Sahlgrenska sjukhuset Podcasts
-
Livet med PCOS bjuder på gott och blandat. Raden av diagnoser och symtom radar upp sig runt kvinnor sedan urminnes tider. Livet är inte alltid bara lätt och vackert, utan PMS och endometrios, preventivmedel och abort, missfall och infertilitet kan lägga sordin på det annars så fantastiska liv man lever. PCOS är en av alla diagnoser som kvinnor kan få tilldelad hos gynekologen och inte allt för sällan med bisatsen; - Det kommer att bli svårt att få barn också… Inte underbar information att få kastad i ansiktet som 25-åring när barnafödande känns som en självklar del av livet, fast inte nu. Den nyligen PCOS-diagnostiserade kvinnan går hem och googlar och stöter på allt mellan himmel och jord; infertilitet och missfall verkar vara mer regel än undantag. Mattan rycks undan. Det är nu man ska lyssna på det här avsnittet! När vi bjöd in Lia, Mimmi och Rebecca i studion lät vi dem berätta om hur de fått sin diagnos och hur har livet tett sig för dem. De berättar som gudinnor om sin resor genom diagnoser, överviktsdilemma och hur det det sett ut för dem att planera in sin längtan efter barn. Och vi inte sämre än tidigare utan vill givetvis även denna gång sätta den vetenskapliga vinkeln på allt tjejerna pratar om! Till hjälp har vi ingen mindre än Maria Forslund, överläkare och specialist inom gynekologi vid Sahlgrenska sjukhuset som ägnat många timmar åt forskning kring PCOS: PCOS är en i raden av diagnoser som fått en egen månad! September PCOS awareness month! Det firar vi med att publicera det första avsnittet efter ett långt pandemiuppehåll! Håll i er för under nästkommande månader kommer vi att djupdyka i både endometrios, klimakteriet och annat viktigt och spännande från kvinnokroppens alla hörn!
-
Dagens gäst är den varma och kloka pastorn, själavårdaren, låtskrivaren och musikern Roland Stahre. Han jobbar som sjukhuspastor på Sahlgrenska sjukhuset, som själavårdare och predikant i Öckerö församling, samt med utbildning av samtalsterapeuter. Tillsammans med musikerkollegan Lars-Åke Larsson skriver han singersongwriter-låtar med hög igenkänningsfaktor.
Roland växte upp i Sri Lanka som missionärsbarn och har många kloka tankar kring hur vi i västvärlden kan hjälpa utvecklingsländerna på riktigt. Dagens samtal blir lågmält men innerligt och högst angeläget.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
För dem som lever med Duchennes muskeldystrofi kan övergången från barn- till vuxensjukvård vara en utmanande tid, inte minst på grund av att man själv i regel övertar ansvaret för samordningen av vårdkontakterna när man fyller 18 år. I detta avsnitt berättar Ulrika Edofsson, specialistarbetsterapeut vid Regionhabiliteringen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och Sara Nordström, neurolog och vårdenhetsöverläkare på Neuromuskulärt centrum på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, hur transitionen mellan deras verksamheter fungerar. Vi får också ta del av tips om vad som kan vara bra att tänka på och vilka fallgroparna kan vara – och att det finns behov av ytterligare förbättringar vid övergången.
SE-DMD-0286 -
Fertiliteten sjunker hos både kvinnor och män. Så vad händer om vi i framtiden kommer få allt svårare att reproducera oss via oskyddat sex? Hör psykolog Stina Järvholm prata om livmodertransplantation, en metod som studeras vid Sahlgrenska sjukhuset med oväntat lyckade resultat. I den här dokumentären glimtar vi in i en framtid med genmodifierade bebisar och lammfoster som föds ur artificiella livmödrar. När blir framtidens reproduktionsteknik tillgänglig för oss och vem kommer få tillgång till den? Välkommen in i en framtid nära dig.
-
Från 2010, nu i högre ljudkvalitet. När spårvagnen börjar skena nedför en kilometerlång backe åker en polisbil bredvid med påslagna sirener. Men det går för fort. Många hinner inte undan.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Det är en grå torsdagsmorgon i mars 1992 och snöblandat regn faller över Göteborg. Mellan Vasaplatsen och Sahlgrenska sjukhuset står folk och huttrar på hållplatserna och väntar på att kollektivtrafiken ska komma igång. Det är ett strömavbrott vid Sahlgrenska sjukhuset, och spårvagnstrafiken står still.
Vagnarna som har fastnat mellan Vasaplatsen och strömavbrottet måste sättas i trafik så fort som möjligt. Genom att backa dem tillbaka ner till Vasaplatsen kan de köra vidare på andra linjer.
Men när den sista vagnen i kön ska backas går något snett. En trafikledare lossar på bromsarna för att rulla vagnen några meter ner till strömförande sträcka. Men när den kommit dit fortsätter den bara att rulla. Hejdlöst.
Nödbromsen fungerar inte. Lutningen på den 1,5 kilometer långa backen är sex procent.
Poliserna som fanns på plats för att hjälpa till att dirigera trafiken sitter nu i polisbilen, och med sirenerna påslagna kör den jämsides med den skenande vagnen. Kanske räddar de någon. Men inte alla. Den första bilen blir påkörd i korsningen med Engelbrektsgatan. Vid Vasaplatsen befinner sig ett hundratal personer. När spårvagnen spårar ur går det i över hundra kilometer i timmen. Fler än 70 personer mejas ner när vagnen kraschar in i en husvägg, och 13 människor omkommer.
En dokumentär av: Ida Lundqvist.
Publicerad: 2010.
-
Maria Taranger, tidigare verksamhetschef för bland annat akuten på Östra sjukhuset, nu områdeschef på Sahlgrenska sjukhuset gästar återigen Nära vårdpodden.
Om hur en pandemi både kan ge skjuts till det redan påbörjade förbättringsarbetet och samtidigt ifrågasätta etablerad kunskap. I tider av kraftig press ger Maria Taranger perspektiv på och analys av hur det har fungerat. Maria gästade podden första gången i februari 2020, en månad innan pandemin var ett faktum.
-
Ralph Peeker - professor inom urologi, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, forskare men också rockmusiker - gästar oss i första specialistavsnittet!
Du får svar på frågor som:
Vad gör en urolog?
Kan man bryta penis och finns det muskler i snoppen?
Vad är förklaringen bakom dålig stånd?
Testosteron - när är det aktuellt med extra tillägg av hormonet?
Intervjun startar 04.00 in i klippet.
Stort tack till våra samarbetspartners:
Hagabadet i Göteborg
Stiftelsen Choice
Värna din hälsa med Verna och Elsa ❤️
Psst! Älskar du våran jingel lika mycket som vi? Kolla upp @agneshustler och @myrlofibeats!
Instagram:
@lyckanslakare
@elsahassler
@vernamadeleine -
I det här avsnittet pratar Kristina med Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck om hjärntrötthet. Birgitta är neuropsykolog och arbetar med utredningar och rehabilitering efter olika skador mot huvudet. Lars är neurolog, som forskat på cellbiologi. Han mötte tidigt i sin karriär patienter som drabbats av en skallskada efter exempelvis cykelolycka, som hade svårt att fortsätta sina högskolestudier trots samma begåvning som tidigare. Orsaken var en förlamande trötthet. I avsnittet pratar vi om hur lite vi fortfarande vet om vad som händer i hjärnan vid skalltrauma och vid sjukdomar som drabbar hjärnan. Det vi vet är att flera individer visar symptom med extrem, förlamande trötthet efter vardagsbelastning. Det är en trötthet som INTE GÅR ATT SOVA BORT. Eftersom kunskapen i samhället fortfarande är begränsad är Lars Rönnbäck noga med att poängtera att vi inte kan skuldbelägga vare sig samhälle, arbetsgivare eller individer. Istället bör vi fokusera på att ödmjukt utforska vad detta handlar om och försöka hitta den nivå som fungerar för varje individ. Vill du ha kontakt med Kristina efter avsnittet kan du maila till [email protected] Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck finns till vardags på Göteborgs Universitet och Sahlgrenska sjukhuset. Länk till hemsidan om hjärntrötthet (Mental Fatigue) hittar du här: http://mf.gu.se/ Mer information hittar du som vanligt på http://www.exist.se