Çağdaş doğa biliminin temelini atan Aristo kırlangıç, üveyik gibi küçük kuşların yerin altında kuş uykusuna yattığını düşünüyordu. 1600'lerde bile Avrupalılar, kuzeye özgü “yosun” kazlarının her ilkbahar bir deniz kabuklusunun içinden çıktığını sanıyordu. Peki bugün ne biliyoruz?
Yüz binlerce kuş, gideceği yere ulaşamadan can verdiği halde, göç büyük bir risk olduğu halde, neden göç ediyorlar?
Göç genetik mi, öğrenilen bir şey mi?
Hiç durmadan en uzun uçan kuş hangisi?
Ömrü bir göç yolculuğu kadar olan kuşlar, nasıl bir hayat yaşamış oluyor?
Yön bulma yeteneği, ses ve görme duyusu, tüylerinden gagasına vücut yapısı, birbirleriyle iletişim, göç yolculuğunda başlarına gelenler...
Ornitolog Dr. Arzu Gürsoy Ergen 2020 - 2021 yıllarında NTVRadyo’da her ayın son pazarı yayınlanan Kuş Bakışı adlı programda göçmen kuşları ve göç yolculuklarını anlattı.
Baykuştan leyleğe, turnadan kaza göçmen kuşların hikayesi, göç yolunda yaşadıkları, kendilerini nasıl korudukları, efsanelerden, masallardan örneklerle Kuş Bakışı programı kayıtları, bugün dijital platformda meraklısının başvuracağı, dinleyeceği, kaynak göstererek kullanabileceği önemli bir arşiv niteliği taşıyor.
Kuş Bakışı tüm kayıtları www.ntvradyo.com.tr adresinde, ayrıca podcast platformları Soundcloud, Apple, Google, Spotify'da Kuş Bakışı (NTVRadyo) hesabında. İstediğiniz zaman istediğiniz yerde dinlemeniz için.
ARZU GÜRSOY ERGEN KİM?
Ornitolog Dr. Arzu Gürsoy Ergen Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nde Biyoloji bölümünde öğretim görevlisi.
Ornitoloji (Kuş Bilimi) üzerine doktora ve post doktora yaptı.
Ornitoloji ve doğa koruma üzerine çok sayıda bilimsel ve sosyal projede yer aldı. Kuşlar üzerine ulusal ve uluslararası yayınları var. Ulusal Kuş Halkalama Lisansı sahibi.