Episodios
-
Millaista on jakaa arki kolmen kipuisen koiran kanssa? Tässä jaksossa syvennytään koiranomistajan kokemaan ahdistukseen ja huoleen, johon vikkelästi tehty rotuvalinta johti. Kun cavalier kingcharlesinspanieleiden suloinen ulkomuoto ja lempeä luonne kiilasivat kaiken edelle, terveystilanteeseen tutustuminen jäi taka-alalle. Kolme koiraansa sairauksille peräkkäin menettänyt Maaret Räsänen kertoo, mihin pennunostajan tiedonpuute voi pahimmillaan johtaa.
-
Koiran hankinta on yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä. Kun asian tekee huolella, välttää monet tyypillisimmistä ongelmista. Mutta mikä on vastuullinen tapa hankkia koira 2020-luvulla? Onko eettisempää hankkia kodinvaihtaja tai rescuekoira kuin tukea kasvatustyötä? Miten vastuullisen kasvattajan voi edes tunnistaa? Entä onko terveitä koirarotuja enää olemassa? Tässä jaksossa koiran hankintaan liittyvistä kysymyksistä keskustellaan yhdessä maatalous- ja metsätieteiden tohtori, tutkija ja jalostusasiantuntija Katariina Mäen kanssa. Tutustu Katariinan verkkokurssiin täällä.
-
¿Faltan episodios?
-
Epäkohdat rekikoirabisneksessä nousevat tasaisin väliajoin esiin mediassa sekä Suomessa että maailmalla. Esimerkiksi koronapandemian aikaan lööppeihin päätyivät valjakkokoirien kohtalon hetket, safariyrittäjien rahapula ja koirien lopetusuhka. Vaikka monelle valjakkoyrittäjälle koirat ovat kaikki kaikessa, mukaan mahtuu toimijoita, joita ohjaavat ihan muut motiivit kuin koirien hyvinvointi tai intohimo alaa kohtaan. Tässä jaksossa matkustetaan pohjoisen Suomen perukoille, pureviin pakkasiin ja lumisille poluille, joilta voi bongata niin poroja kuin pystykorvia. Jakson päähaastateltavana on YouTubesta ja Tiktokista tuttu Ivalossa asuvan valjakkoyrittäjä ja Happy Huskies -yritystä luotsaava Pauliina Mäki. Ääneen pääsevät myös rescuekoirien vanhainkotia ja Stray Dog Cabaree -yhdistystä pyörittävälle tietokirjailija Heli Mäenpää sekä kunnaneläinlääkärin viran sijainen ja eläinlääketieteen kandidaatti Nora Plym. Lue lisää aiheesta: https://www.lapinkansa.fi/inarilaisen-koiravaljakkoyrityksen-tyontekijat-ker/11260434 https://elaintenystava.fi/2024/08/21/lapin-villi-lansi/ https://animaliamedia.fi/kylma-huskybisnes/
-
Minkä takia omasta näkökulmasta poikkeavaa faktatietoa on niin vaikea ottaa vastaan silloinkin, kun tietoa tuottavat eläinlääkärit ja tutkijat? Mikä saa ihmisen hankkimaan sairaaksi jalostettuja rotukoiria vuodesta toiseen, vaikka terveysongelmat ovat tiedossa? Tässä jaksossa pureudutaan ihmismielen saloihin yhdessä psykologi Milla Maaria Kansanojan kanssa.
-
Amerikanbully on monelle vieras voimakoira, joka ei ole Suomessa tai missään muussakaan Euroopan maassa virallinen rotu. Samaan aikaan pentujen kysyntä kasvaa, ja koiria tuodaan maahamme ulkomaita myöten. XL-kokoiset amerikanbullyt on kielletty muun muassa Britanniassa, Norjassa, Tanskassa ja Turkissa. Ovatko lihaksikkaat koirat todellisuudessa yhtä aggressiivisia kuin otsikot antavat ymmärtää? Valvooko kukaan epävirallisen rodun kasvatusta Suomessa? Entä millaista erikoisuuden tavoittelua rodun parissa esiintyy globaalisti? Jakson päävieraina ovat Suomen amerikanbully-yhdistyksen, eli SABY:n perustaneet Suvi Aariainen ja Sanja Pihlajamaa. Tutustu rotuun: https://www.amerikanbully.fi/
-
Suomen mopsikerho kertoo sivuillaan, että mopsi on suhteellisen terve rotu, joka elää keskimääräisesti yli kymmenvuotiaaksi. Samaan aikaan kuitenkin monet eläinlääkärit ja eläinsuojelujärjestöt ympäri maailmaa ovat jo vuosien ajan vaatineet tiukempia säädöksiä mopsien ja muiden lyhytkuonoisten rotujen kasvattamiseen. Tuntuu, että rotukasvattajien ja eläinlääkäreiden näkemysten välillä on aika mittava ristiriita, ja ilmapiiri on polarisoitunut. Mitä oikein pitäisi tehdä? Tässä jaksossa sukelletaan koiramaailman klovnien, eli mopsien pariin. Oman tarinansa kertoo Nina Vuorela, joka omistaa koko ikänsä sairastelleen Minni-mopsin, jolle on tehty myös hengitystieleikkaus.
-
Härkätaistelut kiellettiin Englannissa jo 1800-luvulla, mutta tätä kansanhupia ja vedonlyöntikohdetta varten kehitetty englanninbulldoggi on porskuttanut läpi vuosikymmenten. Mutta mihin me 2020-luvun ihmiset tarvitsemme koirarotua, joka ei usein kykene lisääntymään tai synnyttämään ilman ihmisen apua ja kärsii vakavista terveysongelmista? Aiheesta keskustelemassa klinikkaeläinhoitaja Krista Hietala, joka omistaa kodinvaihtajana saapuneen englanninbulldoggin. Jaksossa kuullaan myös eläintenhoitaja Juulia Huhtalan näkemys rodun tilanteesta.
-
Kun kirjoittaa Instagramissa hakusanaksi welsh corgi, vastaan tulee lähinnä persikanmuotoisia pyöreitä karvapeppuja, söpöjä potrettikuvia ja loputon määrä somejulkkiscorgeja. Mutta vastaako sosiaalisen median sisältö todellisuutta corgeista vai jätetäänkö jotain kertomatta? Jakson asiantuntijavieraina ovat Pyynikin eläinlääkäriaseman perustaja ja eläinlääkäri Kaisa Juhajoki sekä klinikkaeläinhoitaja Kaisa Lehtola.
-
Mihin tietokoneella työskentelevät kaupunkilaiset tarvitsevat koiraa, joka haukkuu riistaa ja ilmoittaa vieraista? Onko suomenpystykorva menneisyytensä vanki? Tämä podcast-jakso on omistettu Suomen vanhimmalle koirarodulle, joka julistettiin kansalliskoiraksi vuonna 1979. Jaksossa on vieraana suomenpystykorvaharrastaja Eero Honka. Hän kertoo muun muassa siitä, miten vanhoilliset asenteet heijastuvat nykyajan rotuharrastukseen.
-
Rotukoirien sisäsiittoisuus ja kapea geeniperimä johtavat monesti geneettisen monimuotoisuuden vähenemiseen. Se altistaa koiria perinnöllisille sairauksille ja terveysongelmille. Kun jalostukseen käytettävien koirien välillä ei ole riittävästi geneettistä vaihtelua, rodut ajautuvat terveydelliseen umpikujaan. Mutta miten näitä umpikujassa olevia rotuja voidaan vielä elvyttää? Yksi lääke tähän ovat roturisteytykset. Tässä jaksossa on vieraana risteytyskoiria Ambiente`s Dogs -nimen alla kasvattava Laura Kantoluoto.
-
Yhteistyössä: Dogio Tässä jaksossa sukelletaan koiranomistajien tuntemaan häpeään. Miksi oman koiran käytös tuntuu joskus siltä, että sitä tekee mieli selitellä muille? Mitä tämä kertoo meistä koiranomistajista ja ennen kaikkea ihmisten odotuksista? Jakson asiantuntijavieraana on koirien käyttäytymisen asiantuntija, Dogion perustaja ja pentuoppaan kirjoittanut Emmi Hakio.
-
Miten ekonomi päätyy trimmaajaksi? Tässä jaksossa Tiktokista tuttu "Kultaturri", eli Frans Forsman kertoo trimmausalan epäkohdista ja siitä, miksi koirien säännöllinen turkinhoito on tärkeää. Takkukapinan julistanut yrittäjä uskoo, että turkinhoidon laiminlyöntiä voi verrata tiedostamattomaan pahoinpitelyyn. Millaista on löytää koirien turkeista papiljotteja ja oksia?
-
Koirapiireissä on supistu jo pitkään Pirkanmaalla asuvasta pitkän linjan kennelyrittäjästä, jota epäillään useista eri rikoksista. Kaiken takana on Kennelliiton kasvattaja ja perheenäiti, joka on tullin suorittaman tutkinnan mukaan tuonut koiria laittomasti Suomeen useista eri Euroopan maista. Tulli epäilee, että jutun kasvattaja on ansainnut satoja tuhansia euroja laittomalla toiminnalla. Tässä jaksossa sukelletaan pimeän pentukaupan ja harmaan talouden ytimeen. Mitä tapahtuu, kun ihmisen paras ystävä muuttuu välineeksi, jolla tehdään bisnestä? Jakson päähaastateltava on toimittaja Mia Jussinniemi.
-
Vielä ennen vanhaan luunapit, korvapuustit ja koivuniemen herra olivat oleellinen osa lasten kasvatusta. Yhtä lailla koiria koulutettiin alistamalla, pakottamalla, huutamalla ja fyysistä väkivaltaa käyttäen. Mikä kaikki on muuttunut? Entä mitä yhteistä koirien ja lasten kasvatuksessa oikein on? Jaksossa vieraana erityisopettaja Sonja Ala-Lahti.
-
Arvioiden mukaan Espanjassa tapetaan vuosittain kymmeniätuhansia espanjanvinttikoiria eli galgoja. Lähinnä jäniksen metsästykseen käytettävä koirarotu on yksi maailman huonoimmin kohdelluista. Vanhan sanonnan mukaan galgo ei ole edes yhden luodin arvoinen. Mitä aiheesta ajattelee Galgos del Fénix -yhdistyksen perustanut eläinlääkäri Tanja Hakkarainen?
-
Koiria hajoaa liukuhihnalta, vauhti kiihtyy ja kilpailuhalu kasvaa. Missä vaiheessa hauska harrastaminen muuttuu lajiksi, josta leikki on kaukana? Tässä jaksossa vieraana on Diili-ohjelmasta tuttu agilitytuomari Jessi Landen, joka päätyi tammikuussa 2024 Seiska-lehden otsikoihin ja kohun keskelle. Mikä on Landenin versio tapahtumista? Raahasiko Diili-tähti koiraansa korvista?
-
Romaniassa elää arvioiden mukaan jopa 2–5 miljoonaa katukoiraa. Kun maata aikoinaan hallinnut diktaattori Nicolae Ceaușescu pakotti ihmiset muuttamaan maalta kaupunkiin, koirat jätettiin oman onnensa nojaan. Siitä sai alkunsa populaation kasvu. Millä tavoin köyhän maan katukoiraongelmaan pitäisi puuttua? Miksi koiratarhojen huonokuntoisimpia koiria ei heti lopeteta paikan päällä? Jaksossa vieraana Rescueyhdistys Kulkurit ry:n toiminnanjohtaja Salla Honkapää.
-
"Eläimistä huolehtimista ei nähdä arvokkaana", sanoo klinikkaeläinhoitajana työskentelevä Laura Virtanen. Tässä kaksiosaisessa podcast-jaksossa pureudutaan klinikkaeläinhoitajien työhön ja siihen, millaisia epäkohtia alaan liittyy. Entä millaista on työskennellä yhdessä Suomen suurimmista teho- ja päivystysosastoista silloin, kun sattuu ja tapahtuu? Osa 2/2
-
"Eläimistä huolehtimista ei nähdä arvokkaana", sanoo klinikkaeläinhoitajana työskentelevä Laura Virtanen. Tässä kaksiosaisessa podcast-jaksossa pureudutaan klinikkaeläinhoitajien työhön ja siihen, millaisia epäkohtia alaan liittyy. Entä millaista on työskennellä yhdessä Suomen suurimmista teho- ja päivystysosastoista silloin, kun sattuu ja tapahtuu? Osa 1/2
-
Kolinapurkit, jääkaudet ja kuristuspannat kuuluvat koiran kouluttamisessa menneeseen maailmaan. Miksi vanhanajan vinkkeihin yhä uskotaan? Millaisia myyttejä ja uskomuksia koirien kouluttamiseen liittyy? Tässä jaksossa vierailee koirakonsultti Lina Nikula, jonka kanssa pureudumme niihin koulutusvinkkeihin, joista on koiralle enemmän haittaa kuin hyötyä.
- Mostrar más