få vara i olika känslor.

    Det är dags att tacka alla lyssnare för en vår som inte blev likt någon annan vår och efter sommaren så fortsätter Podd Mogna med nya avsnitt om att växa som vuxen!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ulrika och Reuben är varandras gäster och Reuben undrar om Ulrika har mognat? Det blir ett samtal om att bli vän med sin ilska. Vad är skillnaden mellan att vara arg, ilsken eller känna ett raseri? På vilket sätt är ilskan en inre kompass som visar vägen mellan rätt och fel? Kan ilska handla om mod, styrka och omtanke? Ulrika berättar hur hennes ilska fick henne att ställa sig upp bland 200 gäster och säga att nu räcker det, det är nog.

    Samtalet glider vidare mot att utforska vad som händer när ett samhälle blir för dömande och styrs av rädsla istället för nyfikenhet. Kanske styrs av för mycket ilska... Ulrika och Reuben enas om magin försoningen.

    Ett söndagssamtal till promenaden, en stund under filten i soffan eller på parkbänken.. Samtala vidare med dina nära och kära eller kanske med en okänd.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • - Inse att du är ett barn och sök det du behöver.

    Ulrika Sedell och Reuben Sallmander möter Alex Warris, civilingenjör som arbetat hela sin karriär med mångfaldsfrågor. Sitter i styrelsen för MÄN och driver Ex Cognito. Vi talar om vad det är att vara man idag, och att utmana en förlegad mansroll. Men också om att utbilda män i ledarskap och maskulinitet, rehabilitera incelmän och inte minst att hantera egna trauman. Arthur Engel reflekterar om sårbarhet och vi konstaterar att Reuben är en gubbe.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • "Det är skillnad på att be om ursäkt och gottgörelse"

    Vi möter journalisten och skådespelaren Rasmus Troedsson och samtalar om svek, tillit och anknytningsproblematik. En del om missbrukets fasor. Är vi människor pålitliga egentligen? Går mänskligheten åt ett håll? Är det dåliga och onda i tillvaron övervägande eller är det ändå så att det goda, trots allt, väger över? Kan vi gottgöra ett svek?

    Är tron på en högre makt en form av att inte ta det fulla ansvaret?

    Många frågor, lika många reflektioner och få svar, tack och lov! Dagens gäst Rasmus Troedsson funderar över dessa frågor med säkerhet och tvivel.

    Ulrika och Reuben reflekterar över tillit och bestämmer att de ska bjuda in författaren och journalisten Karin Smirnoff till Podd Mogna. På med lurarna eller varför inte lyssna i högtalarna tillsammans med din familj!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Om att hämta perspektiv, trygghet och visdom i skogen. Vad kan vi hämta i naturren och vad kan svampar berätta?

    Ulrika och Reuben talar om att känna tillit till samhället, varandra och till sig själv. Hänger det ihop med förväntningar?

    När är det svårt att känna tillit? Vi talar om när livet är utmanande och vilka olika impulser vi får. Vi talar om varför ordet hjälplös får oss båda att känna obehag. Men också om hur vackert det kan vara att låta sig bli buren för en stund när vi inte själva kan bära. Hur lär vi oss att lita på varandra och stå ut med att ibland bli besviken?

    Vi reflekterar kring vetskapen om att vi en dag ska lämna, kan ge oss ett lugn och en känsla av harmoni men också sorg och motstånd. Varför talar vi så lite om döden?


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.