Episodios
-
I det här avsnittet pratar våra arbetsrättsexperter, Hilda Kristoffersson Cangemark och Aylin Bahmanyar Strand, om de nya reglerna i lagen om anställningsskydd (LAS) som Arbetsdomstolen nu har tillämpat i två domar. Sedan 1 oktober 2022 har "saklig grund" ändrats till "sakliga skäl" i LAS, vilket påverkar uppsägningar av personliga skäl. Nu krävs bara ett omplaceringsförsök, och arbetsgivaren behöver inte ta hänsyn till andra omständigheter än de som lett till uppsägningen. Hilda och Aylin diskuterar hur Arbetsdomstolen har bedömt uppsägningarna enligt de nya reglerna, med särskild hänvisning till Huvudavtalet i en av domarna.
-
Nyfiken på vad som diskuterades under Roschier Investigations Forum (RIF) 2024? I nya avsnittet av Hire & Fire sammanfattar Senior Associate Elin Osbeck och Associate Hilda Kristoffersson Cangemark fde hetaste samtalsämnena från konferensen. Lyssna in för värdefulla lärdomar kring hur organisationer kan skydda sig från interna och externa hot samt framgångsreceptet för lyckad krishantering!
-
¿Faltan episodios?
-
I avsnittet diskuteras den högaktuella frågan om säkerhetsprövningar, som blivit en väldigt viktig fråga för många arbetsgivare i dagens samhälle. Roschiers arbetsrättsexperter Sophie Foss och Nora Tägtgård Coter går igenom vad en säkerhetsprövning är, vilka verksamheter som berörs, och hur arbetsgivare kan hantera situationer där en anställd inte godkänns i säkerhetsprövningen. Dessutom diskuterar de balansen mellan kraven i säkerhetsskyddslagen och arbetsrättsliga regler, och hur arbetsgivare kan navigera dessa utmaningar på ett rättssäkert sätt.
-
I det här avsnittet av Hire & Fire diskuterar Aylin Bahmanyar och Sophie Foss "the Right to Disconnect" – det vill säga, rätten att koppla bort från jobbet utanför arbetstid. Den digitala utvecklingen har gjort det möjligt för anställda att vara ständigt uppkopplade och mottagliga för arbetsrelaterad kommunikation, vilket skapar nya utmaningar kring stress och brist på återhämtning. Flera länder i Europa har redan infört lagstiftning som reglerar anställdas rätt till nedkoppling och frågan diskuteras nu även på EU-nivå. Vad gäller egentligen i Sverige, och vad kan man som arbetsgivare göra för att ligga steget före och främja en hållbar balans mellan arbete och fritid? I avsnittet ger Aylin och Sophie konkreta tips till arbetsgivare och och diskuterar den framtida utvecklingen inom detta högaktuella ämne.
-
I det här avsnittet av Hire & Fire ger Roschiers arbetsrättsgrupp en översikt över arbetsmiljöreglerna och vad man bör känna till som arbetsgivare för att säkerställa en bra arbetsmiljö. Vi hoppas att ni vill lyssna på avsnittet, som finns där poddar finns!
-
I det här avsnittet av Hire & Fire pratar Sofia Andersson och Ebba Dahlberg om genomförandet av det omtalade lönetransparensdirektivet, som syftar till att motverka lönediskriminering på grund av kön. Efter mycket spekulation överlämnades i maj en statlig utredning som ger oss ledning i frågan om hur detta kommer påverka den svenska lagstiftningen. Sofia och Ebba diskuterar bland annat vilken rätt till insyn i lönesättningen som arbetssökande och arbetstagare förväntas få, det tilltänkta förbudet för arbetsgivare att fråga arbetssökande om tidigare eller nuvarande löner, och hur arbetsgivare i praktiken ska kunna leva upp till de krav på insyn som direktivet ställer.
-
I det här avsnittet av Hire & Fire pratar Elin Osbeck och Aylin Bahmanyar om olika arbetsrättsliga frågor som har att göra med sommaren! Frågor som besvaras är bland annat; Har anställda rätt till en firmafest i anslutning till sommaren? Vad gäller om en anställd skulle missköta sig på en sådan firmafest? och Kan anställda välja själva hur de ska förlägga sin semester på sommaren?
-
I det här avsnittet av Hire & Fire diskuterar våra jurister William Karo Persson och Sofia Andersson Arbetsdomstolens dom AD 2023 nr 24, och dess inverkan på tillämpningen av begreppet "företagsledande ställning". Domen har nyanserat bedömningen av vad som krävs för att en anställd ska anses ha en arbetsledande ställning, sett till uppsägningstid, aktieinnehav och övrigt inflytande i företaget.
-
I det här avsnittet av Hire & Fire pratar Jenny Welander Wadström, Elin Osbeck och Aylin Bahmanyar om varför företag upprättar policys, arbetsgivarens arbetsledningsrätt respektive arbetstagarens lojalitetsplikt, samt vad arbetsgivare bör ha i åtanke när de upprättar policys. De nämner även exempel på policys som bör finnas på arbetsplatsen enligt lag , exempelvis med hänvisning till diskrimineringslagen, samt diskuterar policys i praktiken från rättspraxis.
-
I det här avsnittet av Hire & Fire pratar arbetsrättsexperterna Aylin Bahmanyar och Elin Osbeck om arbetstillstånd och vad arbetsgivare behöver känna till när de har eller funderar på att anställa personer med medborgarskap i ett land utanför Europeiska unionen. De går igenom kraven för att beviljas arbetstillstånd i Sverige och nya regler i utlänningslagen. Något som är särskilt viktigt för företag som gör företagsförvärv, är att ha koll på vilka åtgärder som måste vidtas vid övergång av verksamhet.
-
Vad innebär egentligen den svenska totalförsvarsplikten och hur den kan komma att påverka arbetsplatserna? Både regeringen och överbefälhavaren har gett direktiv om att medvetenheten i samhället om att det faktiskt kan bli krig i Sverige måste öka, vilket lett till många frågor. I avsnittet fördjupar sig Roschiers arbetsrättsexperter Jenny Welander Wadström och Hanna Thempo i frågor om totalförsvarsplikten och svarar bland annat på vad som händer på arbetsplatserna om det skulle bli krigsfara eller krig i Sverige? Har anställda rätt att ta ledigt för att tjänstgöra i totalförsvaret? Vad innebär det att bli krigsplacerad? Och vad händer med en anställds lön om de behöver tjänstgöra i totalförsvaret?
-
I detta avsnitt pratar Peder Boström och Sofia Andersson om bakgrundskontroller vid rekrytering. De diskuterar bland annat vilka begränsningar som finns avseende arbetsgivares möjligheter att kräva uppgifter om arbetssökandes utbildning och arbetslivserfarenheter, utdrag ur belastningsregistret, kreditupplysningar och medicinska kontroller. Med sig har de John Park, Senior Associate i Roschiers IP & Technology-grupp och expert på GDPR, som ger praktiska tips på hur arbetsgivare bör tänka kring personuppgiftshantering i samband med bakgrundskontrollerna.
Andra frågor som diskuteras i avsnittet är i vilka fall det finns krav på arbetsgivaren att göra vissa bakgrundskontroller, hur länge en arbetsgivare bör och får spara jobbansökningar, och i vilket skede i anställningsprocessen det är mest lämpligt att genomföra bakgrundskontroller.
-
Vem har egentligen arbetsmiljöansvar när anställda hyrs ut som bemanningspersonal till ett annat företag? Hur kan arbetsgivaren minimera riskerna för att de anställda råkar ut för ohälsa eller olycksfall när den endast har begränsade möjligheter att påverka arbetsförhållandena hos inhyraren? Och vad händer om det värsta händer? Peder Boström och Sofia Andersson reder ut vad som gäller och ger praktiska tips på hur både arbetsgivaren och inhyraren ska tänka för att skapa en god arbetsmiljö under svåra förutsättningar.
-
Välkommen till det magiska 50e avsnittet. Det har gått fyra år sedan det första avsnittet av Hire & Fire publicerades och mycket har hänt i världen och inom arbetsrätten sedan dess. I detta avsnitt reflekterar våra arbetsrättsexperter Jenny Welander Wadström och Elin Osbeck kring några av de tidigare avsnitten och utvecklingen inom arbetsrätten, som har utmärkts av COVID, smittspridning och distansarbete, men också såklart i stor grad av förändringarna i LAS och implementeringen av visselblåsardirektivet.
-
I avsnittet diskuterar Alice Göransson och Peder Boström arbetstagares rätt till vila enligt arbetstidslagen samt vad arbetsgivare bör tänka på när de planerar att förlägga arbete under natten mellan midnatt och klockan 5. I avsnittet nämns också möjligheten att göra undantag från arbetstidslagen genom kollektivavtal samt vilka verksamheter och typ av arbeten som undantas lagen. Begrepp som beredskap och jour behandlas också då dessa ofta blir relevanta i samband med nattarbete.
-
I det här avsnittet av Hire & Fire ger Alice Göransson och Linn Gårdevall en crash course i det omtalade lönetransparensdirektivet som syftar till att komma till rätta med de osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Även om den svenska lagens slutliga innehåll ännu inte är fastlagt står det klart att svenska företag kommer att behöva förändra sina rekryterings- och löneprocesser när lagstiftningen väl är på plats. Avsnittet ger dig som lyssnar en överblick över de viktigaste konsekvenserna av direktivet och och en uppdatering kring den kommande lagstiftningen.
-
Att diversifierade arbetsteam leder till ökad lönsamhet är ingen nyhet men diskussionen om hur arbetsgivare bäst kan ta tillvara en neurodiversifierad arbetsstyrka är bara i sin linda. I detta avsnitt diskuterar Jenny Welander Wadström och Linda Jarnhamn från flow2thrive de utmaningar och möjligheter som arbetsgivare bör känna till för att stå bättre rustade för framtiden när det gäller neurodiversitet – något som ofta uppfattas som en känslig fråga att driva inom organisationen, inte minst på grund av den lagstiftning som finns gällande diskriminering och personuppgiftshantering.
-
I detta avsnitt pratar arbetsrättsexperterna Jenny Welander Wadström, Elin Osbeck och Alice Göransson om sexuella trakasserier på arbetsplatsen. De går igenom definitionen av sexuella trakasserier enligt lag, ger praktiska tips kring hur företag kan arbeta med sina aktiva åtgärder för att förhindra sexuella trakasserier på arbetsplatsen och pratar om vad företag ska göra om de får information om att sexuella trakasserier kan ha förekommit på arbetsplatsen. I avsnittet diskuteras också hur sexuella trakasserier kan bli ett arbetsmiljöproblem på arbetsplatsen.
- Mostrar más