Episodios
-
Vet ni att vi i genomsnitt bara får femton minuter för att ställa frågor till läkaren under ett besök?
Inte konstigt kanske att så många då har frågor om några av världens mest komplexa diagnoser - de kognitiva.
Lyssna när Ingmar Skoog (professor i psykiatri, Göteborgs Universitet), Henrik Zetterberg (professor i neurokemi Göteborgs Universitet och skapare av de nya blodtesterna för säkrare diagnos av alzheimer) berättar om det senaste inom forskningen. Lyssna när Silviasjuksköterska Petra Tegman (Betaniastiftelsen) berättar om den vård och stöd man har rätt till och när Fredrik och Caroline Sjöstrand delar med sig av en vardag med alzheimer. Fredrik drabbades endast 54 år gammal. Podden görs av: Beppo Ljudproduktion och intervjuar gör Johanna Hinteregger. Samtalet är en inspelning av Alzheimer Lifes frukost på Bio Capitol i Sthlm 7 oktober 2024. Podden och frukosten gjordes med stöd från Nutricia. -
Stämningen är laddad i rummet när Ulrika, som var 44 år och hade tre små barn när hon drabbades av alzheimer, ställer frågan till ansvarig minister: Varför får inte jag den hjälp jag behöver?
Lyssna på svaret och mycket mycket mer om hur det ser ut i Sverige om man drabbas av en kognitiv sjukdom och politiken bakom.
Anna Tenje (m), äldre och socialförsäkringsminister. Hennes politikområde kostar mer än hela svenska försvaret, runt 90 miljarder. Trots det talas det inte med samma engagemang om dessa frågor trots att alla känner någon som drabbas och att vi alla kommer bli äldre till slut. Det vill Anna Tenje ändra på. Men hur?
Lyssna på den spännande podden där ministern frågas ut av dem det gäller, patienten själv och den som står bredvid, den anhöriga.
Till lyssnare: tack för alla frågor till Anna Tenje!
Intervjuar gör Johanna Hinteregger och Ulrika Harmsen. Medverkande är Anna Tenje (m), äldre och socialförsäkringsminister. Produktionen görs på Beppo Ljudproduktion av stiftelsen Alzheimer Life. Hjälp oss att hjälpa fler. Swisha: 1234866208 -
¿Faltan episodios?
-
Vissa möten är svårare än andra. När jag träffar Caroline, en ung alzheimerdrabbad kvinna i sina bästa år, med nyss utflugna barn och liten hund i knät slängs jag tillbaka till det mörker min mamma och jag var i första året med hennes diagnos. Möt Caroline i hennes sorg att drabbas och hur viktigt det är att ha en samtalsgrupp. Detta är del två i vår serie om att få tala om sin diagnos. Reporter: Johanna Hinteregger, Alzheimer Life.
-
"Vi måste få prata om det!" DEL 1. Att drabbas av alzheimer som ung. I samma lokal, vid samma tid och med samma personer möts fyra män för att tala om sin alzheimer. Det blir allt från rungade skratt till tårar.
Kommer Ulf kunna bli morfar? Kan Tommy fortsätta jobba länge till och hur länge kan Johan hitta till operan?
Medverkar gör: Ulf, Johan, Tommy, Mikael samt samtalsterapeut Hannele Moisio (bilden). Reporter är Johanna Hinteregger, Alzheimer Life. -
Möt alzheimerdrabbade Christina och hennes man Stanley som i en nära intervju beskriver de snart fem år som Christina tagit den nya bromsmedicinen lecanemab. Christina mår bättre och hon är på samma nivå i sin kognitiva sjukdom, alzheimer, som hon var 2017. Detta är ett nära och på många sätt revolutionerande samtal med någon som har kanske längst erfarenhet av den nya bromsmedicinen mot alzheimer, lecanemab, i hela världen. Vad innebär detta skifte i alzheimervärlden? Intervjuar gör Johanna Hinteregger, Alzheimer Life. Besök www.alzheimerlife.se för mer information.
-
Margareta Winberg, en av socialdemokraternas ledande profiler, hemlighöll under många år att hennes man politikern Jörn Svensson drabbats av Alzheimer. Ingen utomstående fick reda på sjukdomen. Orden demens och alzheimer fick inte nämnas i deras hem.
Berättelsen om maken och vänsterpolitikern Jörn Svenssons sjukdom handlar om förnekelse, skuld, skam och medberoende.
”Jag bröt mot nästan allt jag står för bara för att skydda Jörn och hans högsta önskan att hålla det hemligt.”
Först nu, två år efter Jörns död, orkar Margareta Winberg berätta i vår podd Alzheimer Life om tiden som höll på att knäcka även henne. Och varför hon till slut väljer att prata om Jörns Alzheimer. -
Vår hjärna väger bara några få procent av vår vikt men den behöver mest. Den kräver mer energi än något annat organ. Det är dags att tala om vad vi matar vår hjärna med. Lyssna på senaste podden som handlar om just det med Sveriges främsta experter på området. Forskning visar att runt 40 procent av risken att drabbas av en sjukdom som kan leda till demens beror på hur vi lever. Vad är viktigt om man ligger i riskzonen eller redan har fått en diagnos? Intervjuar gör Johanna Hinteregger, Alzheimer Life.
Den här podcasten göra med stöd från Nutricia.
Medverkande: Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet, Centrum för Alzheimerforskning samt läkare och FoU chef för Tema Inflammation och Åldrande. Författare till boken Hjärnhälsa – på dina fem fingrar: Förebygg och minska risken för alzheimer och minnesproblem (2021). Hur effektivt är det att tänka på kosten för att må bättre?
Jessica Samuelsson, leg. dietist, Medicinsk Doktor på Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, Göteborgs Universitet. Vad säger våra matvanor om oss?
Kjell och Eva Ehn, patient med begynnande alzheimer och hans maka.
Sophia Du Rietz, lever med Daniel som redan som 55-åring drabbades av en mycket tidig alzheimer. -
Även cirkusprinsessor får alzheimer. Henry Bronetts mor Carla kunde göra volter på hästryggen och skjuta prick med pistol. Hon lagade sina berömda blåbärspannkakor till hela cirkusen. Sedan drev hon en framgångsrik skönhetssalong i Stockholm. Men hon kunde också få utbrott som skrämde de som var nära. Speciellt sina barn. Ett raseri och en oberäknelighet som fick sonen att under hela livet ha svårt att känna tillit och som gjorde honom svår att leva med. Nu är mamma Carla sedan flera år sjuk i alzheimer. Henry Bronett berättar om den svåra men fina tiden och varför han fortsätter besöka henne trots en komplicerad relation. Och hur kunde Carlas sjukdom få bröderna att sluta fred? Medverkar: Henry Bronett, Johanna Hinteregger. Producent: Erland Karling och Beppo Ljudproduktion.
-
För första gången på flera decennier börjar det skönjas hopp för alla med alzheimer i tidiga stadier. De nya så kallade bromsmedicinerna kan fördröja insjuknandet med kanske uppemot ett år. Samtidigt är det på väg nya diagnosmetoder som kan avslöja alzheimer med bara ett blodprov.
De här upptäckterna skapar en perfekt storm för landets minnesmottagningar. Media skriver om det här mest varje dag och driver upp förväntningarna bland patienter och anhöriga. En del läkare är nu rädda för en tsunami av nya patienter som vill testa sig. Andra som redan har fått diagnosen kommer att kräva att få den nya bromsmedicinen.
Men hur kommer det bli i verkligheten?
Det här blev temat för Alzheimer Lifes frukost på Bio Capitol den 5 februari.
Lyssna på smarta samtal om allt det nya inom forskningen kring Alzheimer.
Forskaren Bengt Winblad andas mer hopp i forskningen än kanske någonsin tidigare. Läkaren Moa Wibom är rädd för att hon kommer att göra många patienter besvikna. Minnesutredaren Göran Hagman reder ut vad som är Alzheimer och vad som är vanlig åldersglömska. Patienten Anna Grönlund om hur hon byggt om sitt liv i väntan på räddningen. Leder samtalet gör Henrik Frenkel. -
Frontallobsdemens är en sjukdom med olika scenarier, svår att diagnosticera och med sorglig utgång. Den är ovanlig, bara ungefär fem procent av alla med demenssjukdom har pannlobsdemens. Men det råder samtidigt ett stort mörkertal. Frontallobsdemens är den vanligaste formen av minnessjukdom för dem under 60 år. Berättelsen om drabbade Lee Holloway, en världskänd programmerare och grundare till Cloudflare, är spektakulär. Medverkande är Henrik Zetterberg, en av Sveriges främsta forskare inom kognitiva sjukdomar och biomarkörer för dessa (Göteborgs universitet) och intervjuar gör Johanna Hinteregger.
-
Om att vara anhörig. De bor i Örebro slott. Tjänstebostad när man är landshövding, vilket Lena Rådström Baastad är. Där samsas hennes make Rogers hemtjänst, sonens EPA-traktor med hennes - landshövdingens - bestyr. Men det är ingen saga med konstig tvist utan det handlar om att som 46-åring, mitt i sin politiska karriär, bli anhörig när hennes man Roger får alzheimer. Och att behöva ringa statsministern för att förklara läget. Medverkande: Lena Rådström Baastad och Johanna Hinteregger
-
Inte alzheimer men...
Hallucinationer? personlighetsförändringar? Gott minne men kass rumsorientering? Stora rörelser i sömnen? Dessa symptom låter inte typiska för någon som har alzheimer. Det är för att de inte är det. Vi talar ofta om Alzheimers sjukdom. Ibland så ofta att vi missar de andra kognitiva sjukdomarna. Inte bara läkaren har svårt att sätta diagnosen men också media och samhället i övrigt delar en stor okunskap. Det är dags att tala om Lewy Kropp, Vaskulär, pannlob- och Parkinson - alla med demenssymptom. Medverkar gör: Henrik Zetterberg och Johanna Hinteregger -
En av Sveriges största vetenskapskonferenser inom alzheimerforskning har ägt rum på Karolinska institutet. Det handlar om utmaningarna i och med de nya bromsmedicinerna som är på ingång. Silvialäkaren Moa Wibom sammanfattar vad det nu handlar om för utmaningar för de nya behandlingarna av tidig Alzheimers sjukdom. Det handlar om kompetens, förenkling av diagnos, förutsättningar för säker vård, att hitta rätt patienter för rätt medicin men framför allt hur ska vi möta individen i detta? Medverkande: Läkare Moa Wibom, Johanna Hinteregger intervjuar.
-
Kärlek kan flytta berg sägs det men den kan inte bota alzheimer. Vad händer med kärleken när frustration, trötthet och sorg blir känslor man dagligen känner? Vem blir man en sådan situation- en vårdare eller en börda? Det är mångas skräck när alzheimern är ett faktum i en relation.
Vad gör man om man nyligen träffat sitt livs kärlek och så får han alzheimer? Hör Anja Dahlström och Gustav Forsbergs kärlekshistoria.
Allan Linnér – allas vår radiopsykolog ger vägledning och berättar om när hans egen mor blev sjuk i alzheimer och när han själv började misstänka att han drabbats av samma sjukdom.
När Edna Alsterlund och Ingemar “Ingo” Johansson träffades slog det gnistor. Det fanns bara de i hela världen. När Edna tog hand om sin man höll hon till lsut på att gå under.
Hör även Janni Ahlgren vars pappa Stefan drabbades av alzheimer redan i 50-års åldern. När de såg vad lite kunskap det fanns i samhället om dessa sjukdomar beslutade de att vara med i Uppdrag granskning. Moderator: Johanna Hinteregger. Ljudtekniker: Erland Karling, Beppo Ljudproduktion -
Drottning Silvia har dedikerat sitt liv till att förbättra situationen för dem som lever med demens och deras anhöriga. I den här poddintervjun gjord hösten 2020, ställde Drottning Silvia upp
på ett mycket personligt samtal ,med oss på Alzheimer Life, om sjukdomen Alzheimer och hur den påverkat henne och hennes familj.
Drottningens egen mamma Alice Sommerlath blev dement, och vi pratar om den oro Drottningen själv känner.
Bara några månader efter vår intervju avlider Drottningens älskade bror Walther. Hon hade kunnat smyga med orsaken och säga att det var i sviterna av covid. Men Drottningen berättade frankt att det var just Alzheimer.
Jag frågar om drottningens egen rädsla för att utveckla Alzheimer. Risken att utveckla Alzheimer ökar exponentiellt med åren. Har man dessutom demenssjukdom i familjen fördubblas den risken.
”Är vi inte alla rädda för det”, svarar Drottningen på min personliga fråga.
Jag följer upp med att fråga vad Drottningen skulle önska om hon själv drabbades av en demenssjukdom.
” Om jag skulle bli sjuk i Alzheimer så hoppas jag att allt det arbete jag lagt ner under mer än 25 år på att utveckla kunskapen om demenssjukdomar, också kan hjälpa mig och min familj i ett sådant läge. Att de (familjen) inte blir rädda och kan stå vid min sida, och att de inkluderar mig.”
Drottningen berättar sedan att om någon i kungaparet skulle drabbas av en demenssjukdom så kommer de att gå ut och berätta det öppet för svenska folket, på samma sätt som Drottning Margareta i Danmark gjorde när maken Prins Henrik drabbades.
Lyssna gärna (igen) på det här unika samtalet med Drottning Silvia, som på lördag fyller 80 år. Det är personligt, spännande, varmt och öppet. -
Tänk dig att du tar ett test för att se om du bär på anlag för några genetiska sjukdomar. Och när mailet kommer, mitt i stekoset från köttbullarna till barnen, ser du att du bär på en gen. Inte bara från en sida utan från både din mammas och pappas sida. Genen heter ApoE 4 och ger 90 procent risk att drabbas av en av de värsta folksjukdomarna vi har. Utan bot. Alzheimer. Vad gör du då?
Det är läkaren, forskaren och författaren Anna Grönlund, 39, situation. Hör om hur hon resonerar kring hur man ska leva sitt liv när det är mycket påtagligt att det förmodligen har ett slut man inte gillar. Och hör hur hon som forskare och läkare och presumtiv patient resonerar kring livsstilsförändringar som en broms på sjukdomsförloppet.
Ett roligt, spetsigt och innehållsrikt avsnitt av podden från Alzheimer Life.
Medverkande: Anna Grönlund, Johanna Hinteregger. Erland Karling redigering och produktion Beppo Ljudproduktion. Bild: Olof Grönlund. -
Som patient eller nära någon med tidig alzheimer kan de senaste åren ha känts som en enda lång "I väntan på Godot". Vi har här samlat en grupp som kan våra hjärnor. Vad kan vi göra redan nu för att ta hand om våra hjärnor? De har koll på hur det kommer gå till när och om vi får bromsmedicinerna till Sverige. Lyssna på Alzheimer Lifes frukostpodd (inspelad 11 september 2023 på Bio Capitol i Stockholm). Medverkande är: Mai-Lis Hellenius (KI), Linus Jönsson (KI), Hedvig Söderlund, författare till boken "När hjärnan sviker - ett liv med demens" och patienten Peter Lundberg, 60 år, om sin kamp mot klockan. Kommer han bli en av de som kommer kunna bromsa sin alzheimer och få några, något sånär, friska år till? Intervjuar på scen gör journalisten Johanna Hinteregger.
-
Johanna Hinteregger, Alzheimer Life, möter Kjell Ehn för att tala om att han har fått en alzheimerdiagnos som 60-åring. "Att möta Kjell Ehn, ny krönikör för Demensforum, är speciellt. När jag frågar om vad som är svårare nu med alzheimer vill han istället tala om det som är lättare nu. När jag ber om att få tala om mörkret vill han tala om ljuset. Alzheimer Life möter alzheimervärldens nya positiva kraft. Men vart tar mörka tankar vägen?" Programledare: Johanna Hinteregger, ljud: Erland Karling, Beppo Ljudproduktion. Detta är en produktion av Alzheimer Life.
-
När Ingvar Carlsson, nu 89 år och märkt av ischias, kommer till Alzheimer Lifes poddstudio är det för att gå in i sitt livs verkliga smärtpunkt. Sveket mot hans livspartner sedan 63 år, hans fru Ingrid som drabbats av Alzheimer.
Ordet svek är hans eget. När Ingvar Carlsson kommer till punkten när han ska berätta om att han själv höll på att gå under, då brister det. Orden grötar ihop sig i halsen. Känslorna övermannar honom. Politikern är här och nu bara en ledsen make som kämpade så hårt för att vårda sin sjuka fru. Och som kom till vägs ände när han själv gick in i väggen.
”Det är så svårt…bara den som är anhörig kan förstå hur det är att stå vid sidan om”, säger Ingvar Carlsson.
I det här poddsamtalet är den förre statsministern unikt öppen och känslosam, och ger en inblick i att vara anhörig till en livspartner som sakta glider in i en demenssjukdom.
Vi får följa med Ingvars och Ingrids resa in i Alzheimerland. Och han deltar för att kunna hjälpa alla andra anhöriga som inte har en röst.
Tipsa gärna andra om detta unika poddsamtal. -
Peter Lundberg kände i hela sitt liv en längtan efter att få veta vem hans pappa var. Hans mamma var bara 17 år när Peter föddes. Inte ens på mammans dödsbädd fick han några besked.
Så när Peter var 55 år blev längtan och nyfikenheten för stor. Han började söka sin okända pappa via DNA och släktforskning.
Helt otroligt fick han träff och hittade en halvbror.
Men Peter blev även erbjuden att söka i sitt genetiska arv via olika DNA-tester. Efter en kort tid fick han ett svar som fick hela hans tillvaro att rasa.
Peters familj har den farliga genen APOE4-genen som orsakar Alzheimer. Han gick ned i svart. Hans fru började föra anteckningar för att spåra konstiga förändringar i Peters sätt att vara. Löpande dök det upp symtom, som att han glömde vem han pratat med dagen innan. Vid julens traditionella spelkvällar fattade han inte reglerna. På jobbet kom han av sig när han skulle hålla ett föredrag. Det blev bara svart.
”Då blev jag riktigt rädd. Var det dags nu”, berättar Peter i den här podden.
I början av det här året fick han så svaret han inte ville ha.
Bara 59 år gammal har Peter fått diagnosen Alzheimers sjukdom med tidig debut.
Nu är Peters enda räddning att det kommer en ny bromsmedicin i tid. Det kan förlänga hans liv.
”Nu lever jag ett halvår i taget. Tar inga drastiska beslut, frånsett att jag prioriterar hårdare vad jag vill ägna mig åt min resterande tid i livet.”
Peter är hobbymusiker och sjunger och spelar nu in musik han alltid älskat.
Men hur gick med jakten på pappan, där allt började.
Lyssna på podden här nedan så får ni höra hela Peters fantastiska historia. - Mostrar más