Episodios
-
Den så kallade Nytorgsmannen har återigen gripits, misstänkt för våldtäkt.
Det var 2020 som polisen först upptäckte den nu 37-årige mannen genom ett rutinärende - något som ledde till ett av de största fallen i modern kriminalhistoria.
Nytorgsmannen åtalades i november 2021 för över 23 fall av våldtäkt och dömdes sedan till fem års fängelse. I våras blev mannen villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet, trots att man bedömde att risken att han skulle återfalla i brott var hög. Och nu har han alltså gripits igen misstänkt för våldtäkt på en flicka i tonåren.
Hur kommer det sig att mannen släpptes i förtid och hur mycket betyder kriminalvårdens riskbedömningar?
Gäst: Oisín Cantwell, nyhetskolumnist på Aftonbladet.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: P4 Kristianstad, SVT Nyheter, Aftonbladet.
Kontakt: [email protected].
-
Kriget mellan Israel och Hamas har nu pågått i över ett år, och förödelsen i Gaza är enorm. Hus, skolor och sjukhus ligger i ruiner, och bristen på mediciner, mat och vatten är akut. Nästan två miljoner människor är på flykt, och humanitära organisationer larmar om att en hungerkatastrof är nära. Samtidigt stiger dödstalen ständigt, och enligt FN är 70 procent av de som dött under krigets första sju månader kvinnor och barn.
Hur akut är situationen för invånarna i Gaza?
Gäst: Mia Hejdenberg, sjuksköterska och medicinsk humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Chanel 4, SVT.
Kontakt: [email protected]
-
¿Faltan episodios?
-
Det har gått en vecka sen Donald Trump och Republikanerna vann i rysarvalet i USA. Medan Demokraterna och Kamala Harris slickar sina sår så har Donald Trump satt igång att jobba med vad han vill göra de kommande fyra åren i Vita huset.
Bland annat ska han ha ringt till Vladimir Putin och bett honom att inte eskalera kriget i Ukraina - men det är uppgifter som Kreml förnekar.
Hur har valresultatet landat? Har Trump ljugit om samtalet med Putin och vad kommer han göra fram till installationen i januari?
Gäst: Emelie Svensson, Aftonbladets reporter i New York.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Klipp från: CNN, BBC News, Fox 13 Seattle.
Kontakt: [email protected].
-
Sverige anklagas återigen för att kidnappa barn. Den här gången i dokumentärserien “Bakom stängda dörrar”, av det qatariska mediebolaget Al Jazeera. I serien anklagas bland annat svenska myndigheter för att omhänderta barn på oklara grunder, som att familjen haft dålig ekonomi eller att barnen haft smutsiga och trasiga kläder. Budskapet i dokumentären påminner om den så kallade LVU-kampanjen, då desinformation spreds i sociala medier om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn. Ryktet ledde till koranbräningarna och ett ökat terrorhot. Vad vet vi om den här dokumentären? Hur allvarligt är läget? Och vem vinner egentligen på att skada eller förvränga bilden av Sverige?
Gäst: Anna Rudels, avdelningschef på Svenska institutet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: SVT, Sveriges Radio.
Kontakt: [email protected]
-
Inte dejta män, inte gifta sig med dem, inte ha sex med dem och inte föda barn. Efter Donald Trumps vinst i presidentvalet har feministrörelsen 4B trendat i USA. Rörelsen började i Sydkorea och bygger på fyra principer där kvinnor väljer att avstå män.
Hur startade 4B-rörelsen?
Varför har den blivit viral nu?
Hur har den påverkat Sydkorea?
Och kommer den växa sig ännu större?
Gäst: Emma Gate, frilansjournalist med fokus på Koreahalvön.
Producent och programledare: Julia Fredriksson.
Klipp från: NBC News och Tiktok.
-
Det blev Donald Trump som gick segrande ur det amerikanska presidentvalet, och under sitt segertal nämnde han miljardären och tech-mogulen Elon Musk hela elva gånger. En person som minst sagt varit delaktig i Trumps valkampanj. Så varför slog två av världens rikaste män armkrok mitt under presidentkampanjen? Flera experter menar på att Elon Musk såg sin delaktighet i Trump-kampanjen som en investering för sig själv och sina företag. Samtidigt som han pumpat in miljoner i kampanjen har Trump lovat Musk inflytande i politiken. Något som höjt kritiska röster. Så hur stor roll spelade egentligen Elon Musk i valet? Vilken typ av roll kommer han få i politiken? Och vad finns det för risker med den här “bromancen”?
Gäst: Björn Jeffrey, tech-analytiker på Svenska Dagbladet och i podden Techbrief.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Aftonbladet, CNN.
Kontakt: [email protected]
-
Den amfetaminliknande drogen Captagon har skapat en mångmiljardindustri i Syrien och sprider sig likt en epidemi i Mellanöstern. Pengarna göder flera konflikter i regionen genom att finansiera militäragrupper som Hizbollah. Drogen är centralstimulerande och kan ge effekter som tillfälligt stärkt självförtroendet och att man blir känslomässigt avtrubbad - något som både IS-soldater och terrorister nyttjat. Trots att USA har infört både sanktioner och säkerhetssamarbeten för att försöka stoppa flödet av Captagon, fortsätter marknaden att blomstra. Vad är Captagon för en slags drog? Hur farlig är den? Och hur ska Sverige kunna stoppa den från att nå våra gränser?
Gäst: Kai Knudsen, drogexpert och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: AFP, SVT, France 24.
Kontakt: [email protected]
-
Valrysaren är över och Donald Trump och republikanerna får återigen nycklarna till Vita huset. Vi snackar om hur det kommer sig att Donald Trump vann och varför Kamala Harris misslyckades. Vad kan vi förvänta oss av Trumps fyra kommande år i Washington DC?
Gäster: Leif Pagrotsky, fd minister (S) och generalkonsul i New York och Jakob Stenberg, journalist som driver podden ”Kongressen”.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Redaktör och research: Johanna Holm.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
-
För snart fyra år sedan slog en järnmeteorit ned på en åker utanför Enköping. Ingen visste då att den 14 kilo tunga stenen skulle leda till ett unikt fall som tillslut skulle landa i högsta domstolen. Meteoriten hittades av två geologer, men markägaren, en rymdintresserad greve, menade att stenen skulle tillfalla honom och stämde upphittarna. Från en dom i tingsrätten, till en helt annan i hovrätten väntar nu en tredje sista rond i fajten om vem som har rätten till rymdstenen.
Vad ligger egentligen bakom händelsen, och vem går segrande ur striden om meteoriten?
Gäst: Christoffer Urborn, reporter på SVT Uppsala.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: SVT Uppsala, P4 Uppland.
Kontakt: [email protected]
-
Den stora valdagen i USA är här och det kommer att vara en dag där vi, precis som Donald Trump och Kamala Harris, går i väntans tider. Kandidaterna har gjort sitt och nu är det upp till det amerikanska folket att välja vem de vill ska styra landet de kommande fyra åren.
Vi ska snacka om kandidaternas sista spurt och så ska vi prata en hel del om USA är redo för en kvinnlig president.
Gäster: Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna och Jakob Stenberg, journalist som driver podden ”Kongressen”.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Redaktör och research: Johanna Holm.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
-
På bara några timmar föll ett helt års regn i delar av Spanien. Snart låg hela
bostadsområden under vatten och städer förvandlades till leriga massor. Översvämningarna är de dödligaste på över 50-år i Spanien, och värst drabbat är regionen Valencia, där situationen beskrivits som ”ett krigsscenario”. Spanska myndigheter har fått hård kritik för hanteringen av översvämningarna och för att inte ha varnat tidigt nog för extremvädret. Samtidigt som räddningsarbetet pågår för fullt har meteorologerna varnat för nya skyfall i Spanien. I Barcelona har flera flyg och tåg redan ställts in, och motorvägar har spärrats av.
Hur allvarligt är läget just nu? Vad var det som inte fungerade? Och vad behöver folk i de drabbade områdena mest?
Gäst: Mica Söderlund, frilansjournalist.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: BBC News, Sky News, Chanel 4, SVT.
Kontakt: [email protected]
-
Snart är valdagen igång i USA - och det är enormt jämnt mellan Kamala Harris och Donald Trump. Med bara timmar kvar till vallokalerna öppnar så ska vi fördjupa oss i vad de två kandidaterna vill göra med USA:s ekonomi. Och så undrar vi om superstjärnan Julia Roberts kan hjälpa Kamala Harris att vinna och om ekorren “Peanut” kan avgöra hela altet?
Gäster: Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet, Jakob Stenberg, journalist som driver podden Kongressen och Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Redaktör och research: Johanna Holm.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
-
E-cigaretter, eller vejpar, har ökat explosionsartat bland unga de senaste åren. Förra året uppgav 40 procent av elever i nionde klass att de någon gång vejpat, enligt siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning CAN. På vissa högstadieskolor har man till och med larmat om 13-åringar som rökt på skoltoaletter. Vejparna marknadsförs ofta med färgglada förpackningar och fruktiga smaker, men precis som med det populära vita snuset har forskare varnat för konsekvenserna. I Storbritannien har man gått steget längre, och kommer att banna så kallade engångsvejps.
Varför har det blivit så populärt att vejpa?
Hur bra koll har vi egentligen på riskerna?
Och hur troligt är det med ett vejpförbud i Sverige?
Gäst: Magnus Lundbäck, hjärtläkare på Danderyds sjukhus och docent vid Karolinska Institutet.
Programledare och producent: Julia Fredriksson.
Klipp i avsnittet: TV4 och Sveriges Radio, där bland andra Helen Stjerna och Karin Wenger från A non smoking generation intervjuas.
Kontakt: [email protected]
-
Nu kryper valet i USA allt närmare och det är jämnare än någonsin mellan Kamala Harris och Donald Trump. Valet kan kännas krångligt när det handlar om elektorsröster, vågmästarstater och olika distrikt. Så vi gör en ordentlig genomgång i det här avsnittet av hur själva valet faktiskt går till.
Hur kan en kandidat vinna utan att ha flest röster totalt? Varför kan endast en delstats ynka lilla distrikt avgöra hela valet? Hur kan en 77-årig man redan nu veta svaret på vem som vinner?
Gäster: Wolfgang Hansson, Aftonbladets utrikespolitiska kommentator och Jakob Stenberg, journalist och USA-expert som driver podden Kongressen.
Programledare och producent: Jenny Ågren.
Redaktör och research: Johanna Holm.
Klippning: Petter Svensson.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
-
Den 16 oktober samlades flera personer för att fika tillsammans, men kvällen fick ett dramatiskt slut när alla som ätit av samma kaka plötsligt insjuknade. Bland de drabbade fanns barn, varav det yngsta bara var 8 år. Det skulle senare visa sig att bakverket innehöll spår av THC, den aktiva substansen i cannabis. Tre män sitter nu häktade, misstänkta för grov misshandel. Men historierna går isär, och mycket är fortfarande oklart.
Vad var det egentligen som hände? Vad var det för kakor, och varför hamnade de hos familjen?
Gäst: Michelle Hallberg, reporter på SVT Blekinge som följt fallet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: SVT Blekinge, P4 Blekinge.
Kontakt: [email protected]
-
Mitt på dagen den 15 september försökte ett tjugotal beväpnade män ta sig in på huvudkontoret för Rysslands största e-handelsföretag, Wildberries. Skottlossning utbröt och två personer dödades. Det som följer är en dramatisk berättelse om en skilsmässa, enorma summor pengar, tjetjenska soldater och en mystisk företagssammanslagning. Konflikten har skapat efterskalv långt upp i maktens korridorer, och många frågar sig nu om detta är ett tecken på att 90-talets våldsamma affärsuppgörelser är på väg tillbaka.
Vad ligger egentligen bakom konflikten? Hur djupt involverade är Kreml och Putin? Och vilka risker medför den här typen av händelser?
Gäst: Per Elinder Lilja, reporter på Svenska Dagbladet Näringsliv.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: Sveriges Radio.
Kontakt: [email protected]
-
Donald Trump eller Kamala Harris? Den 5 november ska det avgöras vem som blir USA:s nästa president. Skulle det bli “four more years” för Trump så har han kommit med ett tydligt löfte. Han ska skapa fred i Ukraina – på ett dygn. Löftet är en del av ex-presidentens fredsplan, som till stora delar är höljd i dunkel.
Vad ingår i planen och hur troligt är det att Trump kan sätta den i verket?
Hur viktig kan den här frågan bli i valet och vad väntar Ukraina framöver?
Gäst: Niclas Vent, reporter på Aftonbladet.
Programledare och producent: Julia Fredriksson.
Klipp i avsnittet: PBS News, ABC News.
Kontakt: [email protected]
-
Avslöjanden om systematiska övergrepp på ikoniska Harrods skakar Storbritannien. I en ny BBC-dokumentär anklagar över 20 kvinnor lyxvaruhusets tidigare Mohamed al-Fayed för övergrepp och våldtäkt under flera decennier. Sedan dokumentären sändes har närmare 300 kvinnor trätt fram och kommit med liknande anklagelser mot den egyptiske miljardären.
Hur kunde kvinnor utnyttjas bakom den lyxiga fasaden utan att någon larmade?
Går det att få någon rättvisa nu när Mohamed al-Fayed är död?
Och kan den här skandalen blir ännu större?
Gäst: Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.
Programledare och producent: Julia Fredriksson.
Kontakt: [email protected]
-
De har dött en efter en. Ryska oligarker, politiker och framgångsrika affärsmän. Under de 25år som den ryska presidenten Vladimir Putin suttit vid makten har fler än 100 dödsfall med mystiska omständigheter uppmärksammats, och många misstänker att det är Putin och Kreml som bär ansvaret. Flera av de som dött har öppet varit kritiska mot Putin och framförallt kriget i Ukraina. Många har haft statliga positioner i det ryska oljeföretaget Gazprom, eller på något annat sätt haft kopplingar till Kreml. I vissa fall har hela familjer dödats, där flera av offren varit barn. Och nu har ytterligare en rysk oligark dött under mystiska omständigheter. Varför är det så många med kopplingar till president Vladimir Putin som plötsligt dör?
Gäst: Niklas Vent, reporter på Aftonbladet.
Producent och programledare: Olivia Bengtsson.
Klipp i avsnittet: NewsNation, A Current Affair, CNN.
Kontakt: [email protected]
-
Håller entreprenören Elon Musk på att köpa sig in i den amerikanska regeringen - eller vad är det han försöker med när han lottar ut miljontals dollar under Donald Trumps kampanj? Vi ska också fördjupa oss i den snabbt växande “Redpillrörelsen” och de manliga väljarna - är det de som kommer avgöra valet helt och hållet? Och hur gick det egentligen för Donald Trump på McDonalds?
Gäster:Tone Schunnesson, författare och Melina Göransson, influencer.
Programledare: Olivia J Berntsson.
Redaktör och research: Johanna Holm.
Klippning: Petter Svensson.
Exekutiv producent: Victor Lundberg.
- Mostrar más