Following

  • Ik loop over straat en zie een statig pand, een prachtig kunstwerk, een bijzondere plek, een oud gebouw of een grote zwerfkei. Soms ga ik ergens naar binnen. Heel af en toe kom ik iemand tegen. Ook loop ik wel 's een begraafplaats op. Ik sta stil, raap het verhaal op en lees.

  • Overzicht van alle nieuwe luisterboeken van Luisterrijk, met fragmenten. Luisterrijk levert
    duizenden digitale luisterboeken in het Nederlands, Vlaams, Fries, Engels, Duits en enkele streekdialecten.
    Elke week tientallen nieuwe titels op https://www.luisterrijk.nl/nieuw

  • Lezen is vurrukkulluk! Elke laatste donderdag van de maand presenteren Roos Custers en Willem Goedhart, samen met vaste panelleden Koen Schouwenburg en Esmé van den Boom, de podcast ‘Lezen is vurrukkulluk’- live bij te wonen tussen de boekenkasten op de derde verdieping van Forum Groningen van 20-21u. De week erop is de podcast digitaal terug te luisteren in alle podcastapps. 
    Het vrolijke panel bespreekt een spraakmakend boek van het moment, er is vers boekennieuws en uiteraard een persoonlijke leestip van elk panellid. 
    Lezen is vurrukkulluk is een podcast op initiatief van literair weblog Tzum, in samenwerking met Forum Groningen, de Stichting Literatuurclubs Drenthe en boekhandel Godert Walter. Roos en Willem waren eerder betrokken bij de Tzumcast: een maandelijkse podcast over literatuur. 
    De productie van 'Lezen is vurrukkulluk' is in handen van Podgront. 

  • Van verre kun je het silhouet al aan de horizon zien: de kerk van Veere is kolossaal. Oorspronkelijk was deze kerk een laatgotische kruisbasiliek. Vandaag is de Grote Kerk Veere een experience en cultuurpodium. In de Grote Kerk Veere beleef je de geschiedenis door er zelf middenin te stappen. Eeuwenoude verhalen, tot leven gewekt door de nieuwste techniek. Ontrafel de mysteries van een kerk die nooit is afgemaakt. De kerk is ook een platform voor cultuur: een bijzonder podium voor muziek, beeldende kunst, film, literatuur, dans en theater.

  • In De Bezige Bij Podcast gaan de redacteuren van onze uitgeverij in gesprek met de schrijvers met wie ze zo nauw samenwerken. Een niet te missen podcast over het schrijven van een boek, de samenwerking met een redacteur, inspiratie, kunst, literatuur en alles wat daar bij komt kijken.

  • De lekkerste literaire afwerkplek van Utrecht is nu ook je oorschelpen in te streamen. Verwacht: wodkashots, octopussen en ja, literatuur.

  • Schrijvers, dichters en denkers gaan met elkaar in gesprek over literatuur, kunst, wetenschap en samenleving.

  • De Nederlandse P.G. Wodehouse podcast

  • Over taal gesproken is dé podcast over het Nederlands. In elke aflevering spreken Laura van Eerten en Raymond Noë een deskundige over de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld over dialecten, over het belang van vaktaal of over het ontstaan van nieuwe woorden. Ook onderwerpen als taaltechnologie, inclusieve taal en het Nederlands in België komen aan bod. Over taal gesproken is een samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal (https://www.ivdnt.org) en het Genootschap Onze Taal (https://onzetaal.nl). Presentatie: Laura van Eerten en Raymond Noë. Concept & productie: Laura van Eerten. Muziek: Michel van der Zanden. Logo: Matthijs Sluiter (Studio Het Mes). Reageren? Mail naar: [email protected].

  • Seizoen 3 (2024): tot en met 13 november verschijnt elke woensdag een nieuwe aflevering. Dit is een serie over de verrassende herkomst van doodgewone woorden. In seizoen 2 (2021) bespreken we in zo'n 10 minuten de herkomst van verschillende woorden die je kunt tegenkomen in alledaagse situaties, zoals in de kroeg, in je kledingkast of in bekende uitdrukkingen. Want heeft ‘bockbier’ misschien iets met geiten te maken, hoe komt de ‘smoking’ aan zijn naam en wie is precies de ‘sjaak’? In seizoen 1 (2020) bespreken we per aflevering  de herkomst van een enkel woord in  een paar minuten. Presentatie: Laura van Eerten, Caspar Stalenhoef en Frieda Steurs. Muziek: Michel van der Zanden. Afbeelding: Studio Mals. Meer informatie: ivdnt.org

  • LEEST SPREEKT met neerlandici, literatuurwetenschappers en cultuurhistorici over actuele kwesties in de Nederlandse literatuur en cultuur. Luister mee met achtergrondgesprekken bij nieuwe publicaties, onderzoeksprojecten en maatschappelijke discussies. Redactie: Evelyne Shamier en Geert Buelens. Deze podcast is een initiatief van Leest, het open wetenschapsplatform over Nederlandse literatuur en cultuur.

  • “Max Havelaar, of de koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij” (1860), geschreven door Multatuli (pseudoniem van Eduard Douwes Dekker), is een aanklacht tegen de behandeling van de plaatselijke bevolking in Indonesie, destijds een Nederlandse kolonie, door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders. Het is een van de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur. [Anna Simon]Max Havelaar: Or the Coffee Auctions of the Dutch Trading Company (Dutch: Max Havelaar, of de koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij) is a culturally and socially significant 1860 novel by Multatuli (the pen name of Eduard Douwes Dekker) which was to play a key role in shaping and modifying Dutch colonial policy in the Dutch East Indies in the nineteenth and early twentieth century. In the novel, the protagonist, Max Havelaar, tries to battle against a corrupt government system in Java, which was a Dutch colony at the time. [en.Wikipedia.org] (recorded in Dutch)

  • In Boekenpraat (voorheen Boekenclub: de Podcast) staan de luisteraars centraal. Elke zes weken lezen we samen een boek, kan je je meningen en observaties opsturen en bespreek ik dit met een gast. Daarnaast zijn er interviews en gesprekken over boeken waar je ook een bijdrage aan kan leveren! Voor meer informatie: www.watlisaleest.nl/podcast. Discord-server: https://discord.gg/MjpGHsdCAa

  • Op een dag waarop twee minuten stilte het meest prominent op de agenda zouden moeten staan, klonk in het Achterhoekse dorp Vorden op 4 mei 2012 opvallend veel lawaai. Zelfs de ME stond klaar, voor het geval het helemaal mis zou gaan. Even was Vorden wereldnieuws.

  • In 1847 vertrekt een grote groep Achterhoekers naar Amerika, in de hoop op een beter leven. Vlak voor hun eindbestemming, vliegt hun schip 'Phoenix' in brand. Overlevenden zijn er nauwelijks. In deze podcastserie van Omroep Gelderland volg je Joske Meerdink in een persoonlijke zoektocht, met vragen als: wie zaten er op het schip en waarom wilden ze weg? Hoe kon de ramp gebeuren? Is het wrak ooit gevonden? Maar ook, waarom kent bijna niemand dit verhaal? Contact: [email protected] Zie ook: gld.nl/phoenix Deel v.h. logo: William J. Koelpin. Benieuwd naar onze andere series? Zoek op 'Omroep Gelderland' in je podcastapp.

  • Onderduikverhalen uit de Tweede Wereldoorlog.

  • In deze deze podcastserie leer je het échte Twente kennen. Wat is typisch Twents en maakt de regio uniek? Podcastmaker Reinout Meijer gaat in gesprek mét Tukkers óver Tukkers. Ontdek in deze podcastreeks bijzondere verhalen en interessante ins en outs die je moét weten over dit karakteristieke volk. Wat volgens de Tukkers ‘vrij zijn in Twente’ betekent? Je hoort het allemaal in deze podcast. Luister je mee?

  • Tradities en dialect op Scheveningen. Een podcast waarin we op zoek gaan oorsprong en toekomst van het Schevenings dialect.

  • Waargebeurde verhalen, cursiefjes en liedjes in het Gents van de Brugse Poort.Omdat ik graag een verhaaltje vertel als ik dat in het Gents dialect kan doen.Omdat ik graag wat meer Gents zou willen horen; niet het Gents van vroeger, niet voor de nostalgie, maar van nu, zodat het Gents een toekomst heeft bij de Gentenaars.Omdat de teksten van de liedjes die ik zing met De Straatschenders in feite ook verhaaltjes zijn.Omdat, als je drie goede redenen hebt om iets te doen, je het moet doen,. Daarom de “Vertelselkes van een sstraatschender”, in afleveringen, zolang er inspiratie is. Meer op www.straatschenders.be