Listen later

  • Vad får 8000 svenskar att frivilligt lämna freden i Sverige för att försvara Finland med livet som insats? När Ryssland i slutet av november 1939 anfaller Finland startar det finska vinterkriget. Sverige ställer sig helhjärtat bakom Finland.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    " Finlands sak är vår" myntas som begrepp och det svenska stödet liknar en religiös hänförelse. Många svenskar vill att Sverige ska gå in kriget med trupp på Finlands sida, men regeringen bestämmer att Sverige ska vara ickekrigförande. Det är då Den Svenska Frivilligkåren föds.

    Men i krigets Finland visar det sig att svenskarna är långt ifrån lämpliga som soldater och många når aldrig fram till fronten ens. Svenskarnas största fiende visar sig vara kölden. Den rekordkalla vintern 1939-40 sjunker temperaturerna under 40 minusgrader.

    Producent: Simon Moser

  • Den 24 juni 1999 skjuts 19 åriga Pela till döds i familjens hus i irakiska Kurdistan under en semester resa till hemlandet. Motivet är att hon rymt hemifrån och inte levde efter familjens regler och traditioner efter familjens flytt till Sverige.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Pelas lillasyster Breen, kontaktar svensk polis och man påbörjar en förundersökning trots att oddsen att nå domstol är de sämst tänkbara:

    Offret är visserligen hemmahörande i Farsa i södra Stockholm, men hon saknar svenskt medborgarskap. Mordet har begått i ett land som saknar diplomatiska förbindelser med Sverige. Polisen har inte kunnat undersöka brottsplatsen, saknar tekniks bevisning och dessutom är huvudvittnet, lillasystern Breen, kvar i Kurdistan.

    Dåvarande utrikesminister Anna Lind blir engagerad i fallet och den tysta diplomatin leder så småningom till att svensk polis lyckas få hem lillasystern.

    Drygt 1 ½ år efter dödsskjutningen startar så rättegången som kommer att gå till historien som den första hedersmordsrättegången i Sverige. De åtalade är två av offrets farbröder. De hävdar att de är oskyldiga till mordet och lägger skulden på Pelas pappa.  Pappan har aldrig hörts av svensk polis men har i flera intervjuer och brev tagit på sig mordet på dottern. Den svenska domstolen väljer dock att gå helt på lilla syster Breens version av mordet och i januari 2001 dömer rätten farbröderna till livstids fängelse för hedersmordet på Pela.

  • Det är den 14 maj 1931 och i Ådalen har arbetarna klätt upp sig, höjt de röda fanorna och bildat ett tre kilometer långt demonstrationståg. Men under kavajerna svider ilskan.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Svallvågorna efter börskraschen på Wall Street 1929 har dränkt Ådalens exportindustrier och småjordbruk. Arbetslösheten blir enorm - på vissa håll uppemot 80-85%. Av dem som fortfarande har jobb drabbas nästan alla av lönesänkningar.

    Arbetarna strejkar. Det svarar arbetsgivarna på med att ta in strejkbrytare, och militär kallas in för att skydda dem.

    Det blir en blodig Kristi Himmelsfärdsdag, den 14 maj 1931. Doktor Bark i Kramfors kommer köra så att instrumenten i hans väska går sönder. Han har hört att det ligger människor och förblöder längs den lilla grusvägen som leder ner till Lunde Hamn.

    En bit bort står 33-åriga Ester Eriksson finklädd i klänning och klackar och undrar varför hennes man inte kommer hem. De skulle ju gå på fackföreningsfest och hade ordnat barnvakt till sina fyra barn. Fem personer dödas och fem såras i ett epokavgörande politiskt drama som blir en makaber byggsten i konstruerandet av det svenska folkhemmet.

    Producent: Sara Lundin

  • Berättelsen om hur en kille, som kallades ordblind, öppnade dörrar för en hel genre.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    2006 reser Petter runt i Sverige med sin nya hit Det går bra nu. Låten är skriven med glimten i ögat, för faktum är att det inte går så bra. Petter kör sin egen turnébil och har svårt att få spelningar. Det har gått flera år sedan han var hiphop-Sveriges starkast lysande stjärna. Men Petter har något som andra saknar: han är en Rocky Balboa som vägrar att ge upp.

    Det här är historien om hur en 24-årig rappare slår igenom brett - innan Grammisgalan ens har en kategori för hiphop och rap. Om ett epokgörande debutalbum och en era där både media och skivbolag plötsligt vill lägga allt krut på svensk rap.

    P3 Musikdokumentär tecknar ett porträtt på en hårt slitande artist. Om att åldras i sin genre men fortfarande stå stadigt efter tjugo år som artist och ständigt bygga broar mellan generationer.

    Medverkande i dokumentären: Petter, Feven, Lilla Namo, Ozzy, Petter Hallén och Sleepy.

    En dokumentär av Vendela Lundberg
    Producent: Axel Winqvist
    Exekutiv producent: Ulla Svensson
    Tekniker: Fredrik Nilsson
    Programmet är en produktion från Tredje Statsmakten Media

    Ljudklippen är hämtade från SVT:s Musikbyrån, TV4:s sändning från Grammisgalan 1999, ZTV, SVT:s Rapport, P4:s Svenska Albumklassiker, SVT:s Kulturnyheterna och Youtube-kontot SuperDanskRap.

  • Inne på ett äldreboende i Solna ropar de äldre efter hjälp. Blöjorna är tunga och hälarna svarta av trycksår. När undersköterskan Sarah slår larm och berättar om missförhållandena vaknar hela Sverige.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Äldreboendet Polhemsgården i Solna öppnar hösten 1997.

    På tio dagar flyttar 84 svårt sjuka äldre in i de nya lokalerna. Vårdhemmet är inte färdigställt och det saknas utrustning och material. Hur ska personalen klara det här? Vad kommer att hända med de äldre?

    Sex veckor går och en kväll ser den 23-åriga undersköterskan Sarah Wägnert två personer kliva ur hissen. De går fram och presenterar sig. De kommer från Sveriges Television och har fått ett tips om att saker inte står rätt till på Polhemsgården. Kan någon i personalen berätta om det i TV?

    "Hjälp, hjälp!"

    Inifrån rummen på Polhemsgården hörs ropen från de äldre och en undersköterska träder fram och berättar om missförhållandena. Sverige skakas av nyhetsbilder och vittnesmål från äldreboendet Polhemsgården i Solna.

    Lex Sarah, vårdskandalen och visselblåsaren är en historia om vanmakt och frustration. Men det är också en berättelse om civilkurage och mod.

    Ett program av: Hugo Lavett
    Producent: Rosa Fernandez
    År: 2019

  • De är 16 år och går i ettan på ett gymnasium med skateboard på schemat. Men killarna bär på en hemlighet. De blir bundna, får plastpåsar över huvudet och metallklämmor fastsatta på kroppen av sin egen coach.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    En vinternatt sitter två 16-åringar och pratar med varandra på ett hotellrum. De är duktiga skejtare och drömmer om att bli proffs. Men båda bär på en hemlighet de inte vågat berätta för varandra. Inte förrän nu.

    De båda 16-åringarna har flyttat till ett internat långt bort från sina föräldrar. De har tre år framför sig där de ska få ägna sig åt sitt största intresse. Men så kommer natten då de börjar prata om coachen "Anders".

    Den ena killen frågar om den andra varit med om något riktigt konstigt hemma hos "Anders". Svaret är ja. Sedan går allting snabbt. Fler och fler unga skejtare berättar att de blivit bundna, fått metallklämmor fastsatta på kroppen och plastpåsar över huvudet för att försvåra andningen.

    Det här är berättelsen om förnedringsövningarna som skakade Sveriges skejtcommunity.

    Reporter: Arvid Hallberg

    Producent: Rosa Fernandez

    Produktionsår: 2018

    "Anders" heter egentligen något annat.

  • I juli 2005 blir London till ett helvete när fyra bomber detonerar i kollektivtrafiken. Det är det första islamistiska terrordådet i Storbritannien och Europa ser ett nytt vapen: självmordsbomber.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    På morgonen den 7 juli 2005 reser fyra killar in till London. De är klädda som att de ska campa med stora ryggsäckar. I väskorna ligger hemmagjorda bomber.

    Samtidigt pågår den vanliga morgonrusningen i Londons kollektivtrafik. Turister åker mot sevärdheter och Londonbor åker mot skolor och jobb. En vanlig dag reser tre miljoner passagerare med Londons tunnelbana.

    Några av dem som reser med tunnelbanan den här dagen är David Foulkes, Jacqui Putnam och Tim Coulson.

    Inom loppet av två minuter detonerar tre självmordsbomber på tre olika tunnelbanetåg djupt under markytan. Senare kommer även en röd dubbeldäckare sprängas.

    Snart står det klart att Storbritannien drabbats av det första islamistiska terrordådet någonsin och att fenomenet med självmordsbombare nu kommit till Europa.

    Av: Martina Pierrou

    Producent: Rosa Fernandez

    Dokumentären spelades in 2018

  • Bakom varsin dator i Mariestad och Eskilstuna bygger två män upp en droghandel. De blir Sveriges största säljare på darknet. En flickvän kommer spela en viktig roll.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Männen bakom den dolda droghandeln kallar sig för JW och Tomas.

    För P3 Dokumentär berättar "Tomas" för första gången om hur de byggde upp sin olagliga verksamhet. Allt sker på den del av internet där man kan agera anonymt i skydd av krypterade nätverk. Narkotikan smugglas in från utlandet och flyttas mellan olika platser i landet.

    Sommaren 2015 flyttar JW ihop med en kvinna. De lever ett dubbelliv i småstaden Mariestad och inte ens deras närmaste vet vad som händer innanför lägenhetens väggar.

    "JW" är bra på datorer och "Tomas" vet hur man får tag i droger.

    - Vid löning kunde vi dra in 200-300 000 kronor, pengar var inga bekymmer man hade det jävligt bra. Det var som ett företag fast ett olagligt företag, säger "Tomas" som intervjuas inne på Kumlaanstalten.

    - De som sitter i toppen på något så här stort ser ju till att skydda sig själva så det känns orimligt att man ska kunna hitta dem, säger en av polisens utredare.

    Kvinnans pappa berättar om ett av hennes svåraste beslut och en dåvarande chef om ett samtal som får avgörande konsekvenser.

    Dokumentär av: Pernilla Wadebäck

    Producent: Rosa Fernandez

    Programmet är inspelat 2017

  • Den 2 maj 1981 blir polisen Richard Helbush ihjälskjuten på en öde landsväg i USA. Gärningsmännen heter Bob Cox och Annika Östberg. Hon kommer att bli en av Sveriges mest kända brottslingar någonsin.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Ett par dygn före polismordet har Annika Östberg och hennes pojkvän, droghandlaren Bob Cox, stämt träff med en restaurangägare för att sälja vidare ett parti kött. Det blir ingen affär - Bob skjuter restaurangägaren och paret bestämmer sig för att fly landet. Men i stället för att ta sig över gränsen möter de trafikpolisen Richard Helbush, nästa offer.

    Enligt mordutredningen är det Bob Cox som håller i vapnet vid båda skjutningarna. Men i domen konstateras att morden skett i samförstånd med Annika Östberg. Hon erkänner dubbelmord och döms till livstids fängelse.

    Många engagerar sig i hennes öde som utlandsfånge. Vissa medier driver frågan om att hon bör överföras till svenskt fängelse. Skolklasser skriver brev till Kaliforniens guvernör. Samtidigt riktas kritik mot engagemanget - varför visa sympati för en dömd dubbelmördare?

    P3 Dokumentär berättar om mordnatten i Lakeport med hjälp av unika polisradioinspelningar. Medverkar gör bland andra polisen Don Anderson som efter intensiv biljakt och skottlossning grep Annika Östberg.

    En dokumentär av Martin Ezpeleta
    Producenter Ylva Lindgren och Magnus Arvidson
    Producerad år 2017

  • Det är 90-tal och Norge skakas av kyrkbränder och knivmord. Polisens spår leder till black metal-bandet Mayhem och skivbutiken Helvete. Varför ledde extrem musik till brutala mord?

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    När svenske Per Yngve Ohlin, alias Dead, blir sångare i det norska Black metalbandet Mayhem i slutet av 80-talet handlar allt om musiken, att gestalta död, mörker och satanism. Men vissa inom den lilla subkulturen omsätter de mörka budskapen i musiken till konkreta handlingar. Mest fruktad blir den man som kallar sig Greven.

    När Per Yngve Ohlin tar livet av sig fotar bandmedlemmen Øystein Aarseth den döda kroppen för att använda i marknadsföringen av bandet. Snart brinner kyrkor över hela Norge och i Lillehammer hittas en man knivmördad. Våldet sprider sig till Sverige och Varg Vikernes, alias Greven, mördar Mayhems gitarrist.

    I dokumentären Black metal-morden berättar medlemmarna i Mayhem Jørn Stubberud, Kjetil Manheim och Erik "Billy" Norheim om de våldsamma åren men också om kärleken till musiken. Anders Ohlin, Pelles lillebror, berättar om den legendariske sångarens bakgrund och varför han egentligen var så besatt av döden. Medverkar gör också Ika Johannesson – journalist och författare till boken Blod eld död (tillsammans med Jon Jeffersson Klingberg).

    En dokumentär av: Tove Palén
    Producent: Magnus Arvidson
    Produktionsår: 2017

  • Grungebandet Pearl Jam är en av huvudakterna på Roskildefestivalen år 2000. Det är omkring 50 000 i publiken när spelningen drar i gång och förväntningarna är höga. Men konserten slutar i katastrof.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    En av alla Roskildebesökare är 20-åriga Carl-Johan Gustafsson, som åkt på sitt livs första festival för att se sina stora idoler i Pearl Jam. Publiken närmast orangea scenen står tätt, tätt. Armar som höjts upp i luften blir kvar där, de går inte att få ner igen. Fler och fler crowdsurfar mot scendiket för att ta sig ut.

    Till slut faller en stor grupp människor, de trasslar in sig i varandra och kommer inte upp. Längre bak i publiken fortsätter folk att pressa på framåt. De har ingen aning om att det ligger folk och kämpar för sina liv på marken några meter längre fram. Nio personer dör i tumultet, och en av dem är Carl-Johan.

    I P3 Dokumentär om dödstragedin på Roskildefestivalen hör du bland andra Birgitta Gustafsson som förlorade sin son, Patrick Alvarsson som förlorade sin bästa vän, och Daniel Mossberg som själv var en av dem som föll och låg fastklämd. Du hör också ansvariga från Roskildefestivalen berätta hur de ser på sitt ansvar och hur de jobbar med säkerhetsfrågor i dag.

    En dokumentär av: Karin Hållsten
    Publiceringsår: 2017

  • Den 17:e mars 2008 mördas Emmas barn Max och Saga i villan på Verktygsgatan. Sambon Torgny hittar sin familj blodig i hallen. Snart börjar polisen misstänka Torgnys semesterflirt för morden.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Barnen Max, 3 år och Saga, 1,5 år mördas i sitt hem. Morden skakar Sverige och beskrivs som ett av de mest brutala dåden i modern tid. Mamman Emma har svåra skallskador och hålls nedsövd under intensivvård. Vad kommer hon att minnas från attacken när hon väcks efter tio dygn? Polisens huvudmisstänkta är 31-åriga kvinnan Christine Schürrer som sambon Torgny haft en semesterromans med några år innan han träffade Emma. I förhör med Emmas vänner framkommer att kvinnan inte kunnat släppa Torgny.

    I P3 Dokumentär träder för första gången sambon Torgny fram och berättar om den värsta dagen i sitt liv, men också om nya detaljer om gärningsmannen och bakgrunden till morden. Du hör även mamman Emma Jangestig som överlevde attacken men förlorade sina två barn.

    En dokumentär av: Sofia Sofroniadou
    Producent: Robert Barkman
    Publicerad 2017

  • Natten till den 12 juni går en beväpnad gärningsman in på en gayklubb i Orlando, USA. Minst 49 människor dödas i attacken. Dokumentär av Caroline Kernen, Martina Pierrou och Paloma Vangpreecha.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

  • Januari 2006 anmäls 10-årige Bobby försvunnen. Efter sökinsatser riktas misstankarna mot mamman och hennes sambo. Vad som följer är en berättelse om våld, misshandel och tortyr som saknar motstycke.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Bobby Äikiä anmäls försvunnen från en parkering norr om Göteborg, medan hans mamma och hennes sambo är inne i affären för att handla en blomma. Bobby har ADHD och ytterligare en diagnos som innebär att han är skygg och rädd för nya människor. Mentalt beskrivs han vara på en 5-årings nivå. Trots massiva sökinsatser förblir Bobby försvunnen. Snart riktas misstankarna mot mamman och sambon, som verkar ointresserade av att hjälpa till att leta. 

    Nästan tre veckor senare erkänner mamman i förhör att Bobby är död. Hon berättar också på vilket sätt han dött, och det är en berättelse om våld, misshandel och tortyr som saknar motstycke. 

    Producent: Ida Lundqvist

  • När Peter Rätz avslöjas som hemlig polisinformatör 2004 rullas en sensationell härva av brottsprovokationer, fabricerade polisrapporter, och olaglig infiltrationsverksamhet upp.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Peter Rätz hade i över 9 år tagit emot betalning från polisen för att ta sig in i kriminella MC-gäng som Bandidos, Hells Angels och Brödraskapet MC. Väl inne i gängen blundade polisen för de brott som Peter begick för att inte avslöjas. Ändamålen helgade medlen till varje pris. Nu berättar Peter Rätz sin historia i P3 Dokumentär.

    Idag lever Peter Rätz gömd på okänd ort. Intervjun har gjorts i omgångar via Skype utan bild. Allt för att inte ytterligare stärka hotbilden mot honom.

    Producent: Anton Berg

  • Leila el Khalifi är 17 år och efterlyst av myndigheter som vill placera henne på ungdomshem. Då hoppar hon på tåget från Göteborg till Stockholm för att delta i rap-SM. Resten är pophistoria.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    1989, när Leila är 18, blir hon Got to get Leila K med hela Sverige och stora delar av världen. Sen börjar hiphop-drottningens rockstjärneliv med spelningar, fotograferingar och promotionresor i en rasande fart och utan paus.

    Men innan hon fyllt 19 pekas hon ut som Sveriges skandaldrottning för att hon hoppar av en svensk folkparksturné och åker till Ibiza istället.

    Många räknade ut Leila K redan då. Men när hon kommer tillbaks, erövrar hon 90-talets nya sound och blir Eurotechnons drottning.

    Det ska komma fler avhopp - och skandaler men Leila K kommer alltid tillbaka. Och hon siktar alltid på toppen. 

    Men vid millennieskiftet försvinner hon, ut i tystnaden och in i myternas rike. Och nu kommer rubrikerna igen – den här gången om att ”Leila K är hemlös”.

    Leila K var ett popkulturellt underbarn, den svenska hiphopens Pippi Långstrump.

    Och hon blev en milstolpe i svensk musikhistoria och den första symbolen för det nya mångfaldigare musikkulturen i Sverige. Men hon var före sin tid och priset blev högt. I hennes fotspår kom decennier senare svenska och internationella stjärnor som Eliphant, Lady Gaga och Nicki Minaj.

    Många har en Leila K–historia - få känner henne på riktigt. I P3-dokumentären Legenden Leila K får vi höra några av de som känner henne på riktigt och en ung Leila själv.

  • Det är bara fyra dagar kvar av sommarlovet. John Hron ska börja åttan. Året är 1995, och nynazismen breder ut sig som ett brunt bälte över Västsverige.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Den kvällen ska John tälta vid en sjö med sin kompis. Men fyra skinheads kommer emellan. De misshandlar John i timmar och tvingar honom att säga att han älskar nazister. Sen kastar de honom i vattnet. Men han kvicknar till och lyckas simma mot mitten av sjön. Då ropar de ut i den tysta, varma sommarnatten att han ska komma tillbaka. Annars slår de hans kompis. 

    Där och då fattar John Hron ett ödesdigert beslut. Ett beslut som kräver mod – men som kostar honom livet.

    En dokumentär av Ida Lundqvist.

  • I oktober 1998 efterlyser polisen James Kimball. Han är hiv-smittad och misstänkt för att ha haft oskyddat sex med flera kvinnor. I en husrannsakan hittar polisen en adressbok med 190 kvinnonamn.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Nu är man rädd för det värsta. Att James Kimball kan ha smittat hundratals kvinnor och att de ovetandes kan ha spridit smittan vidare. Men vem är James Kimball egentligen? Snart visar det sig att den 40 åriga amerikanen dött i en hjärtattack 13 år tidigare. Polisen vet nu inte vem det är man söker och han fortsätter att hålla sig undan. 

    En dokumentär av Simon Moser. 

    Simon är journalist och radioproducent, utbildad vid Dramatiska institutet i Stockholm. Han har gjort flera uppmärksammade dokumentärer för Sveriges Radio, Utbildningsradion och SVT. 

    [email protected] 

  • FBI-agenten Jack Cloonan har precis hunnit sätta på sin tv när han ser det andra planet dundra in i World Trade Center på Manhattan. Jack stirrar på skärmen. Han förstår direkt vilka det är som ligger bakom, och han inser att han har misslyckats. I fem år han har jobbat oavbrutet med att ställa en förmögen saudier vid namn Usama bin Ladin inför rätta.

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    I P3 Dokumentär Världen hör du nu historien om händelserna den 11 september 2001 inifrån – från de som var där när det hände, och de som inte blev förvånade när de såg historiens största terrorattack framför sig.

    Du träffar Abdullah Anas, en av Usama bin Ladins äldsta vänner. I sju år krigade han ihop med den blivande terroristen i Afghanistans karga berg. Han berättar om en driftig och generös vän som fick för sig att expandera jihad.

    Du hör om hur FBI och CIA lägger krokben på varandra i sina försök att stoppa al-Qaida, och den otroliga historien om Ali Abdul Saoud Mohamed, mannen som lyckades infiltrera den amerikanska armén och föra ut vapenmanualer till sina bröder i Afghanistan.

    Michelle Rosado berättar hur hon lyckades ta sig levande ur det södra World Trade Center-tornet, trots att hon uppmanades att stanna kvar.

    Och på en bänk i Botaniska trädgården i Göteborg sitter Peter Tengelin och tänker på sin son. 25-årige David Tengelin var den enda svensken som omkom i attackerna. Hans pappa undrar fortfarande om David hann se flygplanet komma.

    Producent är Måns Mosesson.

  • Den 22 juli 1994 hamnar två fångar på Tidaholmsanstalten i ett bråk om toalettpappret. Tolv timmar senare stod fängelset i brand. Det största fångupproret någonsin i Sverige var ett faktum. LÄS MER!

    Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.

    Det hela inleddes som en fredlig protest på en av landets säkraste fängelse. Fångarna protesterade mot, vad de ansåg var godtyckliga, isoleringar från anstaltsledningens sida, men de var också missnöjda med den sittande borgerliga regeringens hårda linje i kriminalpolitiken.

    Missnöjet i kombination med en ovanligt varm sommar, skulle få katastrofala konsekvenser natten mellan den 22 och 23 juli 1994, då ett hundratal liv svävade i fara.  

    I P3 Dokumentär om Fångupproret  på Tidaholmanstalten  1994 får vi, med unika röster och arkivmaterial som aldrig sänts tidigare, återuppleva det dramatiska dygnet som skulle förändra svensk kriminalpolitik.

    Producent: Martin Ezpeleta