Episodios
-
Vi ska alla dö, men ändå upplever många att det är svårt att prata om den sista tiden i livet med sina närstående. I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden är ämnet att vara anhörig till någon som snart kommer att dö. Professor Anette Alvariza vid Marie Cederschiöld högskola och överläkare Mikaela Luthman på Stockholms sjukhem, berättar om hur man kan tänka för att initiera samtal om döden, vad man kan göra när det känns särskilt tungt och vilken hjälp man kan få av samhället i svåra stunder som dessa.
------
Programledare är Lotta Segelberg som också är chefredaktör på tidningen Äldre i Centrum, som ger ut denna podcast. -
Hur påverkar demens en persons förmåga att kommunicera med andra? Det är ämnet för detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden som den här gången har bjudit in Lars-Christer Hydén, professor emeritus i socialpsykologi vid Linköpings universitet. Han har länge forskat om hur personer med demens kommunicerar, och vad bland annat anhöriga och personal inom äldreomsorgen behöver tänka på när de pratar med personer som har någon form av kognitiv svikt.
------
Programledare är Lotta Segelberg som också är chefredaktör för tidningen Äldre i Centrum som ger ut Äldre i Centrum-podden. -
¿Faltan episodios?
-
I två delar går Äldre i Centrum-redaktionen in på djupet om undernäring och mat när man blir äldre, med hjälp av forskarna Albert Westergren och Åsa von Berens. I den andra delen av dubbelavsnittet får vi veta vad man som äldre person ska tänka på när det gäller vilken mat man äter. Dessutom lite tips på hur man kan få i sig rätt mängd och näring.
------
Programledare är Lotta Segelberg. -
I två delar går Äldre i Centrum-redaktionen in på djupet om undernäring och mat när man blir äldre, med hjälp av forskarna Albert Westergren vid Högskolan i Kristianstad och Åsa von Berens, utredare vid Stiftelsen Äldrecentrum och i grunden dietist. I den första delen av dubbelavsnittet får vi vet hur man upptäcker och förebygger undernäring hos äldre personer – det vill säga, matnyttig information särskilt för personer som arbetar inom vård och omsorg.
------
Programledare är Lotta Segelberg. -
Visste du att det är vanligare att äldre personer är egen företagare än anställda vid 73 års ålder? I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden undersöker redaktionen vilka äldre personer som driver egna företag och vilka incitament som finns för att fler ska göra det. Dessutom svarar vi på frågan: På vilket sätt skulle samhället dra nytta av att fler äldre personer arbetar i egna företag?
Gäster denna gång är forskarna Elisabeth Sundin, professor emerita i företagsekonomi, och Elisabet Cedersund, professor emerita i äldre och åldrande, båda vid Linköpings universitet, som länge har studerat eget företagande i olika former och åldrar.
------
Programledare är Lotta Segelberg. -
Att vara en äldre hbtq-person som söker hjälp via hemtjänst eller vill flytta till ett äldreboende kan vara en stor utmaning i dagens samhälle. I det här avsnittet får vi höra forskarna Anna Siverskog och Janne Bromseth prata om hur det kan vara att åldras som hbtq-person och vad äldreomsorgen behöver göra för att skapa en trygg miljö för dessa äldre.
Anna Siverskogs bok Queer äldreomsorg finns att ladda ner gratis hos RSFL: https://rfslstockholm.se/bestall-skriften-queer-aldreomsorg-gratis/
Janne Bromseths filmer och utbildningsmaterial finns här: https://skeivkunnskap.no/l%C3%A6ringsressurser/
------
Programledare är Lotta Segelberg. -
En fjärdedel av Sveriges 70-åringar har någon typ av hörselnedsättning, en siffra som ökar med åldern – nästan alla 80-åringar hör dåligt. I detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden pratar vi om vad som händer när hörseln blir sämre, vilka artiklar som redaktionen läser först i det senaste numret av tidningen och det gångna året.
------
Programledare är Lotta Segelberg. -
I det här avsnittet pratar redaktionen om det senaste numret av tidskriften, #3/22. Temat i tidningen den här gången är samverkan mellan vårdgivare – ett arbetssätt som inte alltid är så lätt. Dessutom tipsar redaktionen om några speciella artiklar i numret.
------
Programledare är Lotta Segelberg. -
Redaktionen berättar om äldrerätt – temat i det senaste numret av Äldre i Centrum som är ett nytt forskningsområde i Sverige. Vi tar också upp myten om att motion skulle vara lösningen på allt, inklusive demens, apropå Marcel Ballins vassa debattartikel i tidningen. Och vi slår även ett slag för gåfotboll.
------
Programledare är Lotta Segelberg. -
I detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden dyker redaktionen ner i det senaste numret av tidskriften, #4/2021, som har temat Livslångt åldrande. Vi tar upp olika perspektiv på åldrandet som process och vad av det som påverkar våra liv. Dessutom får du höra vilka böcker som berör äldre och åldrandet som vore perfekta julklappar.
------
Programledare är Jonas Nilsson. -
I detta avsnitt berättar redaktionen om det senaste numret av tidningen som har ett tema om en av Sveriges stora befolkningsstudier – nämligen Swedish national study on aging and care, SNAC-projektet, som fyller 20 år. Dessutom pratar vi om demenstrenden som ses i filmindustrin, robotkatter och vad som är viktigt för samer den sista tiden i livet.
------
Programledare är Jonas Nilsson. -
Hur lockar man fler till att arbeta inom vård och omsorg av äldre? Det tar Äldre i Centrum-podden reda på i det här avsnittet. Till vår hjälp har vi särskilde utredaren Göran Johnsson och utredningssekreteraren Ann Jönsson som nyligen lagt fram utredningsbetänkandet Vilja välja vård och omsorg – En hållbar kompetensförsörjning inom vård och omsorg om äldre (SOU 2021:52).
------
Programledare är Jonas Nilsson och bisittare är Mikael Mildén. -
Äldre i Centrum #2/2021 har ett tema som fokuserar på coronapandemin och i detta avsnitt av podden ska vi dyka djupare in i tidningen. Vi pratar bland annat om hur coronapandemin har förändrat äldres vardag och vilka förändringar som behöver göras inom äldreomsorgen. Dessutom ger vi en tjuvtitt på vad som väntar er lyssnare och läsare efter sommaren.
------
Programledare är Jonas Nilsson. -
I detta avsnitt fortsätter vi prata med kärleksforskarna Peter Öberg vid Högskolan i Gävle och Torbjörn Bildtgård vid Stockholms universitet, men den här gången handlar det om intimitet och sex när man blir äldre. Och dessutom ställer vi den viktiga frågan: Vad är ålderistisk erotofobi?
------
Programledare är Jonas Nilsson med bisittare Mikael Mildén. -
Hur är det att träffa en ny partner efter att man har fyllt 65 år och vilka förväntningar har man på den andra personen? Om det och mycket mer pratar kärleksforskarna Peter Öberg vid Högskolan i Gävle och Torbjörn Bildtgård vid Stockholms universitet om i detta avsnitt av Äldre i Centrum-podden!
------
Programledare är Jonas Nilsson med bisittare Mikael Mildén. -
I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden pratar redaktionen om brukarmedverkan – som är temat i det senaste numret av tidningen, #1/2021. Vi föreslår också vad man bör läsa först – och firar en nyfödd!
------
Programledare är Jonas Nilsson. -
Årets sista avsnitt av Äldre i Centrum-podden dyker ner årets sista nummer av tidningen som handlar om digital välfärdsteknik och hur den används inom exempelvis äldreomsorgen. Till detta passar vi på att även gå igenom det gångna året och prata om de mest minnesvärda stunderna.
---
Programledare är Jonas Nilsson. -
Hur har kunskapen om åldrandet sett ut och vad är nytt inom forskningsområdena gerontologi och geriatrik? Gästar i studion gör forskarna Lena Östlund och Lars-Olof Wahlund som båda har varit redaktörer för grundböcker om gerontologi respektive geriatrik.
------
Programledare är Jonas Nilsson. -
Hur gör man vård- och omsorgsyrkena attraktiva och hur ökar man kompetensen? Detta pratar vi om i det nya avsnittet av Äldre i Centrum-podden som handlar om tidskriftens #3/2020, vars tema har namnet Yrkeskunskapare.
Vi gläds också åt läsarundersökningens 94-procentiga framgång.
------
Äldre i Centrum-podden belyser äldre- och åldrandeområdet med utgångspunkt i aktuell forskning och utveckling. Med hjälp av gästande experter går vi på djupet i ett ämne och förklarar hur (en del av) världen hänger ihop.
Programledare är Äldre i Centrums chefredaktör Jonas Nilsson. -
I dag arbetar 200 000 personer som är 65 år eller äldre i Sverige och man förväntas gå i pension senare. Men hur får man personer att vilja och orka arbeta efter pensionsåldern?
Forskarna Maria Vigren och Helena Strehlenert har undersökt vad arbetsplatser kan göra för att skapa ett hållbart arbetsliv för alla – men framför allt för äldre.
------
Programledare är Jonas Nilsson. - Mostrar más