Vasamuseet Podcasts

  • Om olika typer av tidmätare som hittats på skeppet Vasa och hur och varför tiden på Vasas tid var annorlunda än i vår egen tid. Om varför det heter "åtta glas" och hur ofta timglaset vändes. Vasamuseets kommunikatör Catrin Rising i samtal med en av museets pedagoger, Inger Elgestedt, pedagog på Vasamuseet om tid på Vasas tid.

  • Du kan utmana ödet genom att hoppa fallskärm eller skjuta fram genom luften med en wingsuit. På det viset leker vissa unga människor med döden här i Sverige. Andra tar på sig en kjol, skaffar ett jobb, ett par tatueringar och rundar av dagen med en fläskkotlett och lite mys med någon man tycker om. Vilket tror du är farligast? Fallskärm eller fläskkotlett? Innan du svarar, så föreslår jag att du lyssnar på det här programmet och hör hur livet blir för en ung tjej i ett muslimskt område när hon tar på sig den där kjolen som hon tycker så mycket om.

    TACK VARE ETT GENERÖST BIDRAG I NOVEMBER, SÅ BLIR DECEMBERS MÅL LÄGRE: 1700 KR INNAN DEN 31 DECEMBER:
    Swish: 073 846 37 64
    Meddelande: Gåva

    Gästerna tar sig an dessa ämnen idag (3/12-2022)
    * Kan en blondin i Södertälje där alla dåliga kulturer samlas, öppet söka nya vänner?
    * Dottern kopplar in sin far i det feministiska Matrix.
    * Kan en kvinna fortfarande niga i Sverige, utan att det ses som att hon underkastar sig mannen?
    * 80-talets tro på världsfred, är som bortblåst.
    * Kjolen skickar henne till helvetet - Enligt stamfränderna
    * En djupdykning i kränkthetens träsk.

    MEDVERKANDE:
    Programledare: Lelle Johansson.
    Gäster: Johan Widén, Elisabeth Engman & Carl "SHA 70" Schiller

    Carl Schillers youtubekanal: https://www.youtube.com/c/SHA70/videos

    VI SÖKER NYA GÄSTER:
    [email protected]

    Förra programmet:
    ARBETAR I SKUGGAN AV PRIDEFLAGGAN
    https://www.spreaker.com/user/verklighetschecken/arbetar-i-skuggan-av-prideflaggan

    Alla program:
    https://www.spreaker.com/show/verklighetschecken

    NÄSTA NYA PROGRAM:
    Lördagen den 10 december

    Du hittar även Verklighetschecken här:
    PODDTOPPEN:
    https://poddtoppen.se/podcast/1516623687/verklighetschecken
    SPOTIFY:
    https://open.spotify.com/show/3Lvy0LS8zfffv7ad60Lwqo
    iTUNES:
    https://podcasts.apple.com/us/podcast/verklighetschecken/id1516623687?uo=4

    VECKANS TIPS

    LELLE
    Djevel - Naa skrider natten sort
    https://youtu.be/AOTNN5YMRos

    JOHAN
    The Crown
    https://www.imdb.com/title/tt4786824/

    CALLE
    Vasamuseet
    https://www.vasamuseet.se/

    ELISABETH
    Miss Li - X
    https://www.youtube.com/watch?v=TfPbQjJl8lo&ab_channel=Entranced98

  • Vasamuseets forskare arbetar med att återskapa kläder till två personer som hittats vid utgrävningarna av Vasa. De har fått namnen Baltzar och Beata. Deras kläder är en del av museets unika samling av textilmaterial – en av de största samlingarna i världen med textilier, läder och kläder från vanliga människor från denna tid.

    I det här poddavsnittet samtalar Vasamuseets kommunikatör Catrin Rising med Anna Silwerulv, dräkt- och textilhistoriker och ansvarig för dräktforskningen på Vasamuseet och med Josefin Lindegren, dräkt- och konsthistoriker och dokumentationsansvarig för Vasamuseets textilsamling. De berättar om arbetet med Vasas textila samling och om att återskapa dräkter från 1600-talet och vad vi kan lära oss av det.

  • När skeppet Vasa förliste i augusti 1628 följde kanoner, möbler och omsorgsfullt packade kistor med ner i djupet. Efter 333 år på botten kom de till ytan igen och hamnade på museum. Att följa de här föremålens hela historier – från råvara till museiföremål – ger nya och spännande inblickar i livet på 1600-talet.

    I det här poddavsnittet samtalar Vasamuseets kommunikatör Catrin Rising med Anna Maria Forssberg, forskare på Vasamuseet och Svante Norrhem, lektor i historia vid Lunds universitet om tio föremål från Vasamuseets samlingar. De sistnämnda är också redaktörer för boken Föremålens hemliga liv. Kön och genus i Vasamuseets samlingar där forskare och experter beskriver tio föremål från Vasamuseet som på olika sätt belyser frågor om kön och genus.
    Föremålens hemliga liv är en berättelse om de män och kvinnor som var ombord när skeppet Vasa sjönk, men också om 1600-talets samhälle – om vardag och fest och om krig och kärlek.

    Upptakten till boken är samarbete mellan Vasamuseet, Victoria & Albert Museum i London, och universiteten i Lund och Plymouth inom ett projekt med namnet Gendered interpretations. Projektets syfte var att lyfta fram nya perspektiv på genus och sexualitet i museernas samlingar.

  • Vad åt besättningen ombord på ett skepp som Vasa? Vad hade de med sig lasten? Vad åt människorna i stan och hur kunde de laga sin mat om de inte hade kök? Om detta, liksom om vad som odlades, vad människorna drack (inte vatten!) och en hel del om mat och måltider i både slott och koja samt om den första kokboken på svenska samtalar Vasamuseets Catrin Rising med Karin Schaefer, pedagog på Vasamuseet och Ulrika Flodin Furås, trädgårdsjournalist och författare som ansvarar för Vasamuseets trädgård.

  • Om Shownotes ser konstiga ut (exempelvis om alla länkar saknas. Det ska finnas MASSOR med länkar) så finns de på webben här också: https://www.enlitenpoddomit.se Avsnitt 336 spelades in den 28 September och eftersom att världens minsta kameleont-sort är knappt 29mm ( https://www.nature.com/articles/s41598-020-80955-1 ) så handlar dagens avsnitt om:

    INTRO:- Alla har haft en vecka... nyckelord är: Vasamuseet, fint väder, HSM, frustration, certifikat - BONUSLÄNK: https://www.reddit.com/r/beards/comments/2p6i7d/the_perfect_beard_for_every_it_professional/

    FEEDBACK AND BACKLOG:- Jag har för mig vi pratat om kaffe och risken för enorma prishöjningar? https://www.warpnews.se/food-tech/labbodlat-kaffe-fran-finland-finns-snart-pa-marknaden/ - Ikea släpper uppdaterad Symfonisk högtalare https://appleinsider.com/articles/21/09/28/ikea-ships-new-version-of-symfonisk-airplay-2-table-lamp-speaker

    ALLMÄNT NYTT- EU USB-C https://www.engadget.com/the-morning-after-the-e-us-grand-usb-c-plan-111505159.html

    MICROSOFT- Surface eventet. Se hela eventet här: https://www.youtube.com/watch?v=phzyut897PI - Windows 11 virtuellt https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/windows-11-is-no-longer-compatible-with-oracle-virtualbox-vms/ - Basic Authentication https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/microsoft-will-disable-basic-auth-in-exchange-online-in-october-2022/ - Microsoft släpper in andra stores i sin store (bland annat) https://www.zdnet.com/article/opera-yandex-browsers-and-the-amazon-and-epic-storefronts-are-coming-to-the-new-microsoft-store/

    APPLE- Info om Apples ProMotion display https://appleinsider.com/articles/21/09/24/apple-restricts-third-party-access-to-iphone-13-pros-120hz-promotion-display - Apple TV+ går inte lika bra som de andra streaming tjänsterna https://www.thurrott.com/music-videos/apple-tv/257145/apple-tv-has-fewer-than-20-million-subscribers - Utvecklare som inte släpptes in i App Store tycker det är orättvis konkurrens https://appleinsider.com/articles/21/09/24/apple-rejecting-apps-is-unfair-competition-declares-rejected-app-developers - Jupp detta är det vi pratade om i avsnitt 333 med "crypto currency och Caller ID" https://www.enlitenpoddomit.se/e/elpoit-333-alla-rosterna-i-huvudet-skrattade/ - Apple hjälper inte till https://www.macrumors.com/2021/09/27/face-id-iphone-13-not-working-non-genuine-display

    GOOGLE:- Nya features från Google. Vissa bakportas (Johan tappade spåret FULLSTÄNDIGT I förra avsnittet) Vi har ju klagat på att det inte släpps nya verisoner av OS men Google har kommit runt det med att uppdatera Play Services https://www.thurrott.com/mobile/android/257061/google-announces-new-android-features https://swedroid.se/integritetsfiness-i-android-11-kommer-slappas-for-aldre-telefoner/

    PRYLLISTAJohan: Surface Studio LaptopBjörn: Troligen samma som Johan men plånboken säger https://www.philips-hue.com/sv-se/p/hue-white-and-color-ambiance-lightstrip-plus-sockel-v4--2-meter/8718699703424

    EGNA LÄNKAR- En Liten Podd Om IT på webben, http://enlitenpoddomit.se/ - En Liten Podd Om IT på Facebook, https://www.facebook.com/EnLitenPoddOmIt/ - En Liten Podd Om IT på Youtube, https://www.youtube.com/enlitenpoddomit - Ge oss gärna en recension - https://podcasts.apple.com/se/podcast/en-liten-podd-om-it/id946204577?mt=2#see-all/reviews - https://www.podchaser.com/podcasts/en-liten-podd-om-it-158069

    LÄNKAR TILL VART MAN HITTAR PODDEN FÖR ATT LYSSNA:- Apple Podcaster (iTunes), https://itunes.apple.com/se/podcast/en-liten-podd-om-it/id946204577 - Overcast, https://overcast.fm/itunes946204577/en-liten-podd-om-it - Acast, https://www.acast.com/enlitenpoddomit - Spotify, https://open.spotify.com/show/2e8wX1O4FbD6M2ocJdXBW7?si=HFFErR8YRlKrELsUD--Ujg%20 - Stitcher, https://www.stitcher.com/podcast/the-nerd-herd/en-liten-podd-om-it- YouTube, https://www.youtube.com/enlitenpoddomit

    LÄNK TILL DISCORD DÄR MAN HITTAR LIVE STREAM + CHATT- http://discord.enlitenpoddomit.se

    (Och glöm inte att maila [email protected] om du vill ha klistermärken, skicka med en postadress bara. :)

  • Många känner igen den från sina skolböcker i historia. Knappast någon annan målning har gestaltat den svenska stormaktstidens slut lika ikoniskt.  Gustaf Cederströms "Karl XII:s likfärd" från 1884 hör till den svenska konsthistoriens stora klassiker. På senare år har den blivit alltmer politiskt laddad. Vad är det som har gjort Cederströms målning så omtalad? Hur historiskt korrekt är skildringen av soldaterna som bär hem sin kung på en bår? Är det ens en bra målning? Och hur talar den till oss idag?

    Gäster i studion är Martin Olin, konsthistoriker och forskningschef på Nationalmuseum, och Anna Maria Forssberg, historiker specialiserad på stormaktstiden och verksam vid Vasamuseet.

    Samtalsledare: Anna Jansson
    Ljudproduktion och klippning: Urban Göranson.
    Producent: Magnus Bremmer

    Verket – en podd om klassiker, produceras av bildningsmagasinet Anekdot i samarbete med Nationalmuseum och Litteraturbanken.
    Fler poddar, filmer och essäer hittar du på anekdot.se.

  • Den svenska kyrkan har ända sedan reformationen haft en viktig roll som kungamaktens verktyg för att sprida information och propaganda. Under stormaktstiden blev propagandan ännu viktigare för att stödja krigsansträngningarna.


    Kyrkan skulle med krigspropaganda hålla befolkningen på gott humör trots alla umbäranden. Knepet blev att skylla krigen på befolkningens syndighet.


    I avsnitt 167 samtalar programledaren Urban Lindstedt med Anna Maria Forssberg som är historiker som arbetar på Vasamuseet. Hennes doktorsavhandling Att hålla folket på gott humör – Informationsspridning, krigspropaganda och mobiliering i Sverige 1655-1680 handlar just om kyrkans roll i krigspropagandan under Stormaktstiden. Hon har senare jämfört kyrklig krigspropaganda i Frankrike och Sverige i boken The Story of War – Church and Propaganda in France och Sweden 1610-1710.


    Sverige lyckades trots en liten befolkning och knappa resurser bli en stormakt under 1600-talet. Detta medförde stora umbäranden för allmogen i form av höga skatter och utskrivningar till krigsmakten. En halv miljon svenska män förlorade sina liv i krigen mellan 1620 och 1720.


    Krigspropaganda spreds både i krigs- och fredstid. Statsmakten huvudbudskap var att krigen var ett gudomligt straff på grund av den syndiga befolkningen. Och världen var befolkad av onda fiender vars mål var att förstöra Sverige. Regenten var det bästa skyddet mot fienderna och alla måste bidra i krigsansträngningen.


    Prästerna motsatte sig aldrig rollen som propagandister för kungamakten. Och anfallskrigen beskrevs som försvarskrig. Enligt prästerna var kungen utsedd av Gud och undersåtarna hade absolut trohets­ plikt mot överheten. I predikningar lade prästerna alltid skulden för kriget på undersåtarna.


    Lyssna också på Gustav Vasas känsla för propaganda.


    Musik: Nearer My God To Thee Church Organ av Bobby Cole, Soundblock Audio.

     

    Bild: Prästfamilj från 1680, Nordiska Museet, Public Domain.

    Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.