Episodios
-
Send us a Text Message.De laatste podcast aflevering van dit seizoen, dan neem ik een welverdiende zomerbreak om de ideeën te laten ontstaan en rijpen.Voor deze podcast aflevering heb ik een speciale gast: Lies Deboiserie, zelfliefde coach. En nu denk je misschien: wat heeft zelfliefde met kinderen te maken? Wel alles! Want zelfliefde is belangrijk als je wilt stralen. De straalkracht dient van binnenonszelf te komen. Niet door op zoek te gaan naar bevestiging en waardering buiten onszelf. Als we als ouder of zelfs als professional onszelf niet graag zien of onszelf niet met mildheid behandelen, welk voorbeeld geven we dan aan onze kinderen?Wanneer stopt het met jezelf graag te zien? Als we geboren worden, zien we ons eigenallemaal onvoorwaardelijk graag. Ik weet niet of je ooit een baby voor een spiegel hebtgezien. Maar die vinden dat helemaal fantastisch. Die gaan je spiegel kussen en die vinden dat helemaal magisch en verwonderlijk wat ze zien, wie ze zien en wie ze zijn. Die schamen hun eigen ook niet.Op een bepaald moment stopt dat. Niet omdat die ouders het kind minder graag zien, maar omdat ouders op een bepaald moment verwachtingen gaan hebben. Verwachtingen die heel vaak door externen in de hand gewerkt worden. En dan komt er nog heel wat prestatiedruk bovenop en cognitieve druk vanuit de schoolomgeving.Dat gebeurt heel geleidelijk aan. Omdat dat ook onder invloed is van alles wat je zietgebeuren op sociale media, in de maatschappij en onderwijsnormen. Luister dus zeker naar deze podcast aflevering als je wilt ontdekken hoe zelfliefde niet alleen jou maar ook je eigen kind(eren) of leerlingen of coachees kunnen stralen, als jij dat ook doet.Meer weten over Lies? Je kan een kijkje nemen op de website of via Instagram verbinden.Vanaf september zijn we er weer met nieuwe podcast afleveringen! Tot dan en voor nu veel luisterplezier.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message. Welkom bij een nieuwe podcastafleveringen met als thema vandaag "Kinderogen op Onderwijs" .Ik breng het echte leven naar je toe door je mee te nemen in het verhaal van een meisje (wiens mama luistert naar deze podcast en me een virtuele brief schreef) dat schoolmoe geworden is. Hun verhaal verhaal illustreert de uitdagingen waar veel kinderen en jongeren mee te maken krijgen in ons onderwijssysteem. In deze aflevering ontdek je hoe het hokjesdenken in ons onderwijssysteem kan leiden tot gevoelens van schuld en schaamte bij kinderen die niet aan de norm voldoen. We verkennen het belang van metacognitie, het vermogen om na te denken over je eigen denken en gedrag. Ontdek hoe metacognitieve vaardigheden kinderen kunnen helpen om beter te leren en zichzelf te begrijpen. Maar dit geldt niet alleen voor kinderen...Daarnaast onderzoeken we het potentieel van wederzijdse evaluaties, waarbij leerkrachten feedback krijgen van hun leerlingen, om een empathische en effectieve onderwijscultuur te bevorderen. Leer hoe je als leerkracht zelfevaluatie kunt toepassen om je onderwijspraktijk te verbeteren en je band met je leerlingen te versterken.Ontdek praktische tips en inzichten om het welzijn van leerlingen te evalueren en hun leerervaring te verbeteren. Download onze gratis checklist, die is ontworpen om snel en eenvoudig waardevolle inzichten te bieden over het welzijn in de klas.Samen kunnen we het onderwijs transformeren naar een omgeving waarin elk kind gezien, gehoord en ondersteund wordt. Luister nu naar "Kinderogen op Onderwijs" en laat je inspireren om het onderwijs van morgen vandaag te verbeteren.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
¿Faltan episodios?
-
Send us a Text Message.In deze aflevering van 'Laat kinderen stralen' duiken we in het thema neurodiversiteit. Hoe benadeelt hokjesdenken kinderen die niet in het standaard vierkantje passen? Ik licht toe hoe het huidige onderwijssysteem met zijn gestandaardiseerde testen en uniforme leerplannen vaak tekortschiet voor kinderen met unieke leerbehoeften, zoals kinderen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of dyslexie enz.Ik leg uit waarom het zo belangrijk is om ons denken te veranderen en een inclusiever en flexibeler onderwijssysteem te creëren. Dit systeem zou moeten bestaan uit gedifferentieerd lesgeven, individuele leerplannen, en meer empathie en begrip van leraren. Eerst luisteren voor je beslist op je achterpoten te gaan staan 😉Velen willen een ander onderwijssysteem maar daarvoor moet jezelf bereid zijn om te veranderen...Ik introduceer ook graag de wereld van Succesia, een concept dat zich richt op het creëren van inclusieve en ondersteunende leeromgevingen.Luister mee en ontdek hoe we samen een toekomst kunnen bouwen waarin alle kinderen kunnen bloeien op hun eigen manier.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.In deze aflevering, getiteld "De Angst voor verandering," ga ik dieper in op iets wat de me de afgelopen weken, maanden sterk is opgevallen: mensen willen wel verandering maar zijn blijkbaar minder bereid om effectief zelf ook iets te willen veranderen. Persoonlijk vind ik dat frustrerend want hoe komt er dan bijvoorbeeld de broodnodige verandering binnen het onderwijs? "Hopen" dat een nieuwe minister het anders en beter gaat doen is het ook niet lijkt me.Ik onderzocht waarom we zo bang zijn voor verandering, waarbij we stilstaan bij de onbekendheid met nieuwe situaties, het verlies van controle en de sociale druk om vast te houden aan bestaande normen. Daarnaast bespreken ik ook hoe we de verantwoordelijkheid vaak bij anderen leggen, zoals ministers en schooldirecties, in plaats van zelf het initiatief te nemen. En ik zeg bewust we, want hé ik ben ook maar een mens en ik weet dus uit eigen ervaring dat verandering heel eng kan lijken soms maar als je wilt groeien als mens, onderneming of school soms wel de enige mogelijkheid is. Verandering is ook transformatie.Een cruciaal moment in de aflevering is wanneer ik Einstein’s quote aanhaal: "Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results." Dit benadrukt de noodzaak om uit onze comfortzone te stappen en zelf de veranderingen te beginnen die we willen zien.Een belangrijk onderdeel van deze aflevering is de ontwikkeling van de wereld Succesia en hoe deze bijdraagt aan een beter welzijn van de kinderen op school. Succesia richt zich op het bevorderen van persoonlijke groei, veerkracht en een positief zelfbeeld bij kinderen, wat essentieel is voor hun algehele welzijn en "goede" schoolresultaten. Scholen tonen vaak weerstand tegen dergelijke initiatieven, ondanks de duidelijke voordelen voor de leerlingen. Deze weerstand komt voort uit een angst voor verandering en een voorkeur voor het behouden van de status quo, terwijl de noodzaak voor dergelijke programma's groter is dan ooit.Beluister deze aflevering en ontdek hoe we samen de angst voor verandering kunnen overwinnen en het welzijn van de kinderen kunnen verbeteren.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.Ooit al eens over beelddenkers gehoord of iets wat men het beelddenkende brein noemt? Ik vermoed van niet (al hoop ik van wel). In ieder geval: ik zou het geweldig gevonden hebben, mocht iemand mij als kind verteld hebben dat ik een beelddenker ben. Laat het duidelijk zijn dat beelddenken niet zo zeer iets te maken heeft dat een kind visuele ondersteuning nodig heeft om tot leren te komen.Wat beelddenken dan net wel is? Ik ging in gesprek met Natasja Esmeijer, auteur van het boek "Allergisch voor moeten". Die titel alleen al: daar ging ik helemaal op aan. Ik had zoiets van 'dat is nu echt eens een boek voor mij en mijn zoon'. En na het gelezen te hebben bedenk ik me: eigenlijk zouden alle ouders én onderwijsprofessionals (en ministers 😉) dit moeten weten. Ons hele onderwijssysteem is ingericht op de taaldenkers (oké, ik geef toe de meerderheid) maar wat niet wilt zeggen dat de andere 20% dan maar over het hoofd moet gezien worden. Want het zijn net vaak deze beelddenkende kinderen die vastlopen in het reguliere onderwijs. Vaak zijn ze ook nog eens hoogbegaafd. Je zou dan kunnen denken "zo slim" en toch uitvallen op school? Yep! Helaas vallen meer en meer kinderen uit op school. Weliswaar om diverse redenen maar hun beelddenkende brein is daar zeker ook een oorzaak van. Deze kinderen denken net iets anders als anderen en hebben dus een andere manier van instructie nodig om echt tot leren te kunnen komen.Tijdens deze aflevering belicht Natasja het beelddenkende brein in zijn werking en geeft ze ook een aantal tips waaraan je als ouder en/of (onderwijs) professional zeker wat aan hebt om je voelsprieten uit te steken om de beelddenkers te herkennen. Niet toevallig leggen we de link naar het ontstaan van perfectionisme en faalangst bij de beelddenkende kinderen want ook zij zijn hiervan helaas niet gespaard.Deze aflevering was voor mij een heel leerrijke. Ik heb weer wat meer inzicht in mezelf en in anderen rondom mij gekregen. We hopen dat we met deze aflevering rond het beelddenken jou als luisteraar nieuwe inzichten kunnen geven en mogen inspireren zodat we samen kinderen weer laten stralen.Meer informatie over Natasja Esmeijer:Auteur van het boek: 'BEELDDENKERS, Als kwartjes vallen...' en ‘Allergisch voor Moeten’Luister ook naar: De Beelddenkers PodcastBezoek de website www.natasjaesmeijer.nlBezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.In deze nieuwe aflevering genaamd "Dromend denken ontgrendeld" verkennen we waarom dromend denken (fantasie) zo cruciaal is, met name voor de ontwikkeling van kinderen.Ik ga dieper in op het belang van vrij spel als een bron van onbegrensde verbeelding en creativiteit, en onderzoek hoe het huidige onderwijssysteem soms deze natuurlijke impuls beperkt. Maar ik ga verder dan alleen de problemen en kijk naar enkele manieren waarop we fantasie kunnen koesteren en stimuleren, zowel thuis als op school.Tijdens de aflevering deel ik hoe fantasie kinderen helpt om oplossingsgericht te denken, emoties te uiten en moeilijke situaties te overwinnen. Ik wil jou, als volwassene, laten zien dat het vermogen om fantasie te gebruiken niet verdwijnt naarmate we ouder worden, maar juist een levenslange kracht blijft.Luister nu naar naar deze nieuwe aflevering en ontdek hoe dromend denken ons leven - en dat van kinderen - kan verrijken!Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.Een podcast aflevering over verbinding. Echte verbinding, iets waar het soms in onze maatschappij hard naar zoeken is. Als ouder, als leerkracht het is niet altijd zo gemakkelijk om écht verbinding te maken met een kind. We zijn vaak gehaast en gestresst en dat heeft zijn weerslag op onze kinderen. We zeggen vaak "Ik heb geen tijd" maar er is genoeg tijd. Er wordt alleen te weinig tijd gemaakt voor verbinding.Ik ging in gesprek met auteur Inge Panis. Zij schreef en illustreerde het boek "Het beschermende draakje". Een verhaal dat aansluiting vindt bij Succesia, de online wereld die ik zelf creëerde en waar niet toevallig ook een draak en unicorn terug te vinden zijn 😉Het boek is eigenlijk een soort van katalysator tussen de kinderen ende ouders. Inge merkte dat er heel veel speelt, maar dat de kinderen niet goed wetenwanneer hun mama en papa tijd hebben om te luisteren, of de ouders niet goedweten hoe ze het moeten aanpakken bij de kinderen.We spraken ook over magie. Geen hocus pocus maar de magie van het leven. Waar ziet Inge de magie in haar leven? Haar antwoord hoor in je in deze magische en verbindende podcast aflevering.Veel luisterplezier.Meer weten over Inge Panis? Je vindt haar op Instagram en je kan een kijkje nemen op de website www.hetbeschermendedraakje.beBezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.Voor deze podcast aflevering ging ik gesprek met inspirator en spelauteur Matty van der Rijzen. Wat een open en eerlijk gesprek werd het over Matty's levensmissie: glunderen! Glunderen is niet zo zeer een werkwoord maar eerder een way of life. In deze podcast aflevering kom je te weten hoe jij als ouder of (onderwijs) professional kinderen kunt beglunderen.Ons uitgangspunt is dat kinderen al alles in zich dragen maar soms wat hulp nodig hebben om dat naar buiten te brengen. Het is niet altijd nodig om nieuwe vaardigheden aan te leren, ze hebben heel vaak al heel wat in huis om in te zetten. Het vraagt alleen een andere manier van kijken van ons volwassenen naar het kind.Glunderen gaat over wie je werkelijk bent en daar lopen tegenwoordig heel wat kinderen op vast: wie ben ik? In onze maatschappij wordt ons zelfbeeld nog te vaak gekoppeld aan cognitieve prestaties en niet zo zeer aan wie we werkelijk zijn. ZIJN want daar draait het uiteindelijk om in het leven. Matty geeft ook enkele glundertips tijdens de aflevering zodat je ook als leerkracht meteen aan de slag kunt zodat kinderen zich beter in hun vel gaan voelen. En geloof ons maar als we zeggen dat ze dan ook sneller tot leren gaan komen.Veel luisterplezier.Je kan Matty volgen op Instagram of de website eens bezoeken. Wil je graag een workshop voor professionals over Schatgravers volgen? Neem dan een kijkje op onze website.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.In deze aflevering van mijn podcast ga ik in het leven van Sarah, een jong meisje dat worstelt met een innerlijke strijd vol negatieve gedachten en emoties. Sarah's verhaal is een krachtige illustratie van hoe kinderen kunnen worden beïnvloed door hun innerlijke wereld en hoe volwassenen een verschil kunnen maken in het herstellen van hun innerlijke rust.We verkennen de dagelijkse uitdagingen waarmee Sarah wordt geconfronteerd, van haar worstelingen op school tot haar moeizame relatie met haar eigen zelfbeeld. Ik laat je zien hoe haar innerlijke strijd haar gedrag beïnvloedt en hoe volwassenen vaak moeite hebben om de diepere oorzaken achter dit gedrag te begrijpen.Gelukkig zijn er volwassenn in haar leven, een ouder of een onderwijsprofessional, die een cruciale rol spelen in het helpen van Sarah om haar innerlijke rust te herstellen. We verkennen de stappen die deze volwassenen ondernemen om Sarah te ondersteunen, van het creëren van een veilige omgeving tot het aanmoedigen van positieve zelfspraak en het leren van gezonde coping-mechanismen.Door middel van dit verhaal, en geloof me als kindercoach heb ik al heel wat kinderen met volle hoofden begeleid, benadruk ik maar al te graag het belang van begrip, empathie en ondersteuning bij het omgaan met de innerlijke strijd van kinderen.Laat je inspireren om een verschil te maken in het leven van kinderen zoals Sarah. Als kindercoach vind ik het nog steeds een eer met een kind een stukje mee op zijn of haar pad te mogen wandelen. Wil je graag meer betekenen voor kinderen? Dan is de Kindercoach opleiding van I Care Education misschien wel iets voor jou. Ik spreek je graag persoonlijk tijdens een match call.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.Overprikkeling is niet gewoon een staat van mentale onrust, maar het leidt ook echt tot een onvermogen van het kind om zich te concentreren en goed te functioneren in deze wereld.Een studie van het Welten-instituut laat ons zien dat zo’n 35% van de basisschoolkinderen problemen zou hebben met het verwerken van prikkels. Wanneer een kind overprikkeld raakt, raakt het brein zodanig overbeladen met prikkels, dat het moeite heeft om informatie te verwerken en zich te focussen. Beluister de hele aflevering. Ook altijd welkom om de andere aflevering van de podcast 'Laat kinderen stralen' te beluisteren. Onderwerpen zoals faalangst, prestatiedruk, perfectionisme, overprikkeling en zo veel meer komen aan bod. Ik stel niet alleen een "problematiek" of situatie aan de kaak maar tracht in elke aflevering ook handvaten of tips aan te reiken zodat jij voor de kinderen en jongeren een verschil kunt maken.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.In deze aflevering heb ik niet over de sensorische overprikkeling bij kinderen. Maar over een andere vorm van overprikkeling die veelvoorkomend is bij kinderen en jongeren. Wat als ik je zou vertellen dat een van de grootste obstakels voor kinderen zich misschien wel in hun eigen hoofd bevindt? Veel mensen denken dat overprikkeling slechts een tijdelijke fase is die vanzelf verdwijnt, maar niets is minder waar. In deze aflevering ga ik in op de impact van overprikkeling op kinderen & jongeren en bespreek ik waarom het zo belangrijk is om het serieus te nemen. Volwassenen kunnen een waardevolle rol spelen door een ondersteunende omgeving te bieden en concrete strategieën aan te leren om overprikkeling te beheersen. In deze aflevering krijg je hiervoor een aantal concrete tips van me om thuis en in de klas mee aan de slag te gaan.Tijdens deze aflevering gaan we samen echt aan de slag. Ik doe samen met jou een héél eenvoudige oefening die je achteraf ook met de kinderen kunt doen om hen naar die basisrust te brengen die zo nodig is om overprikkeling te kunnen afwenden.Wil je als professional leren hoe je dit kunt aanpakken? Dan nodig ik je graag uit om deel te nemen aan de workshop “Het overprikkelde kinderbrein”. Deze workshop duurt 4 uren en is bijzonder interactief, creatief en inspirerend waarbij je concrete tools in handen krijgt om kinderen te helpen ontprikkelen. We kijken ook naar de impact van overprikkeling op de ontwikkeling van de executieve functies want spoiler alert! Die is er namelijk echt wel. Nieuwsgierig? Neem snel een kijkje op onze website en schrijf je in!Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.Heb je je ooit afgevraagd waarom we soms zo geobsedeerd zijn door snelle "oplossingen" als het gaat om de problemen van onze kinderen? Misschien hebben we een kind dat niet praat in de klas, of misschien worstelen we met een kleuter die andere kinderen pijn doet. Het is verleidelijk om te zoeken naar een quick fix, een snelle oplossing die al onze zorgen in één klap kan oplossen.Maar laten we eens een stap terug doen en dieper graven. Wat als de oplossing niet zo eenvoudig is als we denken? Wat als het labelen van kinderen slechts een oppervlakkige oplossing biedt voor complexe problemen? In plaats van te duiken in de wereld van labels, laten we streven naar maatwerk en een langetermijnvisie.In deze aflevering "De zoektocht naar dé quick fix" gaan we samen op onderzoek uit, duiken we in praktijkvoorbeelden en deel ik inzichten die je perspectief op opvoeding en onderwijs mogelijks zullen veranderen. Je zult ontdekken waarom het nemen van verantwoordelijkheid voor onze rol als ouders & professionals essentieel is, en waarom het zo belangrijk is om te streven naar een benadering die is afgestemd op de unieke behoeften van elk kind.Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van effectievere manieren om kinderen te op te voeden en/of te begeleiden en hun te laten groeien, dan is deze podcast iets voor jou. Blijf luisteren terwijl we samen op zoek gaan naar praktische oplossingen en inzichten die ons perspectief op opvoeding en onderwijs kunnen veranderen.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.Welkom bij een betoverende aflevering waarin we diep duiken in de wereld van de Wonderfluisteraar Opleiding. Ontdek waarom deze opleiding verder gaat dan traditionele kindercoachopleidingen en hoe het een magische reis biedt voor persoonlijke en professionele groei.In deze aflevering onthul ik het ontstaan van Succesia, het magische land van groei en ontwikkeling, en hoe deze visie de kern vormt van de Wonderfluisteraar. Leer meer over de symboliek van de vuurtoren en waarom we bewust kiezen om niet te redden, maar wel als stabiele gidsen op te treden.Ontdek de unieke benadering van de Wonderfluisteraar Opleiding, waarbij luisteren, empathie en praktische toepassing centraal staan. Ik deel persoonlijke verhalen en ervaringen die laten zien dat deze opleiding niet alleen een professionele ontwikkeling is, maar ook een reis van zelfontdekking en groei op persoonlijk vlak.Ga mee op verkenning van het individuele pad dat elke deelnemer bewandelt in Succesia en begrijp hoe deze reis bijdraagt aan een dieper begrip van de behoeften van kinderen. En tot slot, ontvang een hartelijke uitnodiging om zelf de magie van de Wonderfluisteraar Opleiding te ervaren.Druk op play en laat je meevoeren in de wereld van verwondering, groei en de kracht van het worden van een Wonderfluisteraar.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.In een recent interview met Guy Stevens, auteur van het baanbrekende boek "Help, Te Veel Kinderen Vallen Uit", kreeg ikzelf een fascinerend inzicht geboden in de dieperliggende oorzaken van schooluitval. Stevens, die maar liefst 20 jaar besteedde aan het onderbouwen van zijn werk met uitgebreide wetenschappelijke studies, werpt een kritische blik op ons huidige onderwijssysteem. Hij benadrukt dat de race naar vroegtijdige cognitieve prestaties bij kinderen schadelijke gevolgen heeft voor hun gedrags- en leerontwikkeling.Volgens Stevens is het brein van kinderen nog niet klaar voor intensieve cognitieve belasting op jonge leeftijd, en dit resulteert in een toename van gedrags- en leerproblemen. Zijn boek, gestaafd met talrijke wetenschappelijke onderzoeken, illustreert het belang van vrij spel in de ontwikkeling van kinderen. Het gesprek met Stevens legt de kloof bloot tussen deze ontwikkelingsgerichte visie en het huidige beleid van de Vlaamse onderwijsminister, die zich voornamelijk richt op het versnellen van cognitieve processen, met mogelijke negatieve gevolgen voor het welzijn van kinderen.Stevens pleit krachtig voor een paradigmaverschuiving in het onderwijs en beweert dat scholen hun autonomie moeten benutten om zich aan te passen aan de behoeften en ontwikkeling van elk kind. Hij waarschuwt dat het onderwijs op dit moment nog niet gereed is om de nodige aanpassingen te maken.In het gesprek reikt Stevens praktische oplossingen aan die zowel ouders als leerkrachten kunnen toepassen om daadwerkelijk rekening te houden met de ontwikkelingsfasen van kinderen, in plaats van zich uitsluitend te richten op beleidsdoelen. Hij benadrukt het belang van kleine acties die een grote impact kunnen hebben op het welzijn van kinderen, terwijl ze tegelijkertijd de weg wijzen naar een toekomst waarin onderwijs synchroon loopt met de individuele behoeften van elk kind.Dit interview werpt een licht op de dringende noodzaak om het onderwijs te heroverwegen en te transformeren, met het welzijn van kinderen als topprioriteit. Het is een oproep tot actie voor scholen om hun autonomie te omarmen en een omgeving te creëren die de unieke ontwikkeling van elk kind ondersteunt.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.In deze podcastaflevering duik ik dieper in de problematiek van de "verbreinisering" (woord heb ik zelf bedacht😉) in ons onderwijs. Ik zie een zorgwekkende trend waarbij de focus zo sterk op het brein ligt dat cruciale aspecten van ontwikkeling, zoals soft skills, worden verwaarloosd. Ik licht toe waarom het onderwijs zo huiverig is om op deze soft skills te focussen en waarom de drang naar "perfecte robotjes" nadelige gevolgen kan hebben. We kijken naar de gevaren van een eenzijdige nadruk op het brein en waarom dit niet volstaat om jongeren voor te bereiden op de complexe uitdagingen van de 21e eeuw.De wat sarcastische ondertoon in de titel, "Het Brein voor Alles?" benadrukt de ironie van een samenleving die dreigt te vergeten dat onderwijs niet alleen om het brein draait, maar om de menselijke ervaring. Belangrijk is dat we niet alleen de problemen bespreken, maar ook op zoek gaan naar constructieve oplossingen. We verkennen hoe een andere benadering, die de behoeften van jongeren serieus neemt, de sleutel kan zijn tot een effectiever onderwijssysteem.Deze podcast is een must voor iedereen die oprecht een verschil wil maken in het onderwijs. Luister mee terwijl ik pleit voor een onderwijsomgeving die niet alleen cognitieve vaardigheden ontwikkelt, maar ook ruimte biedt aan de stem en behoeften van de jongeren die het onderwijs "onder-gaan". En voor velen is het ook letterlijk kopje ondergaan.Wat mij betreft is het tijd om te luisteren, te begrijpen, en samen te werken aan een onderwijsrevolutie die écht in het belang is van degenen die het betreft: onze toekomstige generaties.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.'Doe eens wat beter uw best!' een uitspraak waar we als ouder of leraar wel al eens durven op terugvallen. Maar laten we eerlijk zijn, deze is net zo vaag als een IKEA-handleiding zonder afbeeldingen🤣 !In deze aflevering ga ik dieper in op hoe we constructieve communicatie kunnen omarmen en de kracht van woorden kunnen gebruiken om kinderen en jongeren te inspireren. We zullen niet alleen de zin 'Doe eens wat beter uw best' onder de loep nemen, maar ook met wat positiviteit kijken naar manieren om onze taal te upgraden.Ben je klaar om 'beter je best te doen' in de wereld van communicatie? Natuurlijk ben je dat! Dus blijf luisteren terwijl we de vage uitspraken een make-over geven en ontdekken hoe we allemaal beter kunnen communiceren. Deze aflevering zit vol met praktische tips die je meteen kunt gaan gebruiken.Dus, als je klaar bent voor een diepgaande duik in constructieve communicatie, blijf dan luisteren. Deze aflevering zit vol inzichten en praktische tips die je meteen kunt toepassen. Het kan je zeker helpen bij het verbeteren van de communicatie met de jongere generatie.Tune in en ontdek hoe we allemaal kunnen bijdragen aan een omgeving van positieve groei en ontwikkeling.Veel luisterplezier!Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.In deze podcastaflevering interview ik Britt Vermeir, een ervaren professional met 25 jaar ervaring in het buitengewoon onderwijs en kindercoach met specialisatie in faalangst. Ze deelt niet alleen haar persoonlijke verhaal van het rondlopen met een groot faalangstmonster, maar onthult ook hoe ze dit innerlijke monster heeft weten te temmen dankzij haar opleiding tot "faalangst warrior".Een boeiend aspect van ons gesprek is een voorproefje van de "Faalangst Rangers Training" die binnenkort wordt aangeboden door 't Zonnekind. Deze training is speciaal ontworpen voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud, met als doel hen de benodigde tools te geven om de regie over hun eigen leven te nemen en faalangst te verminderen. Als faalangstwarrior zet Britt zich in om kinderen en jongeren te helpen deze vaardigheden te ontwikkelen.Een belangrijke tip die Britt deelt, is om te focussen op de zaken die goed gaan. Zelfs bij faalangst hebben kinderen, en vaak ook volwassenen, de neiging om zich te richten op wat er misging. Ze moedigt aan om te erkennen en te vieren wat er wél goed gaat, en dit positieve perspectief kan een krachtige manier zijn om faalangst te overwinnen.De aflevering met Britt Vermeir inspireert tot het omarmen van positiviteit en het aanbieden van hulp aan kinderen en jongeren om hun eigen faalangstmonsters te temmen. Het benadrukt het belang van het geven van de juiste tools aan de jonge generatie, zodat ze vol vertrouwen de regie over hun eigen leven kunnen nemen.Wil je het interview bekijken? Klik dan hier!Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.In deze aangrijpende podcastaflevering ga ik in gesprek met de inspirerende Caro Vermeir. Caro is niet alleen een bekwaam kind- en jongerencoach, maar ook een gepassioneerde equicoach, die dieren inzet om kinderen te helpen hun faalangstmonster te temmen. Caro stond ook in het kleuteronderwijs. Dit openhartige gesprek onthult niet alleen de professionele expertise van Caro, maar ook haar moedige persoonlijke strijd met faalangst, die lange tijd onopgemerkt bleef en haar diep ongelukkig maakte.Caro deelt haar eigen strijd met faalangst. Ze vertelt hoe haar faalangstmonsters haar leven overschaduwde en haar het gevoel gaf dat ze moest overleven in plaats van echt te leven. Haar openhartige getuigenis is een inspiratie voor velen die een faalangstmonster met zich meedragen.Ze legt uit hoe de interactie met dieren, in het bijzonder paarden, kan helpen om emotionele blokkades en faalangstgevoelens bij kinderen te doorbreken. Deze benadering biedt een veilige en ondersteunende omgeving waarin kinderen kunnen leren omgaan met hun angsten en deze te overwinnen.Caro deelt een aangrijpend praktijkvoorbeeld van haar werk als Faalangst Warrior. Dit voorbeeld, dat je gegarandeerd kippenvel zal bezorgen, illustreert hoe ze een kind met faalangst heeft geholpen om zijn faalangstmonster te temmen en zelfvertrouwen op te bouwen. Haar toewijding en empathie schijnen door in elk aspect van het verhaal, en het laat zien hoe krachtig de juiste begeleiding kan zijn.Caro is trots op haar rol als faalangst warrior en doet een krachtige oproep aan onderwijsprofessionals om zich ook in te zetten voor deze cruciale taak. Ze benadrukt dat faalangst bij kinderen serieus genomen moet worden en dat onderwijsprofessionals kunnen helpen om het verschil te maken in het leven van leerlingen. Haar passie en vastberadenheid om anderen te inspireren om faalangst te bestrijden, zijn bewonderenswaardig.Deze podcastaflevering met Caro Vermeir biedt niet alleen inzicht in de kracht van equicoaching bij faalangst, maar inspireert ook anderen om hopelijk hun eigen faalangstmonster te temmen en het leven vol vertrouwen tegemoet te treden. Het is een oproep tot actie voor onderwijsprofessionals om Faalangst Warriors te worden en daarmee het leven van kinderen positief te beïnvloeden.Liever kijken? Bekijk het interview met Caro Vermeir van de Wonderboerderij via deze link.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.In deze boeiende podcastaflevering gaan we dieper in op een belangrijk thema: faalangst en autisme. Mijn gast voor vandaag is niemand minder dan Katrien Vrancken, een ervaren autisme coach en een gecertificeerde Faalangst Warrior, opgeleid door Vanessa Lauwers van 't Zonnekind." Katrien brengt niet alleen een schat aan kennis en ervaring mee, maar ook de nodige tools om kinderen met autisme te begeleiden bij het overwinnen van het faalangstmonster.Katrien deelt haar persoonlijke reis en motivatie om zich te specialiseren in faalangst bij kinderen met autisme. Katrien's passie voor het ondersteunen van deze kinderen en haar eigen achtergrond in de autismecoaching en als autimama zijn overduidelijk. Katrien legt uit dat kinderen met autisme vaak gevoeliger zijn voor faalangst dan hun neurotypische leeftijdsgenoten. Dit komt voort uit de behoefte aan structuur en voorspelbaarheid, de uitdagingen op het gebied van sociale interactie en communicatie, en de neiging om diepgaande interesses te ontwikkelen.Katrien deelt haar inzichten over hoe ze als Faalangst Warrior kinderen met autisme ondersteunt. Ze bespreekt de tools en technieken die ze heeft geleerd van Vanessa Lauwers en hoe ze deze toepast in haar werk. Deze omvatten strategieën om kinderen te helpen omgaan met stress, perfectionisme, en zelfvertrouwen, allemaal factoren die faalangst kunnen verergeren.Katrien deelt een gouden tip voor leerkrachten over kinderen met autisme die worstelen met faalangst. Ze benadrukt onder meer het belang van begrip, geduld en empathie!Katrien bespreekt hoe het identificeren van faalangst bij kinderen met autisme op jonge leeftijd kan helpen om effectieve strategieën te ontwikkelen en de impact ervan te verminderen. Ze benadrukt dat met de juiste begeleiding, kinderen met autisme kunnen leren om hun faalangst te overwinnen en zelfverzekerd hun doelen kunnen nastreven.Deze podcastaflevering met Katrien Vrancken biedt waardevolle inzichten en praktische tips voor iedereen die betrokken is bij de zorg en begeleiding van kinderen met autisme. Het is een bron van inspiratie voor ouders, verzorgers, leerkrachten en professionals die zich inzetten voor het welzijn en de ontwikkeling van deze bijzondere kinderen.Liever kijken? Bekijk het interview met Katrien Vrancken van Katrencia coaching via deze link.Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
-
Send us a Text Message.Welkom bij een nieuwe, inspirerende aflevering van onze podcast, gewijd aan het ontdekken van de ware kracht van falen. In "De Kracht van Falen" daag ik het taboe rondom falen uit en verkennen we hoe het juist een waardevolle bron van groei en ontwikkeling kan zijn.Falen is een universele ervaring die we allemaal op een bepaald moment in ons leven tegenkomen, en toch blijft het vaak een taboeonderwerp. In "De Kracht van Falen" nodig ik je uit om dat taboe te doorbreken en de verborgen schatten te ontdekken die falen te bieden heeft.Ik neem je mee in mijn persoonlijke reis, want ik deel mijn eigen ervaringen met falen. Je zult getuige zijn van de ups en downs, de momenten van zelftwijfel.Falen kan een katalysator zijn voor persoonlijke groei en zelfontwikkeling. Wanneer we onze mislukkingen onder de loep nemen en leren van onze fouten, ontwikkelen we nieuwe vaardigheden en inzichten die ons helpen succesvoller te worden in de toekomst. En het is net daar dat de kinderen en jongeren onze begeleiding bij nodig hebben.In deze aflevering voorzie ik je van concrete strategieën en inzichten om falen op een positieve manier aan te pakken, zowel thuis als in de klas. Je leert hoe je kinderen en jongeren kunt helpen om falen te begrijpen als een kans voor groei, zelfvertrouwen en veerkracht.Of je nu een ouder bent die je kinderen wilt begeleiden door de uitdagingen van falen, of een onderwijsprofessional op zoek naar manieren om een groeimindset te cultiveren bij je studenten, "De Kracht van Falen" biedt waardevolle inzichten en praktische tips.Luister mee terwijl we ontdekken hoe falen een waardevolle bondgenoot kan zijn in de opvoeding en het onderwijs van onze kinderen en jongeren.Veel luisterplezier!Bezoek de website om meer te ontdekken over Succesia en hoe dit programma kan bijdragen aan het welzijn van kinderen op school. Doe mee en ontdek hoe jij vandaag nog een positieve verandering kunt maken in het leven van je leerlingen!
- Mostrar más