Episodios
-
Vi pratar om lycka. Vad är skillnaden på att känna lycka och att vara lycklig? Och varför värderar vi lycka så högt medan vi undviker sorg? Vi pratar om att vi har lärt oss att det är bättre att vara glad och sämre att vara ledsen. Vi funderar vidare på hur vi kan omvärdera våra känslor och tolka dem på nya sätt. Och så pratar vi om vad ett lyckligt liv betyder för oss.
-
Vi funderar på vad som hände med oss när vi fick barn – vad har vi lärt oss om oss själva och vad har barnen lärt oss? Vi pratar om sårbarhet, maktlöshet, glädje och kärlek. Och att föräldraskapet kan vara en ny chans om barnen får inspirera oss. Hur kan vi göra när våra barn inte mår bra? Kan vi släppa taget om våra barn och ända finnas där? Föräldraskapet – kanske det svåraste och bästa som finns.
-
¿Faltan episodios?
-
Ångest är en del av våra liv. Vi funderar på om det finns en mening med ångest och vad den är i så fall. Vilka är känslorna och behoven bakom ångesten? Om ångest är en rädsla, vad är vi då rädda för? Vi pratar också med artisten Albin Johnsén om ångest och kreativitet – hänger dessa två ihop? Och vi kommer fram till att det går att skratta åt ångest.
-
Vilka avgörande stunder har styrt våra liv? Vi funderar kring vad som har skapat förändring och påverkat våra liv. Finns det en förändringens nollpunkt där förändringen blir lätt? Är det stora beslut som styr våra liv eller små vardagliga? Vi pratar om hur den senaste tidens kris har påverkat oss olika. Men kommer vi att förändras av den? Det återstår att se.
-
Hur hittar jag min egen väg när det finns så många att välja på? Vi funderar tillsammans med författaren, samtalsterapeuten och föreläsaren Felicia Feldt kring vad det är att gå sin egen väg. Kan det handla mer om att inte gå utan vara stilla. Kanske krävs det en inre dialog först för att kunna bli självständig i sina vägval. Vi satt stilla en stund och pratade utan att bestämma vägen framåt.
-
Trygghet och självkänsla, två viktiga grundförutsättningar i livet. Vi funderar tillsammans med Martin Wicklin, programledare för Söndagsintervjun i P1 kring vad självkänsla är och betyder för ett framgångsrikt liv. Är man nödvändigtvis en god människa för att man har en bra självkänsla? Vi tror att en bra självkänsla skapar integritet och gör det lättare att gå sin egen väg. Men kan man reparera en skadad skälvkänsla? Vi lever på hoppet.
-
Kan det vara så att sorgen gömmer sig bakom ilskan? Vi utforskar känslorna vrede och sorg tillsammans med den tidigare radiopsykologen Allan Linnér. Vi pratar om hur vi hanterar sorg och förlust på så olika vis. Där ilskan ibland blir ett skydd för att slippa känna sorg. Vi tror att ilska gör oss mindre sårbara, men är det så? Vi pratar också om den heliga vreden, som ger oss kraft att stå upp för oss själva och andra. Sorg och vrede, två starka känslor i en nära relation.
-
Alla är vi modiga men på olika vis. Ibland behöver vi bli mer modiga men rädslan står i vägen. Vi pratar om hur mod och rädsla hänger tätt ihop. Men hur kan vi balansera mellan på ett bra sätt? Och kan vi vara modiga och sårbara på samma gång? Vi funderar på om rädslan är en förutsättning för att vi ska känna oss modiga. Prova att hålla i rädslan och släppa fram modet.
-
Kan vi vara självständiga och samtidigt beroende? Vi pratar om hur vi kan öka vår självständighet genom att upptäcka oss själva. Och om hur vår personliga utveckling faktiskt kan bidra till samhällsomvandling. Ska vi förändra världen behöver vi bli självstyrande. Gör din egen självständighetsförklaring!
-
Kärlek och relationer, det svåraste som finns? Det vi så innerligt behöver kan bli så väldigt komplicerat. Så vad behöver våra relationer för att leva, utvecklas och inte krascha. Alla behöver få plats med sina behov och inte sällan blir det trångt. Vi tror på acceptans, mod och sårbarhet. Och att vi behöver manifestera kärleken!
-
Vårt sanna jag, finns det? Vi pratar om vilka vi är. Eller snarare om synen på oss själva och hur den påverkas av andra och hur den förändras med tiden. Vi funderar på om vår personlighet kan vara konstant livet igenom. Och spelar det någon roll vilka vi är, är det inte det vi gör som är viktigast?
-
Alla har makt. Men hur fungerar makten? Vi diskuterar ofta makt som något negativt, men hur ser den positiva makten ut? Anna och Pekka pratar om hur vi kan bli mer medvetna om våra egna maktförhållanden. Hur kan vi bli bättre på att utöva vår egen makt, till våra barn och med oss själva. Makten skapar möjligheter, heja makten!
-
Anna drömde om att bli diplomat, men det blev inte så. Rätt ofta förblir drömmar just drömmar, och livet blir inte alltid som vi hade hoppats eller tänkt. Rätt sällan infrias våra förväntningar exakt som vi hade föreställt oss. Men hur kan vi gå vidare och kanske hitta mening i det som blev annorlunda?
-
Utan våra kriser hade vi inte varit där vi är är idag. Vi pratar om kris och utmattning och hur det har påverkat oss. För Anna blev den enorma tröttheten nödvändig för att hitta rätt väg framåt. Vi funderar på om kris kan vara en kompass för utveckling. Och hur kan kris och kreativitet hänga ihop?
-
Vi gör en massa saker för att undvika ensamhet men ibland är den helt nödvändig. Vi vill helst välja våra ensamma stunder men ensamheten kan vara både oundviklig och ofrivillig. Ibland känns den i hjärtat trots att det finns många människor runtom. Och kan ensamhet upplevas olika när man är yngre och äldre?
-
Vi vet att livet förändras, ändå försöker vi många gånger undvika just förändring. Å andra sidan funderar vi en hel del kring HUR vi ska förändra oss, och att det ska gå snabbt. Och märks personlig utveckling utanpå?
-
Kärlek och skam hör samman, men hur? Anna och Pekka funderar på hur skammen kan bli konstruktiv och varför vi skäms hela tiden. Vad händer när vi berättar för andra om vår skam? Vi testar.
-
Att våga visa sin sårbarhet. Vi pratar om rädslan och skammen som ofta dyker upp när vi visar oss sårbara. Ändå finns det så mycket att vinna på uttrycka våra känslor och tankar. Vågar vi släppa fram sårbarheten och leva ett modigare liv?
-
Vi pratar på allvar om humor. Vad är humor och när är det inte roligt? Anna menar att humor bidrar till en fredligare värld och är ett sätt att överleva. I det här avsnittet har vi kul och Pekka får säga sitt "roligaste" ord. Varför är humor viktigt?
-
Pekka menar att vår rädsla för avslut egentligen handlar om dödsångest. Ändå behöver vi ofta tydliga avslut i våra liv. Hur hänger det ihop?
- Mostrar más