Played

  • Bästa sättet att bota dödsångest är möjligen en … bingobricka, i alla fall om en sådan får en att lyssna till ännu ett härligt poddavsnitt – med den ena associationen än mer halsbrytande än den andra.

    Edward Blom och Mats Ryd tvistar om inkubationstiden för Covid-19 bör sättas till 5–7 dagar eller till 14, och om man bör tala om chanser eller risker i sammanhanget – men enas om att de två lyssnare som konstruerat en särskild bingobricka för denna podd (www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden) är genier.

    Av någon anledning kommer samtalet in på ölslattar, och därifrån via så kallade ”sluts” till en textanalys av den klassiska jullåten ”Fairytale of New York”. Medan Edward har druckit just ölslattar har Mats ägnat sig åt ”alldeles för bra viner” (och kaviar). 

    Förutom att Edward blir avundsjuk på det berättar han om hur hemskt det är att gå på glöggmingel och andra tillställningar när där enbart serveras sötade drycker, och om hur Gunilla alltid plockar för dyra viner ur vinkylen (när han själv inte är hemma). Det visar sig dock att han har fått en ostkalender, så det är kanske inte så synd om honom som han tror?!

    Därefter handlar det om ett av Edwards absolut käraste käpphästämnen – nämligen om att svenska folket måste lära sig skilja på att fira advent och att fira jul. Han och Mats går igenom alla saker det är dags att förbereda redan nu under adventsperioden och inför julen, såsom att baka fruktkaka, göra pepparkaksdeg och beställa julöl, glögg och andra drycker.

    Därefter går samtalet över till ... ungtuppar! Edward tipsar en lyssnare om hur man lagar ”berusad tupp” och Mats tipsar om ”Chicken Marbella” ur Silver Palate Cookbook och andra rätter som borde fungera med ungtuppskött. Edward tipsar dessutom Mats om hur denne borde göra mer och bättre reklam för Edwards glas och andra produkter.

    Avslutningsvis minns de båda gastronomerna hur Jacob Dahlin i och med ”Jacobs stege” återinförde flärden i den svenska offentligheten, och Edward talar om sina brustna poesidrömmar och om poem från en olycklig tid då hans verk kunde få titlar som ”Requiem över mig själv” (vilket såklart får Mats att explodera av fniss).


    P S Här är dryckerna det tipsades om att förhandsbeställa:

    Moscatel de Setúbal: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/moscatel-de-setubal-7613901

    Tawny Port (portvin) t ex Mats favorit: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/quinta-das-carvalhas-8010901

    Edward Bloms starkvinsglögg: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/edward-bloms-glogg-7216701


    Skicka gärna frågor om etikett, kulturhistoria, mat och dryck eller något annat till: [email protected]

    Sponsra oss gärna! https://www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Podden får sin hittills gulligaste inledning (tycker åtminstone redaktören) när Edward Blom nynnar med i signaturmelodin med en spontan sång, utan att ana att den spelas in för alla att glädja sig åt.

    Mats Ryd antyder att Edward inte tycker att öl är läskigt, och Edward berättar om hur det går med hans stora julölsprovning – och varför han får panik när han äter köttsurrogat. De båda gastronomerna fördjupar sig även i modern, svensk nöjeshistoria, med aktörer såsom Radio Nord, Nattsudd(arna), Killinggänget och (senare) Jarl Borssén. (Podden, som brukar leka ”Trädgårdsdags” i P1, leker alltså idag ”Snedtänkt”.) 

    Mats kommer därefter in på samtids- och gatukonst, och ger oss en grundkurs i vem Banksy är. Edward ger diabetiker och andra en rad tips på hur man kan äta och dricka läckerheter samtidigt som man håller koll på blodsockret, och det visar sig att nämnde Jarl Borssén en gång i tiden fått både Edward och Mats att oroa sig för yrsel, skörbjugg och andra bristsjukdomar. 

    Men dessa lasternas män vill förstås leva i nuet, så förutom diabetestips berättar de hur man kan göra just det, det vill säga leva ”här och nu”, genom frukostar och luncher utan slut, dagslångt häng med vänner eller kanske sunkkrogsrundor. Mats vet hur man skapar ”en känsla av odödlighet” och tillsammans tipsar de om hur man kan stödja sina favoritrestauranger på ett coronasäkert vis.

    Edward berättar än en gång om hur arkivarier festar, och Mats kommer på att han skulle kunna ta jobb som TV-peppare. Och så får ni veta allt som är värt att veta om Göteborgsglögg, eller kanske snarare dunderglögg!


    P S Från och med nu kan ni spela bingo samtidigt som ni lyssnar på podden. Här finns en lyssnarkonstruerad bingobricka: http://www.edwardblom.se/2020/11/26/bingobricka-till-podden


    Sponsra oss! https://www.patreon.com/join/edwardblom

    Skriv till redaktionen! [email protected]


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Senhösten är här, med allt vad det innebär av mörker och lerklafs i dessa ”inte jätteroliga tider”. Edward Blom berättar om hur han motionerar, och funderar på om inte nästa steg i motionsprogrammet skulle kunna vara gyttjebrottning – vilket får Mats Ryd att minnas ett regnigt och gropigt Roskildefestivalen, vilket i sin tur får Edward att minnas när han som barn grävde sin egen sandpool.

    Pokémoner som ser ut som mjukglass är nästa samtalsämne, och dagens första lyssnarfråga får de båda gastronomerna att än en gång gå loss på ett av sina favoritämnen: animaliska fetter. Det börjar nämligen redan bli dags att förberedajulens plumpudding (om man inte föredrar en Weihnachtsstollen). Med andra ord får ni veta allt som är värt att veta omnjurtalg, shredded suet, beef dripping, krögarsmör och konjakssmör.

    Mats har nyligen ätit på Frantzén för kanske sjunde (!) gången och suktar Edward med sina berättelser om löjroms-, ål- och fläskrätter, medan Edward fått ägna sig åt sina 50-årsdelikatesser och frystömning. Tillsammans funderar de på om det borde generera förmånsbeskattning om man får låna några hyllor i sin företagsfrys vid avfrostning, och båda längtar efterdekadenta långluncher.

    Får man som gäst spela gitarr på fester? undrar en lyssnare, vilket föranleder en lång utläggning om festetikett för amatörtrubadurer från Edwards sida. Mats avslöjar sitt förflutna som strandraggare på en mexikansk surf- och badort (Puerto Escondido) och på något underligt vis kommer de in på den ende person som kanske är mer neurotisk än Edward: skådespelaren Ulf Brunnberg. Här lanseras också en teori om kronologin i hur denne introducerade hoppsa-hoppsa-steget i svensk filmkonst i början av 1980-talet.

    Sedan kommer – apropå ännu en lyssnarfråga – massor av tips på vardagsräddare i nöden. Det vill säga: maträtter som går hyfsat snabbt att laga till såsom salsiccia eller annan god korv, shakshuka, pytt-i-panna eller lyxig bikini. Tips på hur man kan involvera sin tryckkokare eller mikrovågsugnen kommer också!

    Avslutningsvis deklamerar Edward ”Vinterorgel” av Erik Axel Karlfeldt.


    P S Till er som undrar om varumärken: Mats talade bland annat om https://www.britishcornershop.co.uk/atora-shredded-suet och delikatesser från spanska Ortiz.

    Skriv till oss! Adressen till redaktionen är: [email protected]

    Sponsra oss! Läs mer: https://www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Poddsamtalet inleds denna gång med att Edward Blom berättar om sina vedermödor med gräsklippning och rutschkanor, och Mats Ryd rapporterar från älgjakten. 

    Kaffe och glögg från termos och perkulatorer, mör rostbiff från småländska jerseykor och surnad grädde i Olympiatornet i Östberlin hör till födoämnena som konsumeras, och en lyssnarfråga om det bästa sättet att få till råbiff leder (förstås) till massor av goda råd från Mats och Edward, både vad gäller tillagning och inmundigande. 

    Därefter berättar Edward om det besynnerliga förhållandet att Sverige under flera decennier hade ett mer eller mindre östtyskt system med statsägda restauranger, genom det statliga bolaget Sara. Här får ni veta allt om varför den svenska krog- och restaurangmatskulturen sakta men säkert ströps genom att reglera alkoholserveringen och nöjeslivet, och servicen och maten som serverades ofta var i klass med den på ett sämre marketenteri – ända in på 1980-talet.

    En lyssnare som fyller 33 snart vill fira sin födelsedag – och myndighetsålder i Fylke – med hobbit-tema, och efterlyser därför ”läckra och roliga svamprecept”, vilket Mats och Edward naturligtvis hjälper till med.

    Skriv till oss! Adressen är: [email protected]

    Sponsring av poddens produktionskostnader: https://www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Eftersom Edward Blom sitter på sitt kontor och – åtminstone i början av samtalet – lider av brist på ädla drycker kommer samtalet in på vatten. Inte minst vigvatten, som råkar finnas på just detta kontor. Mats Ryd undrar om det skulle vara möjligt att använda vigvatten i en humidor, för att på så vis välsigna cigarrerna – och Edward berättar om hur det mesta (inklusive tobaksplantor) är möjligt att få välsignat för den fromme.

    Mats får sig ett gott skratt när Edward avslöjar att han under flera år, som den nitiske arkivarie han var, skrev ut all elektronisk postgång på papper. Apropå sin nya gasspis och -ugn med tillhörande stekspett ger Mats oss alla ännu ett finfint tittartips: nämligen matlagningsfilmer med Jacques Pepin (och Julia Child).

    Det är inte bara synen på värdet av blaskig öl som skiljer de tu gastronomerna åt, utan även vilken roll utseendet och synintrycken spelar för maträtter. Edward vänder sig mot att även hemmakockar och -konditorer förväntas uppnå optisk perfektion på allt de lagar och bakar; Mats tycker att visuella effekter åtminstone på finare restauranger är en viktig del av upplevelsen, vilket Edward snudd på tycker är trams. De blickar tillbaka till barockens traditioner att duka upp kulinariska skådespel, och till det japanska sättet att servera vackra upplägg på tallriken – och enas åtminstone om att ”den som inte har KBT-timmar har inte levt”.

    Plötsligt får Edward ett champagneglas i handen (Palmer Vintage 2013, om någon undrar – en födelsedagsgåva från hans barndomsvänner) vilket passar utmärkt eftersom en stor del av samtalet ägnas Mattias Svenssons nyutkomna bok ”Så roligt ska vi inte ha det; en historia om svensk alkoholpolitik” till vilken Edward skrivit förordet. De bisarra alkoholregleringar som funnits – och i stor utsträckning finns – i Sverige diskuteras, och hur de inte bara dödade den svenska krogkulturen utan även tillåtits inskränka demokratiska och mänskliga rättigheter. Boken är viktig läsning för alla, således, inte bara för alkoholromantiker!

    När bör man som gäst erbjuda sig att hjälpa värden? undrar en lyssnare, varför Edward ger initierade tips på hur man är till god hjälp och när man faktiskt inte är det.

    En annan lyssnare vill ha hjälp att skapa en flerrättersmeny att serveras med porter och stout, vilket han naturligtvis får, och en tredje undrar om i vilken mån gästernas berusningsgrad går ihop med god etikett – och så får både Mats och Edward tillfälle att hylla sina favoriter bland drycker: tyska rieslingviner!


    Skriv gärna till: [email protected]

    Sponsring av poddens produktionskostnader: https://www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd möts digitalt för ett poddsamtal som faktiskt nästan är – tro det eller ej – mer naturlyriskt än alkoholromantiskt.

    Edward berättar om hur hans 50-årsfirande förlöpte häromveckan, med skönsång av såväl en Brummelmankör som en kuplettcharmör – nämligen Mattias Enn – och en rejäl delikatessfrossa. Han inser att epoken då han kan somna i någon fontän förmodligen är över, och Mats befarar att podden framöver kommer att få handla om dahlior, lodenrockar och fotriktiga skor och annat som kan passa en man med grånande tinningar.

    Pilgrimsvandring med bergsprängare och älgjakt med matlagningsutensilier är Edwards respektive Mats’ sätt att komma ut i naturen, med eller utan tidiga morgnar. Edward imiterar ”Naturmorgon” och Mats ”Teletubbies”, men framför allt talar de vällustigt om hur god mat som tillagas i det fria blir – exempelvis stekt fläsk med potatis från en kolbullspanna, glögg i termosen eller kanske popcorn i skogen. Lyssnarna uppmuntras att skicka in sina favorittips för att laga och äta mat ute i naturen!

    Mats får oss alla att längta till skogen genom att tala om tjärdoft och solljus som silas mellan trädkronorna, medan Edward rapporterar att det går alldeles utmärkt att prova öl och ha Oktoberfest via nätet.

    Mårten Gås är en gammal favorit som dyker upp i podden varje år så här års, så även nu – Edward berättar såväl missödesanekdoter som firandets kulturhistoria. Mats förklarar att han nyligen bytt från induktions- till gasspis – för att slippa ”spela TV-spel” och istället få slamra med gjutjärn när han står vid spisen, och Edward har förslag för hur studentlivet i Uppsala skulle kunna Coronasäkras.


    P S 

    • Studio Ettinslaget om vegoburgare och annat matfusk som Edward fick göra en poddinspelningspaus för att vara med i finns här:

    https://sverigesradio.se/artikel/7581939

    • Skriv gärna till poddredaktionen! [email protected]

    • Sponsra gärna våra produktionskostnader! https://www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Plötsligt står Edward Blom allra överst på ålderstrappan, ser ut över allt och står möjligen på topp. Nästan hela episodens samtal ägnas denna gång självaste födelsedagsbarnet! Edward, som medger att han har en narcissistisk ådra, berättar hur det känns att fylla så många år och njuter av att han, för en gångs skull, får tala till punkt och bre ut sig. 

    Med ett glas tyskt predikatsvin i handen berättar Edward för sin gastronomkollega Mats Ryd om stora delar av sitt liv: hur han plockade jordgubbar och drack upp öl för förtjänsten på den engelska landsbygden, vilken epok han skulle vilja dimpa ner i och i vilket land han helst skulle vilja leva.

    Mats flikar in med ett entusiastiskt tips om en TV-dokumentär om dansbandskulturens historia och föreslår bandet ”Edward Blomz” – varpå Edward kommer in på musik han lyssnat och inte lyssnat på under sin barndom, om hur vemodig han som barn blev av musik i moll och om hur blyg han var som student.

    Med ett stänk av vemod talar Edward om sin studenttid, om vad han lärt sig under de 30 år som gått sedan han var 20 och vad han skulle vilja förmedla till sig själv som yngling. Vidare berättar hur han helst skulle vilja fira sin 50-årsdag, om omständigheterna och ekonomin vore annorlunda. Han blickar tillbaka på sitt liv och sin karriär, och fram mot kommande tio år och 60-årsdagen.

    Självklart får lyssnarna även några dryckestips, exempelvis på bourgognevinet Santenay (Louis Jadot 2014, 77493) från Mats som varit på ”en magnifik bourgogneprovning” och hur man kan njuta mer av mindre vin.  


    P S Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är: [email protected]


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Trots bristande kunskaper i flamländska språket talar sig Edward Blom varm för belgisk öl med flerspråkiga etiketter och hög alkoholhalt. 

    Tillsammans med sin gastronomkollega Mats Ryd diskuterar han suröl och framför allt naturviner, apropå diverse sådana som Mats serverats som ”smakar som utfällt rödvinssås” och inte gjort honom så lycklig i själen som man kan förvänta sig av vin. Edward funderar över om naturviner är en modern hipsterprodukt, eller om de är precis så som viner tillverkades för femhundra år sedan.

    Årets Nobelpristagare i litteratur Louise Glück inspirerar till ett samtal om fri vers, hexameter och allitteration, och en lyssnarfråga ger upphov till en intressant diskussion om vilka slags fiskar man kan lägga in (förutom sill).

    Vilka drycker passar till stark och kryddad mat? Innan den frågan får sina initierade svar ger Edward den historiska bakgrunden till kryddstark och chililaddad mat från Latinamerika, Asien och Europa. Mats talar apropå chilifrukter om Scoville-värden, och Edward berättar att korvar var välkryddade även i Sverige på 1800-talet. Tillsammans noterar de att de växte upp under en era, nämligen 1970-talet, då maten var ovanligt mesig och indonesisk ”bami goreng” var snudd på det enda exotiska man kunde äta. Efter den historiska inramningen rekommenderar Mats och Edward rentav mjölk och ayran, men även diverse alkoholhaltiga drycker, till starkare maträtter. Mats ger den vetenskapliga förklaringen till varför man inte ska dricka vatten, och Edward dömer ut alla som försöker verka macho genom att äta riktigt starka chilifrukter.


    P S Några titlar och namn kan vara svåra att uppfatta. Verket som Edward talade om i episodens inledning heter ”Boken för dig som en dag ska dö” och är skriven av Philip de Croy. 

    Restaurangen som Mats talar sig varm för heter ”Tjabba Thai” och ligger på Wallingatan i Stockholm, och naturvinsbaren de båda gästat heter ”Tyge och Sessil” och ligger på Brahegatan i samma stad.


    Maila oss gärna! [email protected]

    Och sponsra oss ännu hellre! Mer information: www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • En fantastiskt rolig text om avsnittet finns i Gunillas dator och dyker upp när den är lagad. Förböner mottages tacksamt.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Den här gången slår nog gastronomerna Edward Blom och Mats Ryd någon form av rekord i antalet olika drycker som nämns! Eller, kanske inte, men det handlar i alla fall om allsköns härliga drycker, och om hur man kan hantera deras effekter.

    Det börjar med blåbärsvin och ett spontant samtal om den svenska bär- och fruktvinskulturen, glider över på glögg och handlar senare om såväl champagne och cider som om slivovice och kahlua. Mats tipsar bland annat om hur man kan skjuta baksmällan i sank medelst blodiglar, och Edward drar reseminnen som innefattar skumma attachéväskor i Slovenien.

    Mats utnämner hushållsosten till ”solen i kylskåpet”, och det visar sig att han nyligen känt ett lika starkt sug till Brandt-skorpor som Edward till leverpastej.

    Därpå får vi lära oss allt om hur man ur ett etikettsperspektiv hanterar flaskor, karaffer, lådor och tunnor med vin, samt får ett tips om en fantastisk vattenkälla i Dalaskogens inre – och så deklamerar Edward den romantiske poeten Erik Johan Stagnelius (som inte ligger bakom citatet i rubriken, för det gör Bengt Lidner)!


    Maila oss gärna, med frågor eller glada tillrop! Adressen till redaktionen är: [email protected]

    Här finns mer information om att sponsra podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Varför finns ljus rom, när det finns mörk, och hur kan vi ha missat att Ulriksdals värdshus inhyser en restaurang under annat namn (Emmer)? Det diskuterar gastronomerna och alkoholromantikerna Edward Blom och Mats Ryd – och så spekulerar de om att Mats’ italienska uttal, apropå ett vin från Etnas nordsluttning, skulle kunna få poddens redaktör Gunilla att rymma med en hajtandsförsedd skådespelare med smäktande stämma.

    ”Nattens poet”, Erik Johan Stagnelius, ”romantiken när den är som bäst” enligt Edward, får stort utrymme i denna poddepisod – om än med många intressanta stickspår såsom helgongravar i Rom, blomflugor, perfekta räkmackor och andra kroppsliga njutningar (och Mumintrollen). Stagnelius, och andra poeter av samma epok, får Mats och Edward att tala om såväl poetisk mytbildning och gnostiska tankemodeller som om hur man klarar av att leva i nuet även när man förläst sig på romantisk poesi.

    Att Stagnelius hängde och rentav bodde på krogen Gyllene freden i Stockholm får Edward att drömskt tänka på dess krögare Filip Fastén – och Mats att tänka ut en dröm om ”en otroligt lång lunch” på Gyllene freden, med inspelning av åtta poddavsnitt och efterföljande rännstensbesök.

    I ett läsarbrev apropå trasiga robotgräsklipparknivar hittar Edward intressanta samtidsfenomen, och ett annat läsarbrev ger upphov till en trivsam diskussion om vad man kan dricka i olika situationer, såsom när man grillar, befinner sig på en flygplats eller äter en klassisk svensk räksmörgås. Det visar sig att Mats och Edward har helt olika angreppssätt, både vad gäller ölsorter och alkohol i samband med flygresor.


    Skriv till poddens redaktion via denna adress: [email protected]

    Sponsra gärna podden! Mer information finns här: https://play.acast.com/s/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Gammeldansk, Beaujolais-vin eller champagne – vad passar bäst till frukost? Det reder alkoholromantikerna Mats Ryd och Edward Blom ut, även om det är sydafrikansk gin med getingsurr som inleder inspelningen.

    Mats avslöjar att Gammeldansk inte är äldre än att den lanserades 1964, och Edward berättar – som uppföljning till föregående poddepisods potatistema – att pommes frites lanserades i svenska kokböcker redan ett sekel tidigare än så.

    De tu drömmer om att ”när pandemin övergått till en nysning” smörja kråset på restaurang Omaka i före detta Arkitekturskolans lokaler på Östermalm, och Edward funderar över hur det kom sig att hans mor en gång fick en köttbulle på posten i tjänsten.

    Dagens podd betar av flera lyssnarfrågor, vilket bland annat leder till en diskussion om vad Edward och Mats tycker om vanan att servera restaurangmat liggande på exempelvis rullbrädor, issvanar, tidningspapper och palmblad, eller hängande i tvättsnören (eller åkandes modelljärnvägståg).

    Mats är arg på en grävling som gett sig på hans potatisodling, och Edward – som otippat nog inte verkar sugen på grävlingsstek – föreslår istället att Mats skaffar sig en grävlingskinnsmössa till nästa jakttur.

    Därpå får Edward anledning att sjunga herrsällskapens lov, apropå ett sådant som ägnar sig åt att dricka besk – och vi lyssnare får veta allt som är värt att veta om hur man tillreder besk (och halmad ål) liksom om amerikansk humle och dess historia i Sverige.

    Kan man skriva ”högtidsdräkt/mörk kostym” på inbjudningskortet? Edward reder ut detta, och förklarar vad som egentligen gäller med frack på bröllop (och hur man gör när verkligheten, med gäster som föredrar att slippa fracken, gör sig påmind)!


    Maila gärna redaktionen, med frågor eller annat! [email protected]

    Sponsra oss gärna! Läs mer här: https://www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Denna episod handlar huvudsakligen om något som ligger de allra flesta varmt om hjärtat, nämligen potatis.

    Men Edward Blom och Mats Ryd inleder poddsamtalet med ingenting mindre än gamla lumparminnen. Rättare sagt, i Mats fall handlar det om tiden som Lapplandsjägare – men i Edwards fall snarast om minnen från mönstringen när han fick frisedel, vilka i sin tur framkallats av hur det gick till när han bakade schackrutor med sina barn. Därefter jämför de tu de ganska olikartade bestraffningarna inom det militära respektive inom det tyska studentcorps-livet.

    Fast det var ju potatis det skulle handla om! Knölar, pantofflor, jordpäron och jordäpplen – kärt barn har många barn. Mats berättar om vem som först förde potatisplantan till Sverige (Olaus Rudbeck) och Edward om vilka som på olika vis populariserade den för svenskarna (Jonas Alströmer och Eva Ekblad de la Gardie).

    Därefter får vi lära oss om varför potatisen blev så vanlig i det svenska köket under 1800- och 1900-talet, vilken roll potatisen spelade för jordkällarens kulturhistoria, vad det är för skillnad på raggmunk och råraka, när pommes frites fick sitt stora genomslag – och allt annat som är värt att veta om de kära knölarna.

    Pommes duchesse, rösti, färskpotatis, potatisgratäng, kroppkakor, Fridas potatissallad och Janssons frestelse finns bland de potatisrätter som Mats och Edward har bland sina favoriter. Edward talar om sin starka längtan till Tyskland, och om den helige andes verkan (vilket möjligen har viss inverkan på Hasselbackspotatisen) och gör reklam för sina olika glas.


    Skriv gärna till poddredaktionen! Adressen är [email protected]. Den som vill sponsra podden kan kolla in här: https://www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Dags för första poddavsnittet efter sommaruppehållet!

    Edward Blom berättar för Mats Ryd om hur sommaren har varit, med björnbärsplockning, bus med barnen och trädgårdshäng – men också om längtan efter den annalkande hösten med dess läckerheter (inklusive mörk porter och golonka från lokala krogen Julius’ polska vecka).

    Mats går så långt att han redan nu ger alla lyssnare ett julklappstips, baserat på sommarens ljuva vedermödor med att grilla hel piggvar — nämligen tillräckligt stora piggvarshalster, som man i god tid inför julafton bör införskaffa från Spanien (googla på ”parrilla para rodaballo”, så hittar ni säkert något som passar i julklappsstrumpan).

    Vidare konstaterar han så klokt att livets stora njutningar oftast är bättre än de små, och att livets mest fantastiska njutningar är gratis – men att de näst mest fantastiska i regel kostar enorma summor.

    Edward berättar om hur han brukade grilla piggvar på en campinggrill på Öland, och – apropå att äta fisk utomhus – om när han nyligen ställde till med surströmmingskalas i trädgården i direktsändning i TV4, med hundratals surrande gäster. Surströmmingens och surströmmingsskivornas, liksom i viss mån kräftskivornas, kulturhistoria får ni veta allt om.

    Hur sjutton gör man för att komma upp till 140 000:- på en enda nota på Operakällaren på 140 000:-? undrar en lyssnare. Inga problem för Mats, som vällustigt fantiserar om hur personalen skulle rulla fram ankpressen, öppna källaren med slottsviner och rentav låta honom röka cigarr. Edward kan förstås inte låta bli att fundera över vilka tyska viner han skulle kunna unna sig med den budgeten.

    Mats meddelar en glad nyhet, nämligen att han kommit med i jaktlaget i Österfärnebo och att det möjligen skulle kunna innebära fri tillgång till älghjärna för Edward – som lyckas bräcka denna gamla poddfavorit genom att komma in på aphjärna och björnögon. Eller rättare sagt är det hans femåring som önskat sig detta till middag.

    Brittsommar, kruxet med alkoholtillstånd och sprit med orm och andra udda spritsorter avhandlas avslutningsvis.


    Mail till redaktionen: [email protected]

    Om sponsring av podden: https://www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Edward har denna gång åter lämnat över mikrofonen till sin hustru och kompanjon, tillika poddens redaktör, Gunilla Kinn Blom. Sist detta hände var när han skrev på sin bok sommaren 2019 – och då gick lyssnarsiffrorna upp! Då flera lyssnare efterfrågat att hon åter ska gästspela – och Gunilla själv tyckte det var hennes tur att få sitta i chesterfieldsoffan i biblioteket och snacka med Mats över några glas, medan den andra föräldern ensam skötte alla tre trollungarna – är hon alltså tillbaka. 


    Samtalet mellan Mats och Gunilla börjar med journalistik och den legendariska Ester Blenda Nordström, fortsätter med att Gunilla berättar om hennes jobb som poddens redaktör och huruvida hon någonsin får höra någon historia från Edward i podden som hon inte redan hört flera gånger vid köksbordet. Snart kommer Edward in med en aperitif, denna gång svensk starkvinsglögg (vi får inte säga vilken sort) på is med lite pressad citron och en apelsinskiva i. 


    Samtalet kommer in på den snart fyra månader långa isoleringen i sitt hem, som familjen Kinn Blom varit försatt i på grund av coronapandemin och att Edward tillhör en riskgrupp. Hur man snarare vänjer sig med den lilla världen på tomten med familjen och alla prunkande blommor och tycker en cykeltur i närområdet är ett äventyr, än får stark längtan efter att resa ut i världen – i alla fall om man dygnet runt har fullt upp med tre vilda barn. 


    Mats berättar om sina sommarplaner, som innefattar besök på det återuppbyggda Café Västbacken i Havstensstund, ”den största hemliga pärlan i hela Sommarsverige”, och ställer frågor till Gunilla om hennes många år som utrikeskorrespondent. Den lista hon tagit med på udda platser hon besökt blir det dock bara av att läsa upp ett enda namn från: Tiwi Island (utanför Australiens norra kust). Andra exotiska händelser hon berättar om är en spelmansstämma vid Siljan (varvid Mats, sin vana otrogen, undviker att vitsa över att hon råkar kalla kulande för en kul sysselsättning), sina elva år i New York, en obekväm resa till Quetzaltenango i Guatemala och hur hon under en sommar i Indonesien köpte en restaurangguide och via taxi systematiskt besökte Jakartas samtliga bättre restauranger – fast Café Batavia var stället hon konstant återvände till. 


    Slutligen diskuteras alkoholfria drycker, hur Edward och barnen är ute och leker samt de planer herrskapet Blom en gång hade att arrangera så kallade gourmetkollon på Öland för barn, innan Mats och Gunilla slutligen önskar: Glad sommar. För nu är det sommarlov för podden, till och med en bit in i augusti. Då möter ni åter Edward och Mats – men Gunilla kommer också tillbaka ytterligare en gång på sensommaren, så skriv gärna lyssnarfrågor till henne (eller allmänna frågor) på: [email protected]  !


    Allt gott och med hopp om en underbar sommar!


    Edward


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Edward Blom berättar om hur hans traditionella midsommarfirande avlöpte, med klassiska svenska sommarrätter och med såväl hemlövad midsommarstång som säcklöpning och ringlekar – och Mats Ryd bräcker nog de flestas midsommarmat, eftersom det för hans del vankades såväl picanha som piggvar.

    De båda gastronomerna visar sig sitta inne med rena rama husmorsknepen både för att tillaga och för att kupa potatis – och dessutom får vi lära oss vad det innebär att tjuva tomater.

    Poddens stora tema är sommardrycker, såsom båler och andra härliga blandade drycker. En lyssnarfråga om kalimotxo (baskiska) eller calimocho (spanska) leder inte bara till själva dryckesblandningen utan även till mer eller mindre osannolika utvikningar om kalmucker och ordenssällskap.

    Förutom kalmucker tipsar de tu om den tyska lyxbålen Kalte Ente, 1600-talsromdrinken Bajan från Barbados, rhum punch från Haiti, rödvinssangria och mycket annat gott, och en stund senare kommer de in på såväl grosshandlare, lonka och andra groggar som alkoholfria alternativ såsom Pommac, Trocadero, Champis och (Mats mammas) fläderblomssaft.

    Edward hävdar att han åtminstone då och då råkar vara trendriktig, såsom när hans bryggkaffe plötsligt lanseras som ”drip coffee” – men Mats vidhåller att Edward nog ändå lever i en luftficka från 1800-talet.

    En diskussion om lättdrycker övergår till ett skarpt fördömande av vaccinationsmotståndare, och 

    Edward tipsar om hur man gör Johannesmjölk – samt berättar om sitt bästa sangriaminne och om sina sommarplaner!


    P S Recepten på sangria och Hotel Oloffsons (sic!) Rum Punch finns i vår kokbok ”Kokkonst för livsnjutare” (Norstedts) samt här:

    http://www.edwardblom.se/2020/06/25/recept-rodvinssangria

    https://www.youtube.com/watch?v=ZViZeyXJkVQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2l_Q6gAPHL5wpErWeWGctA3GTq4b-s_OM_PKIG-f1yYg9q_-WXl3cok1M


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Denna vecka har Edward Blom återigen haft anledning att förarga sig på sin gamla antagonist, PostNord, som än en gång påstått att ”ingen var hemma” vid paketleverans. En krönikör på Sydsvenskan, som en gång anklagade Edward för att vara lat som inte själv kunde hämta sina företagspaket, får också sin släng av sleven.

    Episodens huvudtema är midsommarens och midsommarfesternas kulturhistoria och magiska inslag. Är midsommarstången en fallossymbol eller ej? Det får ni möjligen veta om ni lyssnar på podden., liksom att man inte bör lägga de sju blommorna under kudden – utan stoppa i brännvinet. Edward berättar om varför man bör äta johannesmjölk och vitgröt till midsommarlunchen, varför hans föräldrar äter kräftor varje midsommar – och både han och Mats Ryd redogör för sina respektive favoriträtter till midsommarlunchen. 

    Mats berättar också för Edward om vad som händer ute i stora världen, eller i alla fall kring Stureplan, och så går de apropå en lyssnarfråga igenom hur man hanterar bestick om man är vänsterhänt och hur man gör när man äter mat med pinnar.

    En annan lyssnarfråga handlar om Mats och Edwards syn på vegetarisk och vegansk kost, vilket de gör uttömmande och initierade svar på även om de själva hellre äter grönsaksrätter med animaliska inslag. 

    Slutligen avhandlas apropå ännu en lyssnarfråga den tyska staden Bamberg, som visar sig vara i stort det enda resmål som finns kvar på Edwards ”bucket list”!


    P S För er som brukar undra vilka drycker som inmundigades denna gång: 

    Edward drack: https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/marin-228701

    och Mats: H2O


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Datorstrul och senapskål är ämnen som inleder denna veckas poddsamtal, som i Edwards fall äger rum hemma i biblioteket och i Mats fall från skånska Mölle där han kelar med en Welsh springer spaniel och dricker trädgårdsdrinkar.

    Lyssnarna bidrar med många frågor, glada tillrop och en hel del tips, som till exempel hur man blandar något gott av Pimm’s.

    Mats avslöjar att han samlar på sockerdricksetiketter, varpå Edward berättar om hur han jobbat med en av landets största läskedrycksetikettssamlingar och att coladrycker fanns i Sverige redan på 1800-talet.

    Sötade viner och bombastiska smaker hör till dagens tema. Mats och Edward enas om att ”Stockholmssjukan”, där alla smaker och allehanda konsistenser ska finnas representerade på samma restaurangtallrik, är av ondo – och så jämför de viner och menyer med symfonier.

    Vidare fantiserar Edward om att få ett dussin grillade hasselmöss på tallriken, apropå att sådana var en romersk delikatess och fortfarande är det på sina håll i Slovenien, och drömmer om att kunna köpa välskött vit sparris i de svenska livsmedelsbutikerna.

    Därpå för de båda gastronomerna en intressant diskussion om naturviner och om hur man uttalar worchestershiresås – eller ”engelsk sås”, som Edward skulle föredra att det kallades. Dessutom berättar han om hur hans humlestörar förenar ett trädgårds- och ett ölintresse, samt drar lite snabbt den svenska ”starka ölens” historia. Och så läser han en dikt – denna gång på engelska!


    Skriv gärna till redaktionen: [email protected]

    Den som vill stödja podden ekonomiskt kan söka sig hit: https://www.patreon.com/join/edwardblom


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Denna gång inleder Edward Blom och Mats Ryd med att konstatera vilka fantastiska, lantliga, kulturhistorhistoriskt intressanta miljöer det går att hitta i Storstockholms absoluta närhet, exempelvis Stora skuggan på Norra Djurgården och Gömmarskogen i Huddinge.

    Kvittrande skor, vad som är värst av böngroddar och ärtskott samt borttappade plånböcker är några av de inledande samtalsämnen. Mats avslöjar, apropå förlagda saker, ett av sina standardbustrick när han jobbade på nattklubb i Göteborg för många år sedan, och Edward sjunger längtansfullt om Paris’ takåsar.

    Gökottans kulturhistoria är ett av poddepisodens teman, och från morgonsupar och picknick vid soluppgången glider samtalet över på något minst lika intressant – nämligen de heliga källornas kulturhistoria. Eftersom podden publiceras i anslutning till Trefaldighetshelgen blir i synnerhet trefaldighetskällor, men även hästkällor i skogen och källor dit folk åker för att hämta dricksvatten i PET-flaskor, föremål för de båda livsnjutarnas intresse – och Mats föreslår en stillsam semester med provningar av källvatten denna sommar.

    Episodens stora tema är svensexor och möhippor, och dessas kulturhistoria, och här får både Mats och Edward hålla tillbaka för att inte dra alltför många anekdoter från mer eller mindre vansinniga tillställningar de varit med och arrangerat – för isåfall skulle podden denna gång bli flera timmar lång. Men några glada minnen blir det, och några där olika grader av förnedringsinslag förmedlas, och Edward kommer även in på de historiska föregångarna samt den tyska Polterabend-traditionen. Att möhippan hade kunnat komma att kallas ”mösexa” eller ”fjällkolifej” berättar han också, och så får vi veta varför möhippor varit öppna pinsamma tillställningar medan svensexor varit mer hemlighetsfulla och slutna.

    Mats ger tips på hur man kan inmundiga Pimm’s och längtar efter att ha trädgårdspartaj, och Edward avslöjar att han köpte sin villa enbart för att kunna spela krocket och att han optimerar sin gräsmatta därefter. Sedan deklamerar han en försommardikt – på tyska!



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Magnoliablad, sake och ponzo – denna gång besöker Edward Blom och Mats Ryd den pan-asiatiska restaurangen Miss Voon på Sturegatan i Stockholm. De båda gastronomerna fördjupar sig i asiatisk fusion-matlagning samt risdrycker och tyska Rieslingviner, och varför de passar så väl till asiatisk mat. Kökschefen Jonas Svensson gästar podden och berättar hur han och hans personal byggt upp de olika smakerna och rätterna på menyn med inspiration från olika restauranger i inte minst USA.

    Edward slår ett slag för att alla på svenska borde kalla kinesiska ”jiao zi” och ”wonton” för ”degknyten” – istället för det gängse ”dumplings”, som ju egentligen är engelska för mer eller mindre stabbig ”klimp” – och Mats talar sig varm för läsning av ”On Food and Cooking” av Harold McGee. Edward drar även en halsbrytande parallell mellan sake och buffelmozzarella, och berättar om när han kallades till en rättegång som expert på vad som händer när smak- och hörselsinnena krockar – och om varför han nyligen fick lära sig göra marsipanrosor. 

    Med denna podd introduceras även Krogveckan (som egentligen är två veckor: 25 januari–10 februari) och Mats och Edward talar om vilka Stockholmskrogar de lockas av att besöka. Ganska många, faktiskt!

    Lyssnarna bjuds även in att tävla om att få vara med om nästa poddinspelning; se Edwards instagramkonto för mer information.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.