Episodios
-
Rattige kapsels, gebleekte wenkbrauwen en schoenen met gespleten teen: in de bloei van hun leven kiezen Gen Z'ers ervoor om ironisch lelijk over straat te gaan. Maar waarom eigenlijk? En wat heeft Trump hiermee te maken?
Gen Z-correspondent Sara Joëlle Baars - afgestudeerd politicoloog en oprichter van zowel meme-account @saintsandstarslockerroom als nieuwsbrief Serving Politics - schuift aan voor de nodige generatieduiding.
Verder in deze aflevering: verpesten Nederlandse expats de Portugese vastgoedmarkt en wat is 'wellness real estate'? Ook hoor je welke story's je deze week op Instagram moet plaatsen inzake kunst, cultuur en andere HME activiteiten.
Bestel nu met de code HAVER10 op Bamigo.com en ontvang 10% extra korting bovenop de al tot 40% afgeprijsde Black Friday-deals. -
De laatste tijd regent het klachten onder leden van Soho House, de internationale sociëteit voor creatieve stedelingen die in 2018 met veel bombarie ook een Amsterdamse vestiging kreeg. Het zou er te druk zijn, de kwaliteit ondermaats, en bovendien zouden er meer finance bro’s dan creatievelingen rondlopen. Hoe zit dat? Is Soho House slachtoffer geworden van z’n eigen succes? Jessica en Jonas praten je bij.
Verder in deze aflevering: waarom de kaasplank onder druk staat en de opkomst van de ‘ick’. En hoor je welke story's je deze week moet plaatsen als het gaat om kunst en cultuur! Mis geen enkele aflevering door je te abonneren op deze podcast.
Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door GreenChef. Met de code CHEFHAVERMELK krijg je 95 euro korting op je eerste 4 boxen! Gebruik de code of check de website voor meer info. -
¿Faltan episodios?
-
Lange tijd keken hoogopgeleide stedelingen neer op zaken als botox, fillers en haartransplantaties. Maar - zo merken Jessica en Jonas in hun omgeving - ook in havermelkelite-kringen neemt de obsessie met uiterlijk toe. Hoe komt dat? En wat klopt er van de bewering dat mensen in de grote stad knapper zijn dan daarbuiten?
Verder in deze aflevering: waarom Gen Z alcohol en sigaretten links laat liggen. -
Het valt Jonas op dat veel van zijn homoseksuele vrienden in de meest gewilde postcodegebieden van de stad wonen. In deze aflevering duiken hij en Jessica in het fenomeen 'gaytrification', want wat is de relatie tussen homo's en gentrificatie? Waarom zijn ze hier zowel aanjager als slachtoffer van?
Verder in deze aflevering: een bizarre nieuwe opleiding waar mannen leren om zo knap mogelijk te worden, inclusief kaaklijn-lessen. -
Het voelt of het leven in de laatste jaren zó duur is geworden, dat er nauwelijks tegenop te verdienen valt. Want als zelfs multimiljonairs zich tegenwoordig arm voelen, wanneer behoor je dan eigenlijk nog tot de middenklasse? Jessica en Jonas praten je bij over met welk inkomen (en welke cultuur) je tot de Nederlandse middenklasse behoort.
Verder in deze aflevering: de 'gedwongen' veryupping van de hoofdstedelijke Kolenkitbuurt én het nieuwe favoriete investeringsobject van de superrijken: 'flipbare' kunst. -
Waarom houden jonge stedelingen zo van terrassen die lijken op verwaaide parkeerplaatsen? Nu de zomer in volle gang is strijkt de havermelkelite massaal neer op het terras. Hoe werd alcohol drinken in het openbaar van iets ‘ordinairs’ tot een geaccepteerde vorm van hedonisme? In deze aflevering praten Jessica en Jonas je bij over het ontstaan van de Randstedelijke terrascultuur.
Verder: waarom is het zo moelijk om vrienden te maken als dertiger, en wat is de relatie tussen de oververhitte woningmarkt en het aantal geboren baby’s? Ook hoor je – zoals elke aflevering – de anonieme, schokkende bekentenissen van de havermelkelite. -
Aangejaagd door TikTok raast de ene na de andere microtrend door de stad: van Adidas Samba tot Stanley cups, van RVS-interieurs tot toypoedels. Waar komen deze microtrends vandaan en wat is de duistere zijde van deze ontwikkeling?
Verder vertelt Jonas over zijn (bijna-)burnout en ontdekt Jessica een site die een parfum aanbiedt dat verdacht veel lijkt op Santal33, maar dan voor de fractie van de originele prijs…
👓 Ace & Tate - Ontvang nu een gratis cleaningkit met de code HAVERMELKELITE bij besteding vanaf €125,-. Klik hier!
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Alpro. -
Vlees eten, roken, politiek incorrecte podcasts luisteren en een dun lichaam als schoonheidsideaal: jarenlang waren deze zaken ondenkbaar in de wereld van de progressieve, wereldverbeterende havermelkelite. Toch lijkt een deel van deze groep de laatste tijd een nihilistische, reactionaire kijk op de wereld te omarmen. Waar komt deze vibe shift vandaan? Maakt de havermelkelite een ruk naar rechts? Hosts Jessica Kuitenbrouwer en Jonas Kooyman praten je bij.
Verder in deze aflevering: de opkomst van de HiFi - mensen die hun hoge inkomen over de balk smijten - én de terugkeer van speeddaten.
Besproken artikelen:
2:28: Business Insider - Americans Feel Financially Insecure, But That Won’t Stop Luxury Shopping for Millennials and Gen Z
6:24: Het Parool - Hoe het daten weer verschuift van online naar de echte wereld: ‘Iedereen is wel een beetje uitgeswiped’
13:11: Het Parool - Veel veganistische zaken in Amsterdam sluiten: ‘Dit lijkt een voorbode’
20:07: NRC - Heeft ‘Dimes Square’, een club jonge, artistieke New Yorkers, een eigen idee van literatuur? Hun eerste romans zijn uit
20:45: In These Times - Former Leftists Are Going Right. Is It Fascism or Capitalism?
27:17: AT5 - Waarom worden jongeren conservatiever? ‘Gevoel van veiligheid neemt af’
32:43: Vogue - Maten en inclusiviteit voor lente/zomer 2024
33:38: Dazed Digital - Is Fashion Making a Worrying Return to Size Zero Models?
37:15: Glamour - How Pilates Has Been Rebranded as the Ultimate ‘Hot Girl’ Workout
38:55: Boek: Wereld van gisteren - Stefan Zweig
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Alpro.
👓 Ace & Tate - Ontvang nu een gratis cleaningkit met de code HAVERMELKELITE bij besteding vanaf €125,-. Klik hier! -
Geboren en getogen Amsterdammers praten neerbuigend over de 'import' die de hoofdstad overspoelt: van 'ontwortelde' expats tot 'verwende' rijkeluiskinderen. Want de ziel van de stad staat onder druk - nog maar twee op de vijf Amsterdammers is in de hoofdstad geboren. Wie maakt dan eigenlijk de dienst uit in de stad? En wat is de 'geheime' grachtengordel-cultuur die locals van import onderscheidt?
Verder in deze aflevering: waarom zien Gen Z'ers eruit als mini-volwassenen? En een nieuwe trend op Instagram: photodumps zijn uit en vervangen door 'grid zero'.
Zoals altijd wordt Havermelkelite, de podcast, gehost door Jessica Kuitenbrouwer en Jonas Kooyman.
Besproken artikelen:
6:12: Mashable - Is posting a photo dump on Instagram cringe now?
7:35 One thing newsletter: The disappearing insta grid
8:05 The Atlantic - Prom dresses are just dresses now
9:57 The Atlantic - The Diminishing Returns of Having Good Taste
19:00 Het Parool: De Amsterdammer komt in de stad amper uit zijn eigen bubbel: ‘We gaan de kant van Amerika op’
20:48 De Groene Amsterdammer - David Goodhart - The Road to Somewhere
23:44 Boek: Wij zijn de stad – Floor Milikowski
28:09 Havermelkelite nieuwsbrief - Ik belandde bij de coolste plek van de grachtengordel
29:20 The Guardian - The tyranny of the algorithm: why every coffee shop looks the same
31:15 Boek: Veranderen: methode – Édouard Louis
32:25 Joan Didion - Slouching Towards Bethlehem
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Alpro. -
Nederlandse yuppen geven honderden - en soms wel duizenden - euro's uit aan de gietijzeren braadpannen van Le Creuset, de draadloze stofzuigers van Dyson en de minimalistische zeep van Aesop (die verstopt wordt voor 'provinciale' visite). Hoe wisten deze drie merken het huishouden sexy te maken en de keukens van Randstedelijke twintigers en dertigers te veroveren?
Verder in deze aflevering: hoe 'armzalige' microwoningen verrijzen in de grote Nederlandse steden én de miljardenwinsten van het grootste luxeconcern ter wereld: LVMH. Co-hosts Jessica Kuitenbrouwer en Jonas Kooyman praten je bij in aflevering 3 van Havermelkelite, de podcast.
Besproken artikelen:
1:52 Daily Mail - University criminology lecturer shoplifted £1,000 worth of steaks, Le Creuset cookware and boutique gin during shoplifting spree at Marks & Spencer and a garden centre, court hears
2:33 NRC - De opmars van de huurkazerne lijkt niet te stoppen. Armzalige eenkamerappartementen, op elkaar gestapeld
6:50 Financial Times - LVMH accounts for bigger share of French exports than agricultural sector
14:41 De Volkskrant - De Aesop-zeepflacon, vazen met citroenen, beige prints: wie door Funda scrolt, ziet alsmaar dezelfde interieurs
24:08 The New York Times - What Makes a Vacuum Cleaner Sexy?
28:24 Havermelkelite nieuwsbrief - Hoe Le Creuset een statussymbool werd in de yuppenkeuken
34:15 TikTok - Le Creuset Shallot
Boek: De perfecties - Vincenzo Latronico
Boek: Laat de wereld achter - Rumaan Alam
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Alpro. -
Randstedelijke twintigers bestellen massaal matcha bij de koffiebar. Hoe groeide deze dure, groene, Japanse drank in korte tijd uit tot een statussymbool én een miljardenindustrie? En waarom zijn juist angstige Gen Z'ers bereid om zeven euro voor deze delicatesse te betalen? En: kan deze groene poeder een burn out voorkomen? Jessica Kuitenbrouwer en Jonas Kooyman praten je bij, in deze tweede aflevering van Havermelkelite, de podcast.
Besproken artikelen:
Financial Times - For runners, marathons have become the new ‘fashion weeks’
The Guardian - ‘When I wear this shirt, I feel part of a tribe’: how running club merch became a marker of cool
Curbed - The Immediately Outdated Renovation
Vox - “Good taste” is all about class anxiety
WWD - Can Matcha Cure Burnout?
NRC - Ze staat om zes uur op en is jaloersmakend succesvol: de opkomst van ‘That Girl’
Anouk Kootstra - Een jas die past (Naked taste, Pierre Bourdieu)
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Alpro. -
Driegangenmenu's, bakfietsen, influencers en Marie Stella Maris-geurspray in de tent: waar festivals ooit alternatieve vrijhavens waren, lijken ze nu te zijn overgenomen door vermogende twintigers en dertigers uit de Randstad. In alle luxe streven zij een dag of weekend lang het ultieme genot na, om - als echte agendahedonisten - maandag weer op kantoor te verschijnen. In deze eerste aflevering van Havermelkelite, de podcast, vragen Jessica Kuitenbrouwer en Jonas Kooyman zich af: hoe werd de mosh pit een posh pit?
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Alpro.