Episodios
-
In deze aflevering van de podcastserie 'Aan het werk met ADHD' spreekt Frans Visee met Emma, een succesvolle ondernemer met ADHD. Emma heeft een belastingadvieskantoor en richt zich voornamelijk op neurodivergente ondernemers.
Ze deelt tips en advies op social media om ondernemers met ADHD te helpen bij hun administratie en belastingaangiftes. Emma benadrukt dat mensen met ADHD veel superkrachten hebben en dat werkgevers open moeten staan voor hun sterke punten.
Ze pleit voor meer kennis en begrip over ADHD, vooral in het onderwijs, om kinderen al op jonge leeftijd te kunnen ondersteunen.Emma vertelt ook over haar eigen diagnose en hoe ze haar superkrachten heeft ontdekt en ingezet in haar onderneming.
-
In deze aflevering van de podcast 'Aan het werk met ADHD' delen Evelien en Jan Roggeveen hun unieke verhaal over het creëren van werkplekken voor jongeren met autisme in de horeca.
Ze bespreken de uitdagingen en successen die ze hebben ervaren, evenals de impact van begeleiding en begrip op de ontwikkeling van deze jongeren. Het gesprek biedt inzicht in de rol van sociaal-maatschappelijk ondernemerschap en hoe dit kan bijdragen aan inclusie en arbeidskansen voor mensen met ADHD en autisme.
Daarnaast wordt de krapte op de arbeidsmarkt besproken en hoe hun aanpak hierop een antwoord kan bieden. Persoonlijke ervaringen met autisme worden gedeeld, evenals de toekomstvisie voor inclusie in de werkplek.
-
¿Faltan episodios?
-
In deze aflevering van de podcastserie 'Aan het werk met ADHD' wordt gesproken over ADHD en ondernemerschap. Frederieke Schipper, die zelf ADHD heeft, heeft een Europees onderzoek gedaan naar de impact van ADHD op het ondernemerschap en de copingstrategieën die ADHD-ondernemers gebruiken.
Uit het onderzoek blijkt dat eigenschappen zoals goed kunnen omgaan met onzekerheden, risico's durven nemen en actiegericht zijn, goed overeenkomen met de kenmerken van ADHD en kunnen bijdragen aan het succes van ADHD-ondernemers.
Er zijn echter ook uitdagingen, zoals moeite met focus en impulsiviteit. Het is belangrijk voor ADHD-ondernemers om zich te omringen met mensen die hun zwaktes kunnen compenseren en om hulp te vragen wanneer ze vastlopen.
Het onderzoek laat ook zien dat ADHD-ondernemers sneller geneigd zijn om hulp te zoeken dan andere ondernemers. Het hebben van hyperfocus kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het is belangrijk om hyperfocus op een positieve manier te gebruiken door iets te doen wat je leuk vindt.
Frederieke gaat in de toekomst mogelijk het ondernemerschap verkennen, maar op dit moment waardeert ze de structuur en zekerheid van loondienst. Het onderzoek benadrukt het belang van begrip en ondersteuning voor ADHD-ondernemers in de zakelijke wereld.
-
In deze aflevering van de podcast 'Aan het werk met ADHD' bespreken we de uitdagingen en kansen voor mensen met ADHD op de arbeidsmarkt. Jasper de Boer deelt zijn ervaringen als recruiter en hoe werkgevers kunnen bijdragen aan een inclusieve werkplek. We verkennen de noodzaak van cultuurverandering binnen organisaties, het belang van persoonlijke gesprekken en het doorbreken van stigma's rondom ADHD. Daarnaast bespreken we de impact van hybride werken op productiviteit en de toekomst van neurodiversiteit in de werkplek.
-
In deze aflevering van "Aan het werk met ADHD" gaat Frans in gesprek met loopbaanadviseur Albert Jager, die verbonden is aan Medisch Centrum Veluwe Support.
Samen bespreken ze hoe loopbaanadvies kan bijdragen aan werkplezier en kansen voor mensen met ADHD. Albert deelt waardevolle inzichten over zijn rol als loopbaanadviseur en hoe hij mensen met diverse achtergronden helpt, inclusief diegenen zonder officiële diagnose.
Ze gaan dieper in op de uitdagingen en mogelijkheden voor ADHD'ers op de arbeidsmarkt en bespreken thema’s zoals levensloopbegeleiding, het doorbreken van stigma’s, en hoe bedrijven beter kunnen inspelen op de talenten van neurodivergente werknemers. Albert vertelt ook over zijn eigen ervaringen en hoe hij zijn kennis toepast om mensen naar passend werk te begeleiden.
-
In deze aflevering van de podcast 'Aan het werk met ADHD' bespreken we de rol van sociaal ondernemerschap in het ondersteunen van jongeren met ADHD.
Norbert Heijl, een sociaal ondernemer, deelt zijn ervaringen en inzichten over hoe creativiteit en persoonlijke ontwikkeling jongeren kunnen helpen om hun talenten te ontdekken en te benutten. We verkennen de impact van maatwerk en vertrouwensopbouw, evenals de uitdagingen en successen die komen kijken bij het werken met deze doelgroep.
-
Bert Overbeek, is een ervaringsdeskundige en trainer/coach met ADHD. Hij bespreekt de voordelen en nadelen van ADHD in zijn werk en benadrukt het belang van het benutten van de talenten van mensen met ADHD.
Hij pleit voor een andere manier van denken en kijken naar ADHD, waarbij de focus ligt op het benutten van de kwaliteiten van mensen. Hij geeft ook advies aan werkgevers over het omgaan met ADHD'ers in de werkomgeving.
-
In deze aflevering van de podcastserie 'Aan het werk met ADHD' spreekt Frans Visée met Ruben Heldens, een voormalig marinier en nu coach voor jongvolwassenen met ADHD.
Ruben benadrukt het belang van begrip en aanpassing van de werkomgeving voor mensen met ADHD. Hij pleit voor het doorbreken van vooroordelen en het stellen van de juiste vragen om de diversiteit op de werkvloer te omarmen.
Ruben deelt zijn ervaringen en inzichten om jongvolwassenen te helpen hun potentieel te benutten en fouten te voorkomen. Hij benadrukt dat ADHD geen excuus is, maar een label dat zelfkennis en actie mogelijk maakt.
-
In deze aflevering van de podcastserie ‘Aan het werk met ADHD’ spreekt Frans Visee met Renzo Deurloo, directeur bij Greenfox Social Return. Ze bespreken het belang van inclusiviteit op de arbeidsmarkt en hoe bedrijven kunnen profiteren van social return.
Renzo legt uit dat social return een contracteis is waarbij bedrijven een percentage van hun opdracht moeten besteden aan het helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hij benadrukt dat er veel mogelijkheden zijn om deze mensen weer aan het werk te krijgen en dat bedrijven moeten veranderen om dit te realiseren.
Renzo deelt ook het succesverhaal van Greenfox, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid en ingezet bij grote bedrijven. Hij pleit voor een verandering in de mindset van bedrijven en het benutten van de specifieke kwaliteiten van mensen met een afwijkend brein. Het gesprek eindigt met de oproep om te reageren op de podcast en bij te dragen aan het vergroten van arbeidskansen voor mensen met ADHD.
-
ADHD-Praktijk, opgezet door Arda Nieboer, biedt een holistische aanpak voor mensen met ADHD, andere diagnoses en trauma te begeleiden. Arda richt zich op de hele mens en werkt op onderbewust niveau om gedragspatronen en overlevingsmechanismen aan te pakken. Het is belangrijk om oplossingsgericht te werken en te kijken naar wat wel werkt voor mensen met ADHD.
Communicatie tussen werkgevers en werknemers met ADHD kan verbeterd worden door duidelijkheid en begrip voor elkaars behoeften. Het is mogelijk om met ADHD een succesvolle carrière te hebben en tot je recht te komen door de blokkades op de weg uit de weg te ruimen.
-
In de podcast ‘Aan het werk met ADHD' is Laurie Cleuver, psycholoog en gespecialiseerd in ADHD en neurofeedback, te gast. Laurie legt aan host Frans Visée, duidelijk en met aansprekende voorbeelden uit hoe de neurofeedback methode effectief de ADHD symptomen kan verminderen. Door onnodige stressresponsen in het brein te remmen, ervaren mensen meer innerlijke rust en een betere concentratie. Steeds meer werkgevers stellen medewerkers in de gelegenheid de neurofeedback methode uit te proberen. Er zijn geen risico’s aan verbonden. Dus, baat het niet dan schaad het niet. De kosten zijn te overzien en er zijn veelal positieve resultaten te behalen. Ze vertelt ook over haar persoonlijke ervaringen en de uitdaging van wetenschappelijke onderbouwing.
-
Jacqueline van de Sande over haar boek Bloedirritant! Met praktische tips over vrouwen met ADHD, in elke levensfase. Jacqueline deelt haar ervaringen en benadrukt het belang van openheid en acceptatie. Ze geeft advies over werken met ADHD, het vinden van de juiste baan en het omgaan met ADHD op de werkvloer.
-
Saskia Schepers, auteur van "Als alle breinen werken", over het vergroten van arbeidskansen en werkplezier voor mensen met ADHD. Ze bespreekt de impact van neuro divergente breinen op de werkplek en de noodzaak van een neuro-inclusieve omgeving. Saskia deelt praktische tools en benadrukt het belang van empathie en acceptatie.
-
Patrick Kicken, een bekende Radio DJ en blogger, deelt zijn ervaringen en inzichten over leven met ADHD en het schrijven van zijn boek 'Leven zonder stress'. Hij bespreekt ook de uitdagingen en obstakels die hij heeft ervaren en de impact van ADHD op zijn werk en leven.
-
In deze podcast wordt onderzoek naar ADHD besproken, waarbij de positieve kanten van ADHD centraal staan. Martine Hoogman en Jim Golstein delen inzichten over de positieve aspecten van ADHD, de relatie tussen ADHD en werk, en de uitdagingen in de communicatie tussen werkgevers en werknemers met ADHD.
-
In deze podcastserie worden werkgevers en werknemers met ADHD samengebracht om het begrip aan beide kanten te vergroten en de arbeidskansen voor mensen met ADHD te vergroten. De gast, Paul Yff, arts bespreekt de positieve kanten van ADHD, zoals groothartigheid, creativiteit, communicatieve vaardigheden en het vermogen om goed te presteren in stressvolle situaties. Hij benadrukt het belang van goede voeding en structuur voor mensen met ADHD. Daarnaast bespreekt hij het belang van communicatie tussen werkgevers en werknemers en het creëren van bewustzijn over de sterke punten en beperkingen van mensen met ADHD.
-
Welkom bij de podcastserie ‘Aan het Werk met ADHD’. Iedere veertien dagen luister je mee met de openhartige gesprekken die Frans Visée voert met (jong) volwassenen en het MKB.
In deze podcastserie brengen we de werkgever en werknemer of werkzoekende met ADHD samen. Een uniek format met als doel de arbeidskansen en het werkplezier voor mensen met ADHD te vergroten. Door samen in gesprek te gaan, proberen we het begrip aan beide kanten te vergroten, stigma’s te doorbreken en barrières te verkleinen. We vragen gericht advies aan (job)coaches, behandelaars, HR, recruiters en komen uit op praktische tools voor zowel de ADHD’er als de werkgever.
Zijn we in staat met elkaar de drukkende arbeidsmarkt te verruimen en de arbeidskansen voor mensen met ADHD te vergroten? In deze podcastserie gaan we op zoek naar antwoorden, tips en gerichte adviezen!
In de eerste aflevering van de podcast Aan het werk met ADHD zijn onze gasten:
Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland. Hij pleit voor ruimte op de werkvloer voor mensen met ADHD die anders denken en doen. Zo voorkom je dat het enorme potentieel van neurodiversiteit verloren gaat.
Johan (zonder achternaam te willen vermelden) vertelt over zijn ADHD-ontdekking na vele hoogtepunten en diepe dalen.
Karel Jan Schoutens, organisatiepsycholoog en loopbaanbegeleider, ziet kansen voor neuro-divergente mensen (personen waarbij het brein simpelweg anders werkt) op betekenisvolle banen.
Wij wensen je veel luisterplezier!
De podcastafleveringen worden mede mogelijk gemaakt door Medice.