Episodios
-
Especial menú caníbal sobre Alimentaria 2024, una edició que ha tingut dos protagonistes absoluts: la proteïna i els aliments enriquits amb vitamines i minerals. Com s'explica aquest boom? Quin sentit té fabricar aliments funcionals quan tenim la millor dieta de totes, la mediterrània? Parlem amb productors, start-ups, cercadors de tendències i experts en dieta mediterrània. També fem tertúlia sobre tot el que ha donat la fira Alimentaria amb Josep Sucarrats, director de la revista Arrels; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, i Cristina Caparrós, armadora de la Barceloneta. Repassem l'actualitat de la setmana, descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós i l'especialitat la trobem al restaurant de l'Hostal Palouet de Segarra, a Massoteres, a la Segarra. El cuiner Ferran Ribera ens recomana croquetes de trinxat amb bitxo confitat, que va començar a fer un dia que se li va espatllar el túrmix.
-
Reivindiquem el ranci, un vi que tradicionalment havia estat lligat a les grans ocasions, però que amb el temps ha anat quedant oblidat. En parlem amb Miquel Palau, enòleg del celler Abadal, que fa poc ha estat distingit com a millor viticultor del 2024 i que ens porta un vi ranci de més de 40 anys. També ens visita el sommelier Josep Belmonte, que ens deixa tastar el ranci que elabora ell mateix. I ho acompanyem amb els fruits secs de Closca, la marca de la cooperativa Fruits Secs i Olis Garrigues. Ens en parla el seu president, Joan Segura. A més, la Maria Francesc explica com va anar la seva visita a La Música del Vi, l'esdeveniment que organitza Vila Viniteca on es poden tastar grans vins de tot el món. Els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens parlen de quatre vins mítics, i com sempre la Sole G. Insua ens posa al dia de l'actualitat del sector vinícola.
-
¿Faltan episodios?
-
Amb en Pep Nogué i la sommelier d'aigua Anna Hereu fem un tast d'aigua a cegues per descobrir les característiques d'aquest bé tan preuat per a la vida.
-
Josep Lluís Penadès és un "Delicioso mundo", un periodista que va deixar l'escena de la televisió pública per embrancar-se en aquest món de les xarxes socials. Amb 33.500 seguidors a Instagram i 10.000 subscriptors a YouTube, es passa el dia anant a tastar les millors propostes de restaurants de Catalunya per explicar-les amb un estil periodístic i distès. També parlem de com han de ser les millors creps i quins són els top 5 de les creps més venudes. L'Òscar Gómez ens porta un restaurant d'entrepans de Barcelona a la "Guia Virginias", l'Imma Puigcorbé ens porta el seu tuit rural, en Jordi Esteve de Rim el seu mos de poesia lliure, i farem parada i fonda a Vilajuïga per conèixer una de les poques aigües amb gas natural de Catalunya.
-
Menú especial dedicat al cinema caníbal: analitzem "La societat de la neu", la pel·lícula de J. A. Bayona, amb Àlex Gorina, realitzador de "La finestra indiscreta", i fem una immersió en com les pel·lícules han retratat els caníbals al llarg de la història. Anem al cinema Zumzeig de Barcelona amb Antonio José Navarro, historiador cinematogràfic i autor del llibre "El banquete infame. Representaciones del canibalismo en el cine", de l'editorial Hermenaut. El cuiner Jordi Vilà, dels restaurants Alkimia i Alkostat, ens explica com podem fer un fricandó amb múrgoles com mai no l'heu menjat; el forner Daniel Jordà, de Panes Creativos, hi posa el pa; i la sommelier Clara Antúnez, de La Gastronòmica, hi porta el vi. Repassem l'actualitat de la setmana centrada en el Fòrum Gastronòmic de Girona, descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós, i Philippe Regol ens recomana l'especialitat del restaurant Puche, de Palamós.
-
A les portes de la Setmana Santa, i des de la botiga de vins Petit Celler, de Barcelona, us proposem quatre rutes d'enoturisme per diferents zones de Catalunya. Ens visiten Rebeca Ruiz, tècnica de la Ruta del Vi DO Alella-Terra de la Pansa Blanca; Maria Rosa Blanch, presidenta de la DO Tarragona; Jordi Rius, secretari de la DO Terra Alta, i Rafel Pino, director comercial del celler Masroig, en representació de Priorat Enoturisme. Tots ells ens ofereixen obsequis per als oients que vulguin descobrir aquestes rutes i ens porten vins que tastem amb els nostres sommeliers de guàrdia, Fredi Bassal i Míriam Clotet. La Sole G. Insua repassa l'actualitat de la setmana del sector vinícola i l'estudiant en pràctiques del programa, Maria Francesc, s'introdueix en el món del tast.
-
Una fonda molt empordanesa per repensar el present i futur de la pagesia. Anem cap a Sant Pere Pescador per conèixer com preveu, la pagesia, la nova temporada de la poma de Girona. Formes de cultiu, marcs de plantació, reg sostenible, noves varietats d'un present immediat. Tot seguit marxem cap a Capmany per saber que és l'ancestral, i quines diferències hi ha amb els altres escumosos de la mà de Bonfill Arché Pagès. Tornem al Baix Empordà, a Fontanilles, per saber com es fa un arròs per 500 persones. L'Òscar Gómez ens porta la "Guia Virginias", el tuit de l'Imma Puigcorbé i acabem amb el poemari de Jordi Esteve.
-
Menú especial sobre la cuina de mares i filles: què ha canviat i què no ha canviat en la manera d'entendre la cuina i l'alimentació en el dia a dia de dones de diferents generacions? Com la incorporació de la dona al mercat laboral ha canviat la transmissió de la cuina domèstica? Anem a Sant Julià de Vilatorta, a Osona, a cuinar a casa de l'Imma Masnou, de 69 anys, amb la seva filla Núria May, que és cuinera i tecnòloga dels aliments. També parlem amb la sociòloga Marina Subirats sobre el seu últim assaig: "De mares a filles: la transmissió de la feminitat". Marc Casanovas ens parla del documental premiat al Festival de Màlaga, "Binu, història de dues estrelles", i de la sèrie "High on the hog", sobre cuina afro-americana. Repassem l'actualitat de la setmana, descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós i fem gana amb l'especialitat del restaurant Casa Gurí de la Masó, a l'Alt Camp.
-
Una jove sommelier, Marta Cortizas, d'El Celler de Can Roca, es va coronar la setmana passada com a millor sommelier de Catalunya del 2024, després de guanyar el concurs que organitza l'Associació Catalana de Sommeliers. Parlem amb ella i amb la presidenta de l'Associació, Anna Vicens, sobre la seva trajectòria professional i sobre els coneixements que va haver de demostrar per aconseguir el títol.
El cap de setmana passat també es va celebrar el concurs de tast per parelles de Vila Viniteca. Maria Francesc va parlar amb alguns dels participants, i els sommeliers de guàrdia del programa, Fredi Bassal i Míriam Clotet, ens presenten els vins que van haver d'endevinar els finalistes.
A més, Sole G. Insua ens actualitza l'agenda amb totes les novetats del sector del vi. -
Amandine, Mar de Bois, Charlotte, Garriguette, Deluxe, Sabrina i Dream no són noms d'artistes sinó les set varietats de maduixes amb què en Lluís Fisas, pagès de quarta generació a Molins de Rei, treballa per porta-les a la seva parada del Mercat de la Concepció i a diferents restaurants de Barcelona. Però no cultiva només maduixes, també l'acompanyen una gran diversitat de vegetals de moda i de recuperades. Tenim l'Òscar Gómez amb un restaurant de Gràcia, el Tweet pagès de l'Imma Puigcorbé, el mos de poesia lliure d'en Jordi Esteve i comencem parlant de creppes.
-
Oscar Guayabero, el nostre dissenyador de capçalera, ens porta a un dels kebabs més icònics i bons de Barcelona: "El Cuiner de Damasc", per fer una immersió en el món del xauarma. Analitzem les virtuts de cuinar la carn en vertical, descobrim diferències entre els kebabs sirians, libanesos i turcs, i parlem amb el cuiner Salem Khabbaz, que ens explica com prepara el kebab seguint la recepta del seu avi. Carme Gasull ens porta xuixos. Descobrim la història d'aquest dolç amb el periodista Salvador Garcia-Arbós i coneixem el model de negoci innovador del pastisser Julià Castelló. El cuiner Jordi Vilà ens introdueix en el món infinit dels romescos combinats amb verdures. El forner Daniel Jordà, de Panes Creativos, hi posa el pa, una coca d'oli, i la sommelier Clara Antúnez, de la Gastronòmica, el vi. Descobrim la frase caçada al vol en un restaurant de Salvador Garcia-Arbós. I acabem fent gana amb un plat amb carxofa del restaurant Terra d'Escudella, del barri de Sants de Barcelona.
-
Reunim a l'estudi quatre distribuïdors de vins: Joan València, que des de fa 27 anys és al capdavant de Cuvée 3000; Bernat Voraviu, director de vins d'Ithaca Wines; Arthur de Gaulejac, copropietari de Caskadia Wines, i Sergi Montalà, que va fundar Monvins per distribuir els vins del seu propi celler, Estones Vins. Amb ells parlem de com funciona la importació i la distribució dels vins, una feina poc visible però que és imprescindible per fer arribar les ampolles a la taula de casa o del restaurant.
-
Amb en Pep Nogué descobrim la història de tres formatgeries catalanes que participen al Fòrum del Formatge, una de les fires més grans del país dedicada al formatge artesà. Són la Formatgeria de Clua, de Clua; la Reixagó, d'Olost; i Camins del Nord, de Sant Sadurní d'Anoia.
-
Toni Xueca és un d'aquells joves que fa uns 40 anys van deixar la ciutat i se'n van anar cap a la muntanya a fer formatges. En aquells moments ben pocs formatges s'hi feien, a part de recuits, matons i formatges frescos. Avui dia, a Catalunya s'elaboren al voltant de 400 formatges artesans. Amb Toni Xueca repassem els inicis d'aquest moment de canvi generacional i com ha arribat als nostres dies aquesta passió làctica. També tenim Òscar Gómez, que ens porta un nou restaurant de Terrassa per a la "Guia Virginias"; l'Imma Puigcorbé amb el seu tweet pagès, i en Jordi Esteve, des del celler Rim, un mos de poesia lliure.
-
Analitzem la revolta pagesa parlant amb Laia Angrill, de Cal Rossill, ramadera de 24 anys a l'Alt Urgell, membre d'Unió de Pagesos i de Plataforma Pagesa; Lluc Mercadé, economista expert en el sector agrari; Joan Pino, director del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals i catedràtic d'Ecologia a la Universitat Autònoma de Barcelona; Carla Febrer, membre del Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia Ambiental i Alimentària (BETA), de la Universitat de Vic, amb experiència en polítiques europees agràries; Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; i Cristina Caparrós, armadora de la Barceloneta, responsable de La Platjeta i membre de l'Associació de Dones de la Mar. Repassem l'actualitat de la setmana, descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós i fem gana amb l'especialitat del restaurant Windsor de Barcelona. El cuiner David Rodríguez ens recomana un arròs de pèsols del Maresme.
-
Al desembre l'Incavi va distingir cinc vins nous com a vins de finca qualificada, un reconeixement a l'excel·lència. Al programa d'avui els tastem tots cinc, acompanyats de les persones que els han elaborat. Joan Asens, enòleg d'Orto Vins, porta Les Tallades de Cal Nicolau. Núria Altés, propietària d'Herència Altés, serveix una ampolla de La Serra Blanc. Joaquim Gay de Montellà, director de Torre del Veguer, ens deixa tastar el Raïms de la Immortalitat. Carles Muray, enòleg d'Oller del Mas, obre un Especial Picapoll Negre. I Gerard Escudé, enòleg de Collbaix, ens ofereix una ampolla del Singular blanc. Els sommeliers del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, analitzen aquests vins tan especials, i Àlex Torío proposa una música per maridar amb cadascun d'ells. A més, parlem amb la directora de l'Incavi, Alba Balcells, sobre la rellevància que tenen per al sector vinícola català aquests vins d'altíssima qualitat. I amb la Sole G. Insua repassem l'agenda de la setmana del món del vi.
-
Carles Bonnin és un bàrman reconvertit en un mestre destil·lador a qui els grans xefs del país truquen per fer les seves creacions líquides. Els destil·lats han entrat a la gastronomia com un ingredient més de les propostes culinàries. L'Òscar Gómez ens porta un nou restaurant per a la "Guia Virginias", anem a veure el banc de sobrassades del mestre Xesc Reina, la dietista Anna Paré ens parla de les algues i passa pel "Bocatto di cardinale" el xef de La Sosenga, Marc Pérez.
-
El restaurant caníbal posa el focus en el pistatxo. De sobte, hi ha tanta demanda que alguns elaboradors asseguren que tenen problemes per trobar-ne. En parlem amb Lluís Estrada, propietari de la pastisseria Canal de Barcelona. De les seves propietats nutricionals i de perquè s'ha posat de moda ens en parla Alba Coll, dietista i nutricionista de la Fundació Alícia. També descobrim com és el conreu del pistatxer, un arbre lent i complex. Ens ho explica Josep Lluís Ribera, que va ser el primer, l'any 1981, d'engegar una plantació de pistatxos a Catalunya i a Espanya. També conversem amb Josep Casas, fundador i CEO d'Europistachios, una empresa que es dedica a promoure el conreu i la gestió de finques de pistatxers. El periodista Arturo Puente disecciona l'empresa de fruits secs i olis Borges, i acabem de fer gana amb la recomanació de Philippe Regol: el restaurant Can MarLau.
-
Som en època de poda, una feina molt important per al bon rendiment d'una vinya, però que sovint es fa d'una manera que perjudica la salut dels ceps. Roc Gramona, enòleg del celler Gramona i exdirector de l'Acadèmia de Poda que va fundar el seu pare, ens explica en què consisteix la poda de respecte, una tècnica que permet podar els ceps sense malmetre'ls. A més, ens porta un dels vins del seu projecte personal, L'Enclòs de Peralba. També ens visita Mireia Pujol-Busquets, directora adjunta del celler Alta Alella, amb qui tastem un dels seus caves de paratge qualificat. Parlem de les protestes del sector de la pagesia amb la Sole G. Insua i amb la portaveu de Ramaderes de Catalunya, Núria Cabré. I els sommeliers de guàrdia del programa, Míriam Clotet i Fredi Bassal, parlen de la presència del vi a la Bíblia.
-
El porc és l'animal més aprofitat, des del cap fins a la cua, i és la carn més consumida del món. Des de FIPORC, la fira del porc de Riudellots de la Selva, parlem de les qualitats d'aquesta carn i com n'aprofitem cada peça a la cuina amb Pep Nogué, Mercè Roura i David Sanglas.
- Mostrar más