Episodios
-
Artificial intelligence (AI) is tegenwoordig overal en de potentie is enorm, zo ook binnen de endoscopie. Welke veranderingen kunnen wij verwachten voor de praktijk? Hoe onderzoek je AI? Welke stappen zijn er om van onderzoek naar praktijk te komen en zijn er ook nadelen voor AI. Met prof. dr. Evelien Dekker (MDL-arts Amsterdam UMC) en dr. Britt Houwen (ANIOS MDL Radboud UMC) praten wij over de implementatie van AI binnen de coloscopie en gaan wij onder andere dieper in op de rol van AI in poliepdetectie. Luister weer lekker mee.
-
In de ener laatste aflevering van seizoen 2 spreken we met Wietse Eshuis (chirurg, Amsterdam UMC) en Roos Pouw (MDL arts, Amsterdam UMC) over endoscopische vacuümtherapie van transmurale defecten in de bovenste tractus digestivus. Een veelbelovende techniek die mogelijk IC opnames en heroperaties voorkomt. Alle ins & outs luister je hier!
-
¿Faltan episodios?
-
In deze achtste aflevering praten wij met prof. dr. Jeroen Kolkman (Medisch Spectrum Twente) over chronische maag-darm ischemie. Een onderkend probleem waar steeds meer aandacht voor komt, maar wat lastig te diagnosticeren blijkt. Wij praten over prevalentie, hoe het ziektebeeld eruit ziet, welke diagnostische tools zijn er (en waren er) en hoe behandel je het. Ook hebben wij het over MALS (median arcuate ligament syndrome), de "believers" en "non-believers" en de daaropvolgende CAROSO-studie.
-
De zevende aflevering is een tweeluik waarin we met dr. Richelle Felt (Amsterdam UMC) en dr. Paul Vollebregt (AIOS MDL regio Amsterdam) praten over anorectale problematiek. In deel 1 behandelen we chronische obstipatie en in deel 2 fecale incontinentie. Aan de hand van een casus bespreken wij voor beide onderwerpen de pathofysiologie, de diagnostiek en behandelopties. Ook zoomen we dieper in op wetenschappelijk onderzoek omtrent deze ziektebeelden. Luister hem weer hier!
-
De zevende aflevering is een tweeluik waarin we met dr. Richelle Felt (Amsterdam UMC) en dr. Paul Vollebregt (AIOS MDL regio Amsterdam) praten over anorectale problematiek. In deel 1 behandelen we chronische obstipatie en in deel 2 fecale incontinentie. Aan de hand van een casus bespreken wij voor beide onderwerpen de pathofysiologie, de diagnostiek en behandelopties. Ook zoomen we dieper in op wetenschappelijk onderzoek omtrent deze ziektebeelden. Luister hem weer hier!
-
In deze zesde aflevering hebben wij het over de opkomende behandeling met immunotherapie voor colorectaal carcinomen (darmkanker). Wij spreken erover met dr. Myriam Chalabi, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, die eerder deze indrukwekkende resultaten publiceerde (Nature Medicine: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0805-8). Wij behandelen de voor -en nadelen van deze therapie, wie komt er voor in aanmerking en hoe ziet zij de toekomst. Daarnaast hebben wij het ook over wat zo een grote publicatie en "game changing resultaten" met je doen op persoonlijk vlak. Dat en meer in deze aflevering. Luister 'm hier!
Hosts: Vincent Joustra en Floris de Voogd
-
110 jaar MDL! Dat is het vieren waard en wel met een speciale lustrumeditie van de Podcast Door het oog van de Scoop, opgenomen vanaf de Digestive Disease Days in samenwerking met de NVGE. In deze aflevering vatten wij met AIOS Nadine Huijgevoort en Vincent Janmaat de tweede dag samen en bespreken zij hun highlights van de dag.
Ondertussen update onze verslaggever vanaf de vloer ons over welke endoscopische video´s het meest enthousiast werden ontvangen. Dat en meer hoor je in deze aflevering!
Luister 'm hier
Hosts: Eva Verheij en Joep van Oostrom
Verslaggever vanaf de vloer: Joep van Oostrom
-
In deze vijfde aflevering van het 2e seizoen praten wij uitgebreid met Lotte Boxhoorn en Rogier Voermans (beiden Amsterdam UMC) over de diagnostiek, behandeling en toekomst van acute pancreatitis. Wat is er veranderd in de behandeling van acute pancreatitis en hoe behandel je de ernstigere verlopende pancreatitis met necrose. In dit kader bespreken wij ook de POINTER trial.
Luister weer lekker mee!
-
Wij zijn weer terug bij ons 2e seizoen en wel met alweer de 4e aflevering! In deze aflevering praten wij over fecale microbiota transplantaties (FMT) ofwel poeptransplantaties voor patiënten met colitis ulcerosa. Wij trappen af met Ruben die ons vertelt wat colitis ulcerosa precies inhoudt en wat het ondergaan van een poeptransplantatie voor hem precies betekende. Prof. dr. Cyriel Ponsioen, MDL-arts in het Amsterdam UMC, vertelt ons meer over de werking, de onderzoeken die hij leidt en hoe dit te implementeren in de praktijk.
Hosts: Joep van Oostrom en Toer Stevens
-
110 jaar MDL! Dat is het vieren waard en wel met een speciale lustrumeditie van de Podcast Door het oog van de Scoop, opgenomen vanaf de Digestive Disease Days in samenwerking met de NVGE. In deze aflevering spreken wij met dr. Roel Hompes, chirurg in het Amsterdam UMC en dr. Leon Moons, MDL-arts in het UMCU over hoe je elkaars complicaties oplost. Wat is daarin belangrijk, hoe vaak los je eigenlijk elkaars complicaties op en over welke complicaties hebben wij het?
Ook op de vloer stellen wij dezelfde vraag aan congresgangers en leggen wij een AIOS MDL het vuur aan de schenen over de pH van de maag.
Hosts: Eva Verheij en Floris de Voogd
-
110 jaar MDL! Dat is het vieren waard en wel met een speciale lustrumeditie van de Podcast Door het oog van de Scoop, opgenomen vanaf de Digestive Disease Days in samenwerking met de NVGE. In deze aflevering spreken wij met prof. dr. Paul Fockens die net afgezwaaid is als afdelingshoofd van het Amsterdam UMC en ons alles vertelt over de geschiedenis van de MDL. Hoe is hij opgeleid, wat is er veranderd over de tijd en waar gaat het heen?
Ook vanaf de vloer spreken wij met MDL-artsen over de centralisatie van zorg in periferie of academie.
Hosts: Toer Stevens en Joep van Oostrom
-
110 jaar MDL! Dat is het vieren waard en wel met een speciale lustrumeditie van de Podcast Door het oog van de Scoop, opgenomen vanaf de Digestive Disease Days in samenwerking met de NVGE. In deze aflevering vatten wij met AIOS Marijn Warners en Emo van Halsema de dag samen en bespreken zij hun highlights van de dag.
Ondertussen update onze verslaggever vanaf de vloer ons over de koffie op het congresterrein. Hoe snel loopt de perfecte espresso door? Dat en meer hoor je in deze aflevering!
Luister 'm hier
Hosts: Pim Stougie en Toer Stevens
Verslaggever vanaf de vloer: Joep van Oostrom
-
110 jaar MDL! Dat is het vieren waard en wel met een speciale lustrumeditie van de Podcast Door het oog van de Scoop, opgenomen vanaf de Digestive Disease Days in samenwerking met de NVGE. In deze aflevering spreken wij met dr. Marieke Barnhoorn en prof. dr. Gerard Dijkstra over fibrose binnen de ziekte van Crohn. Een klinisch lastig te behandelen probleem waar wel steeds meer nieuwe inzichten zijn ten aanzien van de pathofysiologie, behandelingen en de mogelijke komst van anti-fibrotica.
Luister 'm hier
Hosts: Joep van Oostrom en Vincent Joustra
-
110 jaar MDL! Dat is het vieren waard en wel met een speciale lustrumeditie van de Podcast Door het oog van de Scoop, opgenomen vanaf de Digestive Disease Days in samenwerking met de NVGE. In deze aflevering spreken wij met dr. Marjolijn Duijvestein en drs. Djuna de Jong over "de Groene MDL". Zij zetten zich beide in voor duurzame en milieubewuste zorg en vertellen over de impact van MDL-zorg. Wat triggert hen, waarom is het zo een belangrijk onderwerp en wat willen zij bereiken? Dit en meer hoor je in deze aflevering.
Luister 'm hier
Hosts: Vincent Joustra en Pim Stougie
-
110 jaar MDL! Dat is het vieren waard en wel met een speciale lustrumeditie van de Podcast Door het oog van de Scoop, opgenomen vanaf de Digestive Disease Days in samenwerking met de NVGE. In deze aflevering spreken wij met dr. Roos Pouw en drs. Caroline Wientjes over vrouwen binnen de MDL. Samen met onze hosts bespreken wij de positie van de vrouw binnen de MDL in Nederland en daarbuiten en zoomen wij in op man-vrouw verschillen. Tussendoor gaan wij naar onze verslaggever buiten het Glazen Huis die congresgangers op het terrein aanspreekt en praat hij met Romee Snijders over de resultaten van de CAMARO-studie. Wij sluiten af met onze lustrumvragen!
Luister 'm hier
Hosts: Eva Verheij en Toer Stevens
Verslaggever vanaf de vloer: Joep van Oostrom
-
In deze derde aflevering van het tweede seizoen praten wij met Jacqueline Bisschop, klinisch epidemioloog en projectleider alcoholproblematiek in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Bart Takkenberg, MDL-arts in het Amsterdam UMC met als aandachtsgebied hepatologie. Zij praatte op de Digestive Disease Days over alcoholproblematiek en alcoholpreventie en dat is precies waar wij het in deze aflevering ook over gaan hebben. Wat en hoe groot is het probleem? Waar maken zij zich hard voor en hoe pakken ze dat aan in de dagelijkse praktijk? En tenslotte, hoe ziet de toekomst eruit? Luister weer mee.
Hosts van deze aflevering: Joep van Oostrom en Vincent Joustra
Reageren? Mail dan naar [email protected] of vindt ons op LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/door-het-oog-van-de-scoop/?viewAsMember=true), Twitter (https://twitter.com/OogvandeScoop) of via www.medicalpodcasts.nl
-
In deze tweede aflevering van het tweede seizoen praten wij over een patiëntenpopulatie die velen van ons regelmatig zien, maar waar de omgang, casuïstiek, diagnostiek en behandeling doorgaans anders verlopen. Wij bespreken met Sylvia Huisman, arts voor verstandelijk gehandicapten in het Amsterdam UMC en de Prinsenstichting, hoe je patiënt en familie het best kan benaderen en hoe je de beste zorg verleent. Met Wytske Westra, MDL-arts in het Meander Medisch Centrum zoomen wij dieper in op veelvoorkomende ziektebeelden en minder vaak voorkomende, maar ernstige ziektebeelden binnen deze populatie. Luister weer lekker mee en voor meer informatie raden wij deze artikelen aan:
Hosts van deze aflevering: Pim Stougie en Floris de Voogd
Mensen met een verstandelijke beperking | NTvGFatal gastrointestinal complications in Pitt‐Hopkins syndrome - Koppen - 2023 - American Journal of Medical Genetics Part A - Wiley Online LibraryScreening of celiac disease in Down syndrome - Old and new dilemmas - PMC (nih.gov)
-
In deze eerste aflevering van het tweede seizoen vliegen we van start met het thema NASH/NAFLD en de potentiële rol die alcohol ook in dit ziektebeeld speelt. We spreken José Willemse in haar rol als directeur van de Nederlandse leverpatiënten vereniging over de klachten die patiënten met leverziekten hebben en het stigma van alcohol dat veel patiënten ervaren. Daarna spreken we Max Nieuwdorp en Stijn Meijnikman over hun recente publicatie in Nature Medicine. Bij patiënten met non-alcoholische leververvetting blijkt het microbioom aanzienlijke hoeveelheden alcohol te produceren. Luister mee!
Hosts van deze aflevering: Eva Verheij en Toer Stevens
-
Door het oog van de Scoop heeft in samenwerking met de NVGE een speciale congres podcast gemaakt, waarin wij natafelen vanuit "Het Glazen Huis" midden op het congresterrein van de Digestive Disease Days. Wij praten na met experts op vele deelgebieden binnen de MDL. Voor de congresganger een welkome samenvatting van de DDD, voor de niet-aanwezige een mooi overzicht van wat binnen ons vakgebied speelt.
In deze aflevering sluiten wij de tweede dag af met Nicolien Schepers, AIOS MDL in het Erasmus MC en Veronique van der Voort, AIOS MDL in het UMCU. Wij praten over onderwerpen en abstracts die hun interesse wekte en zij vertellen wat zij terug meenemen naar de dagelijkse praktijk in de kliniek.
-
Door het oog van de Scoop heeft in samenwerking met de NVGE een speciale congres podcast gemaakt, waarin wij natafelen vanuit "Het Glazen Huis" midden op het congresterrein van de Digestive Disease Days. Wij praten na met experts op vele deelgebieden binnen de MDL. Voor de congresganger een welkome samenvatting van de DDD, voor de niet-aanwezige een mooi overzicht van wat binnen ons vakgebied speelt.
In deze aflevering praten wij met dr. Fiona van Schaik, MDL-arts in het UMCU en dr. Alexander Bodelier, MDL-arts in het Amphia Ziekenhuis over het symposium ziektemonitoring bij IBD. Hoe standaardiseren wij endoscopie op landelijk niveau en hoe goed zijn alternatieven voor endoscopie zoals MRI en echo? Ook praten wij over thuismonitoring en de rol van capillaire bloedafname. Je hoort het allemaal in deze aflevering.
- Mostrar más