Episodios
-
Een koortsstuip ziet er shocking uit maar ís ook shocking om mee te maken. Toch komt het met enige regelmaat voor bij een leeftijd tussen de 6 maanden en 6 jaar. Belangrijk dus dat je weet hoe te handelen!
Hoe précies, hoor je in deze aflevering met kinderarts Malika Chegary. Zij duikt samen met ons in alle vragen die spelen rond koortstuipen. Denk aan: Kun je een koorsstuip voorkomen? Wat is de kans dat een tweede stuip optreedt? En: geeft een stuip hersenschade? Je hoort het in deze aflevering.Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Dit keer in de spotlight: gezonde voeding bij peuters en kleuters. Klinkt misschien als een open deur, maar dat kan best een uitdaging zijn in de sleur van de dag. Want: je wilt iets gezonds op tafel, niet te ingewikkeld, liefst snel, maar wel voedzaam en gezond. Hoe pak je dat aan? Wat hebben jonge kinderen nodig qua voedingsstoffen op die leeftijd? Maar ook: hoe bied je dat aan? Hoe ga je om met een eigenwijze peuter, die alles wil behalve dat wat er op het bordje ligt voorgeschoteld?
In deze aflevering daarom tips voor een gezond en gevarieerd dagmenu en tricks hoe je dat bij je kindje kunt aanbieden. Tips en tricks worden gedeeld dan niemand minder dan Michelle van Roost en Manon van Eijsden, voedingsdeskundigen. Zij weten precies wat speelt binnen de voedselindustrie én aan de keukentafel!
Handige links naar betrouwbare informatie:
- Brochure Voedingscentrum, Gezond eten en drinken: https://webshop.voedingscentrum.nl/producten/zwanger-en-kind/dreumes-en-peuter/
- Richtlijn aanbevolen hoeveelheden, vul de leeftijd en het geslacht van je kind in en zie hoeveel en wat die nodig heeft: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/hoeveel-en-wat-kan-ik-per-dag-eten-.aspx
- Brochure: Gezond eten voor je baby en dreumes: https://www.zuivelengezondheid.nl/wp-content/uploads/NZO-Brochure-Gezond-eten-voor-je-baby-en-dreumes-2021.pdf
- Brochure: Gezond eten met je peuter: https://www.zuivelengezondheid.nl/wp-content/uploads/2018/08/NZO-Brochure-Gezond-eten-met-je-peuter-DEF_LR.pdfVolg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
¿Faltan episodios?
-
Vapen: hip of hopeloos verslavend
Wist je dat 1 op de 5 jongeren het afgelopen jaar een vape gebruikte?⁉️
Vapen, oftewel het roken van een elektronische sigaret, is hip onder de jeugd. Ondanks aangescherpte wetten in NL gaan smaakjes zoals Tropical Tsunami en Mentol Mojito nog steeds het schoolplein rond. En dat klinkt misschien onschuldig, maar… dat is het niet. Want voor een puberbrein is de vape hopeloos verslavend.
Vapen is slecht voor het brein en kan voor angst, slapeloosheid en depressie zorgen. Maar ook: ernstige longschade en mogelijk zelfs kanker.
Luister onze aflevering Vapen: hip of hopeloos verslavend voor meer informatie. Samen met Sophie Cohen, kinderarts die zich specialiseert in longziekten, geven we je tips om vapen thuis bespreekbaar te maken. We geven je adviezen rond stoppen én voorkomen.
#kinderkoortsdepodcast #vapen #esigaret #verslaving #opvoeden #hip #longschade #kanker #depressie #schoolplein #puber #puberbrein #ouders #kinderkoortsVolg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Wanneer je baby af en toe spuugt of huilt, dan lees je al snel op Google: dit is een koemelkallergie. Maar is dat wel zo? Welke adviezen volg je op? Switch je naar geitenmelk? Of havermelk? Of bezoek je een dokter?
In deze aflevering spreken we met Gerbrich van der Meulen, kinderarts-allergoloog. Zij vertelt ons alles over een koemelkallergie en wat je daar als ouder mee moet.
Disclaimer:
Deze aflevering gaat niet over de IgE-gemedieerde koemelkallergie, die direct klachten geeft (binnen 1-2 uur). Deze vorm is ernstiger en is altijd een reden om een dokter te raadplegen. Voor deze allergie gelden de adviezen uit deze aflevering NIET.Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Een voorkeurshouding, wist je dat bijna iedere baby een favoriete kant heeft? Lekker lang liggen op links of dag in dag uit dromen op rechts. Maar.... soms leidt dit tot een afgeplat koppie. De vraag is dan: hoe krijg je het hoofdje weer rond? Wat kun je als ouders thuis doen? En: is een helm de oplossing?
In deze aflevering alles over een voorkeurshouding. Samen met Carolien de Jonge, kinderfysiotherapeut, geven we praktische tips over het herkennen en oplossen van een voorkeurshouding.Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Hoesten, proesten, kuchen: het overkomt alle jonge kinderen. Want de R zit weer in de maand en o jee, je kind zit weer vol snot en slijm en blijft maar hoesten.
In deze aflevering gaan we het samen met Joël Israels, kinderarts, hebben over hoesten. Want hoelang mag je kind eigenlijk hoesten? Helpt hoestdrank? En wanneer ga je naar een dokter?Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Ongeveer 5% van de kinderen heeft een voedselallergie. Maar wist je dat dit vaak te voorkomen is? Het geheim zit hem in vroegtijdig trainen, trainen en nog eens trainen. Samen met Marike Stadermann, kinderarts-allergoloog, gaan we het in deze aflevering hebben over de pinda- en kippenei allergie. Want, wanneer en hoe begin je nou met dat "trainen”?
Ook gaat de aflevering over kinderen die een allergie hebben. Waar moet je dan op letten? Al deze vragen en nog veel meer hoor je in deze aflevering!
Disclaimer:
Soms kan het gebruik van een adrenaline pen nodig zijn. Onze tip: twijfel je? Gebruik hem dan liever een keer te vaak dan te weinig. Heb je de pen gebruikt, neem dan direct contact op met je arts of bel 112.Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Razen & dollen, maar af en toe ook klieren & vervelen, het hoort er allemaal bij als je peuter- of kleuter bent. De vraag is: hoe ga je om met druk gedrag? Wat zijn de adviezen bij kinderen die meer moeite hebben met stilzitten? En wanneer is het niet meer normaal? En kun je misschien aan ADHD denken?
We bespreken het allemaal in deze aflevering, met kinderarts en expert op het gebied van druk gedrag: Regina van Ommen.Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Wanneer je kindje geboren is, kiezen een hoop vrouwen ervoor om borstvoeding te gaan geven. Een mooi natuurlijk proces voor jou samen met je baby. Wanneer je een aantal weken bezig bent gaat het vaak vanzelf, maar daarvoor zit een periode van onzekerheid en soms zelfs ongemak. Borstvoeding geven moet je namelijk leren en dat kost tijd. 🤱
In deze aflevering gaan we samen met Sanne Phaff, lactatiekundige, in gesprek over alles wat er bij borstvoeding komt kijken. Want hoe komt die voeding nou precies op gang? Hoe zorg je ervoor dat je lekker zit en je precies weet of je baby genoeg gedronken heeft. Aan het eind van deze aflevering weet je welke uitdagingen je tegen kunt komen en komen er weer genoeg tips voorbij zodat jullie samen kunnen genieten.Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen handelingen met een naald het aller spannendst vinden. Angst en stress kunnen zorgen voor onrust, het voelen van meer pijn en soms zelfs tot een traumatische ervaring. Door een kind goed te ondersteunen en voor te bereiden op de handeling, kan de ‘prik’ ook relaxed en stressvrij verlopen. Hoe je dat doet? Dat hoor je in deze aflevering! We gaan in gesprek met verpleegkundig specialist (en PROSA-faculty member) Sharron van den Berg, die dagelijks kinderen begeleidt in spannende situaties.
* Hoewel deze aflevering “Voorbereiden op een prik” heet, is dit een woord dat je bij kinderen beter kunt te vermijden. Welke woorden je beter kunt gebruiken, hoor je in de podcast!
Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Als baby kan je nog niet praten. Toch kunnen baby’s heel goed aangeven of ze iets fijn vinden of juist niet, dit doen ze door te lachen of te huilen. Iedere baby is anders en de huilfrequentie verschilt dan ook per baby. Wist je dat het normaal is om 1-1,5 uur per dag te huilen als baby? Het huilen van een kind kan intens zijn en je als ouder radeloos of onzeker maken, zeker als je kind veel huilt.
In deze aflevering gaan we hier dieper op in samen met kinderfysiotherapeute en babycoach Linda Andriessen-Nelissen. We bespreken wat normale huilmomenten zijn, op welke signalen je kunt letten om te ontdekken waarom je kind huilt en we geven tips wat je kunt doen als je kind (veel) huilt.Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Ieder kind krijgt wel eens koorts in zijn of haar leven. Wist je dat in de eerste levens jaren het 8x per jaar hebben van koorts heel normaal is! Ook de hoogte kan enorm wisselen, maar wat is nu verder eigenlijk normaal?
In deze aflevering spreken we samen met huisarts Jojanneke Kant, ook wel bekend als @devragendokter over koorts bij kinderen. Vragen zoals: Hoe ontstaat koorts? Waar moet ik op letten? Wanneer trek ik aan de bel? En wat je zelf allemaal doen om je kind te ondersteunen, zullen besproken worden.
Na deze aflevering hopen we jullie genoeg tips voor thuis te hebben gegeven om met een gerust hart de winter door te komen. En indien je na deze aflevering nog twijfelt is het advies om altijd even contact op te nemen met de huisarts!Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Wist je dat 25% van de 4-jarige Nederlandse kinderen een gaatje heeft? Naarmate kinderen ouder worden en jongvolwassen zijn neemt dit toe tot bijna 80%. 🦷
Een gezonde mond hebben is heel belangrijk. Niet alleen voor je tanden maar ook voor de rest van de gezondheid van je lichaam. Maar hoe zorg je hier nou voor? In deze aflevering gaan we samen met mondhygiënist Marit Verschuuren en tandarts Alexander Tolmeijer hierover in gesprek.
Naast dat we bespreken wat goed poetsen is en welke voeding je tanden kan helpen gezond te blijven, bespreken we ook heel veel tips hoe je bij je kleine dreumes tandenpoetsen leuk en normaal kan maken!Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Gefeliciteerd jullie hebben een kindje gekregen of zijn in verwachting, super leuk! Maar wat komt er veel op je af in die eerste week. Vanaf het eerste huiltje beland je in een rollercoaster waarbij je leven in het teken staat van de baby. Hoe gaat het drinken? Is er al gepoept? Is die gele kleur normaal? En hoe gaat het groeien? Allemaal vragen die voorbij komen en die onzekerheid op kunnen roepen. In deze aflevering bespreken we met kinderarts Judith Brevoord de antwoorden op al die vragen en nog veel meer, zodat jullie als nieuw gezinnetje heerlijk van de kraamweken kunnen genieten.
Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Een groot deel van ons leven brengen we slapend door. Maar soms gaat dit niet zo gemakkelijk. 1 op de 10 kinderen heeft problemen met slapen. Samen met kinderarts Tom van Mierlo bespreken we in deze tweede aflevering van alles over slaap. Hoe werkt slaap? En welke slaapproblemen komen er veel voor? En natuurlijk komen er verschillende tips aan bod zodat jouw kind weer lekker kan slapen. Slaap lekker!
Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!
-
Poepen, iedereen doet het en toch is het niet vanzelfsprekend, zeker niet voor een kind. Ongeveer 100.000 kinderen hebben poepproblemen zoals obstipatie of een verstoorde zindelijkheid voor poepen. Hoe kun je je kind daar als ouder nou zo goed mogelijk bij helpen? In deze eerste aflevering spreken wij met dokter Michael Groeneweg, kinder maag-, darm-, leverarts. We bespreken wat normaal poepen is en geven praktische tips voor thuis zodat jij (en je kind) na deze aflevering niet meer vastlopen!
Volg ons ook op Instagram, Linked-in en Facebook!