Played
-
Hvorfor græder vi, og hvorfor både når det er trist og sjovt? Hør om en mystisk funktion med mange årsager i denne uges udgave af "Nøglen til din hjerne"
Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/noglen-til-din-hjerne--2350315/support. -
Han fik os til at sidde på kanten af biografsæderne med filmen ’En frygtelig kvinde’. Nu er Christian Tafdrup klar med sin næste film, der allerede nu har mødt bred anerkendelse i anmeldermiljøet. I sit unge liv lod Christian Tafdrup sig hverve af pinsekirken. I dag lever han et liv langt fra pinsebevægelsen, men fascinationen af det ekstreme og verdens mørke sider hiver stadig i ham – og det er måske derfor, han har en hel unik evne til at lave film, der rammer et publikum særligt dybt. Skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter Christian Tafdrup er ugens gæst i det sidste måltid. Nekrologen er skrevet på bagrund af en række artikler primært en fødselsdagsomtale fra Politiken i 2018 af Simon Løber Roliggård, fra filmmagasinet Ekko og fra radioprogrammet Sørine og Kærligheden fra 2021.See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vi møder Caroline Fibæk, der er uddannet Naturopath i Biologisk Medicin og er specialist i kvinders hormonsystem.
Derudover har Caroline skrevet bøger om bla. sunde raw food kager og hvordan man kan nyde sig slank.
Caroline tror på, at når man drager omsorg for sig selv, så er der større sandsynlighed for at skabe balance i kroppen og at sundhed er meget mere end bare at spise det rigtige. Og at det handler om at lære at mærke efter, anerkende hvordan man har det og give sig selv lov til at være i en proces.
Gennem Carolines egen opvækst har hun bogstaveligt talt fået sundhed ind med modersmælken. Det har startet en opmærksomhed på de gode råvarer, på trods af at hun som barn var misundelig på de andre børn fordi de fik lov at få de usunde og tilsyneladende ret lækre snacks og købepizzaer.
Carolines forældre bliver dog skilt tidligt i hendes barndom og hun må som ene- og delebarn leve skiftevis mellem en øko-hippie-mor, samt en far der er tidligere misbruger og som bliver mere og mere syg med panikangst, kronisk bugspytkirtel-betændelse, samt diabetes og fik ikke den nødvendige hjælp i det etablerede system. Faderen får også et tilbagefald med alkohol og bliver desuden fejlmedicineret gennem 25 år. Det gør, at hendes hverdag er præget af ustabilitet og en stærk frygt for at miste sin far og ikke at vide hvor hun havde ham.
Fra da Caroline er 18 år gammel går hun en lang årrække i møde af stigende stress og traumatiserende episoder, med dødsfald tæt på i familien - bl.a. mister hun over en årrække, begge sine forældre og sin mormor.
På trods af nogle intense år, så finder Caroline gåpåmodet frem og vælger at blive selvstændig og finde sig tilrette i sin dagligdag. Det ender desværre med, at uvisheden omkring svingende indkomst og det meget arbejde som kvinde i eget hus, ikke er nok til at holde hende på ret kurs. Det gør, at hun går ned med stress...
Carolines forhold ender i perioden herefter også med at blive til en skilsmisse, hvorefter hun for 2. gang går ned med stress...Denne omgang varer det bare et helt år hvor hun ikke kunne noget - med fx manglende tidsfornemmelse, svigtende hukommelse, kun få timers søvn om natten, samt nedbrudt immunforsvar og angstproblemer.
Caroline finder heldigvis sin viljestyrke frem, samt den gamle kerne af indre tryghed, som hendes mors alternative tilgang gav hende, og begynder derfra at eksperimentere med sin viden omkring kost, kroppens funktioner, psyken og hvad der skaber ubalance - og begynder en rejse tilbage til en hverdag med bearbejdning af sin fortid og den kobling der er mellem psyke, følelser, kost og krop.
Og det er denne rejse og hands-on erfaring - med rent faktisk at ændre ubalance til fornyet balance i eget liv - som Caroline lever af at formidle ud fra i dag.
Hør hendes historie, hvad hun gjorde for at genopbygge sig selv og lyt til spændende snak om kost og hormonernes indvirkning på vores trivsel, samt konkrete råd til hvordan du også kan finde vej gennem de ting, som forhindrer dig i at vibrere af sundhed og livsglæde.
Og et godt råd fra Caroline er, at tage den med ro, gå efter at nyde noget mere og at være nysgerrig på dig selv...
Du kan også læse mere information om Caroline Fibæk på www.carolinefibaek.dk.
En stor tak til min gæst i denne episode for at ville dele og tusind tak til dig, der lytter med.
DET FORUNDERLIGE: 1 kg. Matadormix på kanotur, køerne bliver masseret ihjel, da Kernesund ikke var opfundet, ler er godt for helbredet, når bulldozeren kører dig over, du må ikke knalde folk ned på gaden, find din zafe-zone når tingene er crazy, Pippi Langstrømpe kan det hele, mmmh en rå hare, løven tager ikke en omvej for at brænde entre-côte'en af, madpakkehormoner, når du klemmer din egen vandslange, meditere 4 timer i et skab, samt når mave-hjernen arbejder.
SPILLETID: 1 time 53 minutter 07 sekunder -
I denne episode møder vi Alun Biggart, der til daglig driver virksomheden Alun.dk, der sælger forskellige produkter inden for sundhed, træning og kost, som fx barfodsskoene FiveFingers, Raw Bite snacks og meget mere. Alun har skabt dette univers til alle, der gerne vil være sundere, lykkeligere og fyldt med god energi.
Alun har oplevet tidligere i sit liv, at skabe sin første - meget sucessfulde virksomhed - med proteinprodukterne Maxim og finde ud af han ikke længere kunne stå inde for produkternes indholdsstoffer. Derudover oplevede han, på trods af han trænede og spiste sundt, at han ofte døjede med træthed, sygdom og influenza hver vinter.
Alun fandt ud af, at det handlede om den stressede hverdag vi har skabt for os selv og at en løsning var at søge mere tilbage til det naturlige - både fysisk ift. træning og kost, samt hvordan vi går til hverdagen, hvordan vi tænker og vælger vores fokus.
Alun.dk blev derfor skabt i et ønske om at udbrede denne nye erkendelse til så mange som muligt - og gøre viden om sundhed mere simpel og let tilgængelig. Det handler om at lytte til sin krops signaler og se på hvad vi naturligt er skabt til. Og samtidig gå efter det, som nærer dig og de ting og tilstande, som indeholder livskraft og energi.
Hør med i et interessant interview og samtale hvor Alun kommer ind på hvordan man kan prioritere sine værdier, holde mentalt fokus på det der nærer og gør godt i hverdagen, samt at turde lytte til sin egen intuition.
En stor tak til min gæst i denne episode for at ville dele og tusind tak til dig, der lytter med.
DET FORUNDERLIGE: 8 gode timer om natten, du er ikke sund bare fordi du underviser i det, Danmark er som himlen uden bjerge, børn får ikke lov at drømme, når pensionistens sidste 30 år er gået tabt, idiot når du skifter karriere, forvirrede mennesker, børn lærer os om tilgivelse og nærvær, prøv at dele værelse med en myg, livet er spændende.
SPILLETID: 56 minutter 47 sekunder -
I dette afsnit af Det Forunderlige Hjørne møder vi erhvervspsykologen Henrik Leslye, som er ekspert i positiv psykologi. Han har specialiseret sig i, at formidle redskaber der løfter mennesker, både privat og fagligt, til øget trivsel.
Positiv psykologi er forskningen i hvad der gør, at mennesker trives og er lykkelige, og indeholder konkrete metoder og redskaber, som forsøg viser har en effekt på arbejds- og livsglæden.
Det er en måde at træne din hjerne til at blive mere positiv og optimistisk, så det bliver lettere at tackle de udfordringer og konflikter der uundgåeligt møder os i hverdagen.
For at leve et "lykkeligt" liv, subjektivt og individuelt selvfølgelig da vi alle er forskellige, så er der 5 områder, man har defineret kan beskrive denne tilstand.
For selvom du lige nu tydeligt kan se på din partner, kollega eller nabo, at vi ikke ser ens ud, så er vi alligevel kun 0,0003% genetisk forskellige og der er altså nogle generelle og konkrete ting, vi alle kan have gavn af at gøre.
Positiv psykologi og trivsel er beskrevet via de 5 forskningsområder eller "pinde"/grene, der definerer "det gode liv":
PERMA
- Positive følelser
- Engagement
- Relationer
- Meningsfuldhed
- At lykkes (Accomplishment)
Hvis du har fokus på at udvikle disse områder, så vil du have større sandsynlighed for at trives og føle du er dig selv og lykkes med det du gør.
Henrik Leslye fortæller også, at graden af lykke hos mennesker er fordelt på ca.:
- 10% omstændigheder
- 40% psykologisk
- 50% genetisk
Og alligevel er der mange mennesker, som forsøger at blive lykkelige ved at søge at omstændighederne skal gøre det for os.
Det tyder altså på, at du har større effektrate ved at fokusere på psykologisk trivsel - altså at arbejde med dit sind, tanker, følelser end at lade omgivelser, ny bil, ny frisure, partner osv. bestemme hvor godt du har det. Eller at forsøge, at skifte dine gener ud med Ole Henriksens...
Du har faktisk en ret stor indflydelse selv, på din egen grad af lykke, ved at arbejde med din psyke. Men han lægger også vægt på, at det kræver arbejde...lykke er ikke bare noget der kommer af sig selv.
DET FORUNDERLIGE: At man kan sætte kærlighed på formel, sure mennesker burde trækkes i løn, at smide et "happy-face" på, vil blot svare til at smøre læbestift på en gorilla - det gør den ikke mindre grim, red ægteskabet ved at lytte noget mere, samt når chefen har tunnelsyn og bestemt ikke er særlig god til at sprede positiv energi.
SPILLETID: 1 time 24 minutter 33 sekunder
Du finder også episoden på talkshowets hjemmeside her:
http://www.staytrue.dk/talkshow/episode-7-positiv-psykologi/