Episodios
-
«Er dette møtet egentlig nødvendig?»
«Hva skulle vi egentlig få ut av dette?»
Vi snakker med Lisa Husby, leder- og organisasjonsutvikler, om hvordan vi kan jobbe for å unngå at medrbeidere eller ansatte blir demotivert og frustrert over å oppleve at arbeidshverdagen ødelegges av meningsløse møter. Lisa deler konkrete råd og strategier for å kutte unødvendige møter, gjøre de nødvendige møtene mer effektive – og skape en møtekultur som gir mening for alle. Det handler om refleksjon og forberedelser.
Hør hvordan du kan forenkle, forbedre og redde møter fra å være tomme tidslukere til å bli faktiske verdiskapere.
-
Henning Rokling inviterte meg, Christian Holmboe, til en peisprat i sofaen foran et publikum av kollegaer i Knowit. Temaet var virksomhetsarkitektur i fremtiden og hva AI-agentenes inntog vil bety for utviklingen av faget. For å svare på det kommer vi også inn på betydningen av informasjon og data for design og gjennomføring av arbeidsprosesser, enten det er mennesker eller bot-er som skal ta beslutningene og gjennomføre oppgavene.
-
¿Faltan episodios?
-
I denne episoden av Forenklingspodden snakker Christian Holmboe og Annette Rimereit med virksomhetsarkitekt John Ole Norlemann om hvordan organisasjoner kan skape verdie gjennom veloverveide strategiske grep. Norlemann forklarer hvordan praktiske prosjekter og initiativer ofte mangler strategisk forankring, noe som kan svekke verdiskapingen. Ved å forstå sammenhengen mellom operative tiltak og virksomhetens overordnede mål kan organisasjoner unngå siloarbeid og heller styrke sin samlede innsats. Vi snakker også om eksempler som viser hvordan virksomhetsarkitektur bidrar til å omsette strategi til praktiske og meningsfulle handlinger.
-
Episoden er den første i en miniserie der vi drøfter juridiske og sikkerhetsmessige aspekter ved bruk av Kunstig Intelligens i forbindelse med at EU nå innfører en egen forordning for KI, på samme måte som GDPR er innført med hensyn på personvern.
Kunstig intelligens (KI) revolusjonerer måten vi jobber og lever på, men hvordan kan din virksomhet dra nytte av denne teknologien samtidig som dere overholder nye regelverk? Og hvordan kan du omdanne KI til reell forretningsverdi?
I denne episoden snakker vi med to av ekspertene bak blogginnlegget: "KI-forordningen er vedtatt: Vår sjekkliste til deg som leder". Blogginnlegget og gir vi deg en praktisk sjekkliste og konkrete tiltak som hjelper deg å navigere i KI-regelverket og sikre at din virksomhet er godt forberedt på fremtidens krav.
Drenusha Suka og Frida Anthonisen hjelper oss å ufarliggjøre noe av kompleksiteten som denne nye EU-forordningen vil innebære for alle virksomheter som benytter Kunstig Intelligens, men aller mest for dem som produserer teknologi og tjenester basert på Kunstig Intelligens av et eller annet slag.
-
I denne episoden blir vi bedre kjent med programleder for Forenklingspodden, Annette Rimereit, og får høre om hennes instagram-kanal #konsulentkoden.
Hvordan skal man forholde seg til at alle mennesker er forskjellig og har ulike behov, og på hvilken måte påvirker det måten vi samarbeider eller tilrettelegger for gode relsjoner og felles problemløsing?
I episoden møter vi også Camilla Grøneng, HR ansvarlig i Knowit Impact med lang fartstid som arkitekt og konsulent, men som er spesielt dyktig på nettopp å navigere i komplekse mellommenneskelige relasjoner.
-
Hvor enkelt går det an å beskrive hva en forretningsrådgiver gjør i et konsulentoppdrag? Programleder for Forenklingspodden, Christian Holmboe, har Dr.grad i pedagogikk og har utviklet sin egen metodikk for å sikre verdiskaping i gjennomføringen av rådgivingsoppdrag. Dvs metodikken er vel egentlig mye mer generelt anvendbar enn som så. Lytt til denne korte episoden og få innsikt i taken bak Dr.Holmboes metode og hvordan det fungerer i praksis. I episoden møter vi også Trygve Bjørnstad som er CEO i Knowit Impact og en ivrig bruker av og talsmann for verdien i Dr.Holmbes metode.
-
Hvorfor bruker vi så mye tid og penger på opplæring? Er det et tegn på at vi har for dårlig designede løsninger og prosesser?
Vi snakker med Rune Haagensen som er ekspert på opplæring og kompetanseutvikling. Han peker blant annet på viktigheten av å snakke med folka på gulvet for å få tilstrekkelig innsikt i hvilke behov og utfordringer de står i og bruke det til å tilrettelegge for kompetanseutvikling - eller adferdsendring, som Rune helst kaller det.
-
META har annonsert at de vil bruke data fra Facebook og Instagram til å trene sine KI-modeller. Har de lov til å gjøre det? Er det farlig om de gjør det? Hjelper det å poste kjedebrev på Facebook-veggen og bør vi vurdere å slette facebook-kontoen vår?
Dette snakker vi om med @Frida Strøm Anthonisen og @Andreas Faafeng, to av Knowits fremste eksperter på personvern, juss og informasjonssikkerhet.
-
Christer brenner for å hjelpe virksomheter og samfunnsaktører til å skape verdi for innbyggerne og samfunnet. Vi har snakket med Knowits samfunnskontakt og primus motor for Knowit sine arrangementer under Arendalsuka. Det ble en fin samtale om å være modig, om hvilke hindringer vi står overfor og hvordan vi bør jobbe aktivt for å forstå hverandres bidrag i et større felles perspektiv.
-
Henning er en av norges ledende eksperter og foredragsholdere om utviklingen innen kunstig intelligens. Vi har snakket med Henning om hva dette egentlig er for noe, hvor det kommer fra og ikke minst hvor han ser for seg at utviklingen er på veg videre. Kan vi stole på tekst som er AI-generert og hva er forskjellen på en språkmodell (såkalt LLM) og mer avanserte sammensatte løsninger.
Vi er innom journalisme, eksamensbesvarelser, vitenskap, personlige assistenter og matematikk-tutors.
-
Hvor kommer faget virksomhetsarkitektur fra? Hva er formålet med virksomhetsarkitketur? Hvilken verdi ønsker man å skape ved å tegne modeller av en virksomhet og deres IT-systemer, og på hvilken måte har dette fagfeltet utviklet seg siden starten for 40 år siden?
Annette snakker med Christian om historien og hvor veien går videre for virksomhetsarkitektur som støtte til forretningsbeslutninger.
-
Kort introduksjon til forenkling som tema og hvorfor vi mener det er viktig og ikke minst spennende å snakke om.