Episodios
-
Madelen växte upp i ett hem med en mamma som var psykiskt sjuk i schizofreni och förföljelsemani som sen utvecklades till alkoholmissbruk, en alkoholiserad pappa, alkoholiserad & våldsbenägen bror och en alkoholiserad & självskadebenägen syster. I detta avsnitt pratar vi om medberoende, att identifiera sig med sina resultat, att våga gå sin egen väg och om hur idrotten har spelat en stor roll i Madelens liv.
-
I avsnittet får du svar på följande:
Varför f.d. proffsboxaren Andreas Gustavsson anser att träna hårt blev hans knark och att träning blev en form av självskadebeteende.
Hur det kändes att ha en missbrukande pappa som tränare, både i klubben och på landslagsnivå.
Varför hans pappas alkoholmissbruk eskalerade när Andreas valde att avsluta boxningskarriären, efter ett misslyckat kval till OS 2004.
Om varför Andreas anser att både tränare & atlet samt far & son relationen redan var slut innan hans pappa gick bort. -
¿Faltan episodios?
-
Tidigare landslagsspelaren i basket, Jonas Autio delar med sig av sin erfarenhet av att missbruka alkohol under sin pågående elitkarriär men också varför idrotten kom att bli så viktigt för honom.
Han delar dessutom med sig av sina erfarenheter av att idag jobba med personer med funktionsvariationer inom idrotten både i Sverige och i Rwanda, samt på vilket sätt det har utvecklat honom som ledare.
Behandla alla lika är något man ofta hör, men vill du veta varför Jonas tycker att man ska behandla alla människor olika, sätt på dig lurarna och lyssna på avsnittet! -
Malin Träff är barn- & ungdomsansvarig på Riksidrottsförbundet (RF). I avsnittet ställer vi oss frågorna:
- Vad är trygg idrott?
- Vad innebär barnkonventionen i praktiken?
- Anser RF att föreningslivet har ett ansvar att hjälpa deras medlemmar som far illa av föräldrars missbruk, psykiska ohälsa eller våld?
- Tar idrotten tillräckligt stort ansvar gällande alkoholnormen som finns på vissa håll inom idrotten?
- Svensk idrott bygger på relationer, förtroende och lojalitet vilket gör den vacker, men kan de också göra miljön sårbar?
- Vad är det bästa med barn- & ungdomsidrott? -
Tidigare landslagssimmaren Susie Moonan säger att hon alltid vetat att hennes pappa inte kommer att bli gammal. För ett år sen gick han bort, och nu är hon för första gången redo att offentligt dela med sig av sin uppväxt med en alkoholiserad pappa som i slutändan även missbrukade tabletter och utövad våld mot hennes mamma.
Idag är Susie socionom och idrottspsykologisk rådgivare. I podden ser hon tillbaka på sin uppväxt som privatperson, idrottare och ur sin professionella roll. -
En av Sveriges främsta breaking dansare växte upp med skilda föräldrar, som både missbrukade. Under tonåren umgicks Tobias med kriminella gäng men hittade samtidigt hip hop kulturen som ledde honom till Breaking. Breakingen blev hans räddning samtidigt som hans lillebror hamnade på fel spår och utvecklade ett missbruk och fastnade i kriminalitet. Idag har Tobias brutit kontakten med både sin mamma och bror, men hans numera nyktra pappa har han bra kontakt med.
-
I detta avsnitt har vi bjudit in Emma Svensson som är sakkunnig inom barn- och ungdomsidrott på RF SISU. I avsnittet pratar vi om utmaningar inom idrotten och om hur vi vill skapa en trygg idrott. Hon ger tips på hur hon själv gör för att se alla individer på varje träning (i lagen som hon tränar) samt om vilka möjligheter det finns till idrottsaktiviteter under jul- & sommarlov, som generellt är extra tuffa tider för maskrosbarn. Hon berättar även om sin upplevelse av att lyssna på vår Inte min Match - föreläsning.
Även på ett privat plan har Emma bra insyn i idrottens alla nivåer. Dels är hon tränare för barn i både handboll och fotboll, spelar själv fotboll i Korpen och är gift med fd. landslagsspelaren Anders 'Taco' Svensson.
Detta är verkligen ett avsnitt för alla föreningspersoner som vill hitta inspiration till att utveckla sina föreningar!
-
Att idrotten kan spela en helt avgörande roll för anhöriga till missbrukare är det ingen tvekan om. Martin Lidberg, en av Sveriges främsta brottare genom tiderna, pratar om idrottsliga framgångar men också om familjens kamp med att hantera hans pappas spelmissbruk. Ett spelmissbruk som innebar att familjen fick hot från kriminella gäng och skapade slitningar mellan Martin och hans bror Jimmy Lidberg.
Idag har bröderna hittat tillbaka till varandra och är aktuella med boken, Brottarbröder - en fight för livet.
-
Jari Palonen är en av Sveriges främsta multisportare, han bland annat har vunnit flera EM-medaljer. Trots att multisport är en otroligt fysisk och psykisk påfrestande sport, så menar Jari på att det inte är någonting emot vad han gick igenom som barn. När han bara var några år gammal såg han sin alkoholiserade mamma bli misshandlad och han utsattes själv för våld vid flertalet gånger. Våldet ledde till att han blev omhändertagen av polisen och togs till en fosterfamilj där han sen fick växa upp.
-
Peter Rung, en av Sveriges främsta föreläsare gällande 'Machokultur inom idrotten' gästar podden. Hur tror han att machokulturen försvårar möjligheten att göra idrotten till en sådan superkraft för maskrosbarn, som vi på Inte min Match önskar och vet att den har potential att vara?
I avsnittet lär Peter oss att ställa oss själva rätt frågor för att våga agera och visa omtanke (civilkurage & huskurage), för maskrosbarn och deras familjer.
Peter delar dessutom med sig av sin egen erfarenhet av att vara ett maskrosbarn.
Detta är ett avsnitt ni inte vill! -
Jan Johansen öppnar upp om hur det är att leva med ett alkoholmissbruk samtidigt som man blir framgångsrik och en offentlig person. Han berättar hur han tog självvalda semestrar i alkoholrus för att få vara själv, men också hur hans pappa försökte hjälpa honom genom att skicka brev och teckningar. I avsnittet får ni också höra hur han lyckades bli nykter och dessutom delar han med sig av roliga historier från livet på scenen.
Ett podcastavsnitt med både allvar och humor! -
På ett modigt och reflekterande sätt delar elitsatsande triathleten och psykologistudenten Nathalie Säfsten med sig av sina erfarenheter av att växte upp med en mamma med psykisk ohälsa, som dessutom dejtade olika män med missbruk. Hur vuxna inom idrotten och skolan kom att spela en avgörande roll i hennes liv.
I avsnittet får ni dessutom höra hur hon upplevde midsommarfiranden och sommarlov under sin uppväxt. Detta är ett avsnitt som alla tränare, lärare och övriga som jobbar med barn och unga borde lyssna på!
-
Freddie Liljegren gjorde stor succé i Idol 2019, när han tog sig hela vägen till final.
Nu gästar han Inte min Match, för att berätta om sin uppväxt med en pappa som missbrukade narkotika, och som under 10 års tid satt i fängelse.
-
Jonathan Hedström berättar om sin ätstörning, som han bland annat hade under sin tid i NHL och under OS i Turin 2006. Varför det är vanligt med alkohol bland spelarna efter matcher, och hur machokulturen är väldigt stark inom hockeyvärlden.
-
Viktor Bergström är elithandbollsspelaren som i september 2018 spelade bort 160 000 kr på en timme. Det blev vändningen, och idag är Viktor fri från sitt spelberoende.
I detta avsnitt delar han med sig av hur livet såg ut som spelberoende och varför han anser att livet utan spel är helt fantastiskt. -
Handbollsproffset Simon Aluén blev tidigt föräldralös. Hans mamma gick bort i alkoholmissbruk och hans pappa blev mördad. Inte långt därefter blev han uttagen till ungdomslandslaget i handboll.
Hur är det ens möjligt?
I detta avsnitt får ni ta del av Simons tuffa erfarenhet, men också om hur avgörande det har varit med trygga vuxna inom både idrotten och skolan. -
I det första avsnittet av Inte min Match - podcast med gäster, berättar Erica Hellberg & Fredrik Björck om deras egna erfarenheter av att växa upp med missbrukande pappor och vad ni som lyssnare kan vänta er i kommande podcast-avsnitt.
De delar även med sig av några tips till er som är ledare inom förenings- och skolverksamhet.Ett smakprov på vad deras föreläsning brukar handla om.