Episodios
-
Ervaren fokker of niet, elke fokker bereidt zich graag goed voor op de bevalling. Het webinar gaat over het voermanagement, de eerste voortekenen, de bevalling en de nazorg voor merrie en veulen. Esther Hovenga, dierenarts en voortplantingsspecialist, Pleun Broeren, nutritionist bij Pavo en Ralph van Venrooij vertellen hier meer over.
-
Een gezond paard is de basis voor een succesvolle sportcarrière en daarom is gezondheid één van de belangrijkste pijlers waar het KWPN op rust. De herinvoering van de PROK-eis en de toevoeging van de rug- en halsfoto’s aan de hengstenselectie leverde veel reacties op. Niemand minder dan Ralph van Venrooij (Hoofd Fokkerijzaken), Jacques Marée (dierenarts en Algemeen Bestuurslid) en dierenartsen Don van de Winkel en Hank van Campen praten je bij over het hoe en het waarom achter deze herinvoering.
-
¿Faltan episodios?
-
In this episode, FEI 5* judge Maria Colliander is our guest, and she has a lovely story. Our podcast host Floor Dröge, senior inspector at the KWPN, asks Maria questions about judging, the world championships in Ermelo and the importance of harmony in dressage.
-
De naam Jacques van Daele doet niet bij iedereen een belletje rinkelen, maar deze Belgische official maakte al vijf olympiades mee. Jacques vertelt over het jureren, de aanspreekcultuur, de rol van stewards en geeft zijn mening over de toekomst van de sport.
-
Deze ronde zit Floor Dröge met een dressuurgigant: Tineke Bartels reed vier Olympische Spelen, gaf het topsportvirus door aan haar dochter Imke en is via familiebedrijf Academy Bartels nog steeds op meerdere manieren betrokken bij de topsport. Tijdens de Pavo Cup-finales geeft Tineke een clinic met de Deense topruiter Daniel Bachmann Andersen, zorg dat je erbij bent!
-
Tijdens de KWPN Stallion Show zaten drie absolute kenners van de springsport en de daarbij horende springpaardenfokkerij. Jos Lansink is sinds een jaar bondscoach van TeamNL en hij geeft antwoord op de vraag wat de Nederlandse fokkers moeten doen om ook in de toekomst nog toppaarden te fokken. Hans de Roover is Fokker van het Jaar en één van zijn fokproducten loopt mee in Den Bosch. Henk van den Broek heeft een aantal jaren zitting gehad in de hengstenkeuringscommissie. Deze drie paardenmannen pur sang hadden een zeer interessant gesprek over sport en fokkerij, met een aantal mooie uitspraken. Om er een te noemen: “Een mooi paard is een paard met een strik aan zijn hoofd.” Benieuwd naar de wijze lessen van deze heren? Beluister dan onze podcast.
-
Hoe belangrijk is de wow-factor voor een paard? Als je het aan Sönke Rothenberger héél belangrijk. Tijdens de hengstenkeuring gingen drie Grand Prix-ruiters, ieder met hun roots in Limburg, met elkaar in gesprek over de dressuurpaardenfokkerij van de toekomst. Want wat wordt de bepalende factor of een paard in de toekomst olympisch kampioen wordt? Nathalie Smeets meent dat dan de stap bepalend wordt. Maar om op de Spelen te komen, moet je eerst weten of een paard geschikt is om dat werk te doen, en daar gaf Bert Rutten zijn mening over in deze podcast.
-
Welzijn in de praktijk
Deze KWPN-cast staat in het teken van paardenwelzijn. KWPMN-directeur Bastiaan Meerburg, professor Marianne Sloet en internationaal jurylid Johan Wilmink bespreken welzijn vanuit verschillende invalshoeken. Wat is welzijn nou eigenlijk? En hoe zit het met de publieke opinie met betrekking tot welzijn? En hoe spreek je nou iemand aan als je vindt dat het welzijn in gedrang komt? Zij vertellen je daar in deze podcast alles over.
-
Ieder jaar worden er duizenden veulens bij het KWPN geregistreerd, maar hoeveel worden er uiteindelijk goedgekeurd als KWPN-dekhengst? Hoe gaat het in zijn werk om met een hengst het gehele selectietraject te doorlopen en welke mogelijkheden zijn er allemaal? KWPN-inspecteurs Floor Dröge en Luuk Smetsers nemen je in deze KWPN-cast mee in het hengstenselectietraject en leggen de weg naar de stempel ‘goedgekeurde dekhengst’ aan je uit.
-
Cor Loeffen kwam in 2011 bij de KWPN hengstenkeuringscommissie springen. Voor die tijd had hij al jarenlange ervaring als KWPN-jurylid. Vele luisteraars kennen Cor als instructeur aan het NHB Deurne, waar hij bijna 40 jaar aan verbonden was. Cor neemt je mee in de tijd: hoe zijn de keuringen geëvolueerd en hoe ziet de toekomst er volgens hem uit?
-
Er zijn in de dressuursport maar weinig mensen met zo’n carrière als Anne van Olst: 5 Olympische Spelen, 4 wereldruiterspelen, 7 EK’s, driemaal Deens kampioen en al een heel arsenaal aan paarden opgeleid naar de Grand Prix. Nu we haar zelf nog maar weinig in de ring zien, is het de beurt aan haar stalamazone en onder haar begeleiding volgt wereldtitel na wereldtitel.
-
Henk Hammers komt uit een tuigpaardennest. Zijn vader fokte de in Nederland wereldberoemde tuigpaardtopper Just in Time en zelf stond hij al heel wat keren met een goed tuigpaard vooraan opgesteld. Sinds 2013 is Henk trainingsleider van het KWPN-centrum. Hoe bevalt die rol? En wat maakt een tuigpaard een goed tuigpaard?
Host José Avezaat werkt al meer dan 30 jaar bij het KWPN. Als hoofd van de afdeling Stamboek is ze verantwoordelijk voor de meer dan 10.000 veulens die het KWPN elk jaar registreert, en alles wat er qua administratie nog meer in een paardenleven voorkomt.
-
We zitten deze ronde met eventingamazone Sanne de Jong (27). Paardensport zit bij haar in het bloed: haar moeder Jantien van Zon reed ook al eventing en haar vader Marco de Jong is een parcoursbouwer die vroeger actief was als springruiter. Sanne met de door haar ouders gefokte Enjoy in het B-kader. We hebben het met Sanne over de eventingsport, de kwaliteiten die een eventingpaard moet hebben en hoe de welzijnsdiscussie in de paardensport past. Sannes mening? De eventingruiters zijn al veel langer en veel intensiever bezig met dierenwelzijn.
De komende podcast zitten we met Henk Hammers, om het niet alleen te hebben over zijn achtergrond met tuigpaarden, maar ook over zin rol als trainingsleider bij het verrichtingsonderzoek en de EPTM-testen.
Host José Avezaat werkt al meer dan 30 jaar bij het KWPN. Als hoofd van de afdeling Stamboek is ze verantwoordelijk voor de meer dan 10.000 veulens die het KWPN elk jaar registreert, en alles wat er qua administratie nog meer in een paardenleven voorkomt.
-
Bert Rutten kent de dressuurwereld als geen ander. Als ruiter richtte hij een groot aantal paarden af tot het hoogste niveau, dat talent zette hij in voor zowel de handel als zijn eigen sport. De Spelen, daar kwam hij telkens net niet, maar hij sleepte voor Nederland in 1986 wel de eerste teammedaille binnen sinds de Spelen van 1928. Als bondscoach maakte hij de Olympische Spelen wél mee, in 2004 in Athene. De laatste jaren zet deze Limburgse fokker en hengstenhouder zijn kennis in voor het KWPN, waar hij deel uitmaakt van de hengstenkeuringscommissie. Wat kunnen we van hem leren?
De komende podcast zitten we met Henk Hammers, om het niet alleen te hebben over zijn achtergrond met tuigpaarden, maar ook over zin rol als trainingsleider bij het verrichtingsonderzoek en de EPTM-testen. Heb je een vraag aan Henk, José of een KWPN-inspecteur? Stuur dan via WhatsApp een audiobericht naar 06-21460045 (gewoon appen mag natuurlijk ook), of stuur een e-mail naar [email protected]
Host José Avezaat werkt al meer dan 30 jaar bij het KWPN. Als hoofd van de afdeling Stamboek is ze verantwoordelijk voor de meer dan 10.000 veulens die het KWPN elk jaar registreert, en alles wat er qua administratie nog meer in een paardenleven voorkomt.
-
Samen met haar ouders nam Elisa Brouwers in 2021 de Brabantse hengstenhouderij van Piet Kuypers over, nadat haar vader Wilco al zo’n 25 jaar in de avonduren merries insemineerde voor Piet en Riky. De 20-jarige Elisa vertelt over de taakverdeling binnen de familie, de uitdagingen als kleine hengstenhouder en haar persoonlijke ambities in de springsport.
Volgende maand praat José met Bert Rutten over de selectie van de dressuurpaarden. Hoe kijkt hij terug op zijn eigen carrière in de sport en fokkerij, wat zijn de speerpunten binnen de hengstenselectie en hoe fok je hét dressuurpaard waar de sport om vraagt?
Host José Avezaat werkt al meer dan 30 jaar bij het KWPN. Als hoofd van de afdeling Stamboek is ze verantwoordelijk voor de meer dan 10.000 veulens die het KWPN elk jaar registreert, en alles wat er qua administratie nog meer in een paardenleven voorkomt.
Heb je een vraag aan Bert, José, of aan een KWPN-inspecteur? Stuur dan via WhatsApp een audiobericht naar 06-21460045 (gewoon appen mag natuurlijk ook), of stuur een e-mail naar [email protected].
-
In deze tweede aflevering gaat José Avezaat in gesprek met Tamara van Manen. Samen met haar man Marcel runt ze MT Stables, een bekende naam in de wereld van keuringsklaar maken. Tamara vertelt alles over de weg die zij bewandelen om elk paard optimaal voor te stellen. Kunnen zij van een gewoon paard een keuringstopper maken?
Volgende maand praat José met Elisa Brouwers alles over het leven als kleine hengstenhouder. Haar vader Wilco nam in 2021 de Brabantse hengstenhouderij van Piet Kuypers over, nadat hij al 25 jaar in de avonduren merries insemineerde voor Piet en Riky Kuypers.
Host José Avezaat werkt al bijna 30 jaar bij het KWPN. Als hoofd van de afdeling Stamboek is ze verantwoordelijk voor de meer dan 10.000 veulens die het KWPN elk jaar registreert, en alles wat er qua administratie nog meer in een paardenleven voorkomt.
Heb je een vraag aan Elisa, José, of aan een KWPN-inspecteur? Stuur dan via WhatsApp een audiobericht naar 06-21460045 (gewoon appen mag natuurlijk ook), of stuur een e-mail naar [email protected].
-
In deze aflevering spreekt onze host José met scheidend KWPN-directeur Piet Peters. We blikken terug op de afgelopen 3,5 jaar: wat waren de absolute hoogtepunten? Welke organisatie trof hij aan? En wat is zijn nalatenschap? Dat en nog veel meer hoor je in deze KWPN-cast.
Volgende maand is Tamara van Manen aan de beurt, deze Hippisch Ondernemer van het Jaar vertelt alles over het keuringsklaar maken van jonge paarden en welke stappen zij hebben genomen om in relatief korte tijd zo succesvol te worden. Heb je een vraag aan een Tamara, of aan een KWPN-inspecteur? Stuur dan via WhatsApp een audiobericht naar (06-21460045) (gewoon appen mag natuurlijk ook), of stuur een e-mail naar [email protected].