Episodios
-
Door de schaarste op de arbeidsmarkt voelen bedrijven de nood om een sterk werkgeversmerk neer te zetten. Een aantrekkelijke en aangename werkplek maakt het eenvoudiger om mensen aan te trekken én te houden. Maar wat maakt een organisatie in 2024 een ‘great place to work’?
Joost Kaesemans vraagt het in deze podcastaflevering aan Dirk Buyens, Founder of Great Place To Work Belgium en Professor hr aan de Vlerick Business School.
-
De opkomst van elektrische wagens lijkt niet meer te stoppen. Voor de tankstations brengt dat een enorme paradigma shift met zich mee. Steven Clauwaert, Head of Fast Charging Benelux en Gregory Delgoffe, Non-Fuel Performance Manager vertellen er in deze podcast meer over. Als speler op het gebied van duurzame mobiliteit wil Q8 onderdeel zijn van de energietransitie en dat doen ze door hun snellaadnetwerk uit te breiden. Hun ambitie? 500 nieuwe stations openen in België tegen 2030.
En er is meer. Als mensen meer tijd spenderen in het tankstation, biedt dat heel wat opportuniteiten.
-
¿Faltan episodios?
-
Zowel economische als demografische veranderingen hebben een grote impact op onze mobiliteit. Sommige bruusk zoals COVID, andere geleidelijk aan zoals vergrijzing. Om te voorspellen hoe de toekomst van mobiliteit er zal uitzien, moeten we dus verder kijken dan de technologische innovaties.
In deze podcast gaat Joost Kaesemans in gesprek met Wannes Vermost, CEO KBC Autolease en Hans Dewachter, Chief Economist KBC. Ze duiken dieper in de trends van vandaag en morgen die onze mobiliteit grondig zullen veranderen.
-
Om de verschuiving naar duurzame mobiliteit te maken is het cruciaal om uitdagingen op het gebied van technologie en elektrificatie aan te pakken, maar het vereist ook gedragsverandering door alternatieve vervoerswijzen te kiezen.
In deze podcast zoomt host Joost Kaesemans samen met Heleen de Jager en Guy De Ceuster van Belfius hierop in.
-
Christophe Janssen en Philippe Kahn vormen de kern van het mobiliteitsteam van Arval. In deze podcast vertellen ze over de veranderingen binnen de sector. En dat zijn er heel wat. We spreken vandaag namelijk niet langer van een fleet policy, maar van een mobility policy waarin werkgevers naast een auto ook groene alternatieven aanbieden aan werknemers.
Wat is een multimodale mobiliteitshub? En hoe ziet car sharing 2.0 eruit? Dat kom je in deze podcast te weten.
-
Welzijn op het werk is en blijft belangrijk. Als bedrijf ben je wettelijk verplicht om elke 5 jaar te peilen naar de 5 A’s: arbeidsorganisatie, -inhoud, -omgeving, -voorwaarden en -relaties. Maar dat is het absolute minimum, zegt Pieter D’Aubioul, Corporate Wellbeing Manager bij AG Health Partner.
In deze podcast gaat hij dieper in op de survey die AG Health Partner ontwikkeld heeft om zowel de fysieke, mentale als sociale gezondheid te bevragen. Hillewaere Group nam de survey af bij hun werknemers. Nancy Van Cauwenbergh, HR Manager vertelt over de resultaten.
-
Wat mag je dragen op het werk en wat niet? Een dresscode kan beperkend aanvoelen, maar zowel bij werknemers als werkgevers is de vraag naar duidelijkheid groot.
De grenzen tussen werk en privé vervagen en mensen kleden zich informeler dan pakweg 30 jaar geleden. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich 100% veilig voelen in de werkomgeving om zichzelf te zijn? En hoe garandeer je dat hun uitstraling in lijn ligt met de bedrijfswaarden?
Dewi Wibowo, Head of ESG & Sustainability bij Stepstone en Pieter Ugille, Head of Marketing & Culture bij Accent vertellen er in deze podcast meer over.
-
Als je over mensen beslissingen neemt, moet je er zeker van zijn dat deze juist zijn. Een wetenschappelijke onderbouwing is onmisbaar. Niet eenvoudig met de innovaties en technologieën die in snel tempo op ons afkomen en vaak nog geen bewezen kwaliteit hebben.
Innovatie gericht sturen is dus een complexe uitdaging, maar met een gemeenschappelijk kader, correcte data en flexibiliteit is dat volgens Jolien Elegheer, teamcoördinator kwaliteit bij Poolstok en collega Bernie Caessens, Lead scientist zeker mogelijk.
Luister naar de podcast en leer hoe ook hr kan meesurfen op de golf van innovatie.
-
Werknemers zijn het belangrijkste bezit van een bedrijf. Of dat is toch wat de meeste organisaties beweren. Kijken we echter vanuit het standpunt van de finance afdeling, dan krijgen we vaak een ander beeld. Een beeld waarin hr nog steeds als een grote kost gezien wordt.
En dat is zonde vinden Rudy Aernoudt, Prof. accounting, corporate finance & taxation aan de Universiteit Gent en Ralf Caers, Prof. Human Resource Management aan de KULeuven.
In deze Deep Dive delen ze hun kijk op dit vraagstuk.
-
De generatiekloof, de war for talent, hybride werk en ESG. Het zijn zonder twijfel de vier grootste challenges waar bedrijven vandaag mee kampen.
ISS Facility Services, een toonaangevende onderneming op het gebied van werkplekervaring en facility management, is ervan overtuigd dat gezonde voeding op het werk een deel van het antwoord biedt.
Bart Mariman, Chief Commercial Officer bij ISS Facility Services en Sandra Bekkari vertellen in deze Deep Dive waarom gezonde voeding zo belangrijk is en geven hands-on tips om er vandaag nog mee aan de slag te gaan.
-
Een nieuwe bedrijfsstrategie implementeren? Beaulieu International Group, wereldleider in de vloer-, textiel- en chemische industrie, riep de hulp in van Flexso.
Tijdens een bedrijfstransformatie speelt hr een cruciale rol. Maar vaak heeft ook de hr-afdeling een upgrade nodig en daar wringt het schoentje. Mensen zijn vandaag bang dat technologische innovaties een negatieve impact zullen hebben op het persoonlijke aspect van hr.
Tom Mentens, HR Transformation & Technology Lead bij Flexso en Pieter Lelieur, Chief Human Resources Officer bij Beaulieu International Group vertellen hoe zij dit succesvol hebben aangepakt.
-
Inclusie is een hot topic vandaag, ook op de werkvloer. Daarom lanceert de Vlaamse overheid de campagne: ‘Pracht van een werkkracht’.
Via financiële ondersteuning wil de overheid personen met een arbeidsbeperking meer tewerkstellingskansen geven. En dat is broodnodig vertelt Giovanni Vandenborre, gedelegeerd bestuurder Vuylsteke Effiage: “Bedrijven zijn vandaag nog te weinig aangepast aan mensen met een arbeidsbeperking en dat is jammer”.
Samen met Patricia Vroman, beleidsmedewerker bij de Vlaamse overheid, gaat Giovanni Vandenborre in op het belang van inclusie.
-
Het verschil tussen arbeiders en bedienden bestaat al heel lang. Volgens Geert Walschap, HR Director Umicore regio West- en Zuid-Europa en Nathalie Swartebroeckx, Manager HR Center Compensation, Benefits & Payroll, is dat onderscheid niet meer van deze tijd.
Bij Umicore werd een vernieuwend loonbeleid geïmplementeerd om komaf te maken met de historische verschillen. Hoe zijn ze hierin geslaagd? Op welke manier reageren de werknemers? Wat is het verschil met andere bedrijven? Je krijgt het antwoord in deze podcast.
-
Vaak worden psychische problemen op het werk simplistisch afgewimpeld met een vitaliteitsplan. Dagelijks x aantal stappen en een bakje fruit lossen de problemen wel op.
Deze misvatting benadrukt de behoefte aan een nieuwe, frisse aanpak.
Rechargen dus, en dat moet volgens Hidde de Vries van Recharge Company overal kunnen gebeuren, zowel thuis als op het werk. Het brein ademruimte gunnen om alles op een rijtje te zetten en te verwerken.
Ook Livia Mensah van Cigna, een bedrijf dat wereldwijd inzet op gezondheidsoplossingen gaat hiermee aan de slag.
-
Vroeger werd eenzelfde hr-beleid op alle werknemers toegepast. Talrijke maatschappelijke factoren hebben deze uniformiteit op de helling gezet. Bedrijven kiezen vandaag steeds meer voor een traject op maat van de werknemer.
Het Top Employers Institute werkt globaal aan certificaten om dit beleid aan de hand van uitgebreide surveys te beoordelen.
Steven Hormann van Top Employers Institute en Mieke Broeders van Cegeka bespreken hoe een certificaat van Top Employer bijdraagt aan een geïndividualiseerd werknemerstraject en tevens de employer branding boost.
-
In tijden van verandering en stijgende werkdruk is er dringend nood aan nieuwe tools voor leidinggevenden. Hoe realiseer je dit in jouw onderneming?
In deze podcast identificeert Lieze Stassen van Poolstok de knelpunten die aan de basis liggen van de nood voor opleidingstrajecten. Daarnaast beschrijft ze hoe je opleidingstrajecten kan voorbereiden en uitwerken. Sarah Volckaert legt uit hoe dit praktisch verloopt binnen de provincie Oost-Vlaanderen.
-
Hoe verandert dit de dynamiek en welke aspecten zorgen voor een goede verstandhouding en een vlotte bedrijfsvoering?
Eigenaar Tom Van Uffelen liet het roer van familiebedrijf Universitas over aan een externe CEO. Samen met Liesbeth Vandenrijt, co-auteur van het boek ‘De niet-familiale CEO in het familiebedrijf’, blikt hij terug op de uitdagingen en opportuniteiten die het proces met zich meebracht.
-
Met slechts 1,8 kandidaten per vacature is het vandaag niet eenvoudig om de juiste werknemer te vinden. Enerzijds zorgt de vergrijzing voor een structureel tekort aan arbeidskrachten en anderzijds zien we een kloof ontstaan tussen de beschikbare kandidaten en de openstaande vacatures.
-
Een dienstrooster uitwerken dat de huidige wetgeving respecteert én rekening houdt met de individuele wensen van werknemers is niet eenvoudig. Toba HR Solutions is al achttien jaar actief bezig met het automatiseren van dit proces. Hun interactieve planningsoftware laat toe om verder te gaan dan Excel en ondersteunt een vlotte communicatie met elke medewerker.
Karl Hendrickx, Sales Manager van Toba HR Solutions, en Kris Van Paemel, directeur van WZC Sint-Vincentius in Kaprijke gaan dieper in op de toekomst van digitaal plannen.
-
Toetreden tot de arbeidsmarkt is niet voor iedereen even eenvoudig. Met het project Buitengewoon slaan Facilicom en Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen de handen in elkaar om nieuwkomers met een anderstalige achtergrond een kickstart te geven op de arbeidsmarkt.
Tijdens de eerste editie in 2019 heeft 75% van de deelnemers uiteindelijk een contract gekregen en 50% is vandaag nog steeds bij Facilicom aan de slag. Na het succes, starten deze maand twaalf enthousiaste mensen een traject van zes weken om aan de slag te gaan als schoonmaker. Elk van hen krijgt persoonlijke begeleiding en wordt door een eigen peter of meter opgevolgd.
We luisteren naar Thierry Vermeire, HR directeur bij Facilicom en Cleo Bosiers, diensthoofd van het facilitaire beheer aan Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen.
- Mostrar más