Episodios
-
Rikke Winckler skriver nogle gange på sine sociale medier: Giv mig en startsætning, så gør jeg den færdig.
I denne episode tager hun 10 startsætninger fra forældre, som hun giver et bud på løsningen af:
Når børn bider...
Når børn slår hovedet ind i ting i frustration...
Når forældre er uenige om grænser...
Når børn er selektive i forhold til ansatte i institutionen...
Børn der umotiveret tager legetøj fra søskende...
Og fem mere, som du kan høre i episoden.
-
Denne episode handler om tweens, børn mellem 8 og 12 år. De er ikke helt teenagere, men alligevel kan du mærke, at der sker noget i dem nu. De er mellem børn og teenagere, og det er her, vi som forældre skal skrue ned for kontrol og op for kontakten.
Rikke fortæller om hvorfor du med stor fordel kan skrue ned for opdragelse som en top-styret form med løftede pegefingre, straf og besserwissen fra os forældre, og hvorfor det er så vigtigt at du har mere fokkus på kontakt og forståelse - uden at slippe rammer og eventuelle regler.
Episoden er inspireret af spørgsmål fra lytterne, som Rikke kommer omkring når hun giver sine 5 bedste bud på at bevare en god og varm kontakt med vores tweens/preteens, så de bliver ved med at lytte til os og søge os, når de har brug for guidance i livet.
Rikke fortæller blandt om:
Sørg for at have god kontakt hver dag Giv slip på kontrol Støt dem, når de fejler Gentænk din egen rolle Lyt.Rikke fortæller også lidt om selvværd, og hvor vigtigt det er, at vi definerer hvad vi putter i "dårligt selvværdskassen" for det er helt naturligt at børnene er usikre, i tvivl og i gang med at finde sig selv.
Det er aldrig for sent at få en bedre relation - men det kræver at de voksne laver nogle ændringer.
I episoden fortæller Rikke også kort "Julekalender for forældre" er åbent for salg nu - det er Rikkes årlige kursus i 24 afsnit pakket som små gaver til forældre (lydfiler) der ønsker at skrue ned for skældud, og op for kontakten, nærværet og samarbejdet.
Køber du i oktober får du også en fed bonus.https://foraeldresparring.dk/julekalender-for-foraeldre-2024/
-
¿Faltan episodios?
-
I denne episode svarer Rikke Winckler på spørgsmål fra Instagram. Dagens episode er dedikeret til de mindste børn fra 1-3 års-alderen, men du kan som altid trække tråde til de ældre børn.
Hun besvarer blandt andet:
Hvad er dine bedste råd til børn på 1,5 år, der blive mere og mere selvbevidste og viljestærke? Hvordan tager man bedst afsked, når man afleverer et trist barn i vuggestue? Hvordan siger man stop til børn på 16 måneder, så de forstår mig og ikke fortsætter? Uden at hæve stemmen? -
Hvordan giver vi vores børn et godt og sundt forhold til mad og til deres egen krop? Er det godt eller skidt med restriktioner på weekendslik? Hvad hvis mit barn kommer hjem og vil tage sig? Hvad med alle vores egne dårlige vaner og kropskomplekser? Hvordan undgår vi at sende dem videre til vores børn? I denne episode har Rikke Winckler inviteret Marie Steenberger med i studiet til en samtale om mad og sundhed. Marie Steenberger er ernæringsekspert, forfatter og udvikler af uddannelsen Madmentor. Hun har selv to børn og fortæller også i podcasten, hvordan hun selv griber for eksempel slikskålen an fredag aften. Læs mere om Marie Steenberger på https://mariesteenberger.dk/
-
Peter er far til 3 børn, og er gæst i dagens episode. Peter fortæller om sin vrede, om at føle sig skakmat over at ramme sit røde felt FOR meget og hvordan han tog imod hans kones opfordring om at tage på kursus hos Rikke.
For Peter var det en åbenbaring at opdage, at han skulle arbejde med sig selv, og han fortæller ærligt om rejsen og også om hvordan har udviklet sig i sit forældreskab. Peter har en voksen søn, om han var en meget anderledes forælder, mere vred og kontrollerende overfor ham, end han er i dag overfor de små børn på 6 og 9 år. Han fortæller også om at reparere forholdet med sin store søn og erkende sine fejl.
Peter har igennem flere kurser været assistent på Rikkes kurser "Nølgen til dit temperament" hvor han med sin åbenhed særligt er med til at inspirere andre mænd. "Nøglen til dit temperament" er det kursus der kommer flest mænd på, og det taler Rikke og Peter også om.
Efterårets kursus af Nøglen til dit temperament begynder den 11. september og du kan læse om det herunder.
>> https://foraeldresparring.dk/noeglen-til-dit-temperament-live/
-
I denne episode svarer Rikke Winckler på spørgsmål om skolestart.
Spørgsmålene lyder blandt andet:
Hvad gør jeg, når mit barn ikke er spændt på skolestart, men ser på det med frygt? Hvad gør jeg, når mit barn har svært ved at komme afsted om morgenen? Mit barn "opdigter" et nyt sted, han har ondt hver morgen, fordi han ikke vil i skole, men han er glad for at være der, når først han er der. Hvad gør jeg, hvis mit barn ikke vil have, at jeg går om morgenen?Du får inspiration til, hvilke samtaler du kan tage med dit barn, hvordan du kan reagerer på barnets frygt, bekymring eller ondt i maven, og hvordan du kan reagere, når dit barn har svært ved overgangene.
Du kan også lytte med, hvis du sidder med spørgsmål om andre overgange. Starten i børnehave eller SFO eller opstart efter sommerferien.
-
Rasmus Alenkær er børnepsykolog og tidligere skolelærer. I denne episode taler han med Rikke Winckler om alt det, forældre kan, som en af hans bøger hedder.
Han oplever, at der er opatået en ide om, at det er utroligt svært at være forældre i dag. Men forældreskabet er ikke så svært, som det somme tider bliver gjort til.
I denne episode handler det om
at slippe de høje idealer at lære at skrue på de små knapper at Rasmus Alenkær aldrig har skældt sine børn ud at være omsorgsfuld og grænsesættende samtidig hvordan man undgår at give sin egen barndom videre til sine børnRasmus Alenkær er PhD, autoriseret psykolog, cand. pæd. psych. og tidligere skolelærer. Han har 30 års professionel praksiserfaring på 0-18 års området og har skrevet en række bøger.
https://www.alenkaer.dk/
-
Vi vil så gerne være den bedste version af os selv. Den bedste mor. Den bedste far. Men er det nu også det bedste?
I denne episode fortæller Rikke Winckler, hvorfor det er bedre at droppe den bedste udgave af dig selv - og hvad du med fordel kan gøre i stedet.
Det er nemlig et stort pres, hvis du hele tiden skal leve op til den bedste udgave af dig selv.
Rikke Winckler fortæller også om en spændende samtale, hun har haft med Christian Fuhlendorff i Hva så?! Den kan du finde her: https://podcasts.apple.com/us/podcast/hva-s%C3%A5-rikke-winckler/id1272767671?i=1000662930751
-
I denne episode skal du møde Lea Hellmann Midtgaard, der er stifter af Mind Care Collective, der er en platform for mental sundhed. Hun er mor til tre børn, ambitiøs karrierekvinde og "fikser-menneske".
Vi taler om hendes karriereskift fra konsulent til selvstændig, perfekthedskultur, kunsten at blive i ubehaget og mental sundhed.
Lea Hellmann Midtgaard giver råd til mental sundhed, der også kan bruges i en travl hverdag med små børn i et samfund, der hele tiden stimulerer os.
Du kan læse mere om Lea på: https://www.mindcarecollective.com/. Her kan du også finde hendes podcast Vores Mentale Sundhed.
-
Selvom det kan være rigtig svært at tage sig selv i det, når vreden, frustrationen og tålmodigheden bliver sat på prøve, så er det faktisk nemmere, hvis du kan blive ved med at tale pænt til dit barn.
I denne episode giver Rikke Winckler konkrete værktøjer til at bevare roen og sproget, fremfor at eskalere konflikten.
Hun kommer blandt andet omkring:
Sprogets indvirkning på nervesystemet Hvordan du kan hjælpe dit barn med at oversætte sine følelser Hvordan du kan få ro på dit eget system Benzin- eller brandslukningsordHusk, at du er velkommen til at sende spørgsmål til specifikke situationer direkte til Rikke, hvis du har brug for sparring på noget bestemt.
-
Dengang Anders Kofoed blev far for første gang, var der ikke meget materiale at læne sig op ad for at forberede sig på sin nye tilværelse og titel som far.
Derfor har han nu skrevet den bog, han selv manglede. Bogen hedder Den Nødvendige Far og er fuld af informationer og gode råd, der rækker fra graviditet til teenagebørn og går helt op til bedstefarrollen.
I anledning af Fars Dag er Anders Kofoed med i studiet til en samtale om fars vigtige rolle og den store omvæltning det er at blive far, både fysisisk og mentalt.
Anders Kofoed er udover at være far også biolog, zoolog og naturvejleder og medbringer som altid sjove eksempler fra dyreriget og interessant forskning og data om fædres rolles gennem tiden.
Glædelig fars dag.
Læs mere om bogen her:
https://www.bog-ide.dk/produkt/4789952/anders-kofoed-den-noedvendige-far
-
De tre forfattere bag bogen Skærmsund er på besøg i Rikke Wincklers podcaststudie i denne episode. Imran Rashid, Katja Bamberger Bro og Marie Brixtofte fortæller om skærmafhængighed, og hvordan vi sammen i familien kan skabe en sundere skærmkultur.
Imran Rashid er læge og ekspert i digital sundhed, Marie Brixtofte er psykolog og arbejder med afhængighed og børns mistrivsel, og Katja Bamberger Bro udvikler samtalekort, der er designede til at få familier væk fra skærmen.
Du bliver klogere på
sunde skærmvaner tiktok-hjerner hvordan skærmen påvirker børns udvikling hvorrdan skærmen påvirker vores relationer sammenhænge mellem skærmbrug og diagnose-symptomer gode råd til at begrænse skærmbrug og alternativer til skærmen hvilke 9 minutter om dagen, du absolut ikke skal bruge din skærmI episoden refererer Imran Rashid til Smartphonefri Barndom, som du kan læse mere om her: https://www.smartphonefribarndom.org/
-
I dag er det mors dag, hvis du lytter med på udgivelsesdagen. Rikke Winckler har i den anledning lavet en undersøgelse om moderskabet anno 2024. Om morskam, succesoplevelser og kloge ord fra vise kvinder.
I episoden får du også en lille øvelse, du selv kan sætte dig med på mors dag (eller en hvilken som helst anden dag, hvor du tager en stund til dig selv) og sætter spot på alt det, du bare gør rigtig godt.
Kære mor. Nyd din dag. Og kære far - du kan selvfølgelig også lytte med og lave øvelsen.
-
Denne episode handler om forskellen på at være god nok og at føle sig god nok. Rikke Winckler sætter spotlight på tre lavpraktiske, konkrete ting, som vi glemmer, når vi bliver overvældede af følelsen af ikke at være god nok som forælder, og som vi kan bruge til at arbejde med følelsen.
At være god nok og at føle sig god nok er nemlig to meget forskellige ting.
I slutningen af episoden præsenterer Rikke Winckler en nyhed, som du kan læse mere om på forældresparring.dk
https://foraeldresparring.dk/rikkes-rum/
-
Hvad kan man gøre, hvis man selv eller ens partner eller tidligere partner har et misbrug? Hvem ringer man til, og tør man overhovedet trykke ring op?
I denne episode er Anne-Camilla Nielskov gæst. Hun er direktør i Fri af Misbrug, som har til formål at forbedre opvækstvilkårene for børn i familier berørt af rusmiddelproblematikker.
Hun fortæller om de tilbud og muligheder foreningen giver forældre og omsorgspersoner med et misbrug. Hvad sker der, når du kommer igennem til en rådgiver? Hvem sidder i den anden ende? Og hvad kan de gøre for dig?
Foreningen arbejder for at forebygge de negative fysiske, psykiske og sociale konsekvenser, blandt andet via opsporing, rådgivning, brobygning, projekter, kampagner, formidling og events.
-
Dagens episode handler om overgangen fra børnehave til SFO og skole.
Rikke Winckler har inviteret Tanja Lykke i studiet til en samtale om mini-SFO, før-skole-start, 1. maj-børn, eller hvad man kalder det, hvor dine børn skal starte i foråret.
Du får svar på:
hvordan du bedst støtter dit barn i overgangen fra børnehave til SFO og skole hvad du kan forvente på hjemmefronten hvilken adfærd du skal være særligt opmærksom på hvordan du kan spotte, om dit barn trives i det nye hvad du kan gøre, hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit barn trivesTanja Lykke står bag konsulentfirmaet Sammen Om Overgangen, hvor hun hjælper fagprofessionelle og forældre i overgangsarbejdet.
Hun er også forfatter til Pi-bøgerne, som hun skrev til sin egen dreng, da han skulle tage tilløb til SFO og skole.
Tanja Lykke siger blandt andet i episoden:
"De skal være store i SFO'en - så er det okay at være den lille derhjemme.
De skal være de modige i SFO'en, så er det okay at være de pyldrede derhjemme.
De skal kunne en masse nye ting, så er det okay, at man ikke kan noget som helst derhjemme."
Du kan læse mere om Tanja Lykke og Pi-bøgerne på:
https://www.sammenomovergangen.dk/
-
Vi lærer vores børn, at der er plads til alle følelser. Men mange forældre har svært ved at være med deres vrede uden at blive ramt at skam og skyld og dårlig samvittighed. Særligt hvis vreden er rettet mod vores børn. Må forældre aldrig blive vrede?
Denne episode handler om vrede.
Her får du ni punkter som belyser vreden og giver dig pejlemærker for, hvordan du håndterer den, når du møder den. For det gør du. Sandsynligvis.
Vi arbejder også med vreden på kurset Opdragelse med hjertet. Næste holde starter 16. april 2024.
https://foraeldresparring.dk/opdragelse-med-hjertet/
-
Agerer du mægler eller dommer, når dine børn har søskendekonflikter?
Når vores børn har konflikter indbyrdes, kan det være voldsomt, men konflikter mellem søskende er normale, og den største konflikt er oftest, at vi voksne ikke vil have dem.
I denne episode stiller Rikke Winckler skarpt på søskendekonflikter, og hvordan du kan hjælpe dine børn med at løse dem. Rikke Winckler uddyber henholdsvis dommerrollen og mæglerrollen og forklarer, hvorfor mæglerrollen kan give bonus på sigt.
Du får blandt andet svar på:
Hvor meget skal vi blande os i søskendekonflikter?
Hvordan kan man hjælpe sine børn med at navigere i søskendekonflikter?
Hvordan kan man forvandle søskendekonflikter til læring?
Hvorfor børns alder har stor indflydelse på, hvordan du som forælder skal hjælpe i en konflikt.
Og så får du fem konkrete fokuspunkter til at indtage rollen som mægler.
-
I denne episode er Cathrine Katzmann fra Parterapeutens Dagbog gæst i studiet. Cathrine er parterapeut og ekspert i The Mental Load, som er temaet for denne episode.
The Mental Load er det kognitive arbejde, det usynlige arbejde, der bliver udført i hjemmet. Der er også nogle, der kalder det at være hjemmets projektleder eller menneskelige kalender, og ifølge Cathrine Katzmann så tilfalder denne rolle ofte kvinden.
I episoden taler Rikke Winckler og Cathrine Katzmann blandt andet om:
Hvad er The Mental Load? Hvor meget usynligt arbejde drejer det sig om? Hvad gør vi ved den skævvridning i hjemmet? Hvordan taler vi med vores partner om det, hvis vi oplever at være den, der udfører det usynlige arbejde?Du kan læse mere om Cathrine på hendes website
cathrinekatzmann.dk
-
I denne episode gennemgår Rikke Winckler fem redskaber, du kan bruge i jeres weekender (og hverdage) for at skabe mere nærvær og mindre skældud.
Forventninger Lytte Din egen vrede Pauser OptankningslegRikke Winckler forklarer, hvordan du bruger redskaberne, og hvorfor de virker, du får indsigt i udbyttet af dem fra forældre, der selv har prøvet at bruge dem, og så svarer Rikke Winckler på lytterspørgsmål, som blandt andet handler om børn, der prøver grænser af, og søskendekonflikter, som kan forstyrre weekendroen og nærværet.
- Mostrar más