Episodios
-
Det er ikke nytt at den voksne generasjon er bekymret for den oppvoksende generasjon. Men er det noe mer bekymringsverdig med smarttelefoner i dag enn ridderromaner på 1600-tallet, "moffe" 70-tallet, reklamesnutter på 80-tallet eller voldelige spill på 90-tallet? I denne episoden diskuterer vi: Har vi et problem? Hvor stort er problemet? Er problemet større for ungdom enn for voksne? Og hva er mulige løsninger på problemet?
Med: Psykologer John Petter Fagerhaug, Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
Nettside til gjesten vår: www.fagerhaug.no
Andre anbefalte podcaster om temaet:
Huberman Lab:
- Dr. Jonathan Haidt: How smartphones and social media impact mental health
- Anna Lembke: Understanding and treating addiction
Wolfgang Wee uncut:
- John Petter Fagerhaug: teknologi, psykisk helse, mobilavhengighet
TED
- The anxious generation
NRK
- Trygdekontoret: barn med skjerm
-
En bred episode om det å være sensitiv i møte med ulike kulturer, og å være nysgjerrig på kontekst når vi blir dømmende. Vi beveger oss også inn på store temaer som ondskap og kjærlighet, og hvordan finne lyset når verden oppleves dystopisk. Dette er ikke en episode med mange konkrete tips og triks, men den bidrar med et tankesett som er nyttig i alle menneskemøter og den gir en litt fornyet tro på verden (syns i hvert fall vi).
Med psykologspesialister: Zemir Popovac, Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
For de som syns dette var interessant og vil høre mer om samme og lignende tema anbefaler vi følgende podcast-episoder:
Atlaspodden:
Postmigrasjonsvansker med Zemir Popovac
Kultursensitivt arbeid med Judith van der Weele
Hverdagspsyken:
Innvandrerhelse og utenforskap med Zemir Popovac
Sinnrik:
Den kulturbevisste terapeuten
A slight change of plans:
A black musician takes on the KKK
-
¿Faltan episodios?
-
Når er frustrasjon nyttig for barns utvikling? Og hva kan vi gjøre for at frustrasjonen skaper vekst og ikke overveldelse? For å diskutere dette har vi med oss psykologspesialist Zemir Popovac. Håper du syns det er like spennende og gøy å høre på som det var å spille inn!
It takes 3 (?) to tango: Jon Auby, Lars Christian Vold og Zemir Popovac
-
Hender det at du må samarbeide med andre? Da er denne episoden interessant for deg, uavhengig av hvem du må samarbeide med.
Hvordan si i fra på en måte som blir tatt i mot?
Vi går gjennom Gottmans "4 horses of the apocalypse"; fire måter å ikke gi en tilbakemelding på, og fire måter å gi en tilbakemelding på.
-
Kan ros virke mot sin hensikt? Hvordan rose på en måte som skaper lyst til å prøve fremfor frykt for å feile?
Med psykologspesialister Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
-
Hvorfor er det ofte så vanskelig å gi og ta i mot ros? Hvordan kan vi rose så det treffer? Hva har ros med shaping å gjøre, og hva er forskjellen på ros og forsterkning? Vi rakk ikke å snakke noe særlig om ros av innsats vs ros av egenskaper. Det kommer i en oppfølger. Med psykologspesialister Jon Hynne Auby og Lars Christian Drivdal Vold
-
Vi har med oss Ingrid og Silje fra hver sin barnevernsinstitusjon. Vi får høre deres erfaringer rundt hvordan trappe opp bevegelsesfrihet til ungdom slik at det skaper mestring. Kanskje bør vi kalle det mestringsplan?
-
Hvordan samkjøre og skape samarbeid rundt begrensinger for ungdom som trenger ekstra rammer. Og hvordan slippe opp på en forutsigbar måte, i takt med at ungdommen lærer nye ferdigheter.
Med: Psykologspesialister Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
-
Hvorfor og hvordan skape mening i hverdagen og i livene til ungdommer? (Og for så vidt i livene til folk flest.) Hvem har vel ikke lett etter meningen i livet på et eller annet tidspunkt?
Med: Psykologspesialister Lars Christian Vold og Ida Marie Kippe
-
Vi håper dette er en av våre mest lekne episoder. Alle mennesker er lekne, men vi kan miste kontakt med lekenheten vår. Spesielt når vi står i mye press, forventninger og er redde for å gjøre feil. Hvordan kan vi skape et miljø som fremmer lek, og hvorfor er det så viktig i arbeid med barn og unge?
-
Dette er del to av om rus. Vi har gjort en grov sortering der vi i denne episoden snakker hvordan vi kan jobbe med rus når vi har ungdommene på glid. Vi snakker blant annet om kartleggingsverktøy i samtale med ungdommene, riktig hjelp og støtte til riktig tid og sted, rusmestringsplan, ferdigheter og belønningssystem. Vi håper disse to episodene kan bidra til økt trygghet og retning i rusarbeid med ungdom.
Vi kom på i etterkant at vi også kunne, og kanskje burde, snakket om flere temaer som blant annet voksnes mulighet til en enda mer aktiv rolle i ferdigheter i rusmestringsplanen. Vi kunne også snakket om endringsstadier vi alle går gjennom når vi forsøker å endre oss, og tilbakefall som en naturlig del av endring. Som de fleste temaer vi tar opp er dette også langt fra ferdigsnakka.
-
Rus er et tema som ofte gjør oss maktesløse, handlingslammet og følelsesladet. Hva kan vi alltid gjøre, selv når ungdommene ikke er med på prosjektet om å slutte med rus? Hvordan kan vi snakke om rus med ungdommer som ikke vil skape en endring?
I neste episode, del 2, har vi mer fokus på hva vi kan gjøre når ungdommene er litt på glid. Samtidig flyter det veldig over i hverandre, så det er ikke sånn at del 1 kun er relevant når ungdommene ikke er med, og del 2 kun er relevant når ungdommene er med.
Med Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
-
Hva er reparasjon og hvorfor er det så viktig i en relasjon? Brudd i relasjoner er ikke noe vi skal unngå for en hver pris, men en nødvendighet som kan føre noe godt med seg når det blir reparert på en god måte. Så hvordan får vi nå til gode reparasjoner?
Med Lars Christian Vold og Jon Hynne Auby
-
En episode med idémyldring rundt hvordan man kan skape en god sommer for voksne og barn på institusjon. Håper det bidrar til gode ideer og gjerne inspirasjon til enda bedre ideer enn vi kommer med. Med Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold. God sommer!
-
Det er vanlig av ungdom avviser voksne, og det vekker stort sett flere negative følelser i oss. Årsakene til at ungdom avviser kan være ulike, men felles kan vi si at det handler om problemløsning. Vi kommer også med noen tips til hvordan vi kan møte det, uavhengig av hva årsaken er.
-
Vi har hatt en trivelig samtale med Alexander Skadberg som har erfaring med både å vokse opp på institusjon, og å jobbe på institusjon. Marinert i mye latter og humor, snakket vi om hva som er viktig å ha med seg i arbeidet med barn og ungdom - fra et veldig viktig perspektiv. Hvordan har Alexanders erfaringer i egen oppvekst formet ham i måten han møter ungdom på? Hvilke tilnærmeringer fungerte godt på ham som barn og ungdom? Og mye, mye mer.
-
Vi tittet litt tilbake i arkivet og fant denne fra 2020. Her snakker vi kort om hvordan vi kan planlegge og skape en god jul for ungdom på institusjon. Den er like aktuell i dag som for to år siden, så lytt gjerne for å hente inspirasjon til å lage en så god jul som mulig for ungdommene i Bufetat.
-
Noen ganger kan det være fristende å gi ungdom en lærepenge. Ellers lærer de vel ikke? En del konsekvenser kan imidlertid virke mot sin hensikt. Hvordan kan konsekvenser fremme læring og hva er faren med å bli for opptatt av konsekvenser? Vi kan nok alle kjenne oss igjen i at det er mer motiverende å kunne oppnå noe enn å bli fratatt noe. Med det som bakteppe håper vi denne episoden kan bidra til økt handlingsrom, snarere enn innsnevret handlingsrom for alle som vil hjelpe ungdom videre. Med: Jon Hynne Auby og Lars Christian Vold
- Mostrar más