Episodios
-
I detta avsnitt ges en introduktion till ACT (Acceptance and Commitment Therapy) som är en del av det som brukar kallas den tredje vågens KBT. Över hela världen får människor hjälp att via denna terapiform öka sin psykologiska flexibilitet, eller med andra ord förmågan att hantera livets utmaningar med öppenhet, närvaro och engagemang. Att försöka få bort oönskade känslor och tankar leder oftare till ökat lidande. Inom ACT lägger man istället fokus på att öka kapaciteten för att med närvaro tillåta inre obehag så som sorg, ilska, skam, frustration och ångest samtidigt som man engagerar sig i att ta steg i riktning mot det som är viktigt på riktigt för en i livet.
Karin och Henrik diskuterar i avsnittet likheter och skillnader mellan ACT och ekopsykologi och utforskar hur de båda skulle kunna berika varandra. Kan de sex olika kärnprocesserna i ACT bidra med något inom ekopsykologin? Och finns det några brister med ACT utifrån ett ekopsykologiskt perspektiv? -
Detta är det andra samtaletmellan Karin och Henrik om boken Naturlagen som Henrik skrivit tillsammans medPella Thiel. I detta avsnitt riktar vi in oss på hur den ekologiskarättsfilosofin kan ta sig uttryck i praktiken som vild kultur och vild lag. Vi diskuterarnaturens rättigheter och ger exempel från olika delar av världen på hurnaturens rättigheter alltmer vinner mark.
-
¿Faltan episodios?
-
Det första av två avsnitt som utgår från boken Naturlagen som Henrik skrivit tillsammans med Pella Thiel. Här samtalar Karin och Henrik om principerna som ligger till grund för en ekologisk rättsfilosofi: Ordning, vildhet,subjektivitet och samexistens. Tillsammans pekar dessa principer emot en ny förståelse av världen och en ny relation till naturen och oss själva.
-
Efter ett längre uppehåll är nu Ekopsykologipodden tillbaka! Vi startar med ett avsnitt som handlar om ekofeminism och dess grundläggande tanke att förtrycket av kvinnan och förtrycket av naturen hör nära samman. Hur kan ekofeminismen bidra till en djupare förståelse för hur vi kan nå en hållbar och jämlik värld? På vilket sätt kan ekopsykologin berikas av ekofeministiska perspektiv?
Några referenser som vi nämner i avsnittet:
Lotta Hedström: "Introduktion till ekofeminsmen" (Cogito 2007)
Val Plumwood: "Feminism and the mastery of Nature (Routledge 1993)
Låten "Herstory" som spelades är skapad och framförd av Naomi Runa -
Säsongens sista avsnitt består av en workshop där du får följa med Karin och Henrik in i en liten skog på Lidingö. Det blir en stund av naturvakenhet där de ägnar sig åt bland annat värderings- och mindfulnessövningar och du som lyssnare blir inbjuden att delta. När du lyssnar på detta avsnitt är det därför bra om du befinner dig på en plats i naturen som du tycker om och har anteckningsblock och penna med dig. Ibland ombeds du att pausa podden för att ägna dig åt övningarna. Avsätt därför gärna 2.5 - 3 timmar för dig själv - eller varför inte tillsammans med någon vän - för att kunna ta del av workshopen på bästa sätt i ett lugnt tempo.
-
Vi lever i en tid när människan har en enorm påverkan på planeten. Ekologiska kriser och risker uppstår i kölvattnet av vår framfart. Hur hittar vi fram till en hållbar värld? Är det genom att, som transhumanismen föreslår, överskrida våra biologiska begränsningar så att vi människor blir som gudar? Eller är det genom att vi tar ett steg tillbaka och inser att vi är en art bland andra i livets stora väv? I detta tolfte avsnitt av ekopsykologipodden ställer Karin och Henrik frågan om hur ett hälsosamt partnerskap till Jorden kan se ut.
-
I det tionde avsnittet av Ekopsykologipodden samtalar Karin och Henrik om den nordiska naturreligion som kallas Forn Sed. Det är en andlig tradition där världen är full av gudar, där universum är en kropp, levande och växande, och där människan har ett ansvar att stärka och upprätthålla livskraften genom ceremoni. Kan myterna om Freja, Tor och urjätten Ymer rymma ekopsykologiska insikter som är relevanta för oss idag?
I avsnittet diskuteras den nordiska skapelsemyten, och flera av tankarna och tolkningarna som nämns i samband med det kommer från Henning Kure och hans bok "I I begyndelsen var skriget". En bok som varmt kan rekommenderas, även om den är på danska! -
Ekopsykologin har hämtat mycket inspiration från den rörelse som kallas djupekologi. Men vilka grundtankar återfinns inom djupekologin? Och vad menas med det Ekologiska Självet? I detta avsnitt samtalar vi kring var gränserna för vår identitet går. Är känslan av "enhet med naturen" en förutsättning för vårt engagemang, eller är det viktigt att också erkänna skillnader? Henrik delar i slutet av avsnittet med sig av en övning för att utforska det Ekologiska Självet.
-
I detta lite kortare avsnitt guidar Karin dig i en vägledd meditation med ursprung från buddhistisk tradition med fokus på kärleksfull vänlighet, inom buddhismen kallad för metta. Du som lyssnar bjuds in att rikta medkänsla gentemot dig själv, platser, alla levande varelser och moder jord. Själva meditationen är cirka 20 minuter.
-
Det här avsnittet av ekopsykologipodden tar avstamp i ett magiskt möte med en sjöborre. Detta leder in på ett samtal om den japanska filmen "Spirited away", om att möta sina rädslor och att bli en annan varelse. Vi pratar om knopparnas förunderliga värld och om den franske 1600-talsfilosofen René Descartes. Var verkligen Descartes tänkande så entydigt dualistiskt och antropocentriskt som det ofta framställs, eller hade han en livssyn som närapå skulle kunna beskrivas som ekocentrisk? Vi hinner också med att prata lite om att träd har hjärnor och att människor är rätt lika bananer.
-
En animist rör sig i en värld full av personer av olika slag: växter, djur, människor, himlakroppar, vattenflöden, klippor. Hur kan vi leva respektfullt i förhållande till denna mångfaldiga ekologi av personer? I detta avsnitt samtalar Karin och Henrik kring hur allting är besläktat, hur vi blir till genom varandras blickar, och hur djur också är människor. Det blir ett samtal i sårbarhet om längtan efter en mer intim kontakt med naturen.
-
Samtalet om den ekopsykologiska blomman ger en ökad förståelse för de olika dimensionerna inom ekopsykologin. De fyra kronbladen i ekopsykologiblomman utgör tillsammans en av samtidens viktigaste blommor att låta sprida och växa. Hör också om hur lättillgängligt och meningsfullt det kan vara att engagera sig inom ekopsykologin i Sverige.
www.lodyn.se
www.henrikhallgren.nu -
Kan de odöda monster och varelser som möter oss i populärkulturens filmer och böcker berätta något om vår relation till Jorden och till oss själva? Gör konsumtionskulturen i själva verket oss alla till zombies? Det är några saker vi samtalar kring i det här avsnittet.
www.lodyn.se
www.henrikhallgren.nu
Boken som vi diskuterar i avsnittet heter "earthbodies: Rediscovering our planetary senses" och är skriven av Glen A. Mazis -
I det här avsnittet samtalar Karin och Henrik om naturvakenhetens fem stigar: Vara i naturen, medveten närvaro, ekologisk läskunnighet, lek och att gå in i drömtiden. Du får också kliva ner i en bäck!
www.lodyn.se
www.henrikhallgren.nu
Boken som nämns i avsnittet heter Mindfulness in Nature: 84 Nature-oriented exercises and theoretical foundations av Michael Huppertz och Verena Schatanek -
I Ekopsykologipoddens andra avsnitt samtalar Henrik och Karin om ekopsykologi som en levd praktik. Detta är första delen av två om naturvakenhet där vi funderar kring ord som natur, vakenhet och vildhet.
Länk till Lodyn, förening för ekopsykologi, naturvakenhet och aktivism:
www.lodyn.se
Länk till utbildningen "Ekopsykologi - Jorden är själens hem 2022-23":
https://gamlebyfolkhogskola.se/kurser-och-utbildningar/distanskurser/ekopsykologi/
Henriks hemsida: www.henrikhallgren.nu -
I det här första avsnittet av Ekopsykologipodden pratar Karin och Henrik om vad ekopsykologi är för något och hur deras egna vägar till en ekopsykologisk förståelse har sett ut.
Länk till Lodyn, förening för ekopsykologi, naturvakenhet och aktivism:
www.lodyn.se
Länk till utbildningen "Ekopsykologi - Jorden är själens hem 2022-23":
https://gamlebyfolkhogskola.se/kurser-och-utbildningar/distanskurser/ekopsykologi/
Henriks hemsida: www.henrikhallgren.nu