Episodios
-
Serge van Dam, directeur van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, is in gesprek met Louis Hueber over betaalbaar OV in de regio.
-
In deze podcast gaat Louis Hueber in gesprek over de fatbike, de fatcar en de voordelen van fietsen, met Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond.
-
¿Faltan episodios?
-
In deze podcast geeft Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PricewaterhouseCoopers, haar visie op de regionale en landelijke economie.
-
Tien jaar MRDH. Wat zijn de resultaten en wat zijn de ambities? Prof. dr. Marcel Boogers, bijzonder hoogleraar Democratie en Transitie benoemt dat de regio's Rijnmond en Haaglanden aanvankelijk weinig gemeen hadden, maar door investeringen in mobiliteit steeds meer een eenheid zijn geworden. Boogers zegt ook dat er op andere terreinen, zoals de woningmarkt en cultuur, weinig vooruitgang is geboekt. Beluister hier het interview van Louis Hueber met Marcel Boogers tijdens het Metropoolcafé van 28 mei 2024.
-
De toekomst van de tuinbouw. Hoe kijkt Angelique de Wit, directeur van Greenport West Holland, daar tegenaan? Louis Hueber sprak met haar in het Metropoolcafé van 28 mei 2024. Beluister hier de podcast. In Greenport West Holland werken gemeente Westland, Oostland, Voorne Putten en Dutch Fresh Port, overheden, kennisinstellingen en bedrijven samen aan een duurzame en vitale toekomst voor de regionale tuinbouw.
-
Mobiliteit in 2050: is het kijken in een glazen bol, of kunnen we toch vrij stellig zeggen wat in 2050 de mobiliteitsbehoefte van onze inwoners zal zijn? Louis Hueber vroeg het tijdens het Metropoolcafé van 28 mei 2024 aan Martin Guit, senior adviseur Mobiliteit bij Rebel. Volg het gesprek in deze podcast.
-
"Banengroei is het grootst op locaties die met de auto goed bereikbaar zijn. OV-locaties blijven daarbij achter", zegt Jeroen Bastiaanssen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het Metropoolcafé.
-
Hoe krijg je een stad zoals Marrakesh op de fiets? Een stad met 1 miljoen inwoners waar scootertjes, ezels, paarden en driewielers een totale kakofonie vormen. Het lukte Cantal Bakker en Erik van Heijningen. En waarom zou hier niet lukken, wat daar lukt? Wethouder Arjen Kapteijns vertelt over de aanpak in Gemeente Den Haag tijdens het Metropoolcafé.
-
“Tien jaar MRDH. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag was voorloper toen de samenwerking begon. Overweeg de samenwerking uit te breiden, bijvoorbeeld met bedrijven en kennisinstellingen”, zei Prof. dr. Martijn van der Steen in het Metropoolcafé.
-
“De meest recente data wijzen uit dat de onderlinge verbinding in de metropoolregio toeneemt. Ik kan het zien aan de vervoersbewegingen tussen de steden. Dat is gunstig voor de ontwikkeling van jullie regio.” Pieter Tordoir is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is directeur van het Ruimtelijk Economisch Atelier. Hij was op 26 september te gast in het Metropoolcafé. “Voor de ontwikkeling van de metropoolregio is een ringweg nodig. Maar bestuurders moeten kiezen: zet ik in op collectief vervoer of privévervoer? Wie garandeert je dat de keuze van vandaag, overmorgen nog de beste is? De technologische ontwikkelingen gaan zo snel. Kies daarom voor maatregelen waarvan je weet dat ze in alle gevallen goed zijn. Zorg bijvoorbeeld dat de diverse gebieden zich specialiseren en zich als een netwerk presenteren. De stad Den Haag is goed in institutionele relaties en Rotterdam op commercieel vlak. Versterk je en verbind je die kwaliteiten, dan versterk je de metropoolregio. Toen de MRDH werd opgericht vertrokken meer hoger opgeleiden dan er binnenkwamen. Dan ga je het economisch afleggen tegen andere regio’s. Inzet op topfuncties blijft van strategisch belang, maar de top moet rusten op een breed middenrif. Dat zijn we wat vergeten. Talentontwikkeling op alle niveaus ’s moet dus scherp op het netvlies staan.”
-
Stijn Baan, commercieel directeur Koppert Cress en Bart van Meurs, directeur Division Q streven naar een emissie loze glastuinbouwsector waar natuurlijke en innovatieve ingrediënten geteeld worden, die chefs kunnen gebruiken om de smaak, geur en presentatie van hun gerechten te intensiveren. Zij waren te gast in het Metropoolcafé op 26 september.
-
“Wat als de auto niet langer onze vijand is, maar onze vriend wordt?”, zegt Giuliano Mingardo van de Erasmus Universiteit Rotterdam in het Metropoolcafé. “Nu zetten we alle kaarten op het OV, maar de auto kán een oplossing worden in plaats van een probleem. Nu staat een auto 95% van de tijd ongebruikt langs de weg. Maar stel dat we in staat zijn de auto beter te benutten? De elektrische auto is een eerste stap. Wie weet kan een auto over een aantal jaren elektriciteit produceren die je vervolgens kunt benutten voor je energiebehoefte thuis. Dan wordt de auto opeens een wenkend perspectief. Overheden moeten zich instellen op verschillende scenario’s. Ik deel de inzet voor OV, maar zorg ook voor een plan B.”
-
De Haagse wethouder Saskia Bruines en professor dr. Erik Stam spraken in het Metropoolcafé over het vernieuwen van de regionale economie.
“Je moet de wereld kunnen bereiken, maar daarvoor moet je de eigen omgeving op orde brengen,” zei Erik Stam. Hij deed de oproep aan overheden, kennisinstellingen en bedrijven in de regio met elkaar op te trekken maar je niet op te sluiten in de metropoolregio. Saskia Bruines wees op de kracht van samenwerking van de universiteiten van Leiden, Delft en Rotterdam en het feit dat in Den Haag nu zes universiteiten aan de slag zijn. Stam was blij dat we af zijn van het fixeren op percentages BNP bij het bepalen van economische groei. Stel maatschappelijke doelen maar zorg wel dat die meetbaar zijn.” Beiden waren het erover eens dat er geïnvesteerd moet worden in de achterstandswijken. Zorg voor opleiding en rolmodellen zodat je het jonge talent ook daar benut. Beluister hier het hele interview.
-
Eind vorig jaar kreeg de Parkshuttle groen licht: een elektrisch voertuig verbindt de woonwijk Fascinatio en bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel met metrostation Kralingse Zoom. In het Metropoolcafé sprak Louis Hueber met professor Bart van Arem van de TU en Iris Ruysch, directeur van de Future Mobility Network. Een gesprek met lef: “We moeten meer gaan experimenteren met automatische vervoer.” En we mogen als Metropoolregio trots zijn op de resultaten. Wereldwijd horen we bij de koplopers. Honderd jaar geleden liep voor de eerste auto’s ook een man met een vlag voorop om te waarschuwen dat er een auto aankwam. Durf te experimenteren. De regelgeving borgt de veiligheid. Beluister hier de podcast.
-
Tijdens het Metropoolcafé gaven Jeffrey van Meerkerk van de Manpower Group en Hans Schutte, bestuursvoorzitter van ROC Mondriaan hun visie over een betere aansluiting van onderwijs en arbeidsmarkt. Zo benoemden ze het tekort aan vakkrachten: “We hebben straks 80% hoger opgeleiden maar grijpen mis met vakmensen. We zouden mensen die nu niet participeren naar de banen moeten leiden die nu onbezet blijven. Trek daar de portemonnee voor.”
-
Er is een strijd gaande om ruimte. Ruimte voor woningen en ruimte voor bedrijven. En het moet gezegd: woningen wonnen terrein ten koste van bedrijventerreinen. Qua beeldvorming zat het ook al niet mee: bedrijventerreinen hadden te lijden onder ‘verdozing’. Bepaald geen koosnaampje voor logge distributiecentra die steeds meer blikvanger werden. Maar het roer moet en gaat om: bedrijventerreinen kunnen het vliegwiel zijn voor de nieuwe economie.
Over de toekomst van bedrijventerreinen praat Louis Hueber met Theo Föllings, voorzitter van de Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland en Roger Pels van de Loods #Plaspoelpolder.
Meer weten over de Metropoolregio Rotterdam Den Haag www.mrdh.nl.
- Mostrar más