Episodios
-
I säsongens sista avsnitt av Klimtat för dummies utforskar vi världen av hållbara investeringar tillsammans med Sam Manaberi, grundare och vd för Trine – en investeringsplattform som ger dig (alla) möjlighet att investera i solenergiprojekt i utvecklingsländer.
Lär dig allt om Trines uppdrag att tillhandahålla ren, prisvärd energi, minska fattigdom och bekämpa klimatförändringar, samtidigt som de erbjuder attraktiva avkastningar för investerare. Följ med oss när vi utforskar berättelserna bakom projekten, de samhällen de stärker och framtiden för grön finansiering.
Bli en den av den gröna energiomställningen redan idag!
-
I år är det dags för EU-val! Ett otroligt viktigt val där du kan vara med och stå upp för demokratin och göra din röst hörd. Vi tar tempen på riksdagspartierna för att se var de står i klimatfrågan inför valet. Dagens gäst är Jesper Lindholm från Socialdemokraterna.
Glöm inte! I EU-valet kan du förtidsrösta från den 22 maj till den 9 juni, var som helst i hela landet.
-
¿Faltan episodios?
-
I år är det dags för EU-val! Ett otroligt viktigt val där du kan vara med och stå upp för demokratin och göra din röst hörd. Vi tar tempen på riksdagspartierna för att se var de står i klimatfrågan inför valet. Dagens gäst är Anna Maria Corazza Bildt från Liberalerna.
-
I år är det dags för EU-val! Ett otroligt viktigt val där du kan vara med och stå upp för demokratin och göra din röst hörd. Vi tar tempen på riksdagspartierna för att se var de står i klimatfrågan inför valet. Dagens gäst är Jonas Sjöstedt, tidigare partiledare för Vänsterpartiet.
-
I år är det dags för EU-val! Ett otroligt viktigt val där du kan vara med och stå upp för demokratin och göra din röst hörd. Vi tar tempen på riksdagspartierna för att se var de står i klimatfrågan inför valet. Dagens gäst är Isabella Lövin, tidigare Miljö- och klimatminister.
Läs mer om EU-valet och hur du kan rösta här: https://elections.europa.eu/sv/how-to-vote/se/
-
I år är det dags för EU-val!
Ett otroligt viktigt val där du kan vara med och stå upp för demokratin och göra din röst hörd. Vi tar tempen på riksdagspartierna för att se var de står i klimatfrågan inför valet. Först ut är Emma Wiesner, Europaparlamentariker för Centerpartiet och Sveriges tredje mäktigaste person inom hållbarhet.
Läs mer om EU-valet och hur du kan rösta här: https://elections.europa.eu/sv/how-to-vote/se/
-
I dagens avsnitt gästas vi av Sara Nilsson Lööv, en av initiativtagarna till nätverket Rebellmammorna. Sara startade Rebellmammorna som ett löfte till sina barn. Hon bestämde sig för att vara med och göra allt hon kan för att bromsa och förhindra klimatförändringarna.
Folkrörelsen organiserar mammor, andra föräldrar och allierade inom klimatgruppen. Tillsammans visar de att det finns en vuxenvärld som inte kommer ge upp kampen för ett hållbart samhälle, idag och för kommande generationer.
Lyssna och bli en del av rörelsen – #jagarrebellmamma
-
I dagens avsnitt av Klimat för dummies gästas vi av Max Åhman, universitetslektor och docent på LTH, en av Sveriges främsta experter på industrins omställning men också en av dem som medverkar i samhällsdebatten, vilket vi särskilt uppskattar här på KfD!
Vi pratar bland annat om vad klimatproblemet med dagens stålproduktion är och hur det kan lösas. När (om någonsin) kommer det fossilfria stålet att ta över? Och hur unika är de svenska projekten – bäst i världen eller pågår liknande satsningar på andra håll?
Det och mycket mer i dagens avsnitt.
Stort tack till vårens sponsorer Eolus och Almi Skåne.
-
I dagens avsnitt av Klimat för dummies intervjuar Mattias Goldmann kanslichefen för Klimatpolitiska rådet, Ola Alterå. Vi börjar med grunden: Varför finns Klimatpolitiska rådet och vem skapade det? Vad är kostnadseffektiv klimatpolitik? Vilka förslag från Klimatpolitiska rådet är de viktigaste? Och vad kan företag, organisationer och KfD:s lyssnare använda rådets rapporter till?
Det och mycket mer i dagens avsnitt!
Stort tack till vårens sponsorer: Eolus och Almi Skåne.
-
Vad händer med klimatdebatten när åsikter väger tyngre än fakta? Och hur blir forskare egentligen bemötta på nätet? Vi lyfter detta och mycket mer i dagens avsnitt av Klimat för dummies när vi gästas av Anna Krook-Riekkola, biträdande professor vid Luleås tekniska universitet.
Under våren gästas vi även av Peter Alestig i varje avsnitt. Tillsammans lyfter vi aktuella frågor som berör klimatet och samtiden.
Stort tack till vårens sponsorer: Eolus och Almi Skåne.
-
I dagens avsnitt av Klimat för dummies gästas vi av före detta arméöverste, numera reservare och ledamot i Krigsvetenskapliga akademin, Anders Emanuelsson. Vi pratar om klimat, säkerhet och krig. Hur hör de tre ihop och hur påverkar de varandra? Vad är ett klimatkrig? Detta och mycket mer i dagens avsnitt.
Något som är nytt för detta och kommande avsnitt är att vi under ett kortare segment gästas av Peter Alestig. Han ger oss en nulägesrapport och vi lyfter aktuella ämnen och frågor som berör klimatet och samtiden.
Lyssna och lär!
Stort tack till vårens sponsorer Eolus och Almi företagspartner.
-
Från stigande temperaturer till extrema väderhändelser, klimatförändringar är inte bara ett avlägset hot – det påverkar våra barn idag. I dagens avsnitt av Klimat för dummies gästas vi av Martina Hibell, generalsekreterare på Barnfonden.
Vi pratar om hur barns rättigheter och klimatfrågan hör ihop. Hur påverkar dagens klimatarbete vår framtida generation? Och hur påverkar det barn idag, 2024? Vad kan vi göra åt det och varför är det så väsentligt att vi agerar här och nu?
Lyssna in och bli en del av förändringen!
-
Klimat för dummies är tillbaka! Yasemin Arhan Modéer och Mattias Goldmann inleder 2024 med att blicka framåt mot spännande hållpunkter under året – eftersom världen behöver mer än bara en väderrapport.
Det är allt från årens stora val i Indien och USA, globala klimatkonferenser och sist men inte minst – Mattias egna spaning om vad man bör hålla koll på under året.
Lyssna in och låt oss ge dig all information om hur du bäst tacklar årets klimatutmaningar!
Ett stort tack till vårens sponsorer: Eolus & Almi Företagspartners.
-
Vi gästas av Mattias Frumerie, Sveriges Chefsförhandlare på COP28, för att diskutera årets klimatmöte. Nu har vi sett början på slutet för det fossila. Vad tar vi med oss, vad blir nästa steg och vilka följder har besluten som togs för klimatet?
-
I dagens avsnitt av Klimat för dummies gästas vi av Lina Wiles från Adapteo. Hon lär oss allt om hur man bygger anpassningsbara samhällen genom klimatsmarta modulhus. Med hjälp av en cirkulär och modulär byggteknik kan vi förändra, återanvända och forma framtidens skolor, kontor, vårdboenden och bostäder. Lyssna och lär!
-
I veckans avsnitt gästas vi av Kristin Teleman från Almi. Vi reder ut vad som krävs för grönare, mer hållbara affärsmodeller. Från miljövänliga metoder till planetpositiva strategier, låt oss odla en kultur där framgång harmoniserar med en hållbar framtid. Lyssna in och bli en del av förändringen!
-
I dagens avsnitt gästas vi av Sigrid Carstairs, Sustainability Coordinator på Eolus. Vi pratar om vetenskapen och myterna bakom vindkraft. Hur stora ytor behövs för att vi ska kunna storsatsa på vindkraft? Och hur gör man egentligen när det inte blåser? Allt och lite mer om vindkraft!
Medverkande: Yasemin Arhan Modéer, Mattias Goldmann & Sigrid Carstairs.
-
AI-utvecklingen slukar ofantliga energiresurser, men samtidigt finns det enorma fördelar framåt om vi använder AI som hållbarhetsverktyg. Hur ska vi egentligen resonera här? Vi sänder live från Stadshallen i Lund och nätverket HållBAR och intervjuar Kalle Åström, professor vid Lunds universitet, om AI:s koppling till hållbarhet och om vilka spännande exempel det finns på hur AI stärker hållbarhetsarbetet.
Medverkande: Anders Mildner och Kalle Åström
-
Vad har Malmö, Lund och Helsingborg gemensamt?
De är 3 av de 100 städer som valts ut i EU:s storsatsning “100 klimatneutrala städer 2030”. Klimat för dummies undersöker vad det innebär – och hur det går för städerna.
Dagens stad: HELSINGBORG!
Dagens gäster: Susanne Duval Innings, Infrastrukturstrateg & Jonas Gille, Miljöinspektör på Helsingborg stad.
-
Vad har Malmö, Lund och Helsingborg gemensamt?
De är 3 av de 100 städer som valts ut i EU:s storsatsning “100 klimatneutrala städer 2030”. Klimat för dummies undersöker vad det innebär – och hur det går för städerna.
Dagens stad: LUND!
Dagens gäster: Jon Andersson, chef för hållbarhetsenheten i Lunds kommun och Linda Birkedal, miljöstrateg i Lunds kommun.
- Mostrar más