Episodios
-
Baby's die tussen nu en 2039 geboren worden, behoren tot de nieuwe generatie Bèta, zegt een Australische demograaf. Zij volgen de vorige generatie Alfa op. Wat leert de opdeling in generaties ons? Nog meer politieke chaos in Zuid-Korea, nadat een poging om president Yoon op te pakken, mislukt is. Hoe verdeeld is het land? En in Groot-Brittannië is een “snelweg van dinosauriërs” ontdekt: 200 pootafdrukken in klei. Wat vertellen die ons?
-
De vraag naar een verbod op de verkoop van vuurwerk klinkt steeds luider: is dat een goed idee? In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN heeft Thibaut Courtois gezegd dat hij opnieuw voor de nationale ploeg wil spelen. Maakt hij een comeback als Rode Duivel? En de Vlaamse regering wil supertrucks definitief toelaten op de autosnelwegen, maar kunnen onze Vlaamse wegen die wel aan?
-
¿Faltan episodios?
-
Wat was hét geluid van de maand januari? Hoeveel keer hadden we het in 2024 over het Midden-Oosten? Waarom werden we steeds minder enthousiast van de bezoekjes van Bart De Wever aan de koning? Hoe kan het dat het pausbezoek tegen de verwachting in boeiend podcastmateriaal opleverde? En hoe slaagden we erin om een kapotte lift op de VRT in geen tijd gefixt te krijgen? In deze speciale aflevering blikken Sofie, Lode en Katrien terug op de verhalen van 2024.
-
De Belgische vereniging van post-covidpatiënten wil dat er gespecialiseerde centra komen in ons land. Schiet België tekort in de zorg voor langdurige covidpatiënten? Het Openbaar Ministerie in Oost-Vlaanderen heeft dit jaar al 150 keer een tijdelijk huisverbod voor ouders ingesteld. Hoe werkt dat? En de beroemde Trevifontein in Rome is weer open voor het publiek, maar de stad stelt een voorlopige limiet van 400 bezoekers tegelijkertijd in. Kan je nog rustig naar op uitstap naar Rome?
-
Bijna twee maanden na de overstromingen rond Valencia is onze reporter Mieke Strynckx teruggekeerd. Ze trof er nog veel ellende aan. In oktober 2020 werd de Franse leraar Samuel Paty vermoord door een extremistische moslim. Is er intussen iets veranderd op de Franse scholen? En koning Filip heeft de opdracht van formateur Bart De Wever verlengd tot 7 januari. Er is dus nog geen federale regering onder de kerstboom, hou jij de moed erin of niet?
-
In Frankrijk is het doek gevallen over het proces van Gisèle Pelicot tegen haar ex-man en de tientallen andere mannen die haar verkracht hebben. Ondanks de gruwel wilde Pelicot haar zaak openbaar voeren. Wat heeft ze in gang gezet? Minister van Staat Miet Smet (81) is overleden. Hoe zullen we haar herinneren? En op oudejaarsavond krijgen jongeren in de Anderlechtse wijk Kuregem een avondklok opgelegd. Wat zijn de voor- en nadelen van zulke maatregelen?
-
Het nieuwe treinstation van Bergen wordt vandaag voor het eerst gebruikt. Maar het kostte uiteindelijk tien keer meer dan voorzien, hoe komt dat? De foto van de dochter van een vrouw kwam ongevraagd op een andere website terecht. Hoe kan je vermijden dat kinderfoto's online een tweede leven gaan leiden? De Groenlandse Haai kan tot 500 kaarsjes op zijn verjaardagstaart zetten, hoe kan een dier zo oud worden?
-
Twee maanden na de lokale verkiezingen is er nog geen politiek akkoord in Blankenberge en Willebroek. En dus kiest de gemeenteraad zelf de schepenen (en ook de burgemeester). Hoe werkbaar is dat? In Leuven worden vuilniszakken voor restafval een stuk duurder. De prijzen voor de inzameling van afval blijken nogal te verschillen per gemeente. Waarom is dat zo? Europa gaat een eigen satellietnetwerk lanceren IRIS². Waarom zijn er nog meer Europese satellieten nodig in de ruimte?
-
Voormalig radiomaker Sven Pichal is veroordeeld tot 3 jaar cel met uitstel voor bezit en verspreiden van beelden van kindermisbruik. Hoe moeten we die straf inschatten? De NMBS heeft een nieuwe dienstregeling en gaat ook geen wifi installeren op de treinen. Maakt de NMBS hiermee de juiste keuzes? En het Franse eiland Mayotte is getroffen door een cycloon. Er blijken veel Belgische dokters te werken op het afgelegen eiland. Hoe is de toestand daar?
-
NAVO-topman Mark Rutte waarschuwt in een onheilspellende toespraak dat we niet klaar zijn voor wat er binnen 5 jaar op ons afkomt. Moeten we bezorgd zijn? Alleenstaande ouders hebben het financieel moeilijk: zijn er oplossingen? En collega Jens Franssen reist door Syrië: hoe ziet het leven van de Syriërs eruit na de val van Assad?
-
De Belgische ziekenhuisdirecteurs trekken aan de alarmbel: ze vinden niet genoeg personeel. Hoe komt dat? We duiken in het verhaal van Mazen al-Hamada, de Syriër die de wereld de martelgevangenis van oud-president Assad toonde en er uiteindelijk ook om het leven kwam. En waarom nomineert Vogelbescherming Vlaanderen vier kraaiachtigen voor Vogel van het Jaar?
-
De moord op de topman van een Amerikaanse zorgverzekeraar zet de VS in rep en roer: de moordenaar wordt door een deel van de Amerikanen opgehemeld. Wat zegt dat over het Amerikaanse systeem van ziekteverzekeringen? Wielerbaas Patrick Lefevere stopt ermee: wat heeft hij het wielrennen gebracht? En kan het mythische Fort Boyard gered worden van de golven?
-
Nu het regime in Syrië is gevallen, komen de schaakstukken in het Midden-Oosten in beweging. Wie doet wat? Meer dan 750.000 Vlamingen zijn laaggeletterd: welke impact heeft dat op hun dagelijks leven? En waarom moeten drie pandajongen die in België geboren zijn vandaag verhuizen naar China?
-
Een historische omwenteling in Syrië: na een bliksemoffensief hebben rebellen de hoofdstad Damascus ingenomen en het regime van president Assad omvergeworpen. Hoe is dat kunnen gebeuren? Welke toekomst wacht het land en zijn bevolking nu? En wat gaat er gebeuren met de gevluchte president?
-
Het aantal minderjarigen dat na een jeugddelict werd opgenomen in een gesloten instelling stijgt. Wat is het profiel van die jongeren? Wat hebben boeren te verliezen bij een handelsverdrag tussen Europa en vijf Zuid-Amerikaanse landen? En waarom houden Australische wetenschappers zich bezig met de ontwikkeling van cyborg-insecten?
-
De Franse regering van premier Michel Barnier is na nog geen drie maanden gevallen. Hoe diep is de politieke crisis in Frankrijk? Amnesty International beschuldigt Israël van genocide in Gaza. Het is de eerste grote mensenrechtenorganisatie die die term gebruikt. Zal dat een verschil maken? En vanaf januari wordt standaard een HPV-test gebruikt om baarmoederhalskanker op te sporen. Kunnen we de ziekte nu de wereld uithelpen?
-
Er loopt een onderzoek naar MR-politicus Didier Reynders omdat die geld zou hebben witgewassen via loterijspelen. Hoe werkt dat precies? Zuid-Korea heeft enkele woelige uren achter de rug, nadat de president de krijgswet afkondigde en het leger het parlement blokkeerde. Wat is er aan de hand? Vanaf vandaag is de film Wicked te zien in de bioscoop. Het verhaal is gebaseerd op het bekende kinderboek 'De tovenaar van Oz'. Waarom spreekt het zoveel mensen aan?
-
De PS in Brussel is uit de regeringsonderhandelingen gestapt, enkele dagen nadat er eindelijk een Nederlandstalige meerderheid gevonden was. Hoe zijn we op dit punt aanbeland? Voor de vijfde nacht op rij is er betoogd in Georgië. Wordt het daar een nieuw Oekraïne? En in het Congobekken zijn 742 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt: hoe hoopgevend is dat?
-
De afgelopen dagen hebben Syrische rebellen vriend en vijand verrast met het grootste offensief in jaren. Vanwaar komt die plotse escalatie? Sekswerkers hebben voortaan een volwaardig werknemersstatuut en daarmee heeft België een wereldprimeur. Gaat dit in de praktijk veel veranderen? En na het auto-ongeluk van presentator Tom Waes vragen we ons af of oldtimers veiliger gemaakt kunnen worden?
-
De ongelijkheid in ons land is groter dan verwacht, blijkt uit een studie van de KU Leuven. Vooral bij het vermogen van mensen groeit de ongelijkheid. Hoe komt dat? 10 jaar geleden overleed Luc De Vos van Gorki onverwacht. Waarom blijft de zanger na al die jaren nog zoveel mensen raken? En in het Verenigd Koninkrijk bespreekt het parlement een wet die euthanasie beperkt zou toelaten. Nu is euthanasie in welke vorm dan ook verboden. Waarom is dat zo?
- Mostrar más