Episodios
-
Terwijl de wapenstilstand in Gaza de vierde dag ingaat, laait het geweld op de Westelijke Jordaanoever juist op. Israël voert er een grote legeroperatie uit, die ze ‘Iron Wall’ hebben genoemd. Nu moeit ook Hamas zich, en roept de Palestijnse bevolking van de Westbank op de wapens op te pakken. Wat zit hierachter? Daarover correspondent Lucia Admiraal, die op de Westbank is, en correspondent Gilad Perez vanuit Tel Aviv.
(12:37) Duitsland Wunderland #2: Duitsland wil (geen) migranten
In Duitsland Wunderland, onze serie in aanloop naar de Duitse verkiezingen, duiken we in de wondere wereld van de Duitsers.
Met nog een maand voor de stembusgang vinden kiezers migratie het belangrijkste thema, blijkt uit een recente peiling van omroep ARD. En dus doen lijsttrekkers van links tot rechts bijna dagelijks nieuwe voorstellen die moeten leiden tot een strenger migratiebeleid.
Maar tegelijk snakt Duitsland naar personeel uit het buitenland, dat de vele onvervulde vacatures op moet vullen. Hoe is dat te rijmen? Daarover redacteur Abdou Bouzerda, die zich al langer bezighoudt met arbeidsmigratie in Duitsland en sinds kort zelf óók een migrant in het land is.
Presentatie: Sophie Derkzen -
Dit wordt een “gouden eeuw” voor Amerika, beloofde president Trump gisteren bij zijn inauguratie. Maar wat betekent dat voor de rest van de wereld? We werpen een blik vooruit om te zien wat een nieuw tijdperk Trump betekent voor geopolitieke relaties en de veiligheid van Europa. Is de EU wel goed genoeg voorbereid? Daarvoor zijn te gast filosoof en wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid Haroon Sheikh, Ruslandkenner van Raam op Rusland Hubert Smeets, en Europarlementariër voor Volt Anna Strolenberg.
-
¿Faltan episodios?
-
Op de dag dat Donald Trump wordt beëdigd als de 47e president van de Verenigde Staten, blikt Bureau Buitenland met drie van zijn roemruchte voorgangers vooruit: In hoeverre delen zij de wereldwijde zorgen over de staat van de Amerikaanse democratie en de rechtsstaat? Hoe kijken deze drie voormalige presidenten naar het tweede tijdperk-Trump?
Laila Frank kruipt in de huid van de allereerste president en ‘founding father’ George Washington. Casper Thomas vertegenwoordigt William McKinley, de 25ste president, en legt uit waarom Trump juist voor hem een fascinatie heeft. Paul Verhagen bekijkt Trump door de ogen van Franklin Delano Roosevelt, grondlegger van de New Deal en president nummer 32.
Presentatie: Sophie Derkzen -
Donald Trump klinkt minder stellig dan tijdens zijn verkiezingscampagne maar zeker is dat hij, na de doorbraak in de onderhandelingen over de Gaza-oorlog, ook in Oekraïne snel tot een deal wil komen. We spreken met Bob Deen, Oost-Europadeskundige aan het Instituut Clingendael, over de mogelijke contouren van een dergelijk bestand en wat dit kan betekenen voor de toekomst van Oekraïne en Europa.
(10:52) DOCS: 100 meter vrijheid
Onder leiding van de Georgische regering glijdt het land steeds verder in de invloedssfeer van Rusland. En dat gaat gepaard met toenemende repressie van journalisten, politici en activisten. Maar ook de queergemeenschap wordt steeds harder onderdrukt. Zo kopieerde de regering in Tbilisi een anti-LHBTI wet uit Rusland, waardoor de vrijheid en veiligheid van LHBTI’ers steeds verder in het gedrang komt. Collega Max Smedes reisde naar Georgië en ontmoette daar Giorgi, die dagelijks te maken heeft met de toenemende homohaat in zijn omgeving. Het hele verhaal van Giorgi hoor je in de DOCS-aflevering ‘100 meter vrijheid’. (https://pod.link/399783111/episode/2b74afd2cba9935655201662fba4dfc5) Deze productie kwam tot stand met een bijdrage van Het Postcode Loterij Fonds van Free Press Unlimited.
Presentatie: Sophie Derkzen -
Na ruim vijftien maanden oorlog in Gaza en Israël leek het onmogelijke toch even mogelijk: een deal tussen Hamas en Israël. Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen zouden geruild worden en ook een staakt-het-vuren en het toelaten van humanitaire hulp in Gaza worden beloofd. Maar gesteggel over de onderhandelingen gaat door nu Netanyahu vooralsnog zijn handtekening weigert te zetten. En ook als het staakt-het-vuren wél ingaat, bestaat er nog veel onzekerheid. We bespreken het met arabist Leo Kwarten, correspondent Gilad Perez en Brigitte Herremans, Midden-Oosten expert van de Universiteit Gent.
-
Zuid-Korea verkeert al weken in een ongekende politieke chaos, na de mislukte poging tot een staatsgreep van president Yoon Suk-yeol. Vannacht werd hij na een wekenlange belegering van zijn ambtswoning gearresteerd. De arrestatie maakt de weg vrij voor oppositieleider Lee Jae-myung om het roer over te nemen. Wie is deze belangrijkste kandidaat om Yoon op te volgen? En wat betekent zijn toenadering richting Noord-Korea en China voor de regio en de westerse bondgenoten? Daarover Korea-deskundige Remco Breuker.
(11:36) Regering onder uiterst rechts komt in Oostenrijk steeds dichterbij
Het lijkt een vreemde volgorde: eerst een begroting, dan pas de rest van de coalitie-onderhandelingen. Toch is dat wat er nu in Oostenrijk gebeurt. De formerende partijen FPÖ en ÖVP sturen net op tijd een begroting naar Brussel om ondertoezichtstelling te voorkomen. Het toont de grote bereidwilligheid van beide partijen om een regering te vormen onder de uiterst rechtse Herbert Kickl. Is de weg voor een allereerste premier van de FPÖ nu vrij? Daarover correspondent Eric Willemsen.
Presentatie: Eva Koreman. -
Bijna 9 van de 10 aangiftes van gewelds- en zedendelicten in Engeland en Wales blijven onopgelost, zo blijkt uit een analyse door de Britse krant The Guardian. Jess Phillips, de verantwoordelijke staatssecretaris, bestempelt de onopgeloste misbruikzaken in Engeland zelfs als een nationale crisis. Veel slachtoffers durven of willen niet meer naar de politie stappen. Daarover Engelandkenner Hieke Jippes.
(11:57) Mexico sorteert voor op Trump
"Arm Mexico. Zo ver van God, zo dicht bij de Verenigde Staten." Deze wijsheid wordt in Mexico vaker van stal gehaald, maar zelden was hij zo actueel als nu. Want als er één land de gevolgen gaat ondervinden van het nationalistische beleid van Trump dan is het wel buurland Mexico. De aangekondigde tariefmuren gaan de Mexicaanse economie hard treffen en het land kan – als Trumps plannen doorgaan – rekenen op een grote hoeveelheid uitgezette migranten. Even in Nederland is onze Mexico-correspondent Jan Albert Hootsen.
Presentatie: Maaike Schoon
-
Optimisme neemt toe over een aanstaand akkoord tussen Israël en Hamas. In ruil voor een gevechtspauze zou Hamas tientallen gijzelaars willen vrijlaten. De verwachtingen zijn extra hooggespannen door de druk van Donald Trump, die volgende week wordt beëdigd. Intussen laaide het Israëlische geweld in Gaza dit weekeinde weer in alle hevigheid op. In de studio correspondent Gilad Perez.
(12:38) Serviërs blijven woedend op overheid
Afgelopen weekend gingen opnieuw duizenden Serviërs de straat op tegen de regering. De protesten begonnen ruim twee maanden geleden na het instorten van het dak van een station, met 15 doden tot gevolg. Maar de boosheid gaat veel verder dan de woede over het ongeluk. Correspondent Marjolein Koster kwam gisteren terug uit Servië, waar ze met de demonstranten sprak.
Presentatie Sophie Derkzen -
Artsen zonder Grenzen schort haar medische activiteiten in het Bashair Teaching Hospital in Zuid-Khartoem op, een van de laatste functionerende ziekenhuizen van de stad. De hulporganisatie neemt dat besluit na een reeks aanvallen en veroordeelt het aanhoudende geweld op patiënten en personeel. Daarover Michiel Hofman van Artsen zonder Grenzen.
(07:18) Welke agenda gaat schuil achter de aanvallen van Elon Musk op Europese politici?
Steun voor radicaal-rechts in Europa, aanvallen op de Britse regering en pogingen om Europese regelgeving te beïnvloeden: Elon Musk, de rijkste man op aarde én de rechterhand van aanstaand president Trump heeft zijn pijlen gericht op Europa. Met X als zijn persoonlijke megafoon neemt hij leiders als Olaf Scholz en Keir Starmer onder vuur. Wat voor politieke agenda gaat er schuil achter die barrage van tweets? En wat moet de EU hiertegen doen? Daarover Koen Haegens van de Groene Amsterdammer en VVD-Europarlementariër Bart Groothuis.
Presentatie: Sophie Derkzen
-
Los Angeles maakt een van de grootste natuurbranden ooit mee. Meer dan honderdduizend mensen zijn opgeroepen te evacueren. En inmiddels zijn er ook doden te betreuren. Correspondent Mari Meyer zit in Los Angeles. En heeft zelf ook moeten evacueren.
(08:37) Duitsland Wunderland : Waarom Duitsland angstig naar de stembus gaat
Met de falende Duitse economie, de terugkeer van Trump als president en de opkomst van radicaal-rechts, beloven de verkiezingen op 23 februari bijzonder spannend te worden voor onze oosterburen. Hoewel Duitsland dichtbij is, lijken de Duitsers ons soms toch heel anders. In onze serie Duitsland Wunderland duiken we in de wereld van onze wonderlijke buren: wat moeten we begrijpen om deze verkiezingen echt te kunnen volgen?
We beginnen met Annette Birschel, een Duitse journalist die in Nederland woont. Zij geeft ons een lesje in Duitse angst. Want, anders dan Nederlanders, gaan Duitsers vaak uit van het slechtst denkbare scenario. Waar zijn ze bang voor? En hoe spelen politici tijdens de campagne in op deze angsten?
Presentatie: Sophie Derkzen -
Het aftellen is begonnen. Over iets minder dan twee weken is het zover en vindt de inauguratie van Donald Trump plaats. Als we de gekozen president mogen geloven dan gaat het land direct volledig op z’n kop. Wat staat Amerika en de wereld te wachten? En hoe bereidt Trump zich voor op 20 januari? Wij blikken vooruit met Amerikakenner Kenneth Manusama.
(13:48) Problemen stapelen zich op voor Orbán
Voor het eerst in vijftien jaar is er serieuze concurrent voor Viktor Orbán. Zijn populariteit is volgens verschillende peilingen aan het zakken, en dat met verkiezingen al in 2026. De Hongaarse premier krijgt het sowieso niet makkelijk, want hij wordt ook gekort op EU-subsidies. Hoe hij zich staande houdt in binnen- en buitenland, daarover vanuit Boedapest onderzoeker Krisztina Lajosi-Moore, en vanuit Brussel NRC-correspondent Rik Rutten.
Presentatie: Eva Koreman -
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Griekenland schuldig bevonden aan illegale pushback van een Turkse migrant. In een belangrijke uitspraak concludeerde het Hof dat Griekenland zich schuldig maakt aan systematische deportaties van migranten, waarbij zij geen kans krijgen om asiel aan te vragen. Advocaat Flip Schuller vertegenwoordigde een andere migrant bij het Hof. Met hem praten we over het belang van de uitspraak.
(13:45) Reportage: Palestijnen in buitenland koesteren tradities
In Jordanië woont een grote Palestijnse gemeenschap, met name sinds de Zesdaagse Oorlog van 1967. De oorlog in Gaza wakkert bij hen niet alleen sterke emoties aan, maar zet zowel jong als oud aan tot een hernieuwde zoektocht naar hun Palestijnse identiteit. Een reportage van onze verslaggevers Nienke Edelenbosch en Jaap van der Biesen.
Presentatie: Sophie Derkzen -
Voor het eerst sinds afgelopen zomer voert Oekraïne weer een grote aanval uit op Russisch grondgebied, dat melden verschillende militaire bronnen. Al maanden bezet Oekraïne delen van de regio Koersk, maar nu probeert Kyiv in deze grensregio nog meer gebied in te nemen. Hoe groot is de aanval? En wat heeft Oekraïne eigenlijk te winnen bij het innemen van Russisch grondgebied? VRT-journalist Jens Franssen in te gast.
(10:41) Een maand zonder Assad in Syrië
Een maand na het vertrek van Assad proberen de nieuwe leiders van HTS het land te stabiliseren. Maar in Alawitische gemeenschappen is er angst voor wraakacties. En ook buurland Iran lijkt verdeeldheid te willen aanwakkeren. Hoe verging Syrië de eerste maand zonder Assad? Arabist Leo Kwarten is te gast.
Presentatie: Sophie Derkzen -
(00:45) Gekozen president Venezuela wacht arrestatie
De Venezolaanse regering heeft 100.000 dollar uitgeloofd voor de tip die kan leiden tot de arrestatie van Edmundo González. González won in juli de presidentsverkiezingen, maar is nooit erkend door de zittende president Maduro. Hij vluchtte in september naar Spanje maar wilde juist komende week terugkeren naar Venezuela. In de studio collega en Venezuela-kenner Edwin Koopman.
(11:42) Egyptes strengste asielbeleid ooit
Als het aan president Abdel Fattah El-Sisi ligt, krijgt zijn land het strengste asielbeleid ooit. Hij zette zijn handtekening onder een nieuwe wet die alle asielzaken uit handen van de VN trekt. Volgens mensenrechtenorganisaties ondergraaft de wet de positie van vluchtelingen, en dat terwijl de wet mede tot stand kwam onder druk van de Europese Unie. Daarover Egypte-correspondent Ruth Vandewalle.
Presentatie: Chris Kijne -
De Duitse Alternative für Deutschland zegt in nauw contact te staan met techmiljardair Elon Musk. Een opiniestuk in de Duitse krant Welt am Sonntag, waarin Musk zijn steun voor de radicaal-rechtse partij uitsprak, deed veel stof opwaaien. Nu zou er ook een interview komen van Musk met partijleider Alice Weidel, aldus haar persvoorlichter. Wat wil Musk, die binnenkort een grote rol zal spelen in de regering van Trump, met de AfD? En hoe beïnvloedt deze toenadering de aankomende verkiezingen? Daarover Duitslandverslaggever bij de VRT Jeroen Reygaert.
Hoe Zelensky voorsorteert op een mogelijk bestand met Rusland
In een uitgebreide nieuwjaarstoespraak sprak president Zelensky over de vrede die Donald Trump volgens hem kan brengen. Wat is de visie van de Oekraïense leiding op een bestand met Rusland en hoe gaat men die aan de bevolking, die de afgelopen jaren grote offers bracht, verkopen? Onze Oekraïne-verslaggever Michiel Driebergen is even in Nederland en vertelt erover.
Presentatie Chris Kijne -
Hoe doe je goed verslag van een enorm land waar alle spotlights op staan, maar waar je als correspondent van een klein landje niet veel in de melk te brokkelen hebt? Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen heeft daar haar eigen oplossing voor: ze gaat met de gewone Amerikanen praten. En zo kwam ze via een voormalig Capitoolbestormster tóch op een Trump-rally terecht, waar ze uiteindelijk door de politie werd uitgezet. Ze blikt vandaag in onze winterserie Op reportage terug op tien jaar correspondentschap in de VS, en neemt ons mee achter de schermen.
Presentatie: Chris Kijne -
Tijdens de koude oorlog was Wenen dé ontmoetingsplaats tussen oost en west, het wemelde er van de diplomaten, journalisten én spionnen. Na de val van het IJzeren Gordijn vertrokken veel correspondenten dan ook uit Oostenrijk, maar Eric Willemsen ging er twintig jaar geleden juist naar toe. Hij ging voor de liefde, maar zal als correspondent ook dat er in het land nog genoeg nieuws te halen is. Zo struikelt de grootste partij, de FPÖ, over de schandalen. Ook is er weer steeds meer aandacht voor de Oostenrijkse contacten met Rusland, want zelfs bij de geheime dienst blijkt Moskou onder de sneltoets te staan.
Presentatie: Eva Koreman -
Hij is een gevierde journalist: voor zijn werk over de MH17-ramp werd hij uitgeroepen tot journalist van het jaar. Rusland, Turkije, Israël: zomaar een greep van landen waar hij als correspondent werkte. En bij breaking news is hij degene die je waarschijnlijk als eerste op de televisie ziet. Een brandweerman die erbij is als de pleuris uitbreekt. Correspondent Olaf Koens is vandaag te gast in onze winterserie Op reportage.
Presentatie: Maaike Schoon
-
Dat het Midden-Oosten rijk aan verhalen is, wist Jenne Jan Holtland wel toen hij naar Beiroet verhuisde. Maar dat binnen enkele maanden de oorlog zo dicht bij zijn stad zou komen en hij de val van de voormalig president van Syrië Bashar al-Assad zou meemaken, had hij niet kunnen voorspellen. Hoe bleef hij verslag doen toen zijn stad werd gebombardeerd door het Israëlische leger? En hoe gaat hij om met de emoties die hij tegenkomt, emoties die het Nederlandse publiek niet altijd kan plaatsen? In onze winterserie Op reportage vertelt Volkskrant-correspondent Jenne Jan Holtland over het leven en de dilemma’s achter de verslaggeving in het Midden-Oosten.
Presentatie: Mirthe van der Drift. -
Een echte correspondent leeft in zijn werk, volgens Eva Rammeloo. Na een roerige negen jaar in China, waar zij onder andere meemaakte dat alles op slot ging tijdens corona, is haar standplaats nu Parijs. Is haar werk nu veel makkelijker dan voorheen, in een land waar wél vrijheid van meningsuiting is? Of verlangt zij met al die politieke chaos weleens terug naar het overzichtelijke Chinese systeem? In onze eindejaarsserie Op reportage hoort u het.
Presentatie: Chris Kijne - Mostrar más