Episodios
-
Welke rol kunnen planten hebben in een rouwproces? Welke betekenis hebben zij in tradities van herdenken? Historische en hedendaagse verhalen. Door Annet Breure van Plantenverhalen.nl in gesprek met beheerder van de Oosterbegraafplaats en hovenier Jeroen Wagenaar, rouw-en natuurcoach Trudie Enthoven en met een bijdrage van stadsdichter Lars Ferwerda. Een audiotour die je kunt beluisteren waar en wanneer je maar wilt, maar die refereert aan planten op de Oosterbegraafplaats te Alphen a/d Rijn. Een werk van Annet Breure in opdracht van Bibliotheek Rijn en Venen, mogelijk gemaakt door het Bon Coeurfonds. Bijbehorend document met de routebeschrijving, beeldmateriaal van de planten, links en boekentips is gratis op te vragen via de website van de Bibliotheek. Muziek van Bach, Palestrina en Liszt uitgevoerd door Sophie Breure op klarinet. Meer informatie over Annet’s werk is te vinden op www.plantenverhalen.nl
-
Jeroen en Trudie stellen zich voor in dit fragment. Wat is typisch aan het groen op de begraafplaats? Hoe zijn Jeroen en Trudie bij hun werk gekomen, waarin zij dagelijks met de dood te maken hebben? Muziek: fragmenten uit de Goldbergvariatie nr.18 van Bach
-
¿Faltan episodios?
-
Wat is rouwen eigenlijk? Wat gebeurt er als je rouwt? De symboliek van de kersenbloesem en Annet’s realisatie toen ze het vergaan van de bloesem van naderbij bekeek.
-
In Japan speelt kersenbloesem een grote rol in de cultuur. Vergankelijkheid en schoonheid gaan hand in hand. Annet vertelt het oorsprongsverhaal van de kersenbloesem, een verhaal waarin dood en transformatie een rol spelen.
-
Met de wortels in het ondergrondse, de stam op onze hoogte en de takken die tot in de hemel reiken vormen bomen het beeld van een verbinding tussen werelden van de doden en de levenden. Wat gebeurt daar onder de grond eigenlijk op een begraafplaats? De kringloop van het leven dient zich aan... muziek: ‘consolation’ van Liszt.
-
Een graftuintje vorm geven en ervoor zorgen kan een helpt sommige mensen in een rouwproces. We missen iemands aanwezigheid en tuinieren kan een uiting zijn van onze liefde. Waarom wordt maagdenpalm veel aangeplant op graven? Traditie en praktische kanten van deze plant.
-
Hoop en somberheid kunnen allebei herleven als we naar het donkergroen van de venijnboom, oftewel de taxus kijken. Dit is misschien wel de oudste boom aangeplant op begraafplaatsen, vanwege zijn bijzondere eigenschappen. Ook hoor je in dit fragment over oude platanen, oude Grieken, oude kastanjebomen en oude legendes.
-
Een fragment om bij te vertragen, verstillen en herdenken. Als je hem aan laat staan hoor je het Super Flumine Babylonis (aan de rivieren van Babylon) van de componist Palestrina uit de 16e eeuw. Uitgevoerd op klarinet door Sophie Breure.
-
Dorre bladeren die lang blijven zitten: lelijk? Triest? Of levendig geritsel en een warme kleur? Stadsdichter van Alphen aan den Rijn Lars Ferwerda draagt zijn gedicht ‘de eerste ochtend’ voor.
-
Over de symboliek van de beuk en: Waarom biedt rouwcoach Trudie Enthoven ook natuurcoaching aan? Wat is het verschil tussen een bos, een natuurbegraafplaats en een gewone begraafplaats? Wat biedt de natuur ons? Dit was ‘Natuur van Vergankelijkheid’ Dank voor het luisteren! Feedback graag naar [email protected] Groene groet, Annet Breure
-
Tijdens deze audiotour komt u van alles te weten over de rol van rozen in onze cultuur, in het Rosarium in Boskoop, maar ook Cleopatra, een Perzisch verhaal en een verhaal van de gebroeders Grimm komen langs. De tour is samengesteld door Annet Breure van www.Plantenverhalen.nl. Te gast is vrijwilliger bij het Rosarium in Boskoop: Jan den Haan. >>> Entree vanaf het station naar het Rosarium. < Een aanvullend document met uitgebreide tips, informatie en beeldmateriaal kunt u krijgen via de shop van www.bibliotheekrijnenvenen.nl of mail naar [email protected]. Deze audiotour is gratis voor iedereen toegankelijk en mogelijk gemaakt door het Bon Coeur Fonds. Muziek via freesounds.org
-
>>>Sta even stil bij een klimroos op een poortje en loop dan langs het binnenveld naar het schuurtje.< Annet vertelt over de oudste roos ter wereld. Jan den Haan vertelt over het werk in het Rosarium en welke soorten rozen u hier aan treft.
-
>>>Rozengeur: er zijn hier ook rozen die speciaal voor de geur gekweekt zijn: kom ze op het spoor via uw neus. Loop vervolgens naar de proefveldjes achter de pergola waar nieuwe kruisingen wachten op hun predicaat.< Rozengeur kunt u inzetten voor uw liefdesleven. 4x per jaar kunt u hier ook de leden van de keuringscommissie tegen komen. Het doel is om mooie en sterke rozen te kweken, vertelt Jan.
-
>>>Beluister dit liefdesverhaal onder het prieeltje. Voelt u de romantiek?< Een verhaal uit Perzië van minstens 1000 jaar oud over de nachtegaal en de roos. Dit thema is nog altijd aanwezig in de kunsten: op tapijten, vazen of zoals op het plaatje van deze aflevering op een boekomslag. De roos staat voor vergankelijke liefde en een mooi uiterlijk.
-
>>> Kijk even naar de oude bomen die om het rosarium heen staan en even zitten op de Van Gemeren bank.< Dit verhaal is verzameld door de gebroeders Grimm en speelt zich af in het bos. De roos heeft een bedenkelijke rol in dit verhaal, is er liefde in het spel, denkt u?
-
>>> Bij het Flora gebouw en op het terras van restaurant-café Roos < Ik denk dat iedereen wel eens rozen aan iemand cadeau heeft gegeven, wat wilde je daar mee zeggen? Ontdek de taal der bloemen en hoe je de bloemsymboliek kunt inzetten om een boodschap aan je geliefde over te brengen. Het gebouw Flora heeft verschillende functies gehad, dit kunt u uitgebreid lezen in het boek dat te verkrijgen is o.a. in de Bruna in het centrum van Boskoop en in het Boomkwekerijmuseum aan de andere kant van de brug.
-
We sluiten af met een voordracht van het eerste couplet van het Boskoops volkslied. Tip: bezoek ook rozenveredelaar Jan Spek aan de Zijde, het Boomkwekerijmuseum, kwekerij Esveld met koffiehuis Yume, maak een rondvaart of bezoek de VVV. Zie het document van Bibliotheek Rijn en Venen behorend bij deze audiotour voor meer (boeken) tips en informatie. Leuk dat je luisterde! Groet, Annet
-
De introductie tot de bomen-en Plantenwandeling. Annet Breure (www.Plantenverhalen.nl) vertelt. De route vind je via de shop van www.bibliotheekrijnenvenen.nl of mail naar [email protected]
-
Je bent in Park Zegersloot aangekomen.
-
Annet vertelt over de meidoorn, in park Zegersloot groeien er velen, o.a. Op de route (zie kaartje) tegenover de ingang van de begraafplaats.
- Mostrar más