Episodios
-
Johan Molinder, chef för kriminalvårdsanstalten Hall, intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Svensk kriminalvård står inför en sällan skådad utmaning. På bara ett decennium ska antalet intagna i anstalter och häkten trefaldigas. Men vad händer då med ett av Kriminalvårdens viktigaste uppdrag: Att förebygga att de dömda återfaller? Som chef för en av de anstalter som tar emot de allra grövsta brottslingarna står Johan Molinder mitt i fartvinden. Hur tror han att svensk kriminalvård kommer att utvecklas under denna historiskt unika utbyggnad?
-
JD Vance är farligare än Donald Trump, skriver Hans Bergström i en gästkrönika. Han menar att USA:s institutioner och demokrati lär stå pall även för en till period med Trump. Men finns det plats för något annat än populistiska partier i framtiden?
Inläsare: Staffan Dopping -
¿Faltan episodios?
-
Propalestinska aktivister attackerade Liberalernas kansli efter partiets kupp mot tältlägret i Göteborg. ICC har utfärdat en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Barn med svag svenska ska tvingas gå i förskola och regeringen vill se språkkrav på förskolelärare. Och var det verkligen en ICBM som Ryssland sköt mot Ukraina? Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Demoskops vd Karin Nelsson samtalar med Henrik Höjer. Stödet för Nato och allmän värnplikt är stort i Sverige idag, samtidigt som relativt många är djupt oroliga för att Ukrainakriget ska sprida sig. Men hur många svenskar vet var närmaste skyddsrum ligger? I detta samarbete mellan Kvartal och Demoskop tar vi tempen på Sverige.
-
Trumps seger i presidentvalet har hos en del väckt tvivel om demokratins tillstånd. Men argumenten mot folkstyre har varit sig lika sedan de allra äldsta resonerande grekiska texterna och får nu eko av tänkare som Torbjörn Tännsjö och den amerikanske filosofen Jason Brennan, som vill ta makten från massorna och ge den till en upplyst elit.
Fredrik Sixtensson skriver om demokratins kritiker i artikelserien Idéerna som skakar världen.
Inläsare: Magnus Thorén -
Civilminister Erik Slottner uttalar sig om misstänkta sabotaget, och expert i hybridhot pekar ut Ryssland och Kina som ansvariga. Svenskt näringsliv försvarar grön omställning trots Northvoltkrisen. HD slår fast att Attendo bröt mot meddelarfriheten. Transfrågan tar sig in på Kapitolium-toalett. Och klimataktivister kommer med nytt hot efter dagens attack: vill lamslå påskflyget. Programledare: Magnus Thorén.
-
35 år efter murens fall stormar det i den tyska inrikespolitiken. Skillnaderna mellan landets östra och västra delar består – samtidigt som framgångarna för ytterkantspartierna AfD och BSW gäckar det politiska etablissemanget.
– Östtyskarnas historiska erfarenheter beaktas inte tillräckligt, säger sociologiprofessor Steffen Mau.
Av Joakim Hugert Lundberg
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Ukraina har attackerat mål på rysk mark med amerikanska långdistansrobotar. Det är dag 1 000 på kriget och över hälften av ukrainarna vill nu ha fredsförhandlingar. Javier Mileis ettårsdag som president: Har Väst missförstått honom? Så mycket omsätter Sveriges kriminella ekonomi – och polischef i Berlin varnar judar och homosexuella: Dölj er identitet. Programledare: Staffan Dopping.
-
Donald Trump har fått väljarnas mandat för kulturkrig. En lång historisk våg av skeptisk pragmatism som forsade ur det amerikanska inbördeskrigets trauma kan därmed ha ebbat ut. Läxan den gången var att brinnande övertygelser leder till våld. Hur blir det den här gången, undrar Ola Wong.
Inläsare: Magnus Thorén -
Uppgifter om revolt i Centerpartiet – kommer C-ledaren tvingas bort? Stram migrationspolitik och ner med monarkin: S presenterar nytt partiprogram. Klimatministern intervjuad om COP29. Och varför lämnar muslimer judoförening i Kristinehamn? Programledare: Magnus Thorén.
-
MAGA vs WOKE blev en storslam, skriver professor Stefan Hedlund. Nu väntar självrannsakan inom Demokraterna och ett Ryssland som kan känna ökat självförtroende. På sikt hotar detta den allt svagare europeiska enigheten.
Inläsare: Staffan Dopping -
Sällan har två så lättviktiga kandidater ställt upp i presidentvalet i USA. Erik W. Larsson ger en bild av vägen framåt efter detta val.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Vad händer med det amerikanska sjukvårdssystemet om Trump respektive Harris vinner valet?
Nationalekonomen Jonathan Gruber, hjärnan bakom ”Obamacare”, intervjuas av läkaren och USA-kännaren Erik W. Larsson.
Inläsare: Staffan Dopping -
Marika Lagercrantz, Victor Malm och Ola Wong pratar om Herman Melvilles ”Bartleby, skrivaren – en berättelse om Wall Street”, som har kommit i ny svensk översättning. På ett instängt kontor i New York under mitten av 1800-talet sysslar människor med meningslösa rutinarbeten. Ända till en dag då en anställd säger att han föredrar att inte göra det. Romanfiguren Bartleby har blivit en symbol för motstånd mot själsdödande kontorsarbete.
-
Veckopanelen med Lars Calmfors, Anna-Karin Wyndhamn och Pelle Andersson under ledning av Staffan Dopping. Donald Trump håller tempot uppe och utser flera kontroversiella ministrar och befattningshavare. Svenska studenter har svårt att läsa böcker; det talas om en läskris. Det ska bli svårare för män att bruka "ekonomiskt våld" mot kvinnor som vill skilja sig. Och varför kunde Nytorgsmannen, trots bedömd hög risk för återfall i sexualbrott, bli villkorligt frigiven?
-
Ateisten och brittisk-pakistanske X-profilen Imtiaz Mahmood intervjuas av Magnus Thorén. Hans islamkritiska konto på plattformen X blev känt i Sverige över en natt när justitieutskottets ordförande Richard Jomshof i höstas delgavs misstanke om hets mot folkgrupp efter att ha delat vidare Mahmoods bilder. Hur ser han själv på den turbulens han bidrog till i svensk politik? Varför är han som före detta troende muslim så kritisk mot islam idag? Och vad är det han vill uppnå med alla grova skämt och religionskritiska satirbilder som han sprider till sina hundratusentals följare?
-
En 27-årig man läggs in för att han gjort slut med sin flickvän, en 25-årig kvinna vägrar skrivas ut för att hon inte vill flytta hem till mamma.
Allmänpsykiatriska vårdplatser som kostar skattebetalarna 10 000 kronor per dygn används numera allt oftare till den här typen av patienter. Jag har själv sett inlagda beviljas permission för att åka Finlandsfärja eller gå på spa, skriver Stefan Krakowski, överläkare i psykiatri.
Inläsare: Magnus Thorén -
New York Times vs EU-kommissionen i “Pfizergate”. Och hur var det egentligen med hoten mot transkollot? Reklam i Göteborg med engelskt könsord upprör – och svenskarna har sagt sitt om vem som ska ta dejtnotan. Programledare: Magnus Thorén.
-
Vissa mäktiga kulturkvinnor beter sig som klassiska kulturmän, menar Anna Axfors. Här skriver hon om kvällen då hon provocerade kulturetablissemanget genom att ta upp klassfrågan.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Vad gäller kring utvisningar av utländska gärningsmän som begår grova brott i Sverige? Daniel Helldén kommenterar MP:s och S Trumpkrav på regeringen. Och hur blir Elon Musk som effektiviseringschef? Programledare: Jörgen Huitfeldt.
- Mostrar más