Episodios
-
❓ Bir Sorum Var’da bu bölümün sorusu; “Çalışan Bağlılığı” nasıl sağlanır?
🌟 Bu bölümde şirketlerin önemli gündem maddelerinden biri olan “çalışan bağlılığı” konusuna değindik. Yola çıkış noktamız Gallup’un 2023 yılı verilerinde açıkladığı %23’lük global bağlılık oranı oldu. Anlaşılan o ki, yüksek bağlılık sağlamaya çalışırken % 20’lerde bir bağlılık oranı ile karşı karşıya kalmak, şirketleri bu konuyu masaya yatırmaya davet ediyor.
🌟 Çalışan bağlılığı ve aidiyeti güçlendirmek için yapılması gerekenleri masaya yatırıyoruz.
Keyifli dinlemeler…
-
❓ Bir Sorum Var’da bu bölümün sorusu; “Duygusal Zeka” nedir?
🌟 Bu bölümde bireysel liderlik ve yönetsel liderlik konularında önemli bir yere sahip duygusal zeka konusunu gündeme getirdik ve duygusal zekanın dört önemli bileşeni olan “öz farkındalık, öz yönetim, diğerlerinin duygularını anlama çabası ve ilişki yönetimi” başlıklarını iş yaşamı perspektifinden konuştuk. Bölümü bitirirken de dinleyenleri dört soru eşliğinde bir öz değerlendirmeye davet ettik.
🌟 Bölümde Daniel Goleman’a ve Viktor Frankl’a referans verdik. İlgilenenler için Daniel Goleman’ın İş Yaşamında Duygusal Zeka ve Viktor Frankl’ın İnsanın Anlam Arayışı kitaplarını öneriyoruz.
Keyifli dinlemeler…
-
¿Faltan episodios?
-
❓ Bir Sorum Var, 6 sezonu, 73 bölümü geride bıraktı. Yeni sezona yaşamın her alanında değerli bir soruyu iş yaşamı penceresinden konuşarak başlıyoruz. Bir Sorum Var’da bu bölümün sorusu; Çalışmalar uzaktan mı yoksa hibrit mi olsun diyoruz da acaba burada “Esas mesele ne?”
🌟 Bir şeylere çözüm ararken hemen, ne yapalım diye yola çıkmak yerine, o konuya yönelik esas meselenin ne olduğunu anlayıp bu esas meselenin değerinin ne olduğunu keşfettikten sonra neler yapılacağını çalışmaya başlamak, ortaya çıkarılacak çözümlerin çok daha etkin olmasını sağlıyor.
🌟 Bu bölümde, çalışma düzeni kurgusu yaparken üzerinde düşünülmesi önemli olan, otonom ve yetişkin bir çalışma kültürünü gündeme getiriyoruz.
Keyifli dinlemeler…
-
🌟 Yıl sonları yaklaştığında yöneticilerle , takımlarla, kişilerle yapmayı en sevdiğim çalışmalardan biri, onların, vizyonları üzerinde düşünmelerine, hayal kurmalarına destek olmak. Buradan yola çıkarak, hazır tam da yılın sonu gelmişken, hep birlikte biraz vizyon üzerinde düşünelim istedim.
🌟 Vizyon son yılların en popüler kelimeleri arasında. Peki ama tam olarak anlamı ne? Kelimenin kullanıcılarındaki karşılığı ne? Hayal ve vizyon kelimeleri yan yana geldiğinde ne düşündürüyor? Vizyon, strateji, misyon, hedef kelimeleri birbirlerine nasıl bağlanıyor?
🌟 Bu bölümde yukarıdaki sorular etrafında hem bireysel, hem de kurumsal açılardan vizyonun, yani canlı, renkli, yaşayan, bizim için anlamlı hayaller yaratmanın önemiydi konumuz. Bu konuyu hatırlatarak, dinleyicilerimizi, yeni yıl öncesi gelecek vizyonları/hayalleri üzerinde düşünmeye ve onları tasarlamaya davet etmek istedik.
🎁 Şimdiden mutlu yıllar…
Keyifli dinlemeler…
-
❓ Bir Sorum Var’da bu bölümün sorusu, Pollyanna kitabının yazarı Eleanor H.Porter'ın doğduğu kasaba "Pollyanna Ruhunu" nasıl yaşatıyor?
🌟 Bu bölümde Amerika’dan bir konuğumuz var, Veronica Francis. Veronica, Littleton’da bulunan Pollyanna Vakfında görev yapıyor aynı zamanda Glad Shop ve Glad Club’ların da kurucusu.
🌟 Veronica’yla hala yetişkin dünyasında dillere takılıp kalmış olan “Pollyannacılık” kavramının atfedildiği çocuk karakter Pollyanna hakkında, Pollyanna kitabının yazarı Eleanor H. Porter hakkında ve tabii ki gerçek mutluluk konusunda konuştuk. Bunların beraberinde, Pollyanna ruhunu yaşatmak üzere yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi edindik.
🌟 Veronica’ya bu güzel ve bilgilendirici sohbet için teşekkür ediyoruz.
Bu bölümün videolu kaydına aşağıdaki YouTube bağlantısı ile ulaşabilirsiniz.
https://youtu.be/wgKXKLZQKqE?si=n_ra8Q4UFk4_V2n8
Keyifli dinlemeler…
-
🌟 Performans değerlendirme sistemleri çalışan gelişimi ve iş verimliliği açısından son derece değerli sistemler. Bu sistemlerin etkin kullanımını destekleyen önemli parçalardan biri de yönetici ve çalışan arasında yapılan değerlendirme görüşmeleri.
🌟 Bu bölümde değerlendirme görüşmelerinin daha faydalı olması ve böylelikle performans sisteminin de gerçek değerine ulaşması konusunda ipuçları paylaştık.
🌟 Bu bölümde dinleyenleri, Değerlendiren veya değerlendirilen tarafta olduklarında mevcut sistemlerin kullanımıyla ilgili fark ettiklerini, deneyimlerini gözden geçirmeye ve dahil oldukları performans yönetim süreçlerinin daha etkin kullanımı konusunda düşünmeye davet ediyoruz.
Keyifli dinlemeler…
-
❓ Bir Sorum Var’da yeni sezon başlıyor. Bugün tam yetmişinci bölüme geldik. Bu bölümün sorusu, “Arbejdsglæde” nedir?
🌟 Bu bölümünde Danimarka'dan bir konuğumuz var, Alexander Kjerulf. Alexander Woohoo Inc.'de Chief Happiness Officer.
🌟 Alexander'la Danimarka dilinde İş'te Mutluluk anlamına gelen "arbejdsglæde" kelimesi hakkında konuştuk ve iş'te mutluluk kavramına hem günümüz hem de gelecek zaman pencerelerinden baktık.
🌟 Alexander'a bu güzel ve bilgilendirici sohbet için teşekkür ediyoruz.
🌟 Küçük de bir not: Bu bölüm diğer bölümlerden farklı olarak hem izlenebilir, hem de podcast platformaları üzerinden dinlenebilir formatta.
4 sezonu ve 61 bölümü geride bırakan ve bu hafta iki yaşını dolduran "Bir Sorum Var", önceki sezonlarda olduğu gibi yine iki haftada bir yeni bölümleriyle sizlerle olmaya devam edecek.
Bu bölümün videolu kaydına YouTube linki üzerinden de ulaşabilirsiniz. (https://youtu.be/zXnyVC_L-q8?si=eC1cjsI5AuTqsc5e)
Keyifli dinlemeler…
-
🌟 Mutluluk konu olduğunda temelde iki farklı görüşle karşılaşıyoruz. Birincisi mutluluğun iyi ve anlamlı yaşam için önemli bir temel malzemesi olduğuna inananların savunduğu görüş, ikincisi ise mutluluk kelimesini üzerinde konuşulması gereksiz bir kelime olarak görenlerin savunduğu görüş. Oysa mutluluk savunmaya veya reddetmeye gerek olmayan, insanın doğasında ve yaşamda ilerlemesinin zemininde yer alan önemli bir duygu ve değer. Üstelik pozitif psikoloji biliminin çalışma başlıklarından bir tanesi.
🌟Mutluluk gündeme gelince bu gündemin bir yerlerinde pembe gözlükleri ile anılan, şu anda 110 yaşına gelmiş olan çocuk karakter Pollyanna’yla ve Pollyannacılık diye anılan kavramla karşılaşmamak mümkün olmuyor.
🌟 Bu bölüm hem mutluluğa, hem de Eleanor Porter tarafından 1913 yılında çocuklara hayata olumlu bir bakış açısı ile bakabilme becerisini öğretmeyi hedeflemiş olan çocuk karakter Pollyanna’ya Nazlı Kılan Ermut’un kitabı “Pollyanna mutlu muydu?” eşliğinde yakından baktığımız bir bölüm oldu.
🌟 Beşinci sezonun final bölümünde dinleyicileri mutluluk kavramı ve kendilerinin mutluluk kavramına yönelik yargıları üzerinde düşünmeye davet ediyoruz.
Pek yakında tekrar buluşmak üzere, keyifli dinlemeler…
-
🌟 Yaşamda hareket kabiliyetini ve ulaşılmak istenen sonuçların ortaya çıkmasını destekleyenler arasında en parlayanlar hiç kuşkusuz doğru iletişim ve doğru iletişimle beslenen güçlü ilişki bağları.
🌟 Bu bölümde doğru iletişim konusunu masaya yatırdık. İletişimin ve ilişkilerin olmazsa olmazı olan dört temel beceriyi iş yaşamı bağlamında konuştuk. İyi dinleme, etraflıca bakma, doğru anlama ve kendini doğru ifade etme becerileri. Bağlam iş yaşamı olsa da başlıklar hayatın bütününe ait, yani her dinleyenin kendisine bu dört temel beceri özelinde dışardan bakmaya ve iyi bir öz değerlendirme yapmaya fırsat bulacağı bir bölüm oldu.
🌟 Öz değerlendirme yapıp tespitlere yönelik bir aksiyon planı yapmamak olmayacağı için, bölümü dinledikten sonra sizleri elinize bir kağıt kalem alıp doğru iletişimi güçlendirmek adına neler yapmak istediğinizi düşünmeye davet ediyoruz.
Keyifli dinlemeler…
-
🌟 Hızlı değişimin hız kesmeden yoluna devam ettiği zamanlarda ilerlerken İK profesyonellerine de bu hızla uyumlu ve değişime destek olacak stratejiler geliştirme görevi düşüyor. Bu stratejileri geliştirirken iyi ve güçlü bir vizyon ve üstlenilecek rollerin netliği büyük önem taşıyor.
🌟 Bu bölüm, yeni dünya düzeni içinde İK profesyonellerinin durmak istedikleri yeri netleştirmeleri ve iş dünyasının değişmeyen ve değişen parametrelerine bakarak yeni düzeni tasarlama konusunda ihtiyaç duyacakları özellikleri masaya yatırmalarına yönelik bir bölüm oldu.
Bölümü, birkaç soruyla tamamladık. Bölümle ilgili düşünme sürecini desteklemek amacıyla sorduğumuz soruları buraya da eklemek isteriz:
❓Bu bölümde dinledikleriniz doğrultusunda sizde oluşanlarla baktığınızda, bugünden geleceğe İK vizyonunuzu nasıl tanımlarsınız?
❓Bu bölüm sonunda kendinize birkaç yeni hedef oluşturacak olsanız, bunlar neler olur?
❓Bu bölümde sıraladığımız terzi, kahin, elçi gibi metaforik İK rollerine ilave hangi roller gelir aklınıza?
Keyifli dinlemeler…
-
🌟 Mutluluk üzerine epeyce konuşuluyor. Kimi zaman haklı, kimi zaman haksız pek çok şey yazılıp çiziliyor, ancak mutsuzluk kavramı genellikle arka planda kalıyor. Bir Sorum Var’ın bu bölümünde kısaca mutsuzluğa değinmek ve mutlulukla arasındaki ilişkiye bakmak istedik.
🌟 Bu bölüm biraz olumlu biraz olumsuz duygulardan, onların etkilerinden ve mutluluk, mutsuzluk ilişkisinden söz ettik.
Bölümde referans verdiğimiz kitaplar;
Positivity, Barbara Fredrickson
Mutsuz Olmak, Wilhelm Schmid
Pollyanna Mutlu muydu? Nazlı Kılan Ermut
Keyifli dinlemeler…
-
🌟 Bu bölümde GAMA Holding İK ve Kurumsal Gelişim Grup Başkanı Ebru Ural Özkan’la pandemi sonrası iş yaşamının değişim ve dönüşümü üzerine konuştuk.
🌟 Pandemi sonrası çalışma düzenlerinin yeni yapısından, bu düzen içinde insan kaynaklarının rolünden ve gelecekle ilgili öngörülerden söz ettik. Sevgili Ebru, yeni şekillenen iş yaşamı içinde insan kaynakları profesyonellerinin değişimi gerçekleştirme ve yönetme süreçlerinde danışman, tasarımcı ve kolaylaştırıcı rolleri ile önemli bir yeri olacağını vurguladı.
Ebru Ural Özkan'a teşekkür ediyoruz.
Keyifli dinlemeler…
-
🌟 Zaman en değerli kaynağımız. Bu değerli kaynağı verimsizleştiren konulardan biri aynı anda zihnimizi meşgul edenler yüzünden yaşadığımız odaklanma güçlüğü.
🌟 Uzun yıllardır çoklu görev pompalamalarını iş dünyasında cümle içinde çok kullanıyoruz, yaşamın bütünündeyse farkına varmadan hayatlarımızın parçası haline getiriyoruz.
🌟 Bu bölüm biraz çoklu görev özelinde odaklanmadan, zamandan, tükenmişlikten söz ettik. Bu bölüme ilham olan kitabı da burada sizlerle paylaşmak isteriz: Çalınan Dikkat, Neden Odaklanamıyoruz? – Johann Hari
Keyifli dinlemeler…
-
🌟 Güçlü ilişkiler özel yaşamdan iş yaşamına toplumsal yaşamdan dünya vatandaşı olmaya kadar her alanda en önemli zemin malzemesi. İlişkilerin sağlıklı yapılandırılması, içinde güçlü etik değerlerin nefes alıp vermesi, yaşamın bütününün hem kendimiz hem de çevremizdekiler için keyifli ve verimli bir yer halini almasının en önemli anahtarlarından biri. Güney Afrika dilinden bir sözcük ve oralara ait bir yaşam felsefesi olan UBUNTU, ilişkilerin gücüne çok güzel bir cümleyle vurgu yapıyor: Ben BİZ olabildiğimizde benim…
🌟 Bu bölüm UBUNTU felsefesi hakkında konuştuk ve UBUNTU’nun yaşama yansımasının öneminden söz ettik.
Keyifli dinlemeler…
-
Bu bölümü çektiğimiz gün 6 Şubat’tan önceydi. Sanat terapisinin insanın ruhuna nasıl da iyi geldiğini konuşmuştuk Sevgili Özge Tecelli ile. Plan şubat ayının ilk Salı günü yayınlanmasıydı, ancak ikimizin de elimiz ve gönlümüz varmadı yayınlamaya. Bugüne kadar bekledi kayıtlı bölümü Bir Sorum Var’ın.
❓ Bir Sorum Var’da bu bölümün sorusu, “Sanat terapisi nedir?”
🌟 Sevgili Özge Tecelli konuk oldu yeni sezonun ilk bölümüne. Sanat terapisi, sanatla terapi ve bunlara yönelik düzenlenen çalışmalar hakkında çok önemli bilgiler aldık.
🌟 Sevgili Özge sanat terapiyi, ruha ayna tutma ve görsel bir festival yaratma olarak tanımladı.
🌟 Sanat terapi atölyelerinin özel yaşamda olduğu kadar çalışma hayatında da çok etkili olduğunu, takımlara ve bireylere, problem çözme, yaratıcılık, zorluklarla başa çıkma, iş birliği, aidiyet gibi konularda destekleyici olduğunu, gizli yerlerde kalmış güçlü yanları fark etmemizi sağladığını öğrendik.
🌟 Oldukça keyifli bir sohbet oldu ve sevgili Özge’den, bir kez daha bizimle olup, sohbetimizde konusu geçen Yaşam Tarzı Analizi hakkında bilgi vermesi konusunda da söz aldık.
4 sezonu ve 61 bölümü geride bırakan ve bu hafta iki yaşını dolduran "Bir Sorum Var", önceki sezonlarda olduğu gibi yine iki haftada bir yeni bölümleriyle sizlerle olmaya devam edecek.
Keyifli dinlemeler…
-
Yeni yıla girmek üzere olduğumuz şu günlerde, 60 bölümünü tamamlamış olan “Bir Sorum Var’ın” 9. Sezon finalini de yapıyoruz. Bir Sorum Var, Şubat ayında yeni bölümleriyle yeniden sizlerle olacak. Tam da yıl sonuna denk gelen sezon finalimizde, “Biten yıla bakmak neden önemli?” sorusu eşliğinde biraz düşünelim istedik.
🌟 Yıl sonları biten yıla da bir göz atma zamanlarıdır. İş hayatı bunu daha yapılandırılmış bir şekilde yaparken özel yaşamlarımızda içsel bir değerlendirme sürecine daha çok benzer bu gözden geçirme zamanları.
🌟 Bu bölümde hem bu gözden geçirme zamanına beraberce göz atalım hem de yaptığımız gözden geçirmelerde aşağıdaki iki noktayı aklımızda tutalım istedik.
❗Gerek yapılandırılmış gerekse içsel yapılan değerlendirmelerde değerlendirmelerimizin bir sorgu süreci değil, gelecek yıla ışık tutacak bir gözden geçirme süreci olmasını sağlamak.
❗Yaptığımız değerlendirme sonuçlarının bir sonraki yıla dair planlarda engel değil ilham olması gerektiğini unutmamak.
Keyifli dinlemeler ve mutlu yıllar…
-
Hepimizin hayatında “Canım çok sıkılıyor!” dediğimiz zamanlar olmuştur. İngiliz psikolog Sandi Mann yaptığı çalışmalarda ve kitabı The Science of Boredom, The Upside (and Downside) of Downtime isimli kitabında can sıkıntısının yaratıcılığı harekete geçirme potansiyelinden söz ediyor. Bir Sorum Var’ın bu bölümünde,
🌟 Hepimizin zaman zaman deneyimlediği can sıkıntısına biraz daha yakından bakalım istedik.
🌟 Can sıkıntısının, yapacak bir şey olmaması durumunda ortaya çıkan bir his değil de yapılacak şeylerden hiç birinin cazip gelmemesi durumunda ortaya çıkan bir his olduğundan ve canımız sıkıldığında gereksiz şeylerle oyalanmaya çalışmak yerine yaratıcılığı da harekete geçiren hayallere, iç görülere ulaşma çabasına ve düşünmeye zaman ayırmanın öneminden söz ettik.
Keyifli dinlemeler…
-
🌟 Bütün ilişkilerde önemli bir yere sahip olan geribildirim (aslında ileribildirim), iş yaşamında kendisine önemli bir yer buluyor. Şirketler çalışanları arasındaki açık iletişim ve iş performansını iyileştirmek için düzenli geribildirim alıp vermeyi kurumsal alışkanlıklar arasında tutmaya çalışıyor. Özellikle yıl sonları geribildirim verme ve alma için iyi bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
🌟 Hazır yıl sonu yaklaşırken, geribildirimi gerçekten işe yarayan bir araç olarak kullanmak için yapılacakları konuşalım istedim.
🌟 Bölümün sonuna, geribildirimin sizlerdeki karşılığını düşündürecek birkaç soru da ekledim.
Keyifli dinlemeler…
-
Bu hafta “Bir Sorum Var”ın konuğu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Doktor Gülseren Kayalar.
❓ Sevgili Gülseren Kayalar’la “Masa başında çalışırken doğru postürün önemi nedir?” sorusu eşliğinde sohbet ettik.
🌟 Konuğumuzla, iş yaşamında artık bir hastalık olarak anılmaya başlayan “oturma hastalığı”, postür bozukluklarının sağlık üzerindeki etkileri ve oturarak çalışırken doğru postürün önemi hakkında sohbet ettik. Sohbetimiz sırasında Gülseren Hanımdan iş hayatında uzun saatler oturarak çalışanlar neler yapmalı, sağlıklı ve ergonomik çalışma düzeni nasıl olmalı gibi çok önemli konulara dair oldukça değerli ve pratik bilgiler öğrendik.
🌟 Sevgili Gülseren Kayalar’a programımıza katıldığı için teşekkür ediyor, bu güzel sohbeti keyifle dinlemenizi diliyoruz...
Keyifli dinlemeler…
-
🌟 Sonbaharın gelişi yazın bitişi, iş tempolarının yoğunlaşması, okulların açılması derken zamanla ilişkiyi yakından izleme zamanını da beraberinde getirdi. Birinci sezon birinci bölümde zamanın içindeki telaştan, zamanı zamanın dışında yaşadığımız durumlardan söz etmiştik. Zamanı zamanında yaşamanın önemini konuşmuştuk.
🌟 Bu bölüm diğer bölümlerden farklı olsun ve zamanı bundan birkaç yıl önce yazdığım bir hikaye eşliğinde konuşalım istedim. Seslendirdiğim hikayem ve hikayemdeki sorular zamana dair size neler düşündürecek merak ediyorum…
Keyifli dinlemeler…
- Mostrar más