Episodios
-
Den svenske geograf Sven Hedin og hans fire rejsekammerater og deres kameler forlod landsbyen Merket den 10. april 1895. På vej ind i ørkenen. ”De kommer aldrig tilbage”, sagde en mand, da de forlod landsbyen. Hedins plan var at krydse Taklamakan, den næststørste sandørken på jorden. På det lokale sprog, uygurisk, betyder Taklamkan ”stedet ingen kommer tilbage fra”. De fleste folk tænkte, at rejsen var vanvittig. At de aldrig ville overleve. Ørkenens navn bar på dystre forudsigelser. Der ventede en frygtelig farlige rejse.
Blot et par uger senere stod det slemt til og ekspeditionen var i store vanskeligheder. En
af Hedins kameler var død og mændene tørstede voldsomt. Fuldstændig udmattede forsøgte de at slå lejr, da kamelerne nægtede at gå, men snart blev de alle begravet af en sandstorm. Mændene forsøgte at gemme deres ansigter i kamelernes manker. Udmattede, tørstende og uden vand i dagevis, skrev Hedin samme aften i sin dagbog: ”Bjerge af sand i alle retninger. Ikke et strå – intet liv. Gud, hjælp os!”
Medvirkende:
Thomas Ubbesen, medlem af Eventyrernes Klub, forfatter og journalist, senest som
udenrigskorrespondent i DR, hvor han har dækket krige og konflikter overalt i verden.
Thomas har stor interesse i ekspeditions-historie og har selv tangeret det område, vi skal
tale om i dag, da han tilbage i 1987 fik lov til at rejse ind i det ellers meget lukkede Kina.
Coverfoto: Af George Grantham Bain Collection (Library of Congress). -
Hvis man siger “Terra Nova ekspeditionen” er det formentlig de færreste der ved, hvad det var for en. Men hvis man siger Robert Falcon Scotts ekspedition til Antarktis for at prøve at blive de første til at nå Sydpolen - og hvis man i samme åndedrag nævner Roald Amundsen og det verdensberømte “kapløb om Sydpolen”, så er der nok flere, der nikker genkendende.
Dagens afsnit indeholder alt det, som vi der elsker ekspeditionshistorie, bliver så fascinerede af: stærke kammeratskaber, heroiske beretninger og heltemodige hovedpersoner, kolossale strabadser i et ugæstfrit, barskt og endnu ikke kortlagt land. Historien indeholder også nationernes kamp om at komme først, store egoer og rivalisering, Alt sammen, fordi fristelsen var for stor: At blive den første til at Sydpolen og dermed hædre nationen og ikke mindst - udødeliggøre sig selv!
Medvirkende: Gregers Gjersøe, medlem af Eventyrernes Klub og en erfaren ekspeditionsmand. Gergers er guide i Grønland for Albatros og stifter af Non Profit organisationen Polarskolen.dk, hvor han underviser på danske folkeskoler om Grønland og Færøerne og så har han stor kendskab til Robert Falcon Scott, da han sammen med Kristian Joos i 2000 - som de første danskere - nåede Sydpolen under en to måneder lang tur på ski med pulk. -
¿Faltan episodios?
-
Tidligere i denne sæson har vi fortalt den dramatiske historie om den forhenværende amerikanske præsident Theodore Roosevelts brutalt barske ekspedition ned ad Tvivlens Flod i Amazonas. Havde det ikke været for ekspeditionens anden leder, Roosevelts gode ven - dagens hovedperson, Candido Rondon, så havde Roosevelt formentlig mistet livet.
Dagens afsnit kunne vi kalde “Rejsen ind Brasiliens ikke kortlagte land”. For det var det han gjorde. Rondon ledte et væld af ekspeditioner ud i vildt Amazonas, hvis formål var at opbygge et flere tusind kilometer langt telegrafnet. Et vanvittigt projekt i ufremkommeligt terræn, med farlige dyr og igennem områder kontrolleret af isolerede oprindelige folk.
Selvsagt en mission, som ingen troede kunne lade sig gøre.
Rejserne byder på dramatiske hændelser og vilde scener, men vi kommer også til at
tegne et billede af en mand af ære, der brugte store dele af sit liv på at kæmpe for de
oprindelige folks rettigheder - en mand som Einstein indstillede til Nobels Fredspris.
Medvirkende:
Line Friis Frederiksen, er uddannet biolog, er bjergbestiger, dykker og isklatrer og medlem
af Kvindelige Eventyreres Klub. Line har selv rejst i Amazonas, er aktuel med børnebogen
”Eventyrlige ekspeditioner og opdagelsesrejser” og så har hun tidligere i den her sæson
fortalt om Theodore Roosevelts ekspedition ned af Tvivlens Flod – hvor hans rejsemakker
var Rondon. -
Ralph Bagnolds ekspeditioner ind i The Great Sand Sea, der ligger mellem Libyen og Egypten, var banebrydende. For de var ikke på kamelryg, men i bil – hvilket mange andre tænkte var helt uhørt. Bagnold blev formentlig den første i verden til at krydse den libyske ørken fra øst til vest. Rundt om lejrbålet i ørkenen drømte Bagnold og hans kammerater om at finde den sagnomspundne oase Zerzura. Ekspeditionen opdagede ikke nyt land – men den opdagede sand. Bagnold skrev faktisk en doktorafhandling om sand. Enig, det lyder noget kryptisk, men det vender vi tilbage til.
Dagens gæst synes, at Bagnold var en kedelig eventyrer, for intet gik galt på hans rejser. Han havde styr på sagerne! Men hans liv var langt fra kedeligt og spænding kom der senere, for Bagnold blev berømt, da han i starten af 2. verdenskrig oprettede den betydningsfulde Long Range Desert Group, som opererede bag fjendens linjer i Nordafrika.
Medvirkende:
Jesper Kurt-Nielsen. Museumsinspektør ved Nationalmuseet og forfatter til en lang række af biografier om opdagelsesrejsende. Jesper er redaktør på museets store Ekspeditions Værk og så har selv talrige rejser i Nordafrika bag sig.
📸: Coverbillede fra Eland publishings udgave af bogen Libyan Sands af Ralph Bagnold -
Det skulle tage engelske Edward Whymper otte forgæves forsøg, før han sammen med sit hold den 14. juli 1865 endelig nåede toppen af det ikoniske bjerg Matterhorn. Som de første i verden. Matterhorn, som mange i dag forbinder med Toblerone bjerget, med det smukke spidse tårn – var dengang juvelen, som ingen troede, at det var muligt at besejre.
Whymper frygtede, at italienerne ville nå op før ham - fra den italienske side. Fra toppen af Matterhorn så han dem vende om. Deroppe satte han sig ned. Lykkelig. Skrev smuk om den bjergtagende udsigt. Det var som om, at turen havde været meget lettere, end hvad han havde forestillet sig i alle de år. Men hvad Whymper ikke vidste, da han nød udsigten ud over Zermatt, var at katastrofen snart ramte hans hold hårdt og brutalt.
Medvirkende:
Søren Smidt, Bjørns trofaste bjergguide i studiet. Søren har klatret bjerge overalt i verden og har selv klatret på Matterhorn. -
I 1891 drog den danske filolog Johannes Østrup ud på en rejse, hvor formålet var videnskabelig. Rejsen endte dog med at blive langt mere eventyrlig. I to år udforskede han dele af Egypten, Mellemøsten og Lilleasien.
Klædt dels i arabisk tøj, dels i vestlig påklædning, krydsede han på hesteryg den syriske ørken, inden han med en pistol i baglommen red fra Homs til København, via Damaskus og Konstantinopel, på sin tro følgesvend, en grå fuldblodshingst, som han havde købt af beduinstammen Sbâ.
Hvilke spændende oplevelser havde Østrup hos nomaderne, og hvad drev ham til at tage ud på denne spektakulære rejse på hesteryg hele vejen hjem til Danmark? Det dykker dagens gæst og Bjørn ned i i dette afsnit.
Medvirkende:
Jens Astrup, der er oldebarn af Johannes Østrup. -
I sommeren 1937 rejste engelske Rebecca West rundt på Balkan – gennem Jugoslavien, nutidens Kroatien, Bosnien Herzegovina, Serbien, Nordmakedonien og Montenegro. Hun opsøger gamle myter og oplevede særprægede traditioner – men hun var også fordomsfuld og betragtede folk med en vis distance.
Da hun kom hjem, skrev hun sin historiske og etnografiske skildring ”Black Lamb, Grey Falcon”, som fortsat i dag betragtes, som den mest ultimative rejseskildring fra Balkan. Hvad var det i Wests bog, der gjorde, at den fik så stor betydning for eftertiden? Og var hendes bog egentlig for det bedre?
Dagens afsnit tegner et portræt af en spændende forfatter og reporter, men kaster også et kritisk blik på rejselitteraturen, der med sine forudindtagede konklusioner kan tegne et misvisende billede af den region, som rejsen ellers nøgternt skulle beskrive.
Medvirkende:
Tea Sindbæk Andersen, lektor i Østeuropa Studier på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, hvor hun arbejder med Sydøsteuropas kulturhistorie i det 20. og 21. århundrede, særligt Jugoslavien og dets efterfølgerstater. Tea er forfatter til flere bøger, b.la. ”Usable History? Representations of Yugoslavia’s difficult past from 1945 to 2002.” -
Vi skal ud på verdens første soloflyvning over Atlanten. Fra New York til Paris. Charles Lindberghs verdensberømte bedrift må siges at være en af de allermest ikoniske i det 20. århundrede. Hele USA fulgte med og holdt vejret, da han lettede den 20 maj 1927, og da han sensationelt landede i Paris 33 timer senere forsøgte 150.000 ellevilde folk at få et glimt af Lucky Lindy, som han blev kaldt. Hjemme igen deltog mere end 4 millioner borgere i New York i sejrsparaden gennem byen og Lindbergh blev betegnet som USA’s mest populære mand. Men hvad lå forude? Og hvor tæt var Lindbergh på at blive overhalet af andre eventyrlystne mænd?
Medvirkende:
Jens Plough, har gennem mere end 35 år været pilot i Grønland og er ansat ved Air Greenland. Jens og hans familie ejer privat et jagerfly, verdens største en-motoresdobbeltdækker, som de kalder “en flyvende campingvogn”, og flere andre besynderlige fly, det står i deres hangar i H.C. Andersen Airport ved Odense. Og så har Jens en stor viden om flyvningens historie herunder dagens hovedperson, Charles Lindbergh.
Coverbillede:
Coverbillede: Charles Lindbergh and the the Spirit of Saint Louis (Crisco restoration, with
wings) - Charles Lindbergh - Wikipedia -
I april 1992 rejste den unge Christopher McCandles ud i Alaskas vildmark. Han havde to år forinden forladt sin familie, foræret sin opsparing på 25.000 dollars væk til velgørende formål, efterladt sin bil og de fleste af sine ejendele, brændt sine få kontanter og taget etnyt navn. Han kaldte sig nu for Alexander Supertramp – supervagabond. Alex søgte den ultimative frihed. Han forlod samfundet. Men i vildmarken gjorde han sig en stor erkendelse, og da han ønskede at komme tilbage til civilisationen, var floderne blevet for voldsomme at placere, og så begyndte kampen for at overleve.
Medvirkende:
Thure Lindhardt, skuespiller og har været med i både danske og store internationale film. Thure spillede backpackeren, excentriske danske Mads, i Sean Penns filmatisering af John Krakauers bog “Into The Wild” om netop dagens hovedperson, Christopher McCandless. -
Inden vi er tilbage efter sommerferien med endnu flere afsnit om de eventyrere, der gjorde dét, alle andre troede var umuligt får I lige en lille sommerfortælling.
Nærmere bestemt Bjørns egen yndlingslejrbålshistorie, som han ofte har læst op for både kammerater og sine børn, når han har været på shelter- eller telttur.
Historien er fra Eventyrenes klubs bog ”24 fortællinger fra Det Runde Bord” og er skrevet af Bjørns gode venner Eske og Rane Willerslev.
Vi er 1992 og Eske og Rane er taget på ekspedition til Kamchatka i Russisk Fjernøsten for at studere de oprindelig folk, tjukterne, som Rane faktisk tidligere har fortalt om her i Den
Yderste Grænse.
Den følgende historie er et uddrag fra kapitlet: ”Udtømningsapparatet og andre fortællinger fra Sibirien”. -
Det er den 28. maj 1987. Vi befinder os i Helsinki. 19 år gamle Mathias Rust letter snart
det lille Cesna fly, som han et par uger tidligere har lejet fra den lokale flyveklub i
Hamborg. Missionen er på papiret ret simpel. Men i virkeligheden fuldstændig vanvittig:
Rust vil lande på Den Røde Plads i Moskva for at aflevere sit eget manifest til selveste
Gorbatjov.
Rust er desillusioneret over verdens tilstand. Alt bliver værre og værre dag for dag. Alle
frygter en atomkrig - men ingen gør noget. Reagan kalder Sovjetunionen for The Empire
of Evil og ønsker ingen dialog og forsoning. Rust drømmer om at skabe mindre afstand
mellem øst og vest. Og nu vil han gøre noget ved det selv!
Med andre ord, er Rust vej på en fredsmission. Som ingen andre end ham selv kender til.
Og uden nogen form for tilladelse. Men hvordan vil Sovjet reagere? Vil han blive skudt
ned? og tør han overhovedet gennemføre?
Medvirkende:
Uffe Elbæk, forhenværende politiker, stifter af Alternativet og tidligere kulturminister. I
slutningen af 1980’erne var Uffe aktiv i Frontløberne og kulturudveksling projektet Next
Stop Sovjet og rejste rundt i Østeuropa herunder også til Moskva i 1989.
Coverbillede:
Rød dragt: Privatbesitz Stephan Horn -
Den 27. december 1831 sejlede skibet HMS Beagle fra Plymouth, England. Om bord var
den blot 22 år gamle Charles Darwin. Ekspeditionen var en kortlægningsekspedition -
Englænderne ønskede at hente viden og militære efterretninger fra Sydamerika, bl.a. om,
hvor og hvordan havnene så ud langs kysten. Som det var kutyme dengang havde man
også en naturalist med - måske kunne der også dukke noget spændende op gennem
ham? Ingen kunne dog have forudset at den unge Darwin var så ihærdig, og så nysgerrig
på verden. Og så struktureret og arbejdsom. Og ingen havde med garanti - i deres vildeste
fantasi - kunne forestille sig, at netop Darwins opdagelser kom til at ændre historien og
ændre menneskets opfattelse af sig selv. Hvad var det han fandt i Sydamerika, der satte
tankerne i gang? Hvilke erkendelser var det han fik?
Medvirkende:
Hanne Strager, uddannet biolog. Hanne har været udstillingschef på Statens
Naturhistoriske Museum og arbejder i dag for at skabe et hvalmuseum i Andenæs i
Nordnorge. Hun er forfatter til en række bøger om opdagelsesrejsende og eventyrere b.la.
bogen: “Et beskedent geni - Darwin og ideen der forandrede verden.”
Coverbillede:
Charles Darwin op ad dage. -
I dag skal vi med Alfred Wegener og Den Tyske Grønlandske Ekspedition til Vestgrønland i
1930. Ekspeditionen skulle observere de arktiske vejrforhold over et helt år på tre små
vejrstationer, som de selv byggede, et på vestkysten, et midt på isen og et på østkysten –
en videnskab bedrift, ingen tidligere havde præsteret. Med sig havde Wegener to
motordrevne slæder og hans forventninger til dem var store: De skulle transportere mere
ned 100 tons udstyr hele 400 km ind på Indlandsisen, hvor han ville opføre den
meteorologiske målestation. Alle troede det var umuligt og snart begyndte problemerne
også at dukke op.
Medvirkende:
Historiker og museumsinspektør på Teknisk Museum, Mads Kring.
Coverbillede: Alfred Wegener Institute -
Amy Johnson blev første kvinde til at flyve solo fra England til Australien. Året efter, i
1930, blev Amy - med en makker - først til at flyve fra London til Moskva på en dag.
Derfra fortsatte de hen over Sibirien til Tokyo i den hurtigste tid fra England til Japan. Hun
havde fart på, den gode Amy. I 1932 fløj hun som den første solo fra London til Cape
Town og i 1934 slog hun rekorden for den hurtigste flyvning fra England til Indien. Men en
ting var de vilde rekorder - en anden ting var hendes farlige arbejde som pilot under 2.
verdenskrig. Kvindelige piloter var der ikke mange af dengang og med sin person beviste
Amy, at kvinder sagtens kunne gøre det, som ingen mænd troede var muligt: at kvinder
kunne være ligeså gode piloter som mænd. Hun inspirerede en hel generation af unge
kvinder, men hendes liv endte brat i 1941, da hun styrtede ned i Themsen og forsvandt.
Hvad skete der? Var hun sendt af sted på hemmelig mission? Og hvorfor er der fortsat i
dag spekulationer om, hvad der egentlig lå bag ulykken?
Medvirkende:
Simone Aaberg Kærn, kunster og pilot med mange spændende flyrejser bag sig, bl.a. da
hun fløj fra Danmark til Afghanistan under krigen, som blev til den smukke film, Smiling in
a warzone. Simone er aktuel med værker på ARKEN, under udstillingen Group Therapy
og så planlægger hun en ny flyekspedition, denne gang i Nordafrika på jagt efter Den Lille
Prins. -
Franske Sylvain Tesson har besøgt de mest spændende afkroge af verden. Han har cyklet
jorden rundt, gået tværs over Himalaya, siddet 6 måneder alene i en jagthytte i Sibirien,
nord for Irkutsk ved Bajkal søen, 6 dagsvandringer fra nærmeste landsby. Vel at mærke
før krigen i Ukraine. Men pludselig, i en brandert, mens Tesson forsøgte at klatre en
bygning i Charmoix i 2014, faldt han mod jorden og livet tog pludselig en dramatisk
drejning. Han overlevede, lægerne frarådede ham al fremtidig klatring og vandring, men
udlængslen forblev stor. Dagens afsnit kommer til at fokusere på hans fabelagtige bog
Sneleoparden, hvor han med fotografen Munier rejser til Tibet for at få et glimt af det
sagnomspundne dyr. Men får Tesson set Sneleoparden - et af verdens mest sjældne dyr?
Er det i virkeligheden hans egen utålmodighed, der er den største hindring? I dag skal vi
stifte bekendtskab med en spændende og poetisk rejsende, der filosoferer over vores -
menneskets - og dyrets plads i verden.
Medvirkende:
Nils Schultz Ravneberg, har boet og studeret i Paris. Nils har skrevet en Ph.d.-afhandling
inden for fransk samtidshistorie, filosofi og litteratur ved Københavns Universitet, og så
kender han Tessons forfatterskab indgående, da han har oversat to af hans bøger til
dansk for Den Franske Bogcafés Forlag, Bobo. -
Svenske Göran Kropp ønskede i 1996 at blive den første, der nåede toppen af Everest
uden hjælp. Og det mente han ret bogstaveligt! Han ville cykle til Everest Base camp. Fra
Stockholm! Med al sin bagage - ufattelige 130 kg - ned gennem Østeuropa, Tyrkiet, Iran,
Pakistan, Indien for til sidst at nå Nepal. Her ville Göran pakke om og så vandre med sin
65 kg tunge rygsæk mod foden af bjerget for derefter at gå mod toppen. Uden brug af
kunstig ilt eller andres hjælp. Göran blev af mange kaldt for den mest underholdende
eventyrer, der har levet - det siger ikke så lidt - og mange rejsende og friluftsfolk i
Skandinavien anså ham i 90’erne, som deres helt store forbillede.
Medvirkende:
Søren Smidt, Den Yderste Grænsens bjergbestigningsekspert. Søren en erfaren
bjergbestiger gennem fire årtier på nogle af verdens højeste bjerge, bl.a. stod han selv på
Everest i 2008 - og så har Søren selv mødt Göran. -
I 1924 begav dansk-grønlandske Knud Rasmussen sig til Tjukotka-halvøen i det
nordøstligste Rusland for at opsøge den oprindelige befolkning. På trods af
uoverensstemmelser med myndighederne fra det nyetablerede Sovjetunionen får Knud
besøgt halvøen, omend det bliver en kort rejse på blot et par døgn. Men hvad nåede
Knud at opleve? Og hvem er disse Yupik-folk, de allervestligste Inuit på kloden?
Medvirkende:
Bent Nielsen, medlem af Eventyrernes Klub, seniorforsker ved Arktisk Institut, og tidligere
direktør af instituttet. Bent har ledet fem egne ekspeditioner til Yupik-befolkningen på
Tjukotka-halvøen og er aktuel med bogen ”Til det yderste”, hvori han gennem historisk
materiale har rejst i sporet på Knud Rasmussens rejse til netop Tjukotka. -
Ekspeditionsskibet "Admiral Tegetthoff" med en besætning på 24 mand forlod Tromsø i juli
1872. Om bord var der en noget anderledes national sammensætning end normalt på den
tids arktiske ekspeditioner. For ekspeditionen var østrisk-ungarsk og med folk fra
sydeuropa.
I slutningen af august blev skibet nord for Sibirien og øerne Novaja Zemlja frosset fast i
isen, hvorefter det drev rundt i områder, der var uden for kortet. Områder, som formentlig
meget få folk tidligere havde sejlet i. Og så pludselig en dag - uden at vide hvor de befandt
sig - stødte de på ukendt land! Og så begyndte de rigtige strabadser.
Medvirkende:
Thomas Ubbesen, forfatter og journalist, senest som udenrigskorrespondent i DR, hvor
han har dækket krige og konflikter overalt i verden. Thomas har desuden arbejdet to år på
Thule-basen - 1200 km fra Nordpolen - med kommunikation for det amerikanske luftvåben
og har en stor viden om Arktis ekspeditionshistorie -
Theodore Roosevelt eller blot Teddy, som han blev kaldt, er formentligt allerbedst kendt som USA’s 26. præsident. Han var præsident fra 1901 til 1909 og hans ansigt er sammen med Washington, Jefferson og Lincolns hugget ind i klipperne i det berømte Mount Rushmore Memorial. Hvad de færreste dog ved, er, at han også var opdagelsesrejsende. Så i dag dykker vi ned i Teddys spændende og meget dramatiske rejse, nemlig ”The Roosevelt– Rondon Scientific Expedition”, som forløb i 1913-14, og hvis formål var at kortlægge den ukendte flod Rio da Dúvida (Tvivlens flod) i Amazonas. Ekspeditionen blev ledet af Roosevelt og den brasilianske eventyrer og oberst Cândido Rondon, der et par år tidligere havde fundet flodens udspring.
Vært: Bjørn Harvig. Medvirkende: Line Friis Frederiksen, uddannet biolog. Line er bjergbestiger, dykker og isklatrer og medlem af Kvindelige Eventyreres Klub. Hun har i en længere årrække arbejdet med radio og tv og bl.a. været vært på DR-programmet ”Fra kyst til kyst”. Line har selv boet i en hængekøje i Amazonas og er aktuel med børnebogen ”Eventyrlige ekspeditioner og opdagelsesrejser” hvori hun har skrevet om netop dagens hovedperson, Theodore Roosevelt og dagens ekspedition. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.
Produceret af Vores Tid, Nationalmuseets mediehus -
I dag skal vi stifte bekendtskab med Robert Stevenson. Manden bag Skatteøen, John Silver og Kaptajn Flint, som lige siden har tegnet billedet af den rigtige pirat. Stevensons berømmelse steg til uanede højder, da han senere skrev ”Doktor Jekyll og Mr. Hide”. Men Stevenson var ikke kun skrivebordsrejsende – han rejste rundt i Storbritannien, skrev ”Vandringer med et æsel i Cevennerne”, formentlig en af de allerførste vandre- og friluftsbøger, vi kender til, da han gik med et æsel gennem bjergene nord for Montpellier. Senere krydsede han USA, sejlede i Middelhavet, besøgte Hawaii og bosatte sig til sidst på Samoa.
Vært: Bjørn Harvig. Medvirkende: Steen Harvig, cand.mag. i dansk og filmvidenskab fra Københavns Universitet, og har skrevet en lang række kriminalromaner og fagbøger om danske forfattere. Steen har gennem hele sin karriere, fulgt og læst og diskuteret og fortalt om dagens hovedperson Robert Stevenson. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.
Produceret af Vores Tid, Nationalmuseets mediehus, i samarbejde med 24Syv. - Mostrar más