Episodios
-
Ondanks een moeilijke voorbereiding haalde Bashir Abdi afgelopen zomer zilver in Parijs, na het brons van drie jaar eerder in Tokio. De Pacer zocht de Belgische recordhouder op de marathon op, bij de atletiekbaan in Gent waar het voor hem ooit begon.
Van het verhaal dat hij op de grote dag in Parijs bijna de start miste en de stressvolle Uber-rit, komt hij vermoedelijk nooit meer af. Hij legt het allemaal graag nog eens uit. En wat blijkt? ,,Het was eigenlijk toch een beetje de schuld van mijn coach.”
Ook vertelt Bashir Abdi over de lange weg die hij heeft afgelegd naar zijn succes. Over de opofferingen en de bijzondere kameraadschap met Abdi Nageeye – net als hij geboren in Somalië. Bashir neemt ons mee naar een van hun eerste trainingskampen, in 2012, toen ze in Ethiopië op hetzelfde matras sliepen en zelf hun maaltijden probeerden te koken.
Wanneer Bashir Abdi een doel heeft, komt er weinig meer tussen. Zo was hij de eerste maanden van dit jaar geblesseerd, maar bracht hij ongekend veel uren in het zwembad door. ,,Ik zag veel mensen kijken: vast een Afrikaan die niet kan zwemmen.” Niets was minder waar. Hier werkte een vastberaden marathonloper al aguajoggend toe naar het olympische podium.Bestel bij www.upfront.nl met 10 procent korting met de code: Pacer10
Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Langzaamaan dringt bij Abdi Nageeye door wat hij gepresteerd heeft. ,,Ik heb in een tunnel gezeten vanaf de finish", zegt de winnaar van de New York Marathon, die op dinsdag is teruggekeerd in Nederland.
,,Het is gek om zo geleefd te worden. Dus ook heel fijn om nu terug te zijn op mijn kamertje in Nijmegen. Ik keek net naar buiten en dacht: ja, het klopt, it's me."
We praten na over zijn bijzondere zege, over zijn enorme focus en vertrouwen en over de lange aanloop naar deze overwinning. Na teleurstellingen herpakte Nageeye zich altijd en het vertrouwen om New York te winnen, had hij al vanaf de laatste baantraining van zijn voorbereiding, vertelt hij nu.
We bellen ook met Anne Luijten, mede-olympiër op de marathon in Parijs. Zij staat momenteel aan de kant met een kuitblessure en vertelt hoe ze haar weg vindt op de fiets, in het zwembad en op de Alter G.Bestel bij www.upfront.nl met 10 procent korting met de code: Pacer10
Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
¿Faltan episodios?
-
Op het ijs won Sven Kramer alles wat er te winnen viel. Viervoudig olympisch kampioen, dertigvoudig wereldkampioen. Zondag liep hij de Marathon van Amsterdam, in 3 uur een 11 minuten. Hij beleefde dit debuut op een lossere manier dan ooit. ,,Gewoon, een leuke sportdag hebben.”
Losser voor zijn doen. Want het eeuwige fanatisme ligt toch op de loer. Aard van het beestje. Op een extreme manier beleefde Kramer zijn topsportcarrière. Zijn kuchende dochter kwam niet bij hem in de buurt. Hij vertelt over de grote offers, wat hij voor het schaatsen deed en wat hij er voor liet, zonder schuldgevoelens of spijt. Hij zou het allemaal zo weer over doen. Maar nu, 38 jaar en topsporter af, is er geen kwestie meer van moeten. Niet alles hoeft voor zijn prestatie wijken. Ergens is dat lastig, want hij weet precies hoe hij zich optimaal zou kunnen voorbereiden.
In april onder de 3 uur in Rotterdam? Misschien. Hij heeft in elk geval genoten van de dag, en het kameraadschap met voormalig ploeggenoten Erben Wennemars en Wouter Olde Heuvel. Hoe dan ook: Sven Kramer is nu ook een marathonloper en zijn debuut viel hem absoluut niet tegen.Bestel bij www.upfront.nl met 10 procent korting met de code: Pacer10
Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Om extra veel zin te krijgen in de Amsterdam Marathon gaan we langs bij Theo Woldberg. Hij komt uit Amsterdam, liep er in de jaren '90 zijn eerste marathon en kan het parkoers na vijftien finishes dromen.
Theo Woldberg vertelt over de trainingen bij Phanos in het Olympisch Stadion en zijn belevenissen op de masterstoernooien met andere krasse knarren. En hij verhaalt over die keer dat hij na zijn finish van de hele marathon ook nog de halve marathon liep.
Deze editie zal hij starten als pacer van de 4 uur groep. Als jij onder die tijd wil duiken, mag je deze aflevering zeker niet missen en kun je op 20 oktober achter Theo aan.Bestel bij www.upfront.nl met 10 procent korting met de code: Pacer10
Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Om alvast in de sferen van de Eindhoven Marathon te komen, hebben we Harm Sengers te gast. Hij start zoals altijd met startnummer 040. Alhoewel, altijd... de laatste jaren liep de man met een persoonlijk record van 2.19.48 geen marathon meer. Als vader van twee kinderen maakt de local legend nu zijn comeback als zelfbenoemd 'ouwe lul'.
Waar kwamen de kriebels vandaan om na ongeveer 30 marathons en een paar jaar zonder toch weer fanatiek te gaan trainen voor de klassieke afstand? Wat is er veranderd qua schoenen, voeding en wat merkt hij daarvan? Hoe gaat de nu 42-jarige loper ermee om dat het iets oudere lijf af en toe piept en kraakt. En vooral: hoe groot is de zin om weer te lopen in zijn stad, Eindhoven?
Hij vertelt over zijn ervaringen van marathons die een succes werden en marathons die uitliepen op een persoonlijke mislukking. Welke lessen zijn daaruit te trekken? Harm neemt tot slot de luisteraars gedetailleerd mee over het veranderde parkoers.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In 1992 vluchtte Ahmed Abdillahi als twaalfjarige van zijn geboorteland Somalië naar Nederland. Een zoektocht in het leven volgde, met periodes waarin hij dronk en blowde, tegenslagen kende en soms zonder baan zat. Inmiddels is Ahmed de favoriete postbezorger van De Pacer. Zijn baan, de fiets en het hardlopen brachten hem stabiliteit.
Hij spreekt over het vluchten, en aarden in een nieuwe omgeving. Neemt ons in vogelvlucht mee door zijn bijzondere leven. Vertelt over zijn eerste loopje en zijn eerste marathon, via een old school voorbereiding. Na twee opgaves lukte het hem inmiddels zes keer een marathon te volbrengen en dat telkens een stuk harder. Hij houdt er onorthodoxe trainingen op na. Zo liep hij laatst ongepland 42 kilometer tijdens een training, eindigend over het mulle zand bij Hoek van Holland.
Hij hoopt in de toekomst voor meer enthousiasme voor atletiek en hardlopen bij groepen minderheden die nu aan de zijlijn staan.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hardlopen is razend populair. Meer dan 800.000 aanmeldingen voor de Londen Marathon, de Marathon Rotterdam in anderhalf uur uitverkocht, en ook alle startnummers voor de Amsterdam Marathon al maanden vergeven. Wij vragen ons af: is er sprake van een heuse hype?
We duiken in de geschiedenis van het hardlopen en bekijken hoe de ontwikkeling is gegaan. Proberen de redenen aan te stippen van de groei. En vragen ons af of de trend die is ingezet een tijdelijke zal zijn, of dat het hardlopen voorgoed mainstream is geworden.
Om te polsen hoe het bij de atletiekverenigingen zit, bellen we met PAC-voorzitter Martin Blok. Hij ziet bij de oudste atletiekvereniging van Nederland een ledengroei en meer fanatieke trainers, ook aangezwengeld de topprestaties van Sifan Hassan en Femke Bol.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De Olympische Spelen waren het laatste toernooi voor Pim als fulltime verslaggever bij het AD. Vanaf nu staat het hardlopen op één. Met zijn coaches Guido Hartensveld en Michel Butter praten we in deze aflevering over het ontstaan van deze keus, de valkuilen, de potentie en de drijfveren.
Vragen genoeg. Want: wanneer is iemand eigenlijk een topsporter? Kan een atleet nog fors verbeteren op zijn 32ste? Wanneer is dit nieuwe leven een succes? Is dat gebonden aan resultaat of ook aan plezier? Op welke gebieden valt de grootste winst te behalen? En: wat is het ultieme doel?Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Veel te laat, maar toch de moeite waard: wij vullen het zwarte gat na de Spelen op met een olympische nabeschouwing. Wat gebeurde er achter de schermen, hoe zagen we Femke Bol, Noah Lyles, Eliud Kipchoge en Sifan Hassan heen en weer worden geslingerd door emoties?
Een paar dagen na het einde van de Spelen maken we de balans op: wat was dit voor toernooi, welke verhalen blijven we onthouden, en hoe ga je als topatleet om met euforie en verdriet?
Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Ze was een van de grootste sterren van de vorige Spelen in Tokio, dankzij een unieke combinatie en het uiteindelijke resultaat: twee titels en een bronzen medaille. Reden genoeg om kort voor Parijs een heuse Sifan Hassan-special te maken. De Pacer ging bij haar langs in de Verenigde Staten, trainde met haar mee en kreeg een inkijkje in haar voorbereiding op nieuw succes op de Spelen.
In deze aflevering duiken we in haar leven, haar karakter en schetsen we haar medaillekansen. We blikken vooruit op de keuze die ze eind deze maand gaat maken, want welke onderdelen ze gaat lopen, staat geheel volgens traditie nog altijd niet vast. Ook is ze geregeld zelf aan het woord, in deze speciale voorbeschouwing van De Pacer, met fragmenten uit een interview in mei.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Marti ten Kate won vrijwel alle grote klassiekers in Nederland. Op de Spelen in 1988 werd hij vijftiende op de marathon en onbedoeld ook negende op de 10.000 meter. Kenmerkend was zijn atypische maar zeer efficiënte loopstijl en zijn grote zonnebril van Oakley.
Zo was Ten Kate een opvallende maar niet te onderschatten topatleet die de overwinningen aan elkaar reeg in de jaren ‘80 en ‘90, en ook op het podium stond van de Marathon Rotterdam. We spreken hem een paar dagen voor zijn pensioen, de afgelopen jaren was hij werkzaam voor NOC*NSF. De liefde voor het lopen is er nog altijd.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Piet Wiersma won afgelopen weekend de oudste ultramarathon ter wereld. De 26-jarige Nederland kwam na 85,9 kilometer, van Durban tot Pietermartizburg, als eerste over de streep in de Comrades Marathon. In De Pacer vertelt hij over zijn beroemdheid in Zuid-Afrika, zijn fysieke maar zeker ook mentale trainingsmethoden en de existentiële levenscrisis die aan het hoogtepunt voorafging.
Alles in zijn leven leidde tot dit moment. Dat gevoel heeft Wiersma. Hij, de man die acht talen spreekt, vertelt over zijn nieuwsgierigheid. Over de lessen tijdens zijn achillespeesrevalidatie. Zijn voorbereiding in het Keniaanse Kaptagat, met ook Eliud Kipchoge. De meditaties die hem rust geven, de filosofen die hem hebben geïnspireerd, en over methoden om minutenlang zijn adem in te kunnen houden.
Zijn raceverslag van de Comrades Marathon mag uiteraard ook niet ontbreken. Na zijn tweede plaats vorig jaar wilde hij nu per se winne omdat hij dan fulltime voor de sport zou kunnen kiezen. Nu lonken snelle tijden op de marathon, met stiekem zelfs olympische ambities in Los Angeles. De man die de staat van de wereld en de zin van het leven bevraagd, kent zijn doel.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Fysiotherapeut Maarten van der Klis is te gast. Met hem spreken we over de meest voorkomende hardloopblessures die hij voorbij ziet komen. De grens tussen belasten en overbelasten. En de sleutel: steeds beter leren te luisteren naar het lichaam.
Voorkomen is immers beter dan genezen. Maar ja, hardlopers willen hardlopen. En trouw oefeningen doen, blijkt over het algemeen een grotere opgave. Over die oefeningen gesproken: hoe maken we die hardloopspecifiek?
Zelf raakte hij op 13-jarige leeftijd flink geblesseerd. En tijdens zijn revalidatie kwam hij erachter: later word ik fysiotherapeut. Nu, vele jaren later, heeft hij onder andere Pim Bijl en Eric Brommert regelmatig op zijn tafel liggen. Hoe zien hun hardlooplijven eruit, wat zijn hun krachten en valkuilen?
Verdere thema’s: taarten bakken bij Heel Holland Bakt, bloed pissen na een fanatiek potje squashen en de overeenkomst tussen Carlo Ancelotti en Marinus Dijkhuizen. En het gaat over de twee marathons die Van der Klis inmiddels op zijn naam heeft staan. Loopt de fysiotherapeut eigenlijk zelf weleens tegen een blessure op?Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Met de Leiden Marathon en Utrecht Marathon deze maand op de kalender was het niet lang zoeken naar een geschikte gast. Maikel Stolwijk liep naar de overwinning in beide stadsmarathons en haalt de anekdotes op die hij overhield aan die races.
Een marathon beleeft hij als een roes, tijdens zijn debuut richtte hij in gedachten zijn huis in. Maar hoe komt hij eigenlijk aan zijn bijnaam De Groene Kikker? En waarom kun je hem voorbij zien komen in een kangoeroe-pak?
Verder gaat het over de belangrijkste positie van het voetbalelftal: de grensrechter. En over de handgeschreven schema's van zijn (befaamde) coach Bram Wassenaar. Kilometervreten op de loopband. Uitstappen tijdens de Amsterdam Marathon en daar in de armen verdwijnen van de dame met wie hij later een relatie kreeg. Kortom: genoeg gespreksstof.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Na 158 afleveringen en vijf jaar eindeloos ouwehoeren maken Eric Brommert en Pim Bijl de balans op: waarom raken we in hemelsnaam niet uitgepraat over de marathon? Voor welke veranderingen heeft het maken van de podcast gezorgd? Hoe staan wij er als lopers voor ten opzichte van vijf jaar terug en wat ligt er in de toekomst?
En over de nabije toekomst gesproken: Anne Luijten ging alvast op parkoersverkenning in olympisch Parijs. Tijd voor een belletje, ergens aan het einde van de vlucht door De Pacer-historie.
En ook nog een heuse primeur. Eric heeft namelijk groot persoonlijk nieuws te melden. Wij verklappen nog niets. Gewoon luisteren. Tromgeroffel.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Twee zussen hadden een plan: samen de Marathon Rotterdam finishen onder de 3u30. Bijgestaan door broer Paul werd het voor Maaike en Cristina Gonzalez een dag om niet te vergeten.
Met de twee, die een maand geleden al kwebbelden voor tien, nemen we de dag door. Van de ergernissen bij de dixi, een spoedcursus snel plassen tot het tot rust manen door Paul. Het gaat over dat ene moeilijke minuutje, euforisch surfen op de steun van het waanzinnige publiek, een emotionele trotse vader en het spandoek van acht kids. Ook alvast een korte vooruitblik op volgend jaar. Want dan zijn de twee zussen er absoluut weer bij.Zo, dit waren ze dan, onze twee nabeschouwingen op de mooiste dag van het jaar.
Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
The day after. Zoveel verhalen, zoveel anekdotes, zoveel spierpijn, zoveel lessen. Wij raakten niet uitgepraat over 43ste editie van de Marathon Rotterdam.
We bellen met winnaar Abdi Nageeye om te praten over zijn zege, de Spelen en de Après Skihut. Spreken Stan Niesten over lef tonen en de Gele Kanarie, blikken terug op de race van Pim en zijn trukendoos. En we kijken of Eric zijn eindtijd goed heeft voorspeld.
Uiteraard zijn Guido Hartensveld en Michel Butter erbij. Kortom: op volle sterkte, voor de grote marathon nabeschouwing.
Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Nog acht dagen tot de start van de Marathon Rotterdam. We tellen af, hunkeren naar, smeltend van sentiment, trots op de voorbereiding, nieuwsgierig naar hoe het gaat zijn, de mooiste dag van het jaar in Rotterdam. En dat alles bespreken we met Charles van Cauwenberghe, onze Vlaamse loopvriend, in de Rotterdamse volksmond: Sjarrel.
Hij brengt een Vlaamse ode aan Rotterdam en haar marathon. Aan de Skyline, de bruggen en het Kralingse Bos. Vertelt over zijn loopervaringen in de Anne Luijten-express en over zijn grote wens om zijn dochter te vernoemen naar Nienke Brinkman.
Uiteraard hebben we het over zijn doel: sub 2u30. En over het doel van Pim Bijl: sub 2u21. Om te kijken hoe het daarmee staat, voelt Eric Brommert Guido Hartensveld nog even telefonisch aan de tand. Maar bijna nog belangrijker dan de beschouwingen over die tijden: het nieuws dat dit de laatste editie wordt met Lee Towers. Het is afscheid van cultureel erfgoed. Gelukkig hebben we ook een mooie primeur over onze vrienden van De Gele Kanarie.
En wat het weer wordt? Dat zien de heren vanzelf wel.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Vanuit het trainingskamp in Monte Gordo spreken Pim Bijl en Michel Butter met Stan Niesten, de nummer drie van het NK vorig jaar bij de Marathon Rotterdam in 2.14.26. Tussen de bejaarden die er de winter overslaan, leeft hij volgens een strak regime van trainen, eten, slapen. Hij vertelt over zijn groei als atleet, en vertelt de heerlijke verhalen en fijne anekdotes die daarbij horen.
Dus gaat het over het verdwalen tijdens rechttoe rechtaan-trainingen op de Portugese wegen, de lol bij het buffet met de oudjes, en de zware marathonsessies. En het gaat over thuis. Over het chocomelletje dat standaard klaarstaat bij oma en opa, over het opgroeien tussen de tulpen als zoon van een tuinderfamilie en over de buurjongen even verderop (Michel Butter).
De twee kennen elkaar al heel lang. En inmiddels wordt Niesten, nationaal kampioen op de 10.000 meter en in de cross, gecoacht door zijn buurjongen van vroeger en door Guido Hartensveld. Onder de mannen van TwoZeroNine maakt hij een mooie ontwikkeling door. Waar hij vorig jaar nog ‘slap’ was, maakt hij nu indruk in het krachthonk. Niesten is in goede vorm, en dat brengt een beetje spanning maar vooral veel vertrouwen met zich mee, op weg naar de start van de Marathon Rotterdam op 14 april.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Met 1.00.21 verbeterde Abdi Nageeye bij de CPC Loop Den Haag zijn eigen Nederlands record op de halve marathon. Na de prijsuitreiking, een dopingcontrole en een frisse douche schuift Nageeye met een muntthee achter de microfoons van De Pacer aan. Om te vertellen over zijn voorbereiding, zijn race, de minuut stilte ter nagedachtenis aan Kelvin Kiptum, en zijn toekomstplannen.
Hij vertelt over de training in de regen, 10 dagen van tevoren, die moest bepalen of hij wel of niet aan de start zou staan in Den Haag. Over de problemen in de voorbereiding: van een stressvolle verhuizing, diarree, tot zeurende hamstrings. Over een haas die niet zo goed luisterde. En over zijn plannen in Rotterdam, en zijn plannen tot en met de Spelen van Los Angeles in 2028.
En nadat de Nederlands recordhouder op zijn pantoffels naar het buffet in het atletenhotel is geschuifeld, voelt Eric Brommert Pim Bijl nog even aan de tand over zijn race in Den Haag.Support the show: https://krant.nl/
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Mostrar más