Episodios
-
Dr Mellberg är tillbaka efter mycket arbete följt av en tuff förkylning. Tillsammans med Jacob så diskuteras först alla virus och bakterier som verkar göra många sjuka just nu och vad som kommer att göra en hel del svenskar sjuka framöver. Till den här delen av avsnittet så kan det vara bra att titta igenom graferna som finns på Hälsoveckan by Tyngres Instagramsida.
Efter det så diskuteras en bra artikel i Svenska Dagbladet kring Fascia och bindväv där en forskare och en överläkare berättar om hur lite det är som vi faktiskt vet samtidigt som de tydligt påpekar att det är många som tjänar pengar på att de låtsas som att de besitter kunskap som inte finns.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Det är många sjuka nu igen - en del med ovanligare besvär (00:13:31) Om fascian och behandling av bindväv i Svenska Dagbladet -
Livsmedelsverket har i dagarna släppt Riksmaten småbarn och Jacob och Erik försöker komma diskutera sig fram till vad man kan få ut av en sådan undersökning. Bortfallet var ganska stort och gruppen som valt att vara med verkar inte särskilt representativ för befolkningen i stort.
Efter det diskuteras en artikel i Expressen där bikarbonat diskuteras som om det vore doping eller någon typ av gråzonspreparat.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om livet och ungdomsfotboll (00:06:05) Riksmaten småbarn är släppt - berättar den något? (00:30:13) Bikarbonat påstås vara gråzonpreparat i Expressen -
¿Faltan episodios?
-
Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten. Argumentet vilar i princip i på en hänvisning till en äldre studier på ett sötningsmedel som inte ens finns i lightläsk tillsammans med ett försök i att ge den som lyssnar en osäkerhet kring hur säkra de gränsvärden som finns kring sötningsmedel idag faktiskt är.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om levermat (00:03:25) Johannes Cullberg om att det är bäst att välja sockersötad läsk till barnen (00:05:36) När folk snackar allmänt och brett och ger referenser så ska referensen återspegla det (00:08:34) Sackarin är inte aspartam så det finns ingen poäng att länka studier om det (00:14:27) Påståendet om köpta forskare inom JEFCA (00:21:14) JEFCA tittar på risk för allt, IARC tittar på hazard för bara cancer (00:23:35) När blir socker i dryck verkligen helt säkert för vikten? (00:32:40) Alla som bara kopierar andrar på sociala medier (00:33:51) Människor som väljer att kopiera det andra gjort istället för att bara dela vidare det -
Jacob och Erik fokuserar på en artikel i DN med titeln ”Medelålders och stel? Då kan du dö i förtid”. Artikeln handlar om en ny studie där forskare har undersökt hur den passiva rörligheten påverkar risken att dö.
I avsnittet diskuterar vi en hel del kring de faktiska testerna och svårigheterna med att veta orsakssamband från en observationsstudie av den här typen.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:03:28) Stelhet leder till tidigare död -
I avsnitt 140 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Erik och Jacob en debatt som pågått i framför allt Göteborgs-Posten de senaste veckorna kring om läkare ska ge livsstilsråd och i så fall hur och vid vilka tillfällen. Allt bottnar i en studie som publicerats i Annals of Internal Medicine där forskarna drar som slutsats att en stor majoritet av alla riktlinjer kring vilka hälsoråd som läkare bör ge saknar evidens för att de faktiskt fungerar.
Samma forskare följde sedan upp den studien med att skriva en debattartikel i Göteborgs-Posten som fick titeln, Tvinga inte läkare att ge hälsoråd – de hjälper ändå inte. Att hälsoråd inte skulle ha en positiv effekt är någonting som en hel del har svårt att acceptera men det gäller att ha en förståelse för när råden ges och vilka möjligheter personen som får råden har att faktiskt följa dem.
I avsnittet så nämner Jacob en artikel han skrivit tidigare om varför det finns så mycket dålig information på sociala medier som du kan läsa i sin helhet här, Varför är det så dålig hälsoinformation på sociala medier idag?.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Kort introsnack (00:02:05) Ska vi sluta tvinga läkare att ge hälsoråd? (00:02:42) Råd inom sjukvården saknar ofta evidens och den evidens som finns är inte övertygande (00:20:32) Att något fungerar om det skulle göras betyder inte att det fungerar som intervention (00:23:01) Idag kan vården tvingas att arbeta förebyggande trots att inget talar för att det fungerar (00:25:34) Livet är annorlunda för influensers än vårdpersonal (00:30:34) Repliken på debattartikeln i GP missar lite poängen (00:38:32) Det är oetiskt att inte dela med sig av kunskap kring hur livsstil påverkar hälsan (00:42:59) Ska vi lägga pengar på förebyggande arbete så bör information ges till många på en gång (00:50:50) Det räcker inte bara att dela bra information om du vill informerar människor idag -
Linnea, Erik och Jacob lägger denna vecka allt krut på att diskutera de nya förslagen till kostråd som Livsmedelsverket presenterade på en presskonferens under förra veckan. Kostråden är som väntat ganska lika de äldre kostråden men där är en del förändringar. Det har till exempel tillkommit ett specifikt råd om att vi gärna bör äta baljväxter varje dag och maxgränsen för rött kött och chark har sänkts till 350 gram i veckan. Vi rekommenderas också att konsumera mejeriprodukter varje dag.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:04:02) Ny förslag till svenska kostråd - kommer panelen att ändra sina vanor? (00:06:44) Direktiven till Livsmedelsverket går i år lite emot varandra (00:23:56) Genomgån av förslagen till de nya kostråden (00:34:45) Max 350 gram rött kött och små mängder chark -
Linnea, Erik och Jacob diskuterar två olika ämnen i Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är en diskussion kring Lancet Commission on dementia prevention, intervention, and care som har publicerat en uppdaterad lista på livsstilsfaktorer som påverkar risken för demens. Totalt har de nu kommit fram till 14 olika faktorer där de anser att bevisen idag är betydande.
Efter det diskuteras en studie där man har jämfört en energidryck mot samma mängd koffein i saft på både kognitiv förmåga och enklare styrketester. Resultatet visade på ingen skillnad.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om den stundande hösten (00:03:48) Riskfaktorer för demens (00:19:44) Ingen effekt från energidryck när man jämför med bara koffein -
Erik och Jacob diskuterar efter ett längre intro en ny studie där man testat fetmamedicinen Liraglutid hos barn 6-12 år med fetma. Det här är den första studien på fetmamediciner hos så unga barn och resultaten var i linje med de man sett hos ungdomar och vuxna. Det är dock en liten studie och det är betydligt svårare att mäta effekterna på vikt hos barn eftersom de håller på att växa under tiden och vikten går därför normalt sett uppåt. Så det blir svårare att avgöra om en viktnedgång är positiv, om det sker någon påverkan på tillväxten på sikt och så vidare.
Men resultaten verkar positiva och de biverkningar som man fann var i linje med det man sett tidigare hos ungdomar och vuxna.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) För långt introsnack (00:09:07) Fetmamedicinen liraglutid för barn 6-12 år -
Erik och Jacob har typ 2 diabetes som ämne i avsnitt 136 av Hälsoveckan by Tyngre. Först diskuteras artikeln Understanding the cause of type 2 diabetes som publicerades förra veckan. Artikeln är skriven av en känd typ 2 diabetesforskare vid namn Roy Taylor och berättar i den vad han ser som orsaken till att människor får typ 2 diabetes.
Efter det tar vi upp en ny pressrelease från Eli Lilly där de berättar att en ny studie på deras fetmamedicin tirzapetid har visat att den drastiskt kan minska risken för att personer med prediabetes ska utveckla diabetes typ 2.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Försnack (00:02:49) Kort om olika typer av diabetes (00:07:07) För mycket fettmassa som orsaken till fetma (00:38:15) Fetmamedicinen tirzepatid minskar risken att utveckla typ 2 diabetes rejält -
Linnea är tillbaka från sommarsemestern och tillsammans med Erik och Jacob diskuteras skillnaderna i kostråd till gravida som finns mellan Sverige och Finland. Då och då blir detta en nyhet i våra medier och det är förståeligt att det kan vara svårt att förstå varför det finns skillnader. I själva verket är skillnader kring en del av råden förståeliga. Det är inte enkelt att ge råd för en stor allmänhet och olika typer av människor behöver olika former av råd för att hamna så bra som möjligt.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om livet och bilar (00:03:46) Kostråden till gravida skiljer sig mellan Sverige och Finland (00:28:31) Norge har kostråd om att du ska äta mindre saltade saker -
Erik, Caroline och Jacob diskuterar två ämnen i avsnitt 134 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut blir en ny studie som har försökt ta fram de största vilka kategorier av livsmedel som är de största källorna till mättat fett och tillsatt socker i amerikanernas diet. Listan på de största källorna för tillsatt socker ger inte särskilt många överraskningar även om det är slående hur stora andel av allt tillsatt socker som kommer från några få kategorier. När det gäller källorna till mättat fett så är datan däremot mer svårtolkad och det är många livsmedelskategorier som alla står för en mindre del.
Efter den diskussionen kommer en presentation och diskussion av Norges nya kostråd. Kostråden är ett försök att summera ner näringsrekommendationerna till några punkter som man anser kommer ha störst effekt på folkets hälsa i landet. Sverige har ännu inte kommit med några uppdaterade kostråd efter att NNR 2023 släpptes förra året men troligen kommer det att finnas likheter med de Norska som alltså precis släppts.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:06:43) De största källorna till mättat fett och tillsatt socker i USA (00:10:26) Tillsatt socker och alla uppenbara sockerkällor (00:39:32) Lite kort summering och några tankar kring Norges nya kostråd -
Bara Jacob är med från panelen i avsnitt 133 och därför har han tagit hjälp av Inger-Cecilia Mayer Labba som har en PhD inom livsmedelsvetenskap med fokus på biotillgänglighet i vegetarisk mat. I avsnittet får du lära dig vad biotillgänglighet betyder och varför det ibland har stor betydelse att ta det i beaktande när man tittar på näringsintag.
Framför allt fokuserar vi på Inger-Cecilias studie på förekomsten av fytinsyra och biotillgänglighet av järn och zink i olika former av veganska köttsubstitut som hon släppte under 2022 och som då fick stor uppmärksamhet.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Avsnitt om biotillgänglighet med Inger-Cecilia Mayer Labba (00:01:48) Kort om Inger-Cecilia och hennes kunskaper (00:03:35) Vad innebär biotillgänglighet när man pratar nutrition? (00:13:45) Vilka faktorer vet vi påverkar biotillgängligheten negativt och positivt? (00:15:15) Hur lång tid tar det för magen att tömma sig efter en måltid? (00:16:46) Saker som kan bättra vårt upptag av mineraler från vegetabilier (00:19:10) Inger-Cecilias studie på köttsubstitut som fick stor uppmärksamhet under 2022 (00:24:01) Folk som tror de motbevisar data för genomsnittet genom sin egen anekdot (00:30:03) Varför köttsubstitut ofta innehåller stora mängder fytinsyra (00:32:29) Vi känner idag inte till någon process som markant minskar på fytinsyran i köttsubstitut (00:33:09) Påverkas upptaget av järn från kött negativt om man blandar med köttsubstituten? (00:35:42) Det är fel grupp som ligger riktigt lågt i sitt köttintag (00:39:18) Kan man berika andra livsmedel med järn för att höja intaget? (00:45:24) Det är lättare att göra sämre matval idag -
I veckans Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik först kort en artikel i SvD som fått en missvisande rubrik där det påstås att 47 studier visar vilken kost som motverkar inflammation, artikeln egentligen handlar om en översiktsartikel över översiktsartiklar på hur kosten påverkar IBD.
Efter det blir det en lång genomgång av en bra artikel i tidskriften Nature Reviews Endocrinology som tittar på olika metoder att uppskatta fettmassa, förekomsten av fetma och kroppssammansättning i kliniskt arbete. Metoden går systematiskt igenom fördelar och nackdelar med 12 olika metoder. Från det mest enkla med BMI, midjemått och kaliper till avancerade och dyra metoder likt CT och MRI.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:04:42) Kort om "maten som ger mindre inflammation" (00:14:12) Olika sätt att mäta fetma och uppskatta kroppsammansättningen (00:15:25) BMI - enkelt, smidigt och snabbt, men trubbigt (00:17:05) Vad är för mycket fett och varför är mycket fett ett problem? (00:18:51) Fettmassa har olika effekter beroende på var på kroppen de lagras (00:22:38) Midjemått eller midje-höft ratio (00:27:18) Kalipermått för att mäta underhudsfett (00:30:48) Bukhöjd, eller sagittal bukdiameter (00:35:00) Analys av foton eller kroppsscanning med ljus (00:39:28) Bod Pod (00:41:15) Hydrostatic densitometry (undervattensmätning) (00:43:14) Bio-impedansvåg - uppskattar kroppssammansättningen med ström (00:47:39) DEXA - scan av hela kroppen som ger dig en 2D bild (00:49:06) CT - mycket strålning men bra mätvärden (00:50:41) Magnetisk resonanstomografi aka magnetkameran (00:52:45) Vilken metod är att föredra? Spelar den extra precisionen någon praktisk roll? -
Forskaren och fysiologen Tommy Lundberg gästar Caroline och Erik i veckans avsnitt av 131 för att förklara kontroversen som pågått under OS i boxning där två deltagare i damkategorin är med trots att det internationella boxningsförbundet har diskat dem från deras tävlingar efter att de inte har uppnått deras kriterier för att tävla i damkategorin.
Det blir också en mycket mer bredare diskussion kring könsfrågan rent generellt. Hur ska man dra gränsen? Och hur ska man testa för detta i praktiken när man väl har satt en gräns? Oavsett var man väljer att dra en gräns så blir det nämligen problematiskt för några någon gång. Om vi ska avgöra kön med tester så måste vi utföra testerna tidigare än inför ett OS så inte hela idrottskarriärer krossas. Men utförs de väldigt tidigt så kan vi samtidigt peka ut ungdomar som hindras från att träna idrott med sina vänner.
Mot slutet av avsnittet nämner Tommy ett förslag till åtgärder som han och 25 andra forskare skrivit under och som publicerats i tidskriften Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports. Den artikeln har titeln "The International Olympic Committee framework on fairness, inclusion and nondiscrimination on the basis of gender identity and sex variations does not protect fairness for female athletes"
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Tommy Lundberg om könsindelning inom idrotten (00:03:08) Kontroverserna kring boxningen inom OS just nu (00:06:32) Det är flera uttalanden från förbund som är märkliga och otydliga (00:08:45) Vad DSD innebär och lite om den variant som är mest kontroversiell inom idrotten (00:12:38) Vi vet inte exakt vad som gäller kring de aktuella fallen (00:14:59) Vad skiljer en hormonell fördel vid DSD mot en anatomisk fördel? (00:17:40) Varför diskuteras testosteron och vad händer om man sänker testosteronnivåerna? (00:19:50) IOK har varit otydliga flera gånger om kring könsfrågan och regelverk (00:20:54) Man kan inte utgå ifrån vad det står för kön i passet som regelverk för idrott (00:22:49) IOK anser att de olika förbunden ska sätta sina egna regler kring det här (00:27:15) Frågan kring DSD är väldigt svår när man är på motionsnivå (00:30:02) Ett förslag till lösning för hur man kan dra linjen mellan olika kön (00:35:35) Det är riktigt tufft att enskilda individer blir uthängda vid stora mästerskap (00:38:11) De politiska utspelen är ofta väldigt provocerande och inte sällan korkade (00:39:59) Det är för mycket personangrepp och onyanserade takes i debatten -
Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost. Den personliga dieten påstods vara anpassad efter deltagarnas proteom, gener och matvanor. Deltagarna blev indelade i fem olika grupper med namnen lipid metabolism, carbohydrate metabolism, systemic inflammation, oxidative stress, and microbiota status och sen jämförde man det mot en kontrollgrupp som fick ganska klassiska kostråd.
Efter det diskuteras en lyssnarfråga som berör inflammatorisk och antiinflammatorisk kost och en lyssnarfråga kring IBS och magkatarr.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:04:25) Personlig diet anpassad efter en persons egna biologi (00:20:04) Bilderna finns på vår instagram @halsoveckanbytyngre (00:26:15) Det går utmärkt att testa individanpassade lösningar i stora RCT-studier (00:30:48) Finns det någon forskning bakom inflammatorisk och antiinflammatorisk kost (00:51:58) Hur ser kostråden ut vid IBS eller magkatarr? -
I avsnitt 129 av Hälsoveckan svarar Jacob och Erik på några lyssnarfrågor. Det blir bland annat snack kring chokladmjölk, kreatin och vad det innebär att vara hälsosam och i fall det finns något sätt att mäta om man uppnår det?
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om semester och tältande (00:03:51) Kan sockersötad chokladmjölk en gång i veckan vara något dåligt? (00:16:49) Är det värt att äta kreatin om man styrketränar hårt 2-3 gånger i veckan? (00:22:38) Hur vet man om ens kropp är hälsosam? -
Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan. Det blir en hel del kring de nya fetmamedicinerna med både frågor kring hur de påverkar blodsockret, vad som gäller kring förskrivning om medicinen inte har förväntad effekt eller om effekten avtar över tid och vad som gäller när det kommer till personer som tappat vikt och nu ska försöka bibehålla den lägre vikten.
Efter det blir det även kortare diskussioner kring bland annat potatis, omega-6 och fröoljor.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:01:07) Kan man få lågt blodsocker av GLP-analogerna (fetmamedicinerna) (00:06:48) Vad gör man när vikten stabiliserats med fetmamediciner? (00:10:25) Hur tänker man kring viktnedgång för personer som är en bra bit in i pensionen (00:12:03) Det är svårt att ta fram tydliga svar på vad man ska göra efter viktnedgång med fetmamediciner (00:18:50) Är potatis farligt? (00:21:00) Är det negativt för hälsan med ett större intag av omega-6 fetter eller fröoljor? (00:26:21) Finns det någon poäng med kollagen? -
Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2 diabetiker. Tanken är att eftersom kroppen brukar vara duktigare på att hantera mat tidigare på dagen med en bättre glukostolerans så kanske man kan uppnå en positiv effekt på blodsockerkontrollen genom att välja när man äter kolhydraterna under dagen.
Efter det tar vi upp ett studieförslag från Clara Fröberg som handlar om de farligaste sexställningarna för att råka ut för en penisfraktur.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack om bilproblem och (00:05:30) Studier som testat ätfönster bara för kolhydrater hos typ 2 diabetiker (00:18:20) Vilka sexställningar innebär störst risk för penisfraktur? -
I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”. Med hjälp av den undersökningen så har man försökt att få en grov bild av vad svenskar i genomsnitt äter och hur vi ligger till när det gäller intaget av olika näringsämnen. Precis som tidigare år så visar undersökningen att den genomsnittliga svensken är långt ifrån att följa dagens kostråd.
Efter det här så diskuteras en artikel i Expressen kring energidrycker, proteintillskott och funktionsdrycker.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:02:45) Tankar kring Livsmedelsverkets matvarukorg-undersökning för 2022 (00:07:34) Högt intag av socker, mättat fett och salt (00:10:27) Vissa hamnar möjligen lågt i vissa vitaminer och mineraler (00:11:57) Äter vi mer protein idag jämfört med tidigare? (00:22:34) Gifter i maten verkar gå lite mot det bättre (00:24:56) Är ketchup mer än grönsak än en sötsak? (00:28:34) Energidrycker gör kaos med kroppen (00:36:50) Proteinbars och andra proteintillskott -
I avsnitt 125 av Hälsoveckan by Tyngre handlar om ett specialavsnitt av South Park med titeln ”The End of Obesity” som handlar om de nya fetmamedicinerna. Avsnittet är som de flesta andra avsnitt av South Park en blandning av träffsäker samhällskritik, överdrifter och extrema karikatyrer av vissa typer av människor. Och Erik och Jacob försöker att lyfta ut det som är bra rent informationsmässigt och särskilja det från det som mest är överdrifter och underhållning.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
(00:00:00) Introsnack (00:03:24) Reflektioner kring avsnittet "End of obesity" med South Park (00:10:59) Podcasttips om Novo Nordisk historia - Acquired avsnitt S14A1 (00:18:44) Cartman försöker få tag på semaglutide via sin sjukförsäkring (00:25:54) Mammor som gör allt för att få tag på någon fetmamedicin (00:32:54) När bli riskerna större än vinsten för medicinerna? - Mostrar más