Episodios
-
In deze aflevering bespreken we Thomas Kuhn's boek "The Structure of Scientific Revolutions". In dit boek gaat hij op zoek gaat naar het proces en de structuur van wetenschappelijke ontwikkeling, en trekt hij (op dat moment) controversiële conclusies!
-
In de vijfde aflevering van de Filogang Podcast bespreken we een klassieker: de ‘Meditations on First Philosophy’ van René Descartes, uit 1641. Een tekst waarin de auteur zich afvraagt wat we nu eigenlijk écht zeker kunnen weten.
-
¿Faltan episodios?
-
Met het oog op de aanstormende verkiezingen richten we ons in deze aflevering van de Filogang Podcast op "On the Abolition of All Political Parties," van Simone Weil, een tekst over democratie en politieke partijen.
-
Dit is de maand waar we al twee jaar naar uitkijken: we beginnen eindelijk aan fenomenologie! Fenomennomenomenologie? Wat is dat? Over deze filosofische methode kom je deze aflevering de basis te weten - we bespreken dan ook maarliefst 2 filosofen!
-
We gaan deze maand verder met het onderwerp waar we vorige keer mee begonnen zijn: de basis van de fenomenologie! Fenomenoenoenomenologie? Ja, die! Deze keer gaan we dus nog een stap verder, met Maurice Merleau-Ponty's Fenomenologie van de Waarneming!
-
In deze aflevering bespreken we, samen met onze allereerste gast Roel, Wittgensteins 'On Certainty'. In dit werk onderzoekt Wittgenstein de rol die zekerheid speelt in onze kennis, en tot in hoeverre we nou echt kunnen twijfelen.
-
Rond onderwerpen als corona en racisme horen we constant dat er zo veel ‘verdeeldheid' is en dat we die met ‘liefde’ op zouden moeten lossen. In deze bonusaflevering analyseert Sven waar die verdeeldheid vandaan komt en wat voor ‘liefde’ dat is.
-
We gaan het hebben over Judith Butler's boek 'Gender Trouble'! Feminisme wil de vrouw emanciperen, maar Butler stelt de vragen "Wie is de vrouw?" en "Kunnen we 'vrouw' definiëren zonder alsnog 'vrouwen' uit te sluiten?"
-
Na een kleine pauze zijn we deze maand terug met een nieuwe aflevering! Thematisch gezien blijven we in eenzelfde trant doorgaan, en gaan we verder in op het Confucianisme - nu met Xunzi!
-
Deze maand hebben we het over een onderwerp dat wij niet vaak bespreken: Ethiek! Om specifieker te zijn lezen we deze week de Ethica Nicomachea van Aristoteles, waarin we zullen ontdekken wat alle gebreken in onze eigen karakters wel niet zijn!
-
We bespreken de filosofie van Hannah Arendt! Zij deelt het actieve leven op in arbeid, werk en handelen. Volgens Arendt kunnen we alleen vrij zijn in wanneer we handelen met andere mensen in de wereld. Maar die is nu juist kapot. Zijn we niet meer vrij?
-
Deze maand keren we terug naar het oude China, en gaan we nog verder terug dan in onze aflevering over Zhuangzi's Daoisme. We lezen dit keer namelijk de "Analects", een werk van een filosoof die 2573 jaar geleden geboren is: Confucius!
-
In deze aflevering bespreken we de Zhuangzi, een Daoïstische klassieker uit China van zo'n 2400 jaar oud. Zonder context is dit werk namelijk moeilijk te begrijpen. Daarom proberen wij in deze aflevering zowel de context als de inhoud te begrijpen!
-
Deze aflevering lezen we "Poetics of Relation" van Édouard Glissant samen met niemand minder dan Lianne van The Base Bookspace (https://thebasebookspace.com/, waar je het boek ook zelf kan bestellen!).
-
In deze aflevering van de Filogang Podcast bespreken we Mark Fishers immens populaire “Capitalist Realism”! Een boek dat uitlegt waarom we ons makkelijker het einde van de wereld dan het einde van het kapitalisme kunnen voorstellen.
-
Deze aflevering hebben we een nieuwe gast om een actueel onderwerp te bespreken! Samen met onze vriend Kjelld bespreken we het kolonialisme van Nederland, en dan voornamelijk gefocust op de Caribische Eilanden.
-
Deze maand lezen we ons eerste boek van een Nederlandse filosoof: Miriam Rasch haar boek 'Frictie, Ethiek in Tijden van Dataïsme,' dat vorig jaar de Socratesbeker gewonnen heeft!
-
In deze aflevering verwelkomen we alweer onze derde gast: Max! Max schuift bij ons aan om het te hebben over persoonliijke identiteit en narratieve theorie. We doen dit aan de hand van twee teksten van Marya Schechtman!
-
Naar aanleiding van het steeds zichtbaardere politiegeweld in Nederland gaat deze aflevering van de Filogang Podcast of Walter Benjamins 'Critique of Violence.' Een tekst waarin de auteur een antwoord wil geven op de vraag: Wat is geweld?
-
Het is alweer de dertigste (!!) aflevering van deze podcast, en om dat te vieren filosoferen we dit keer over filosofie. Dit doen we met onze gast Jurre, die ons alles uitlegt over Anscombe's claim dat we maar beter kunnen ophouden met morele filosofie
- Mostrar más