Played

  • För er som följt Framgångspodden så är denna gäst inte ett nytt namn, den tidigare skogsmunken Björn Natthiko Lindeblad! Det är fjärde gången han gästar podden, och det här kom att bli en av de svåraste intervjuer jag hållit. Som många vet så är Björn en kär vän till mig, en mentor jag länge saknat, och förra året fick han det hemska beskedet att han diagnostiserats med ALS. Vi pratar om hur det är att få ett dödsbesked, hur han ser på döden och alla tankar det medför. Men vi går också in på Björns pappa, som förra året fick beskedet att han hade KOL, och tillsammans med familjen valde att åka ner till Schweiz och avsluta livet med dödshjälp. Det här var ett sådant samtal man aldrig vill ha med en vän, men som vi hoppas kan ge er djupare perspektiv och syn på livet. Tusen tack för att ni lyssnar! Beställ Framgångsboken: bit.ly/2DK4cvy Alexander Pärleros Instagram: www.instagram.com/alexanderparleros Bästa tipsen från avsnittet i nyhetsbrevet: www.framgangspodden.se Sök till VIP Gruppen: www.facebook.com/groups/1063620510448961

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • FÖRFATTARE, JOURNALIST, 44 år. Född i Göteborg, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    Författaren Katarina Wennstam tar i sitt Sommar i P1 oss med på en resa genom hopp och förtvivlan, genom framsteg och bakslag. ”Jag vill berätta för er varför jag tycker att jag måste fortsätta bråka om kvinnors rättigheter. Och varför du också borde göra det.”

    Det har gått 15 år sedan Katarina Wennstam sa upp sig från sitt jobb som reporter på SVT för att skriva den hyllade och uppmärksammade boken ”Flickan och skulden – en bok om samhällets syn på våldtäkt”. Men än idag, säger hon i sitt Sommarprat: ”finns skuldbeläggandet av tjejers sexuella historia kvar.”

    Det är i en rättssal dit hon är skickad för att rapportera om ännu en gruppvåldtäkt som en vrede väcks i henne. Hon inser att det är kvinnan som har blivit våldtagen, hon som har blivit utsatt för brott, som ändå är den som får bära skulden. Som får höra att det är ”hon har lockat killarna att göra så här mot henne. Att hade det inte varit för hennes klädsel, hennes sätt att dansa eller att hon var så full… ja, då hade det där aldrig hänt.” Medan killarna som står åtalade ändå inte riktigt hålls ansvariga för vad de har gjort. ”Det är då jag bestämmer mig för att ägna mitt liv åt att få människor att verkligen fatta hur sjukt det är att en tjej får skulden för något som en man har utsatt henne för.”

    Programmet ger en genomlysning av frågor som rör mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin sexualitet. Katarina Wennstam pratar om #metoo och om vikten av att bli trodd. Om hur båda könen står som vinnare om alla engagerar sig för att göra upp med de unkna föreställningar vi har om kåta kvinnor och om män som säger att de ”trodde att hon ville, trots att hon bara låg där.”

    Om Katarina Wennstam

    Skriver och debatterar om mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin sexualitet. Debuten, debattboken Flickan och skulden: en bok om samhällets syn på våldtäkt nominerades till Augustpriset och belönades med Advokatsamfundets Stora Journalistpris samt Vilhelm Moberg-stipendiet.

    Arbetade under tio år som kriminalreporter på SVT. Romandebuterade med boken Smuts och har därefter gett ut flera spänningsromaner med utsatta kvinnor i fokus, bland annat Alfahannen, Skymningsflickan och Gänget.

    Har varit intresserad av brott och straff ända sedan farmor Majken brukade natta henne med hjälp av polisradion.

    Producent: Erika Strand-Berglund