Episodios
-
În acest episod din Istoria Complementară a României, vorbesc despre curentul Iluminist. Începând de la primele zbateri ale metodei științifice, prin filosofie, matematică, istorie, antropologie, economie, politică și alte noi discipline, Iluminismul stă la baza societății moderne. Și dacă nu mă credeți, ascultați episodul și apoi uitați-vă în jur. În orice aspect al vieții voastre de zi cu zi, veți găsi cel puțin un element al Iluminismului. Fie că deschideți televizorul și se discută despre politică, sau vă uitați pur și simplu în portofel, fie că ați "chiulit" de la ultima duminică la biserică sau ați văzut o dramă cu avocați din Statele Unite pe Netflix... undeva, pe undeva, vă afectează iluminiștii.
La 6 luni după încheierea podcastului "Istoria României", am decis să public episoadele seriei complementare, disponibile inițial doar pe Patreon. Acesta este al treilea episod al seriei, înregistrat inițial în aprilie 2022.
Capitolele acestui episod, pentru platformele care nu suportă funcționalitatea în mod direct:
1. Introducere: 0:00 -- ce e un curent filosofic și de ce oamenii tind să gândească la fel2. Recapitulare grosieră a evenimentelor de până acum: 3:37 -- precursorii Iluminismului, cum a schimbat Renașterea arta, primele idei centrate pe individ
3. Trei personaje ale secolului al XVI-lea: 9:47 -- Giordano Bruno (o legendă demontată a științei), Galileo Galilei și Francis Bacon (începuturile metodei științifice, cum distingem adevărul de coincidență?)
4. Ce e un “Iluminism”? 17:59 -- câteva definiții
5. René Descartes 21:14 -- tatăl filosofiei moderne, de la o viață destrăbălată la mare reformator al filosofiei, "Discursul"
6. Cartezieni și anti-cartezieni 29:19 -- Hobbes, Locke, Pascal, Malebranche și opinii pro/contra filosofiei lui Descartes. Ideile despre intelect, materie, empirism, libertate și societate, rațiune. Pariul lui Pascal.
7. Baruch Spinoza 37:20 -- Biblia și știința separate, visul introvertiților și schimbarea de mentalitate față de "cei diferiți". Leibniz și Berkeley (băgați la pachet pe capitolul lui Spinoza).
8. Noua istorie și noua economie 45:02 -- David Hume și prima lucrare de istorie devenită best-seller și carte de căpătâi. Sentimentul anti-religios: Gibbon și "Istoria Declinului și a prăbușirii Imperiului Roman". Istoria alternativă: istoria științelor, a literaturii. Nu mai există "bine" și nici "rău". Economia lui Adam Smith: "Avuția națiunilor" și fundamentele pieței libere. Excesul și munca, utilitatea, competiția, monopolul.
9. “Generația de Aur” a Iluminismului francez 53:47 -- Pierre Bayle. Montesquieu: spiritul legilor, fundamentele separării puterilor în stat, aportul personal în istorie, suprimarea "stărilor" medievale, fondarea antropologiei, studiul climei ca factor în dezvoltarea societății. Sclavia. Voltaire: deghizarea filosofiei sub formă literară. "Inventarea" lui Dumnezeu.
10. Rebelul 1:03:00 -- Jean-Jacques Rousseau: viața contrară normelor, certurile cu Voltaire, certurile cu toată lumea, "Rousseau cel iresponsabil"
11. Iluminismul german 1:06:21 -- Wolff. Kant: rigurozitatea, împotriva existenței lui Dumnezeu, sistemul "rațiunii pure", pacea perpetuă, binele din convingere, teoriile rasiste și "ascunderea" lor
12. Iluminismul politic 1:12:44 - starea naturală a omului: bună sau rea? instituțiile: bune sau rele? modelul contractului social, nesupunerea civică, datoriile și obligațiile unui cetățean, democrația reprezentativă, garanțiile sociale, fără drept divin pentru suverani, proprietatea privată, separarea bisericii de stat, acordul tacit pentru a trăi în societate, sistemul "zeilor" lui Rousseau, "despotul luminat"
13. Pe cine am uitat? 1:27:31 -- mențiuni, concluzii, aplicabilitate
Support the show
-
În acest episod din "Istoria Complementară a României", vorbesc despre o parte a istoriei romilor, de la origini și până la dezrobirea lor în Țările Române. Ce ne spune limba romani sau legendele? Ce știm despre parcursul lor prin Europa și când s-a schimbat atitudinea benevolă a europenilor față de ei?
La 6 luni după încheierea podcastului "Istoria României", am decis să public episoadele seriei complementare, disponibile inițial doar pe Patreon. Acesta este al cincilea episod al seriei, înregistrat inițial în iunie 2021.Support the show
-
¿Faltan episodios?
-
În acest episod din "Istoria Complementară a României" vorbesc despre apogeul Imperiului Otoman sub Süleyman Magnificul, când apar și primele semne ale declinului. Apoi, o lungă perioadă de stagnare și deteriorare. Vorbesc despre factorii care duc la căderea unui imperiu, cele mai mari greșeli comise, dar și despre ocazia pe care o au otomanii de a-și renegocia poziția în Europa. În final, vorbesc despre o bătălie absurdă, care dovedește că istoria are, pe lângă aspectul serios și analitic, o doză mare de ironie.
La 6 luni după încheierea podcastului "Istoria României", am decis să public episoadele seriei complementare, disponibile inițial doar pe Patreon. Acesta este al patrulea episod al seriei, înregistrat inițial în mai 2021.Support the show
-
În acest episod din "Istoria Complementară a României", vorbesc despre familia Habsburg, de la Rudolf I la Rudolf al II-lea. E un episod mai lung, care ne poartă prin începuturile umile ale familiei, prin scandaluri amoroase și financiare, prin perioada de glorie a lui Carol Quintul și până la Rudolf al II-lea.
La 6 luni după încheierea podcastului "Istoria României", am decis să public episoadele seriei complementare, disponibile inițial doar pe Patreon. Acesta este al treilea episod al seriei, înregistrat inițial în martie 2021.
Support the show
-
În acest episod din "Istoria Complementară a României", vorbesc despre Reforma Protestantă. Totul începe în Boemia, la sfârșitul secolului al XIV-lea, dar tentativa lui Jan Hus nu face valuri prea mari. O sută de ani mai târziu, Martin Luther scrie cele 95 de teze care vor schimba iremediabil creștinismul european. Vorbesc despre viața, opera și ideile lui Luther, despre răspândirea protestantismului în Europa. Vorbesc despre alți teologi care, în acord cu Luther sau nu, au venit cu idei proprii și au dus la confesiuni diferite. Anglia și Franța sunt studii de caz interesante, așa că nu pot rata căsătoriile lui Henry al VIII-lea și masacrul hughenoților francezi. În cele din urmă, vorbesc despre cum s-a schimbat Biserica Catolică în răspuns față de eforturile protestanților. Și nu doar Biserica, dar și societatea. Protestantismul avea să fie un factor major în nașterea epocii moderne.
La 6 luni după încheierea podcastului "Istoria României", am decis să public episoadele seriei complementare, disponibile inițial doar pe Patreon. Acesta este al doilea episod al seriei, înregistrat inițial în ianuarie 2021.Support the show
-
Acest episod din "Istoria Complementară a României" prezintă căderea Constantinopolului, sub conducerea marelui rival al lui Vlad Țepeș, Mehmed "Cuceritorul".
La 6 luni după încheierea podcastului "Istoria României", am decis să public episoadele seriei complementare, disponibile inițial doar pe Patreon. Acesta este primul episod al seriei, înregistrat inițial în octombrie 2020.Support the show
-
În acest ultim episod, îmi iau la revedere de la voi, povestind istoria acestui proiect.
Support the show
-
În acest episod, au loc noi alegeri prezidențiale. După un mandat în care performanțele lui Klaus Iohannis lasă de dorit, totuși contracandidații săi sunt slabi, iar el câștigă al doilea mandat de Președinte. Au loc schimbări în legea electorală, printre care votul prin corespondență. În acel sfârșit de an, departe de România, apare un nou virus. La început, lumea privește situația cu scepticism și condescendență, însă, în curând, acest nou coronavirus va schimba viețile tuturor.
Support the show
-
În acest episod, un nou premier, Mihai Tudose, repetă figura Grindeanu, fiind demis la scurt timp de la învestire, în principiu din cauza disensiunilor cu Liviu Dragnea. Coaliția PSD-ALDE propune un nou prim-ministru în persoana Vioricăi Dăncilă, prima femeie premier a României. Guvernul Dăncilă se remarcă prin măsuri nepopulare și gafe repetate. Au loc noi proteste, iar societatea devine tot mai polarizată prin evenimente precum revocarea Laurei Codruța Kövesi de la șefia DNA, demersul de modificare al Constituției inițiat de Coaliția pentru Familie, crimele din Caracal și altele. În cele din urmă, ALDE se retrage de la guvernare, iar guvernul Dăncilă cade în ajunul alegerilor prezidențiale.
Support the show
-
În acest episod, începe guvernarea tehnocrată a României, avându-l ca șef al cabinetului pe Dacian Cioloș. Au loc alegerile locale, care transformă o inițiativă locală din București într-un partid nou, la nivel național: Uniunea Salvați România. La parlamentare, PSD câștigă confortabil, lipsind doar sprijinul unui partid mic pentru a forma majoritatea în Parlament. Printr-o alianță PSD-ALDE, această majoritate confortabilă e atinsă, preconizând o nouă perioadă de stabilitate. Dar această previziune e aruncată pe geam când guvernul Grindeanu votează o ordonanță de urgență controversată, iar protestele reîncep, mai mari ca niciodată. Finalmente, PSD depune o moțiune de cenzură împotriva propriului său guvern, iar căutarea stabilității politice și a unui guvern potrivit... reîncepe și ea.
Support the show
-
În acest episod, vorbesc despre începutul primului mandat prezidențial al lui Klaus Iohannis. Președintele acționează ca mediator, iar relațiile cu premierul sunt tensionate, dar funcționale. În primăvară, coabitarea celor doi e amenințată după câteva scandaluri centrate pe Victor Ponta. Apoi, vorbesc despre evenimentul care aduce, în cele din urmă, demiterea lui Ponta și încheierea marelui val de proteste și tulburări civile din această perioadă. Dar nu este cinstit ca accidentul de la Colectiv să fie cunoscut doar pentru atât. Așadar, vorbesc despre Colectiv și schimbarea de mentalitate pe care incendiul a produs-o, sau trebuia să o producă: corupția (chiar) ucide.
Support the show
-
În acest episod continuă seria protestelor de proporții. Românii ies în stradă în urma evenimentelor din "marțea neagră", prin care parlamentarii își votau privilegii în fața justiției. Are loc ruperea USL, iar partidele de dreapta formează o alianță numită ACL, care propune un candidat comun pentru alegerile prezidențiale. E vorba despre Klaus Iohannis, care câștigă alegerile în fața lui Victor Ponta promițând "România lucrului bine făcut".
Support the show
-
În acest episod, vorbesc despre continuarea crizei economice și politice. Guvernul Boc anunță măsuri drastice de austeritate, ceea ce atrage furia românilor. După căderea guvernelor Boc și Ungureanu, Traian Băsescu îl propune ca premier pe Victor Ponta, într-o mișcare ce repornește "războiul palatelor". După alegerile parlamentare, USL are de câștigat, iar Ponta își păstrează rolul de prim-ministru. După o nouă moțiune de cenzură, Traian Băsescu este suspendat din funcție a doua oară... și revine a doua oară în funcție, după invalidarea referendumului. Premierul și președintele semnează un pact de coabitare. Pe parcursul anilor 2012-2013, au loc proteste civile importante, atât pe teme politice (contra măsurilor de austeritate sau centrate pe acțiunile unor politicieni), cât și sociale (greva Oltchim, greva CFR, greva din sistemul de educație, protestele din sistemul medical etc.). Băsescu se "desparte" de PDL și înființează Partidul Mișcarea Populară. Tot mai des, președintele apare apropiat de personaje controversate. În ultima parte a episodului, vorbesc despre două mari proteste care au marcat această perioadă și au arătat puterea societății civile: campania "Salvați Roșia Montană" și Revolta de la Pungești.
Support the show
-
În acest episod, vorbesc despre alegerile locale și parlamentare din 2008, dar și despre prezidențialele din 2009. Procentele obținute de partidele politice se încăpățânează să rămână la fel de echilibrate, continuând criza politică și incapacitatea de a forma o majoritate clară în Parlament. La începutul crizei economice și la cererea FNI, guvernul Boc ia primele măsuri economice neplăcute. Campania electorală pentru prezidențialele din 2009 se remarcă printr-un discurs politic josnic. După rezultatele primului tur, liderii PNL și PSD se aliază împotriva lui Traian Băsescu. Are loc "faza meciului" la dezbaterea finală dinaintea alegerilor prezidențiale. Băsescu câștigă "la mustață" al doilea mandat de Președinte al României.
Support the show
-
În acest episod, vorbesc despre eforturile de reformă reală din justiție sub îndrumarea ministrului Monica Macovei, prin înființarea DNA și primele cazuri postdecembriste de "mare corupție". Curând, parlamentarii realizează că sunt în pericol, așa că formează alianțe oficiale sau neoficiale pentru obstrucționarea și anularea reformelor. Traian Băsescu și Călin Popescu-Tăriceanu ajung la mari disensiuni, iar în jurul lor se formează tabere de susținători. Are loc scandalul "bilețelului roz", iar apoi suspendarea președintelui, reconfirmat prin vot la referendum. Din tabăra PNL, se desprinde o aripă pro-Băsescu, absorbită ulterior de PD, iar noul partid ia numele PD-L. Tăriceanu își remaniază guvernul și rămâne în minoritate, cu susținerea PSD. Noul ministru al Justiției face eforturi înspre destrămarea reformelor propuse de Monica Macovei. Ministrul Agriculturii e prins luând mită sub formă de cârnați și țuică de prune și e înlocuit cu tehnocratul Dacian Cioloș. În ajunul alegerilor, după lungi discuții, se decide folosirea unui nou sistem de vot, anume votul uninominal mixt, cu redistribuirea mandatelor.
Support the show
-
În acest episod, vorbesc despre alegerile din anul 2004. Năstase începe campania dintr-o poziție foarte bună, având acum un mai mare control asupra partidului, a presei și a imaginii sale. Dar o conferință comună a opoziției, asezonată cu lacrimi de crocodil și mult dramatism, îl propulsează pe Traian Băsescu, președintele PD, în poziția de contracandidat pe măsură. Parlamentarele ies periculos de echilibrate și Năstase pe locul I în primul tur de scrutin al prezidențialelor. Însă Băsescu mai păstrează câteva momente dramatice și pentru turul al doilea al prezidențialelor.
Support the show
-
În acest episod, vorbesc despre problemele administrației și ale justiției, în contextul reformei pre-aderare la Uniunea Europeană. Explic de ce erau aceste două sisteme atât de docile în fața autorității de stat și despre "tradiția" schimbării oamenilor odată cu sistemul. Vorbesc despre cazul procurorului Cristian Panait ca exemplu în ceea ce privește consecințele grave, umane, ale corupției. Apoi, închei câteva discuții despre abordările diferite ale NATO și UE, despre tandemul ratat România-Bulgaria și despre motivele mai mult sau mai puțin inocente pentru care UE a închis ochii la "păcălelile" PSD.
Support the show
-
În acest episod, încep să vorbesc despre disimulările României în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Într-un joc de "cine prostește pe cine", elita politică a României încearcă să "fenteze" oficialii UE, iar aceștia... se lasă, uneori, "fentați". În timp ce PSD impresionează Uniunea Europeană prin schimbări de fațadă, corupția se intensifică, iar baronii locali și centrali strâng rândurile într-o rețea a încrederii și clientelismului reciproc. Uniunea Europeană propune o regionalizare care se materializează incomplet. Fondurile pre-aderare PHARE, ISPA și SAPARD întâmpină probleme grave precum frauda, risipa sau proasta implementare.
Support the show
-
În acest episod, vorbesc despre realizările perioadei 2000-2004 și noua față a PSD. Adrian Năstase asigură un mandat de premier neîntrerupt, stabil și pro-european. România intră în NATO și obține drepturi de muncă în țările Uniunii Europene, începând un adevărat val de migrații. Contractele semnate de statul român pentru infrastructură și privatizări generează controverse, în timp ce o reformă a administrației publice aduce puteri discreționare baronilor locali. Politica se tabloidizează, iar simultan crește și divertismentul non-politic. Cu tot mai multe opțiuni în materie de emisiuni, muzică și petrecere a timpului liber, românii cunosc în sfârșit consumerismul, capitalismul și creșterea economică.
Support the show
-
În acest episod vorbesc despre ultimele luni ale CDR-ului la conducerea României. Mugur Isărescu îl succede ca premier pe Radu Vasile și încearcă o abordare mai strictă. Uniunea Europeană începe o colaborare strânsă cu România, în scopul unei viitoare aderări. Are loc prăbușirea Fondului Național de Investiții, într-un scandal ce pare să amenințe întregul sistem bancar și financiar. Un alt scandal, centrat în jurul lui Costea îi va... "costea" mult pe unii politicieni. În anul 2000, au loc alegeri, iar Emil Constantinescu anunță în mod surprinzător că nu va candida pentru un al doilea mandat ca președinte. Cu "dreapta" fragmentată și în derivă, PDSR recucerește o parte din electorat. Dar marea surpriză o constituie PRM și Vadim Tudor, care reușesc să capteze atenția și voturile românilor printr-o atitudine frapantă, inflamatorie și extremistă. În cele din urmă, marele câștigător este, totuși, PDSR. Ion Iliescu preia un nou mandat ca președinte.
Support the show
- Mostrar más