Episodios
-
Det räcker inte att bara ha rätt utrustning. Du måste också veta hur du använder den. Lars Bollmark är en rutinerad skridskoåkare. Trots det är olyckan framme. Hur gick det till den där februaridagen när isen brast? Och vad kan man lära sig? Möt också Jennie Parbrink, frivillig sjöräddare, som berättar om Sjöräddningssällskapets svävare.
-
2018 går Makassar Highway på grund utanför Västervik. Närmare 50 ton tjockolja läcker ut i havet och ett intensivt arbete väntar. Anton Kock, frivillig sjöräddare, berättar om arbetet för att stoppa spridningen och samla in oljan. Det är en kamp mot klockan, för att rädda miljön.
-
¿Faltan episodios?
-
Sjöräddning i Samos och nya metoder. Internationella samarbeten är avgörande för att utveckla sjöräddningen världen över. Matthew Fader, frivillig sjöräddare och ansvarig för internationellt samarbete, berättar varför det är viktigt men även om svårigheter med samarbeten över landsgränser. Dessutom får vi möta Inger Borge-Richter som 2019 var med i det internationella utbytet Crew Exchange.
-
Vissa larm kan enkelt undvikas. Så vad ska man tänka på för att slippa hamna i sjönöd? De frivilliga sjöräddarna Helen Karlsson och Johan Weber ger en snabblektion i ”sjösäkerhetens ABC”.
-
I skarpt läge är det avgörande att kunna lita på varandra. Trots att bakgrund, ålder och sjövana varierar stort. De frivilliga sjöräddarna Camilla Liljegren och Ulf Holmberg berättar hur man gör för att bygga något så abstrakt som tillit.
-
Simon Lind kantrade med sin kajak och hamnade i det sexgradiga vattnet med läckande våtdräkt. Han fruktade för sitt liv. Men Simon lyckades larma och den frivilliga sjöräddaren Sara Boholm ryckte ut. Nu möts de igen för att berätta vad som hände.
-
De frivilliga sjöräddarna Anna Agger och Andreas Andersson har båda åkt på larm som slutat i tragik. Hur hanterar man det? Ett avsnitt om krishantering, acceptans och att göra så gott man kan.
-
Carl-Otto Christenson testamenterade hela sin förmögenhet till Sjöräddningssällskapet som då kunde bygga ”Rescue Josephine”. Sarah Wahlström berättar om en unik man och deras oväntade vänskap. Hör också frivilliga sjöräddaren Stefan Kruses historia om svävaren ”Rescue Henrik Nyström” som byggdes tack vare ett annat testamente. Och hur den hjälpte till att rädda livet på två personer som gått genom isen.
-
Mycket har hänt sedan starten 1907. I det här avsnittet berättas Sjöräddningssällskapets historia. Möt Gunvor Norberg som är dotter till den första kvinnliga sjöräddaren, Sören Söderstrand som fick medalj efter en insats 1969 och Michael Kellermann som hjälpte båtflyktingar i Grekland 2015.
-
Att vara frivillig sjöräddare är både slitigt och fantastiskt roligt. Och det påverkar hela familjen. I det här avsnittet berättar tvåbarnsmamman Maria Hildén och fembarnspappan Lars Österlund, om hur de får ihop sin vardag med engagemanget i Sjöräddningssällskapet.
-
Jim Karlsson och Johan Swahn lever helt olika liv. De blev ändå vänner direkt när de möttes på räddningsstationen i Arkösund. Som frivillig sjöräddare får man uppleva extrema situationer tillsammans. Då måste man lita på varandra trots olikheter. Det resonerar Jim och Johan om i detta avsnitt.
-
Christin Söderberg från Västerås kunde ingenting om båtar. Nu är hon befälhavare på stationens största enhet. Mikael Brodd var lika mycket landkrabba och har snart varit frivillig sjöräddare i 30 år. Här berättar de om den utbildning de fått i Sjöräddningssällskapet.
-
Lars Magnusson seglade ensam och hamnade i sjönöd. Men frivilliga sjöräddaren Thomas Brzezinski och hans besättning var snabbt på plats. Nu möts de igen i ett samtal om vad de lärt sig av händelsen – och att vissa saker går snett hur erfaren man än är.
-
Utan gåvor, inga räddade liv. I det här avsnittet träffar vi Mai Rassy, som tillsammans med sin familj finansierat en helt ny typ av båt för Sjöräddningssällskapet. Dessutom hör du Jonas Carlsson, frivillig sjöräddare som också utvecklar räddningsbåtar, om varför det är så kul att köra dem.