Sveriges Kommuner Podcasts
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Boris Johnsons avgångEfter massavhopp från den egna regeringen tvingades Storbritanniens premiärminister Boris Johnson till slut kasta in handduken och avgå. Vem efterträder honom och vad händer nu? Sveriges Radios korrespondent Stephanie Zakrisson i samtal med Magdalena Frennhoff Larsén, statsvetare verksam i Storbritannien.
Almedalsveckan avslutades i sorgMordet på Ing-Marie Wieselgren, nationell psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner, satte tonen för Almedalsveckans sista dagar. Vår inrikespolitiska reporter Katarina von Arndt var på plats i Visby under veckan och pratade med besökare om deras reaktioner på dådet – och också om hur den här Almedalsveckan skiljer sig från tidigare.
SAS och de nationella flygbolagens historiaKrisande SAS är ännu mer illa ute efter att bolagets piloter i veckan gick ut i strejk. Men en gång i tiden var det glamoröst att flyga med SAS, och länder ville gärna ha ett flygbolag som speglade den egna kulturen.
Timme ett:
Almedalsveckan i år jämfört med förra valåret 2018
Samtal om Boris Johnsons sista tid vid makten
Allsångssäsongen är igång
Samtal om mordet på Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe
Krönika av Katarina Barrling
Panelen med Olov Abrahamsson, NSD, Bawar Ismail, GP, och Linnea Dubois, SvD.
Timme två:
Samtal om Putins nya offensiv i östra Ukraina
Judiska församlingen i Dnipro, Ukraina
Samtal efter Sveriges första match i fotbolls-EM
Satir med Utkantssverige
Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia, om inflation förr
SAS brottas med samma problem som andra nationella flygbolag
Kåseri av Lotta Erikson
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Ellinor Eriksson; Luise Steinberger
Tekniker: Hanna Melander
-
Ing-Marie Wieselgren var nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Regioner. Den 6 juli 2022 höggs hon ihjäl av en mördare i Almedalen på Gotland, mitt under pågående politikervecka.
Dagen efter diskuterade vi detta i Dagens Svegot. I media hade man bland annat påstått att mördaren var "nazist", men polisen finner inga sådana motiv utan utreder i skrivande stund att det rör sig om mannen psykiska ohälsa.
Deltar i programmet gör Dan Eriksson, Magnus Söderman och Björn Björkqvist.
Detta är ett klipp ur Dagens Svegot. Om du vill höra hela programmet (1:21 långt), besök https://www.svegot.se/2022/07/07/sverigedemokraterna-vid-vags-ande/
Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/dagens-svegot--4339034/support. -
Ing-Marie Wieselgren var nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges Kommuner och Regioner. Den 6 juli 2022 höggs hon ihjäl av en mördare i Almedalen på Gotland, mitt under pågående politikervecka. Dagen efter diskuterade vi detta i Dagens Svegot. I media hade man bland annat påstått att mördaren var "nazist", men polisen finner inga sådana motiv utan utreder i skrivande stund att det rör sig om mannen psykiska ohälsa.Deltar i programmet gör Dan Eriksson, Magnus Söderman och Björn Björkqvist.Detta är ett klipp ur Dagens Svegot. Om du vill höra hela programmet (1:21 långt), besök https://www.svegot.se/2022/07/07/sverigedemokraterna-vid-vags-ande/
-
Vi samtalar med Jan Torége som i många år har fördjupat sig i begreppet och fenomenet ”socialt kapital”. Jan är ekonom med inriktning på statistik och nationalekonomi och arbetar på Sveriges Kommuner och Regioner. Det är intressant hur socialt kapital sätter fokus på det relationella och ömsesidigheten i det mellanmänskliga och därmed är nära besläktad med samverkan.
Vi pratar bland annat om:
- Vad socialt kapital är: de mellanmänskliga resurserna, hur vi samspelar och organiserar våra samhällen
- Inbundet och överbryggande socialt kapital
- Betydelsen av tolerans som komplement till tillit
- Hur olika samhällen kan förklaras med hjälp av socialt kapital – med exempel som Ryssland och Costa Rica
- Hopajola – ett ord som handlar om hur vi tillsammans tar ett ansvar för jorden vi lever med
- Betydelsen av socialt kapital för kommuner och deras arbete
- Socialt kapital som platsbunden resurs
Du kan läsa mer om och av Jan Torége på www.socialtkapital.nu -
I det här avsnittet pratar Mattias och Linda med Eva Sahlén som arbetar på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. SKR gör en mängd saker för att hjälpa och stötta kommuner och regioner i deras uppdrag. Men i detta avsnittet fokuserar vi på ett särskilt projekt som ska hjälpa kommuner att införa välfärdsteknik ännu mer framgångsrikt. Till sin hjälp har SKR utsett 10 modellkommuner. Hur valdes dessa kommuner ut? Hur går det löpande arbetet till? Vad är syftet och målet?
Lyssna när vi tar oss an detta intressanta ämne. Du kommer att få en bättre förståelse för hur man bör se på de digitala lösningar som börjar användas mer och mer. Och du… prenumerera gärna så att du inte missar något avsnitt i framtiden!
Har du några idéer om något du skulle vilja att vi tog upp i vår podcast? Maila till [email protected]
-
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) lanserar podden om välfärdsteknik där intressanta personer berättar om hur de på olika sätt arbetar med digitalisering inom äldreomsorgen.
I föravsnitt #0 berättar Eva Sahlén, samordnare och Gabriella Flodén kommunikatör, Kompetenscenter välfärdsteknik, om den nya podden.
Har du idéer om något du skulle vilja att vi tar upp i Podden om välfärdsteknik? Hör av dig till oss via vår helpdesk.
Vill du veta mer? Håll dig uppdaterad om SKR:s satsning på välfärdsteknik och digitala arbetssätt i äldreomsorgen genom att
Prenumerera på nyhetsbrevet Se informationsfilmen: Så kan välfärdsteknik bidra till ökad trygghet i äldreomsorgen - SKR Play Läs mer om Kompetenscenter Välfärdsteknik Textversion avsnitt 0 -
I avsnitt 11 av Fysioterapeuternas podd "En podd i rörelse" samtalar förbundets ordförande Stefan Jutterdal med Lisbeth Löpare Johansson, samordnare för Nära vård på Sveriges Kommuner och Regioner. I avsnittet samtalar de om vad nära vård är och om det blir en verklig omställning till nära vård ute i kommuner och regioner. Samtalet handlar också om vikten av ett tydligt ledarskap och en gemensam målbild för både kommuner och regioner, för att omställningen ska kunna genomföras.