Episodios
-
Hij is bevlogen om armoede te bestrijden, maar dan wel met professionaliteit én toptalent. Ontmoet Dick Jan Abbringh. Deze wereldverbeteraar is te gast in De idealenpodcast en vertelt over hoe hij zijn ondernemerschap inzet om maatschappelijke problemen op te lossen. Maar hij vertelt ook zijn persoonlijke verhaal. Bijvoorbeeld dat hij opgroeide bij zijn moeder, die het niet altijd makkelijk had. “Dat er mensen zijn die helpen, heb ik altijd onthouden.”
🎧 Nieuwsgierig geworden naar het ondernemersverhaal van Dick Jan, de concrete oplossingen die hij biedt om armoede te bestrijden én wat jij kunt doen om hem te helpen? Luister de nieuwste aflevering van De idealenpodcast.
-
Fenny is directeur van Riksja Travel, een reisorganisatie waar ze ooit begon als stagiaire. Samen met twee partners geeft ze leiding aan de organisatie die zich gecommitteerd heeft aan 3 sustainable development goals. Zo wil Riksja haar uitstoot voor 2030 met 50% terugdringen, maar ook armoede en ongelijkheid verminderen.
In deze idealenpodcast gaan we met Fenny in gesprek over onze westerse blik op problemen, focussen we op ‘en en’ in plaats van ‘of’ en het nut van reizen. “Als je gaat, make it count!”. En oh, voetballen komt ook nog even aan bod. Veel plezier met deze idealenpodcast!
-
¿Faltan episodios?
-
Marnix Geus is niet alleen de gangmaker van De idealenpodcast en schrijver van Het idealenboek, maar ook de oprichter van The Present Movement – een ondernemerscollectief dat streeft naar zoveel mogelijk maatschappelijke winst. Maar wie is deze zoon van twee onderwijzers die in een vorig leven graag rondjes uitdeelde in de kroeg, een succesvol PR-bureau oprichtte, in een bore-out (of was het nu een burn-out?) belandde, en vervolgens het vliegtuig pakte om vluchtelingen op Lesbos te helpen?
Tijd voor het verhaal van Marnix in De idealenpodcast!
-
Rutger Bregman en Morele Ambitie - je kon er de afgelopen maanden niet omheen. Zijn boek, campagne, school en beweging hebben de Nederlandse media overspoeld. Raoul en Marnix duiken dieper in het leven van Rutger. “Niets, echt niets is onze eigen verdienste”, benadrukt hij en dat is een interessant startpunt voor een verder gesprek over zijn motivatie. Waar komt Rutgers grenzeloze ambitie vandaan? En kent hij ook tegenslagen? En wat vindt zijn vrouw eigenlijk van al die ambitie?
-
Suzan en haar compagnon Johannes werken al tien jaar lang aan maatschappelijke projecten. Vorig jaar is daar De idealenschool bij gekomen; een soort startup accelerator voor iedereen die een goed idee heeft voor een lievere, schonere en betere wereld. Inmiddels zijn ze actief in zes steden, zowel overdag als met avondschool. Wat 'bezielt' Suzan zelf? En hoe lukt het om telkens nieuwe projecten van de grond te krijgen met Johannes?
-
Zijn wie je bent en worden wie je wilt zijn. Dat is de levensmissie van cognitief neuropsycholoog, ondernemer, veranderaar en wereldverbeteraar Jayani Masthoff. In haar geboorteland Sri Lanka richtte zij een bijscholingsinstituut op naast een weeshuis, om ervoor te zorgen dat dit weeshuis onderdeel zou worden van de samenleving. In Nederland startte ze meerdere bedrijven gericht op de ontwikkeling van mensen. Alles gaat uiteindelijk over mensen helpen te worden wie ze werkelijk zijn. Odette van Zijdveld en Marnix Geus proberen erachter te komen wie Jayani werkelijk is wat haar helpt op haar idealen pad. “We moeten leren comfortabel te zijn, bij oncomfortabel zijn”.
-
Dolores Leeuwin is al sinds haar veertiende op de buis. Toen als danseres maar later als presentatrice van onder andere Klokhuis. Ze was tafeldame bij De Wereld Draait Door én ze presenteerde het Sinterklaasjournaal waar ze vervroegd afscheid nam omdat ze daar naar haar smaak te traag reageerden op de zwarte piet discussie. Nu maakt ze een televisieserie genaamd ‘Sporen van Slavernij’ én een gelijknamige podcastserie. In alles wat ze doet, haar programma’s, een dagvoorziterschap of de opvoeding van haar kind staat de vraag centraal: hoe kunnen we elkaar wél ontmoeten?
-
Abdelhamid Idrissi is een soort ‘serial social entrepreneur’. Een man die van niets iets maakt en dat doet vanuit het diepste verlangen om zijn gemeenschap te laten opbloeien. Jarenlang bouwde hij aan Studiezalen, waar scholieren een veilige plek krijgen om te kunnen leren en ontwikkelen. De gratis supermarkt Fris is hij gestart omdat veel kinderen uit zijn omgeving niet eens een ontbijt of avondeten kregen. Een echte aanpakker waar onze hoofdstad trots op mag zijn!
-
Eind 2023 hing Buutvrij, het Amsterdamse reclamebureau van Reuben Alexander en Maarten Boer, ineens aan een zijden draadje. Dat had alles te maken met hun idealen, want nee durven zeggen tegen merken die niks toevoegen aan de wereld voel je soms flink in de portemonnee. Een zware tijd maar met een kwetsbare campagne getiteld 'Ophefuitverkoop' hebben ze hun dierbare bedrijf voor de poorten van hel weggesleept. Ze zijn inmiddels buutvrij en mogen blijven werken aan hun ideaal: de wereld een beetje mooier maken met leuke mensen en merken.
-
Deel 2 van het gesprek met Bénédicte Ficq.
Wat kunnen influencers betekenen in de strijd voor een beter klimaat? En hoe kunnen we iedereen mee krijgen in de grootste uitdaging van onze tijd? Bénédicte deel haar visie en bedenkt op de valreep een format voor onze podcast: een serie open gesprekken tussen haar en klimaatontkenners! -
Deel 1 van het gesprek met Bénédicte Ficq. Meermalig uitgeroepen tot beste strafrechtadvocate van Nederland, die een groot deel van haar leven vermeende criminelen bijstond, sloot zich afgelopen februari aan bij Extinction Rebellion, om onlangs weer afscheid te nemen van XR. We kijken terug op een bewogen maand met de Klimaatmars en de overwinning van de PVV en we onderzoeken welke gebeurtenissen ten grondslag liggen aan het activisme van deze gepassioneerde vrouw.
-
Tijdens het Daklozefeest in Amsterdam op 15 september spraken we met sociaal ondernemers die zich inzetten voor dak- en thuislozen.
De dansvloer verbindt, maar teveel mensen moeten een feestje missen. Voor dak- en thuislozen werd amper iets georganiseerd totdat Music Moves in het gat sprong. Marissa legt uit wat het belang is van events voor kwetsbare groepen en hoe ze van impact maken een feestje maakt.
-
Tijdens het Daklozefeest op 15 september in Amsterdam namen we 3 gesprekken op met sociaal ondernemers die zich inzetten voor dak- en thuislozen. De eerste gast heette Bas Timmer, een echte firestarter, die met zijn Sheltersuit inmiddels 25.000 dak- en thuislozen warm houdt. Maar het bouwen van een gezonde non profit organisatie kent veel uitdagingen. Zijn grootste learning 'Er zijn hartstikke veel mensen bereid om te helpen als je iets goeds wil doen voor de wereld. Durf te vragen!'
-
PR:OUD is een ode aan de tekenen des levens. Met een prachtig fotoboek en bijbehorende verhalen doen ze een poging om mensen ervan bewust te maken dat hun ideeën over veroudering te negatief zijn. “Het is tijd dat het gaat veranderen. Ouder worden kan nou eenmaal ook heel leuk zijn.”
-
Een aantal jaren na zijn opleiding voor uitvoerend musicus voelde Lucas Dols zich geremd in zijn persoonlijke groei. Dus ging hij op zoek naar nieuwe manieren om de kracht van muziek in te zetten in de wereld.
Zijn idealisme bracht hem naar de meest uitdagende plekken zoals vluchtelingenkampen en achterstandswijken en intussen ontwikkelde hij de trainingsprogramma's waarmee Sounds of Change mensen over de hele wereld kracht, heling en hoop geeft.
In deze aflevering deelt Lucas waardevolle lessen over zijn reis als sociaal ondernemer en legt hij uit wat de kracht van improvisatie is bij het runnen van zijn dierbare Sounds of Change.
-
Na een aangrijpende gebeurtenis klom Marina stapje voor stapje uit een diep dal om werk te maken van haar ideaal: mentale gezondheid bespreekbaar maken onder jongeren.
-
Voordat Xander Slager startte met New Optimist beleefde hij een periode in China van overmatige drank, drugs en fast fashion. Gelukkig besefte hij op tijd wat zijn levensmissie is: een lokaal, eerlijk en circulair modebedrijf dat met steward ownership laat zien dat niet alles in de mode-industrie draait om winstmaximalisatie.
-
Toen ze 14 was, speelde ze voor een groep dakloze mensen en ontdekte ze de ware betekenis van muziek: muziek kan, al is het maar voor even, zorgen wegnemen en hoop en kracht geven aan degenen die het horen. Toen besloot ze te gaan spelen op plaatsen waar dit soort hoop nodig is. Iris legt uit hoe haar reis is verlopen en welke lessen ze heeft geleerd over sociaal werk.
-
Om zijn dromen waar te maken past Wesley Dos Santos altijd drie vaardigheden toe: tinkeren, hosselen en circulair denken. Op die manier heeft hij zijn huidige bedrijf iKapitein succesvol laten groeien en smeedt hij plannen voor de toekomst. Luister hoe een jonge ondernemer uit Rotterdam impact maakt bij de jeugd en droomt van een toekomst op Kaapverdië.
-
Niet zelden krijgt idealist Michiel De Gooijer, oprichter van BrightVibes, te horen dat het voor hem makkelijk is om optimistisch en hoopvol te blijven in deze tijd, omdat “hij alles door een roze bril ziet”. Maar wist je dat Brightvibes juist is ontstaan vanuit Michiels grote zorgen over de staat van de wereld? Inmiddels bereikt Brightvibes miljoenen kijkers over de hele wereld en kan Michiel trots zijn op de impact van zijn missie: to amplify the good in the world.
- Mostrar más