Episodios
-
🔹Ressamın İsyanı: yedi yılda tamamlanan bu kitap bir roman mı, araştırma mı?
🔹Caravaggio kimdi, nelere isyan etti, nasıl başarılı olabildi?
Psikolog ve yazar Gündüz Vassaf ile konuşuyoruz. -
Zimbardo'nun 'Stanford hapishane deneyi' neydi? Milgram'ın 'itaat deneyi' ile ilişkisi. Zimbardo ve Milgram neyi göstermeyi hedefliyorlardı? Önceki ay aramızdan ayrılan Zimbardo'yu anıyoruz.
-
¿Faltan episodios?
-
🔹Cep telefonlarıyla haberleşmemiz güvenli mi?
🔹Casus yazılım olmasa da akıllı telefonlarımıza gelen arama veya mesajlar başka bir numaraya yönlendirilebilir mi?
🔹Casus yazılımlar olmadan da yaklaşık 50 yıldır kullanımda olan SS7 telefon haberleşme sisteminin boşluklarından faydalanarak telefonlara sızılabilir mi?
Konuğumuz Prof. Tuna Tuğcu anlatıyor. -
Konuğumuz New York Eyalet Üniversitesi Buffalo'dan genetik bilimci antropolog Prof. Ömer Gökçümen ile çeşitli fosil ve kemik verilerinin, insan türünün evrimleşmesine nasıl ışık tuttuğunu konuşuyoruz.
-
Üsküdar Üniversitesi'nde gerçekleşen Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi'nde kaleme alınan Yaratılış manifestosunu inceliyoruz.
-
Konuğumuz Dr. Edip Gürol ile bilincin yokluğu üzerine konuşuyoruz.
-
Geçtiğimiz hafta ABD'de gerçekleşen Başkanlık seçimleri üzerine konuşuyoruz.
-
Romatoloji nedir, neyle uğraşır? Bağışıklık sistemi nasıl çalışır, neden önemlidir? Otoimun hastalık nedir, nedenleri nelerdir? Konuğumuz Brown Üniversitesi'nden pediyatrik romatolog Prof. Ali Yalçındağ anlatıyor.
-
Geştalt terapisi nedir, temel ilkeleri nelerdir? Geştalt kuramı ile terapisi arasında nasıl bir bağ var? Ülkemizdeki Geştalt terapisi faaliyetleri hakkında ne söyleyebiliriz? Bu alana çok emeği geçmiş ve uluslararası çalışmalar da yapmış olan, TED Üniversitesi'nden Prof. Nilüfer Voltan Acar ile bir araya geliyoruz.
-
'Geştalt Kuramı' nedir? Geştalt kuramı ile terapisi arasındaki ilişki nereden kaynaklanıyor? Bilime ve insana Geştalt yaklaşımı ne şekilde farklı? Geştalt Psikolojisi konusunda uzman bilişsel psikolog Dr. Esra Mungan ile
konuşuyoruz. -
Oyun teorisi nedir, ne işe yarar? Matematikçiler ve iktisatçılar, niçin böyle bir teori geliştirdiler? Oyun teorisi üzerine uluslararası alanda tanınırlığı olan akademisyen Prof. Remzi Sanver ile konuşuyoruz.
-
Bitkiler akıllı mı? 'Bitki aklı' insan aklından nasıl farklı? Bitkilerin etkileyici marifetleri için anlayış şart mı? Geştalt Psikolojisinin bu sorularla ne ilgisi var?
-
Bitkiler böcek istilasına karşı birbirleriyle nasıl haberleşiyorlar? S.O.S. çağrısı yapan mısır; domates bitkisini yerken kaniballeşen yani yamyamlaşan tırtıllar...
-
Canlılarda kamuflaj yaygın mı, neden ve nasıl var? Taksonomi nedir, biyoloji için bitki-hayvan ikili sınıflandırması doğru mu? Araştırmacı-yazar Zoë Schlanger'ın 'bitkilerin gizli hayatlarını' anlattığı The Light Eaters kitabına geri dönüyoruz.
-
'Sokak hayvanları' yasa düzenlemesi ne içeriyor? Yeni yasa gerçekte ne fayda sağlayabilir? İktidar bu konuda niçin çok ısrarcı? Hayvan dostları ne yapabilir? Dr. Itır Kaşıkçı anlatıyor.
-
1999 Marmara depreminin 25. yıldönümü yaklaşırken ne durumdayız? Özellikle engelliler ve yaşlılar gibi 'kırılgan gruplar' hazırlıklı mı? Neler yapılabilir? Dr. Nazan Cömert anlatıyor.
-
Bazı bitkiler görüyor olabilir mi? Kendini komşu bitkilere benzetebilen 'boquila'nın botani dünyasında tartışmalar yaratan öyküsü ne anlatıyor?
-
Bitkiler akıllı mı; onları genetik programlarının ötesine geçen 'failler' olarak görebilir miyiz? Bitkilerin kendi becerileri, iklim krizi ve pestisit kullanımına karşı kullanılabilir mi?
-
'Ötanazi' nedir? Hangi tartışmaların odağındadır? Pasif-Aktif ötanazi uygulamaları ve farklı ülkelerin farklı yaklaşımları... Bu konunun 'sokak hayvanları yasa tasarısı ile ne ilgisi var?
-
Yapay Zeka'nın en önemli vaadi nedir, bu vaadi tutabiliyor mu? Hesaplama ile yargı aynı şey mi? Yapay Zeka konusunda dünyanın önde gelen düşünürlerinden Prof. Brian Cantwell Smith ile bir araya geliyoruz.
- Mostrar más